MacBook Pro 2018 toetsenbord met AirPods.

Zo gebruik je je AirPods met de Mac

De meeste mensen koppelen de AirPods met de iPhone of iPad, maar je kan de AirPods ook eenvoudig met de Mac gebruiken. In deze tip laten we je zien hoe je dat doet en welke tools er allemaal zijn.

De AirPods, AirPods Pro en AirPods Max zijn Apple’s belangrijkste audioproducten. Het zijn oordopjes en een hoofdtelefoon die met al je apparaten kunt gebruiken zijn, dus ook met je Mac. Het is een kwestie van de AirPods in je oren stoppen of op je hoofd zetten – en luisteren maar. Op de Mac kan die ervaring net even iets anders zijn, omdat ze soms niet meteen verbinding maken. Loop je tegen problemen aan? Dan leggen we in deze tip uit hoe je de verschillende AirPods-modellen met je Mac kunt gebruike.

AirPods met de Mac verbinden

Als je de AirPods aan je iPhone of iPad gekoppeld hebt, worden ze meteen gesynchroniseerd met al je iCloud-apparaten. Het is daardoor niet nodig om de AirPods apart te koppelen met je Mac. Verbinding maken en luisteren via je Mac werkt dan als volgt:

  1. Haal de AirPods uit het oplaaddoosje en stop ze in je oren. De AirPods Max zet je op je hoofd.
  2. Het opstartgeluidje klinkt. Mogelijk zijn ze nu verbonden met je iPhone of iPad.
  3. Speel audio af op je Mac. De AirPods worden automatisch verbonden en rechtsboven verschijnt een melding met de tekst Verbonden.
  4. Lukt het niet automatisch, dan verschijnt er rechtsboven mogelijk een melding met daarin de tekst In de buurt. Hou je pijltje op de melding en klik op Verbind.

Melding AirPods in de buurt op de Mac.

Als de AirPods niet automatisch verbinding maken met je Mac en er ook geen melding verschijnt, kun je ze ook handmatig met je Mac verbinden:

  1. Stop de AirPods in je oren of zet de AirPods Max op je hoofd.
  2. Klik in de Mac-menubalk op het speakertje. Heb je die niet, open dan het Mac Bedieningspaneel en klik op het pijltje achter Geluid.
  3. Klik op de AirPods in het rijtje apparaten om verbinding te maken.

AirPods met Mac verbinden via Geluid-menu.

Zie je de AirPods niet verschijnen of heb je ze nog niet gekoppeld aan je iPhone of iPad? Dan moet je mogelijk opnieuw koppelen:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Bluetooth.
  2. Stop de AirPods in de oplaadcase en hou het klepje open.
  3. Hou de knop achterop ingedrukt. De AirPods verschijnen nu in het Bluetooth-scherm van je Mac.
  4. Klik op Koppelen.

In het vervolg kun je eenvoudig verbinding maken door in de menubalk op het speakericoontje te klikken en je AirPods te selecteren. Je hoeft daardoor niet elke keer naar de Bluetooth-instellingen van je Mac te gaan.

AirPods aanpassen via de Mac
Je kan op de AirPods tikken om bijvoorbeeld Siri te activeren of om naar een volgend of vorig nummer te gaan. Heb je AirPods Pro, dan kun je de druksensoren gebruiken. Deze instellingen verschillen per apparaat waar je mee verbonden bent. Om de opties voor de Mac aan te passen, doe je het volgende:

  1. Zorg dat de AirPods verbonden zijn met je Mac.
  2. Ga naar Systeemvoorkeuren > Bluetooth.
  3. Klik naast je AirPods op Opties.
  4. Kies nu de gewenste instellingen voor je linker en rechter AirPod. Je kan ook kiezen welke microfoon je wil gebruiken en je kan de automatische oordetectie in- of uitschakelen. Er is ook een optie om het automatisch verbinden van AirPods in- of uit te schakelen.

Instellingen AirPods op de Mac.

Gebruik je AirPods Pro met je Mac? Dan kun je instellen wat de druksensoren doen. Je kunt wisselen tussen transparantie-modus en ruisonderdrukking. Eventueel kun je de druksensoren ook uitschakelen voor gebruik met je Mac.

AirPods-apps voor de Mac

Er zijn ook allerlei apps beschikbaar die het gebruik van je AirPods met de Mac makkelijker maken. Hieronder zetten we er drie voor je op een rijtje.

ToothFairy

ToothFairy is een veelgebruikte app om het verbinden met je AirPods via de Mac makkelijker te maken. ToothFairy verschuilt zich in de menubalk van je Mac en met een enkele klik kun je verbinding maken. Dat kan niet alleen met je AirPods, maar ook met andere Bluetooth-apparaten. Je kan ook een specifieke toets op je toetsenbord aanwijzen om te verbinden of juist de verbinding te verbreken. Wil je snel de batterijstatus checken, dan zie je dat ook via het icoontje in de menubalk.

AirBuddy

AirBuddy brengt de animaties van de AirPods en AirPods Pro op je iPhone of iPad naar de Mac. Zodra je het klepje van het oplaaddoosje openmaakt en je hebt AirBuddy geïnstalleerd, verschijnt automatisch een schermpje met daarop jouw AirPods. Met een enkele klik maak je vervolgens verbinding. Je ziet dan ook meteen de batterijstatus. Daarover gesproken: er is ook een widget van AirBuddy waarmee je kan checken hoeveel stroom er nog in zit. Je ziet hier ook de accustatus van je Mac en andere apparaten in de buurt. Naast de AirPods, AirPods Pro en AirPods Max werkt AirBuddy ook met andere koptelefoons, zoals die van Beats. Het werkt zelfs met je draadloze Magic-accessoires voor de Mac.

Je kunt AirBuddy voor ongeveer €10 kopen op de website van de ontwikkelaar.

Bekijk ook

Met deze app werken je AirPods met de Mac net zo goed als met je iPhone

Mis je sommige functies van de AirPods met je iPhone op je Mac? Dan is deze app wat voor jou. Met AirBuddy check je eenvoudig de batterijstatus en maak je makkelijker verbinding.

AirPods Sound Quality Fixer

Deze app verbetert de geluidskwaliteit van je AirPods op je Mac. De app zorgt er namelijk voor dat de standaard audio-output omgezet wordt naar de ingebouwde microfoon van je Mac, in plaats van de microfoon van je AirPods. Je Mac hoeft hierdoor niet het microfoonsignaal van de AirPods te regelen. Daarnaast zorgt de app voor een iets langere batterijduur, omdat de microfoon van de AirPods uitgeschakeld wordt en dus geen audio op hoeft te nemen. Deze app komt dus vooral van pas als je AirPods graag gebruikt en veel moet spreken, bijvoorbeeld voor videobellen. Je gebruikt de app via de menubalk van je Mac.

AirPods Sound Quality Fixer is gratis beschikbaar via de website van de ontwikkelaar.

Heb je nog geen AirPods? Je kan de AirPods en AirPods Pro kopen bij allerlei winkels. In ons artikel vind je de beste prijzen en actuele levertijden.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro