Vrouw met AirPods 2019

Zijn je AirPods-batterijen snel leeg? Dit kun je eraan doen

Heb je je AirPods al een tijdje in bezit en is de batterij niet zo goed meer, waardoor je om de haverklap moet opladen? Er zijn meerdere manieren waarop je daar iets kan doen. Lees hier welke tips we hebben om de batterijduur van je AirPods te verlengen en wat je kan doen als echt niets meer helpt. Het is namelijk echt niet altijd nodig om meteen een nieuw setje te halen.

AirPods batterij snel leeg?

Als je je AirPods al jarenlang actief gebruikt, dan zul je waarschijnlijk merken dat de batterij een stuk minder lang meegaat dan toen je Apple’s draadloze oortjes kocht. Dat is niet gek, want batterijen verslijten nu eenmaal als ze vaker gebruikt worden. Dat geldt helaas ook voor de AirPods, welk model dan ook. Apple biedt daar de batterijservice voor aan, maar je kunt ook zelf maatregelen nemen om de batterij van je AirPods langer mee te laten gaan. Dit zijn de tips als de batterij van je AirPods snel leeg gaat.

Allereerst is het verstandig om eens te kijken naar de cijfers: wat mag je van de batterijen van de AirPods verwachten? Hoe lang kun je er ongestoord mee luisteren? Apple geeft daarvoor deze cijfers:

Verschillen batterijduur AirPods-modellen
AirPods (2016) AirPods (2019) AirPods (2021) AirPods Pro (2019) AirPods Pro (2022) AirPods Max
Muziek afspelen 5 uur 5 uur 6 uur 5 uur 6 uur 20 uur
Spraak 2 uur 3 uur 4 uur 3,5 uur 4,5 uur 20 uur
Muziek met bijladen >24 uur >24 uur Tot 30 uur >24 uur Tot 30 uur
Spraak met bijladen 11 uur 18 uur Tot 20 uur >18 uur Tot 24 uur

Hou er rekening mee dat bij deze cijfers de meest optimale instelling gekozen is. Als je een uurtje lager uit komt, is dat nog geen reden tot paniek. Maar kun je nog niet eens de helft van deze cijfers bereiken, dan helpen deze tips.

#1 Slimmer opladen met geoptimaliseerd opladen

Om de levensduur van de batterijen van je AirPods te verbeteren, is het verstandig om geoptimaliseerd opladen op je AirPods in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat de batterijen niet verder opgeladen worden dan 80% als dat nog helemaal niet nodig is. De functie leert van jouw gebruik en zorgt ervoor dat ze pas volledig tot 100% worden opgeladen als jij ze nodig hebt. Hiermee wordt het verouderingsproces van de batterij vermindert, met als gevolg dat je er langer mee doet. Deze maatregel is er vooral voor de lange termijn, maar is wel slim om mee te beginnen. Dit is beschikbaar voor de AirPods Pro en AirPods (3e generatie) en nieuwer.

Bekijk ook

AirPods (Pro) geoptimaliseerd opladen voor een langere levensduur

Je kan op de AirPods (Pro) gebruikmaken van geoptimaliseerd opladen. Hiermee wordt de slijtage van je batterij verminderd, wat zorgt voor een langere levensduur.

#2 Stop ze in de case als je ze niet gebruikt

Sommige mensen hebben de gewoonte om de AirPods uit hun oren te halen en op tafel te leggen als je ze niet gebruikt. Het voordeel is dat je ze zo weer bij de hand hebt als je ze wel nodig hebt, maar het nadeel is dat ze daardoor ook sneller leeg lopen. De AirPods blijven zoeken naar een verbonden apparaat en bovendien worden ze niet automatisch bijgeladen via de oplaadcase als je ze ergens laat rondslingeren. Maak er dus een gewoonte van om de AirPods meteen in de case te doen als je ze niet gebruikt. Dat geldt ook voor de AirPods Max: stop de hoofdtelefoon in de opberghoes om te voorkomen dat hij stilletjes leeg loopt.

#3 Verleng AirPods-accuduur door functies uit te schakelen

De AirPods hebben allerlei geavanceerde functies, met name de latere modellen, die het luisterplezier vergroten. Maar dit heeft ook invloed op de batterijduur. Als je AirPods al wat ouder zijn, kun je je afvragen of luisteren met dynamische hoofdtracking of actieve ruisonderdrukking nou wel echt nodig is als je even een filmpje kijkt. Dit zijn de functies die je uit kunt schakelen om de batterijduur van je AirPods te verlengen:

In onze tips over de functies lees je hoe je alles kan in- en uitschakelen. Ter vergelijking: met de AirPods (2021) kun je 5 uur luisteren met ruimtelijke audio ingeschakeld, maar als je dit uit zet wordt het een uur langer.

AirPods batterijstatus controleren

Om de draag- en oordetectie uit te zetten, verbind je je AirPods en ga je naar Instellingen > je AirPods en zet je de schakelaar bij Automatische oordetectie uit. Hou er rekening mee dat hierdoor de muziek niet meer automatisch stopt.

#4 Meer luisteren met één AirPod

Als de eerste maatregelen geen gewenst effect hebben en je AirPods batterij nog steeds snel leeg gaat, kun je ook proberen om vaker met één AirPod in te luisteren. We begrijpen dat dit lang niet altijd gewenst is, maar in sommige situaties is het niet nodig om per se met twee AirPods in te luisteren. Bijvoorbeeld bij het voeren van een telefoon- of videobelgesprek. Dit kan ook prima met één van de twee AirPods in, waarbij je de ander dus in de case laadt zitten. Je verlengt daarmee het gebruik van je AirPod, want als de ene leeg is gebruik je gewoon de andere.

#5 AirPods resetten als batterij snel leeg loopt

Wat ook altijd de moeite waard is om te proberen, is om de AirPods te resetten. Er is misschien wel sprake van een softwareprobleem bij jouw setje en in dat geval kan een reset wonderen doen. Het resetten is zo gepiept en altijd de moeite waard om te proberen. In onze tip lees je hoe dat werkt.

Bekijk ook

AirPods resetten: zo zet je de AirPods (Pro/Max) terug naar fabrieksinstellingen

Wil je de AirPods resetten? Het terugzetten naar fabrieksinstellingen kan hardnekkige problemen met de AirPods oplossen, zoals een sneller leeglopend oplaaddoosje, verbindingsproblemen of een krakend geluid uit de oortjes. In deze tip lees je hoe je dat precies doet.

#6 AirPods batterijservice: duur, maar toch goedkoper dan een nieuw setje

Als het echt geen doen meer is qua batterijduur van je AirPods, kun je je tot Apple wenden. Voor een gewone reparatie buiten de garantie van één AirPod betaal je bij Apple €89,- tot €109,-, afhankelijk van het model. Zijn allebei de oortjes aan vervanging toe, dan betaal je dus minstens €178,-. Maar er is een truc om hierop te besparen.

Wat wel gek is, is dat het financieel eigenlijk helemaal niet handig is om een gewone vervanging van je AirPods bij Apple te regelen. Je kunt beter een speciale batterijservice aanvragen. Dat werkt net even anders en het scheelt je een mooi bedrag. Het is zelfs goedkoper dan nieuwe AirPods kopen.

Sinds medio 2019 biedt Apple namelijk de speciale ‘batterijservice’. Het enige verschil in de praktijk is dat je het er expliciet bij moet zeggen, dat je de batterijservice wilt hebben. Als je dit doet, betaal je €65,- per AirPod, dus €130,- voor twee nieuwe exemplaren. Dit is vaak goedkoper dan zelf nieuwe oortjes aanschaffen in een willekeurige winkel. Eigenlijk heeft Apple hiermee dus een gunstige vervangingsservice gecreëerd, al is het wel zo dat je precies hetzelfde model weer krijgt. Je kunt het dus niet gebruiken om te upgraden naar een nieuwere generatie met bijvoorbeeld draadloos opladen.

Het oplaaddoosje vervangen kost ook €65,-. Dit is iets minder gunstig, want wil je alle onderdelen vervangen dan leg je daar €195,- voor neer. Dat is wel nog steeds goedkoper dan een nieuw exemplaar in de verpakking aanschaffen bij Apple zelf. Hou er wel rekening mee dat mogelijk niet iedereen voor deze batterijservice in aanmerking komt.

Door dit prijsverschil wordt het aantrekkelijker om gewoon je oude AirPods te laten vervangen. Apple zegt verantwoord om te gaan met oude producten die je inlevert en ze op een goede manier te recyclen, dus ook je AirPods. Toch is dit niet 100% milieuvriendelijk.

Je kunt via deze link batterijservice voor je AirPods aanvragen.

Gedekt door AppleCare+* Servicekosten voor batterij
AirPods €0 €65,- per stuk
AirPods Pro €0 €65,- per stuk
AirPods Max €0 €85,-
Oplaadcase (alle modellen) €0 €65,-

* Er geldt wel een eigen risico van €29

Bekijk ook

Zijn je AirPods kapot? Zo zit het met reparaties

Zijn je AirPods kapot gegaan en is een reparatie nodig? Of ben je een AirPod kwijtgeraakt? Op deze pagina lees je alles over AirPods reparaties, waar je terecht kunt bij een defect en wat je moet doen als je een oortje of het opbergdoosje kwijt bent.

AirPods worden niet ‘gerepareerd’

Door het ontwerp van de AirPods zijn de oortjes zelfs niet door Apple te repareren. Je krijgt dus áltijd nieuwe oortjes terug. Apple noemt op de supportpagina vaak het woord ‘reparatie,’ maar daar klopt dus weinig van.

AirPods ‘verzekeren’ met AppleCare+

Je kan ook voor een bedrag vanaf €39,- AppleCare+ kopen voor je AirPods. Je dekt hiermee je AirPods twee jaar lang voor twee vervangingen met een eigen risico van €29,-. Ben je dus van plan om je AirPods lang te willen gebruiken is AppleCare+ het overwegen waard. Ook batterijschade wordt gedekt. Je kunt deze extra garantie alleen kopen binnen 60 dagen na aanschaf van je AirPods.

Bekijk bij Apple:

Wil je weten hoe je je AirPods het beste onderhoudt? Check dan hier hoe je AirPods schoonmaakt. En heb je andere problemen met je AirPods, dan is het verstandig om even te kijken hoe het met AirPods-reparatie zit!

Bekijk ook

Zijn je AirPods kapot? Zo zit het met reparaties

Zijn je AirPods kapot gegaan en is een reparatie nodig? Of ben je een AirPod kwijtgeraakt? Op deze pagina lees je alles over AirPods reparaties, waar je terecht kunt bij een defect en wat je moet doen als je een oortje of het opbergdoosje kwijt bent.

#7 Laatste optie: koop nieuwe AirPods
De meest waterdichte oplossing als je AirPods batterij snel leeg is, maar tegelijkertijd ook de duurste oplossing, is om een nieuw setje AirPods te kopen. Daarmee krijg je weer spiksplinternieuwe batterijen en zijn ook de AirPods zelf weer helemaal als nieuw. Je kunt ook meteen van de gelegenheid gebruikmaken om te upgraden naar een nieuwer model. Heb je bijvoorbeeld nog eerste of tweede generatie AirPods, dan zou je eens kunnen overwegen om te kiezen voor de derde generatie of misschien zelfs de AirPods Pro. Daarmee krijg je allerlei extra functies, zoals ruimtelijke audio, en vaak ook nog een langere batterijduur.
We hebben een apart artikel met AirPods-aanbiedingen waarin je de laagste prijzen vindt. Alles over nieuwe AirPods kopen lees je op onze aparte kooppagina.

Bekijk ook

AirPods Pro 2022 of andere AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen, dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook geven we advies of je moet upgraden naar de AirPods Pro 2022 en we vertellen je of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels drie generaties van de AirPods uitgebracht, met de AirPods 2021 als nieuwste model. Er zijn ook andere speciale modellen, zoals de AirPods Pro en AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, zit het met draagcomfort, hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips of ga AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods