AirPods doosje

Zo kun je je AirPods (Pro) schoonmaken

Hoe kun je AirPods schoonmaken en vuil verwijderen? Welke middelen heb je daarvoor nodig? Alles over vuil verwijderen uit de AirPods en het oplaaddoosje.

AirPods schoonmaken

Klinken je AirPods of AirPods Pro de afgelopen tijd minder luid? Of lijkt één oortje duidelijk minder geluid te geven dan de andere? Misschien is het tijd om eens te kijken of er vuil in het oortje zit met deze tip over AirPods schoonmaken, waarbij we ook meteen naar vuil in het oplaaddoosje kijken.

In deze tip lees je over:

AirPods schoonmaken: regelmatig even doen

Als de AirPods gaandeweg anders gaan klinken, denk je misschien dat ze langzamerhand bezig zijn om kapot te gaan. Maar dat hoeft niet het geval te zijn; het kan ook gewoon vuil zijn, dat zich heeft opgehoopt in het oortje. Het geluid klinkt niet meer zo luid of is vervormd.

AirPods schoonmaken

De AirPods schoonmaken doe je het beste met een borsteltje, bijvoorbeeld een zachte tandenborstel die je toch niet meer gebruikt of een nagelborstel. Dit werkt op dezelfde manier als bij de bekabelde EarPods, die Apple standaard bij de iPhone levert. Bij de AirPods moet er luchtcirculatie mogelijk zijn tussen het roostertje aan de achterkant en de ooropening. Je kan ook een droog wattenstaafje gebruiken om de microfoon en het luidsprekergaas schoon te maken.

Een andere oplossing is om kneedgum te gebruiken, bijvoorbeeld Tesa Tack. Met kneedgum haal je oorvuil zoals oorsmeer gemakkelijk uit de AirPods, zodat ze er weer als nieuw uit zien. Je kan ook een zachte, pluisvrije doek gebruiken voor de buitenkant. Tot slot kun je de microfoon en het luidsprekergaas schoonmaken met een droog wattenstaafje.

Hou ook rekening met de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat er geen vloeistof in de openingen terecht komt.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen of schurende materialen.

AirPods Pro schoonmaken

Wil je AirPods Pro schoonmaken? Dat gaat wat makkelijker. Je kunt namelijk de rubberen oortip van de AirPod halen. Vervolgens kun je de oortip onder de kraan houden en droogmaken met een microvezel doekje. Als de oortip weer droog is klik je hem eenvoudig weer op de AirPod. Het kan helpen om de oortip een paar minuten in een badje met zeep te leggen, zodat het vuil alvast wat wordt losgeweekt. Even afspoelen is daarna voldoende.

De AirPods Pro zijn ook IPX4-waterbestendig. Het is dus geen ramp als er water op de oortjes komt.

Oplaadcase reinigen

In het opbergdoosje van de AirPods kan zich ook allerlei vuil ophopen. De twee openingen waarin je de AirPods steekt kun je leegblazen als er stofjes in zitten. Een wattenstaafje is daarvoor ook erg geschikt. Daarmee kun je ook meteen de vele richels binnenin het doosje schoonpoetsen. Als er vuil is aangekoekt helpt het om je wattenstaafje eerst in een warme zeepoplossing te steken. Sommige mensen gebruiken liever schoonmaakazijn of -alcohol, maar dan moet het vuil wel erg vastzitten. Voor de buitenkant kan je ook een microvezeldoek gebruiken, desnoods met een beetje alcohol van 70%.

Een houten tandenstoker kan helpen om de smalste richeltjes in het oplaaddoosje te bereiken. Zeker in combinatie met een nat reinigingsdoekje werkt dit erg effectief.

Hou wel rekening met de volgende punten:

  • Gebruik geen schurende materialen om de oplaadcase schoon te maken.
  • Zorg ervoor dat er geen vloeistoof in de oplaadpoorten komt. Dit kan de case beschadigen.

Heb je nog geen AirPods of AirPods Pro? Lees dan alles over AirPods kopen in onderstaand artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerp airpods
Device AirPods