Workout app op Apple Watch

Workout-app op de Apple Watch gebruiken tijdens het sporten

Met de Workout-app op de Apple Watch kun je allerlei sporten beoefenen. Lees hoe je een workout start op de Apple Watch en hoe je de Workout-app gebruikt voor wandelen, hardlopen, zwemmen en meer, zowel tijdens als na het sporten. We laten ook zien hoe de app er in watchOS 10 uit ziet.

Alles over de Workout-app op de Apple Watch

Met de Apple Watch kun je workouts vastleggen, zodat je achteraf kunt zien welke trainingen je hebt gedaan. Je kunt eenvoudig een workout starten, tijdens het sporten kijken hoe je prestaties zijn en na afloop de vastgelegde gegevens analyseren. De Workout-app op de Apple Watch is dan ook bij uitstek geschikt als jouw digitale sportmaat.

Workout starten

Zodra je wilt gaan sporten en de prestaties wilt vastleggen, start je een workout op de Apple Watch. Dat kan op meerdere manieren: meestal zul je handmatig de workout starten door op het scherm te tikken of door tegen Siri te zeggen dat je een bepaalde workout wilt starten (“Start workout buiten wandelen”). Je kunt kiezen uit heel wat sporten:

Workout-soorten

Mocht je vergeten zijn een workout te starten, dan kan de Apple Watch automatisch workouts herkennen en je eraan herinneren dat je bezig bent met een workout. Dit gebeurt na ongeveer tien minuten intensieve inspanning. Je krijgt dan een melding of je de workout wilt vastleggen. Vergeet je de workout te stoppen, dan krijg je ook hiervan na verloop van tijd een herinnering. Dit werkt alleen bij bepaalde sporten zoals hardlopen, wandelen en buiten fietsen.

Een andere manier om een workout te starten is via Fitness+. Als je een trainingsvideo gaat bekijken, zal de Apple Watch automatisch een workout starten.

Workout starten in de Workout-app

Handmatig een workout starten kan natuurlijk ook. Voordat je jezelf in het zweet werkt is het verstandig om de juiste workout te kiezen:

 1. Open de Workout-app op je Apple Watch. Deze is te herkennen aan het lichtgroene icoon met rennend mannetje.
 2. Blader naar de gewenste sport.
 3. Heb je de gewenste workout gevonden? Dan kun je twee dingen doen: tik op de workout om meteen te beginnen of tik op de drie puntjes om een specifiek doel in te stellen, bijvoorbeeld Tijd of Afstand.
 4. Kies Open als je geen doel wilt instellen, maar gewoon je prestaties wilt meten.
 5. De tekst Klaar verschijnt om je voor te bereiden en je ziet de Apple Watch aftellen naar 3-2-1.
 6. Je kunt nu beginnen met sporten.

Workout starten Apple Watch

Heb je gekozen voor een Open, dan kun je zo lang sporten als je zelf wilt en je krijgt geen waarschuwingen als je op de helft bent (omdat je immers geen doel hebt ingesteld).

Staat jouw sport er niet bij, blader dan omlaag en kies Voeg work-out toe. Je kunt ook achteraf aangeven om welk type sport het ging door te kiezen voor workout-type ‘Andere’.

Hoe je inspanning wordt gemeten is afhankelijk van het type workout. Zo wordt bij sommige workouts (hardlopen, fietsen) wel de afgelegde afstand gemeten en bij andere niet (yoga, dansen).

Workout-app tijdens het sporten

Tijdens het sporten krijg je de belangrijkste data te zien, zodat je weet hoe je presteert. Zo zie je meestal de verstreken tijd, afgelegde afstand en actuele hartslag. Tijdens het hardlopen zie je ook het tempo, je hartslagzone en andere info. Je kunt aan de Digital Crown draaien om meer informatie te zien.

Hartslagzones op Apple Watch

Niet tevreden over de weergave tijdens het sporten? Als je bepaalde metingen altijd in beeld wilt hebben, dan kun je de weergave van workout-data aanpassen op de Apple Watch. Je krijgt dan precies de workout-weergave die je het handigst vindt.

Bekijk ook

Zo kun je workout-weergave op de Apple Watch aanpassen

Tijdens het sporten zie je op de Apple Watch allerlei workout-data, zoals de snelheid, verstreken tijd en afstand. Je kunt zelf bepalen welke workout-data op het scherm te zien is en deze tip legt uit hoe je dit aanpast, afhankelijk van het type sport en de watchOS-versie.

Heb je een horloge met ingebouwde GPS (vanaf de Apple Watch Series 2) dan kun je gedetailleerde metingen vastleggen zonder je iPhone mee te nemen. Vanaf de Apple Watch Series 3 kun je bovendien hoogteverschillen registreren tijdens het sporten, omdat deze een ingebouwde barometer bevat.

Workout-app pauzeren en stoppen

Zit je veter los en wil je niet je persoonlijke record om zeep helpen? Of ben je helemaal klaar met sporten? Dan kun je de workout pauzeren of stoppen. Dit doe je door opzij te vegen en Pauze of Stop te kiezen. Is de workout gestopt, dan krijg je een overzicht van je prestatie met aanvullende stats.

Workout stoppen en bekijken op Apple Watch

Pauzeren kan ook door de Digital Crown en de zijknop tegelijk in te drukken. Het pauzeren van de workout werkt dus hetzelfde als het maken van een screenshot op de Apple Watch. Druk op Hervat of maak nogmaals een screenshot om de training weer te hervatten.

Veeg je op het workout-scherm de andere kant op, dan verschijnt het scherm voor muziek afspelen.

Workout-app na het sporten

Vroeg of laat komt er een einde aan je fietstocht of hardloopsessie. Veeg opzij en kies Stop om de workout te beëindigen. Hierna krijg je direct de resultaten op je scherm te zien. Door je vinger of de Digital Crown te gebruiken kun je door de gegevens scrollen.

Al je workoutgegevens worden opgeslagen in de Activiteit-app op je Apple Watch, de Conditie-app op de iPhone én de Gezondheid-app op de iPhone, mits je hier toestemming voor hebt gegeven.

Bekijk ook

Activiteit-app op de Apple Watch: vernieuwd in watchOS 10

Als je een Apple Watch draagt, heb je vast al ontdekt hoe verslavend de Activiteit-app is. In deze app kun je elke dag de drie gekleurde activiteitenringen vullen. Hoe werken deze ringen, welke bewegingsdoelen kun je instellen en hoe verdien je medailles? In deze tip leggen we alles uit over de Activiteit-app op de Apple Watch!

Workout-scherm blokkeren tijdens het sporten

Doe je een sport waarbij je gaat zweten, nat wordt of gemakkelijk het scherm aanraakt? Dan kun je het scherm van de Apple Watch tijdens het sporten ook blokkeren, zodat je niet per ongeluk functies op het scherm aantikt. Het blokkeren van het scherm gebeurt automatisch tijdens het doen van een zwem-workout, maar bij andere activiteiten zul je het handmatig moeten activeren. Zo werkt het:

 1. Start de Workout, zoals gebruikelijk.
 2. Veeg zijwaarts op het scherm en tik op de Vergrendel-knop (te herkennen aan de blauwgroene druppel).
 3. Ga verder met sporten.
 4. Wil je het scherm bedienen, dan moet je het scherm eerst ontgrendelen. Dit gaat op twee manieren: in watchOS 9 en nieuwer houd je de Digital Crown even ingedrukt. In eerdere watchOS-versies draai je aan de Digital Crown.
 5. Je hoort een aantal piepjes en eventueel vocht wordt uit de speaker getrild.

Workout op maat maken

Sinds watchOS 9 kun je een workout op maat samenstellen, bijvoorbeeld een intervaltraining met afwisselend hardlopen en wandelen. Dit is ook ideaal als je een HIIT-training wilt doen, waarbij intensieve inspanning wordt afgewisseld door herstel. Het maken van een aangepaste workout is gemakkelijk te doen op de Apple Watch. Hiervoor tik je bij het starten van de workout op de drie puntjes om zelf een workout samen te stellen. Je kunt de workout een zelfgekozen naam geven, zodat je deze op een later moment weer gemakkelijk kunt starten.

Bekijk ook

Aangepaste workout op de Apple Watch: zelf een intervaltraining maken

Je kunt op de Apple Watch een aangepaste workout maken, waarbij je zelf bepaalt hoeveel minuten inspanning je wilt afwisselen met herstel. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Workouts bekijken op de iPhone

Na het sporten kun je alle workouts bekijken op de iPhone. Je moet hiervoor in de Conditie-app zijn. Eventueel fout geregistreerde workouts kun je met een veegbeweging verwijderen uit de workout-historie.

Conditie-app op de iPhone

Tik op een van de workouts en je krijgt alle nadere details te zien zoals afgelegde afstand, gemiddelde hartslag en verloop van je hartslag. Ook zie je het tempo, hoeveelheid calorieën en meer. Bij workouts buitenshuis krijg je een kaartje te zien van de afgelegde route.

Uitdagingen op de Apple Watch

Om je te motiveren heeft Apple meerdere uitdagingen bedacht. Je kunt meedoen aan de persoonlijke uitdaging die elke maand verschillend is. Of je kunt andere uitdagen om een week lang zoveel mogelijk te sporten.

Apple heeft een video gemaakt met uitleg hoe je een uitdaging start met vrienden:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Meer tips over de Workout-app

We hebben nog meer tips om het maximale uit de Workout-app op je Apple Watch te halen: