Vrouw met AirPods 2019

Zijn je AirPods-batterijen snel leeg? Dit kun je eraan doen

Heb je je AirPods al een tijdje in bezit en is de batterij niet zo goed meer, waardoor je om de haverklap moet opladen? Er zijn meerdere manieren waarop je daar iets kan doen. Lees hier welke tips we hebben om de batterijduur van je AirPods te verlengen en wat je kan doen als echt niets meer helpt. Het is namelijk echt niet altijd nodig om meteen een nieuw setje te halen.

AirPods batterij snel leeg?

Als je je AirPods al jarenlang actief gebruikt, dan zul je waarschijnlijk merken dat de batterij een stuk minder lang meegaat dan toen je Apple’s draadloze oortjes kocht. Dat is niet gek, want batterijen verslijten nu eenmaal als ze vaker gebruikt worden. Dat geldt helaas ook voor de AirPods, welk model dan ook. Apple biedt daar de batterijservice voor aan, maar je kunt ook zelf maatregelen nemen om de batterij van je AirPods langer mee te laten gaan. Dit zijn de tips als de batterij van je AirPods snel leeg gaat.

Allereerst is het verstandig om eens te kijken naar de cijfers: wat mag je van de batterijen van de AirPods verwachten? Hoe lang kun je er ongestoord mee luisteren? Apple geeft daarvoor deze cijfers:

Batterijduur standaard AirPods

 AirPods 1 (2016)AirPods 2 (2019)AirPods 3 (2021)
Muziek afspelen5 uur5 uur6 uur
Spraak2 uur3 uur4 uur
Muziek met bijladen>24 uur>24 uurTot 30 uur
Spraak met bijladen11 uur18 uurTot 20 uur
AirPods pro 2022 ruisonderdrukking en transparantie

Batterijduur AirPods Pro/Max

 AirPods Pro (2019)AirPods Pro (2022)AirPods Max
Muziek afspelen5 uur6 uur20 uur
Spraak3,5 uur4,5 uur20 uur
Muziek met bijladen>24 uurTot 30 uur
Spraak met bijladen>18 uurTot 24 uur

Hou er rekening mee dat bij deze cijfers de meest optimale instelling gekozen is. Als je een uurtje lager uit komt, is dat nog geen reden tot paniek. Maar kun je nog niet eens de helft van deze cijfers bereiken, dan helpen deze tips.

#1 Slimmer opladen met geoptimaliseerd opladen

Om de levensduur van de batterijen van je AirPods te verbeteren, is het verstandig om geoptimaliseerd opladen op je AirPods in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat de batterijen niet verder opgeladen worden dan 80% als dat nog helemaal niet nodig is. De functie leert van jouw gebruik en zorgt ervoor dat ze pas volledig tot 100% worden opgeladen als jij ze nodig hebt. Hiermee wordt het verouderingsproces van de batterij vermindert, met als gevolg dat je er langer mee doet. Deze maatregel is er vooral voor de lange termijn, maar is wel slim om mee te beginnen. Dit is beschikbaar voor de AirPods Pro en AirPods (3e generatie) en nieuwer.

Bekijk ook

AirPods (Pro) geoptimaliseerd opladen voor een langere levensduur

Je kan op de AirPods (Pro) gebruikmaken van geoptimaliseerd opladen. Hiermee wordt de slijtage van je batterij verminderd, wat zorgt voor een langere levensduur.

#2 Stop ze in de case als je ze niet gebruikt

Sommige mensen hebben de gewoonte om de AirPods uit hun oren te halen en op tafel te leggen als je ze niet gebruikt. Het voordeel is dat je ze zo weer bij de hand hebt als je ze wel nodig hebt, maar het nadeel is dat ze daardoor ook sneller leeg lopen. De AirPods blijven zoeken naar een verbonden apparaat en bovendien worden ze niet automatisch bijgeladen via de oplaadcase als je ze ergens laat rondslingeren. Maak er dus een gewoonte van om de AirPods meteen in de case te doen als je ze niet gebruikt. Dat geldt ook voor de AirPods Max: stop de hoofdtelefoon in de opberghoes om te voorkomen dat hij stilletjes leeg loopt.

#3 Verleng de AirPods-accuduur door functies uit te schakelen

De AirPods hebben allerlei geavanceerde functies, met name de latere modellen, die het luisterplezier vergroten. Maar dit heeft ook invloed op de batterijduur. Als je AirPods al wat ouder zijn, kun je je afvragen of luisteren met dynamische hoofdtracking of actieve ruisonderdrukking nou wel echt nodig is als je even een filmpje kijkt. Dit zijn de functies die je uit kunt schakelen om de batterijduur van je AirPods te verlengen:

In onze tips over de functies lees je hoe je alles kan in- en uitschakelen. Ter vergelijking: met de AirPods 3 (2021) kun je 5 uur luisteren met ruimtelijke audio ingeschakeld, maar als je dit uit zet wordt het een uur langer.

AirPods batterijstatus controleren

Om de draag- en oordetectie uit te zetten, verbind je je AirPods en ga je naar Instellingen > je AirPods en zet je de schakelaar bij Automatische oordetectie uit. Hou er rekening mee dat hierdoor de muziek niet meer automatisch stopt.

#4 Meer luisteren met één AirPod

Als de eerste maatregelen geen gewenst effect hebben en je AirPods batterij nog steeds snel leeg gaat, kun je ook proberen om vaker met één AirPod in te luisteren. We begrijpen dat dit lang niet altijd gewenst is, maar in sommige situaties is het niet nodig om per se met twee AirPods in te luisteren. Bijvoorbeeld bij het voeren van een telefoon- of videobelgesprek. Dit kan ook prima met één van de twee AirPods in, waarbij je de ander dus in de case laadt zitten. Je verlengt daarmee het gebruik van je AirPod, want als de ene leeg is gebruik je gewoon de andere.

#5 AirPods resetten als batterij snel leeg loopt

Wat ook altijd de moeite waard is om te proberen, is om de AirPods te resetten. Er is misschien wel sprake van een softwareprobleem bij jouw setje en in dat geval kan een reset wonderen doen. Het resetten is zo gepiept en altijd de moeite waard om te proberen. In onze tip lees je hoe dat werkt.

Bekijk ook

AirPods resetten: zo zet je de AirPods (Pro/Max) terug naar fabrieksinstellingen

Wil je de AirPods resetten? Het terugzetten naar fabrieksinstellingen kan hardnekkige problemen met de AirPods oplossen, zoals een sneller leeglopend oplaaddoosje, verbindingsproblemen of een krakend geluid uit de oortjes. In deze tip lees je hoe je dat precies doet.

#6 AirPods batterijservice: duur, maar toch goedkoper dan een nieuw setje

Als het echt geen doen meer is qua batterijduur van je AirPods, kun je je tot Apple wenden. Voor een gewone reparatie buiten de garantie van één AirPod betaal je bij Apple €79,- tot €99,- afhankelijk van het model. Zijn beide oortjes aan vervanging toe, dan betaal je dus tussen de €158,- tot €198,-. Maar er is een manier om hierop te besparen.

Je kunt sinds 2019 namelijk ook gebruik maken van de speciale ‘batterijservice’. Dit is aanmerkelijk goedkoper. Als de medewerker het niet zelf aanbiedt, kun je er het beste even om vragen. Voor alle generaties van de standaard AirPods ben je maar €59,- per oortje kwijt. Dit is vaak goedkoper dan nieuwe AirPods kopen, terwijl je in beide gevallen nieuwe oortjes krijgt. De AirPods zijn namelijk niet te repareren dus Apple zal vervangende, nieuwe oortjes geven.

ReparatieAirPodsAirPods ProAirPods Max
Batterijservice€59,-€59,-€89,-
Overige schade€79,-€99,-N.v.t.
Zoekgeraakt artikel€79,-€99,-N.v.t.

Er zitten slechts twee nadelen aan: je krijgt geen nieuwe oplaaddoosje en je kunt hiermee niet upgraden naar een nieuwere generatie AirPods. Je krijgt altijd precies hetzelfde model terug.

Het oplaaddoosje vervangen kost tussen de €69,- en €109,- dus je kunt zelf uitrekenen welke route voor jou het goedkoopst is: de batterij laten vervangen of nieuwe AirPods kopen.

Je kunt via deze link batterijservice voor je AirPods aanvragen.

Bekijk ook

Zijn je AirPods kapot? Zo zit het met reparaties

Zijn je AirPods kapot gegaan en is een reparatie nodig? Of ben je een AirPod kwijtgeraakt? Op deze pagina lees je alles over AirPods reparaties, waar je terecht kunt bij een defect en wat je moet doen als je een oortje of het opbergdoosje kwijt bent.

AirPods worden niet ‘gerepareerd’

Door het ontwerp van de AirPods zijn de oortjes zelfs niet door Apple te repareren. Je krijgt dus áltijd nieuwe oortjes terug. Apple noemt op de supportpagina vaak het woord ‘reparatie,’ maar daar klopt dus weinig van. Apple zegt verantwoord om te gaan met oude producten die je inlevert en ze op een goede manier te recyclen, dus ook je AirPods. Toch is dit niet 100% milieuvriendelijk.

AirPods ‘verzekeren’ met AppleCare+

Je kan ook voor een bedrag vanaf €39,- AppleCare+ kopen voor je AirPods. Je dekt hiermee je AirPods twee jaar lang voor twee vervangingen met een eigen risico van €29,-. Ben je van plan om je AirPods lang te gebruiken, dan kan AppleCare+ het overwegen waard zijn. Ook batterijschade wordt gedekt. Je kunt deze extra garantie alleen kopen binnen 60 dagen na aanschaf van je AirPods.

Bekijken bij Apple:

Wil je weten hoe je je AirPods het beste onderhoudt? Check dan hier hoe je AirPods schoonmaakt. En heb je andere problemen met je AirPods, dan is het verstandig om even te kijken hoe het met AirPods-reparatie zit!

Bekijk ook

Zijn je AirPods kapot? Zo zit het met reparaties

Zijn je AirPods kapot gegaan en is een reparatie nodig? Of ben je een AirPod kwijtgeraakt? Op deze pagina lees je alles over AirPods reparaties, waar je terecht kunt bij een defect en wat je moet doen als je een oortje of het opbergdoosje kwijt bent.

#7 Laatste optie: koop nieuwe AirPods

De meest waterdichte oplossing als je AirPods batterij snel leeg is, maar tegelijkertijd ook de duurste oplossing, is om een nieuw setje AirPods te kopen. Daarmee krijg je weer spiksplinternieuwe batterijen en zijn ook de AirPods zelf weer helemaal als nieuw. Je kunt ook meteen van de gelegenheid gebruikmaken om te upgraden naar een nieuwer model. Heb je bijvoorbeeld nog eerste of tweede generatie AirPods, dan zou je eens kunnen overwegen om te kiezen voor de derde generatie of misschien zelfs de AirPods Pro. Daarmee krijg je allerlei extra functies, zoals ruimtelijke audio, en vaak ook nog een langere batterijduur.

Prijzen AirPods Pro 2023 met usb-c en MagSafe

We hebben een apart artikel met AirPods-aanbiedingen waarin je de laagste prijzen vindt. Alles over nieuwe AirPods kopen lees je op onze aparte kooppagina.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods