Apple Watch start workout

Workout-app op de Apple Watch gebruiken tijdens en na het sporten

Met de Workout-app op de Apple Watch kun je allerlei sporten beoefenen. Lees hoe je de Apple Watch Workout-app gebruikt voor wandelen, hardlopen, zwemmen en meer, zowel tijdens als na het sporten.

Met de Workout-app op de Apple Watch kun je allerlei sporten beoefenen. Deze app is bij uitstek geschikt als jouw digitale sportmaatje. In deze tip leggen we uit wat je allemaal met de Apple Watch Workout-app kunt doen, zowel tijdens als na het sporten.

Apple Watch start workout

Workout-app voor het sporten

Voordat je jezelf in het zweet werkt is het verstandig om de Workout-app thuis alvast in te stellen. Dit doe je door op het groene icoontje te tikken met een rennende mannetje. Zodra je de app opstart krijg je direct de keuze uit verschillende soorten workouts, zoals binnen en buiten wandelen, hardlopen en fietsen. Hoe je inspanning wordt gemeten is afhankelijk van het type workout. Zo wordt bij sommige workouts wel de afgelegde afstand gemeten en bij andere niet.

Workout-app voor het sporten

Nadat je een workout hebt gekozen stel je het doel in. De app vraagt welke afstand je wilt afleggen, welke tijdsduur je wilt sporten of hoeveel calorieën je wilt verbranden. Weet je dit niet van tevoren, dan is dit geen probleem. Veeg in dat geval van links naar rechts over het scherm tot je bij Open Doel komt. Hierbij kun je zo lang sporten als je wilt, maar je krijgt geen waarschuwing als je op de helft bent (omdat je immers geen doel hebt ingesteld). Druk je op de Start-knop, dan verschijnt er op het scherm een aftellende klok, waarna je kunt beginnen met sporten.

Workout-app tijdens het sporten

Workout-app tijdens het sporten

Tijdens het sporten krijg je de belangrijkste data te zien, zodat je weet hoe je presteert. Zo zie je meestal de verstreken tijd, afgelegde afstand en actuele hartslag. Tijdens het hardlopen zie je ook het tempo. Je kunt de weergave van deze workout-data aanpassen op de Apple Watch.

Heb je een horloge met ingebouwde GPS (zoals de Apple Watch Series 2 of Apple Watch Series 3) dan kun je gedetailleerde metingen vastleggen zonder je iPhone mee te nemen. Omdat de Series 3 een ingebouwde barometer bevat kun je bijvoorbeeld ook hoogteverschillen registreren tijdens het sporten. Bij de andere modellen wordt alleen de route en andere geavanceerde data vastgelegd als je een gekoppelde iPhone meeneemt, die je locatie onderweg kan meten.

Workout-app pauzeren

Is je veter los en wil je niet je persoonlijke record om zeep helpen? Dan kun je de workout gemakkelijk pauzeren. Dit kan op twee manieren:

  • Door opzij te vegen en op Pauze te drukken.
  • Of: door gelijktijdig op de Digital Crown en zijknop te drukken.

Het pauzeren van de workout werkt dus hetzelfde als het maken van een screenshot op de Apple Watch. Druk op Hervat of maak nogmaals een screenshot om de training weer te hervatten.

Workout hardlopen

Workout-app na het sporten

Vroeg of laat komt er een einde aan je fietstocht of hardloopsessie. Veeg opzij en kies Stop om de workout te beëindigen. Hierna krijg je direct de resultaten op je scherm te zien. Door je vinger of de Digital Crown te gebruiken kun je door de gegevens scrollen.

Helemaal onderaan krijg je de mogelijkheid om je work-out op te slaan of te verwijderen. Al deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in de Activiteit-app op je iPhone, evenals in de Gezondheid-app waar de data gebruikt kan worden door apps van derden, mits je hier toestemming voor hebt gegeven.

Workout-scherm blokkeren tijdens het sporten

Doe je een sport waarbij je gaat zweten, nat wordt of gemakkelijk het scherm aanraakt? Dan kun je het scherm van de Apple Watch tijdens het sporten ook blokkeren, zodat je niet per ongeluk functies op het scherm aantikt. Het blokkeren van het scherm gebeurt automatisch tijdens het doen van een zwem-workout, maar bij andere activiteiten zul je het handmatig moeten activeren. Zo werkt het:

  1. Start de Workout, zoals gebruikelijk.
  2. Veeg zijwaarts op het scherm en tik op de Vergrendel-knop.
  3. Ga verder met sporten. Wil je het scherm bedienen, dan moet je eerst aan de Digital Crown draaien. Daarbij hoor je een aantal piepjes.

Workout scherm blokkeren

Workout-app niet nauwkeurig meer?

Heb je problemen dat de Workout-app niet zo nauwkeurig is als je zou willen? Dan kun je de Workout-app kalibreren, zodat de afstanden en verbrande calorieën weer beter kloppen.

Workouts bekijken op de iPhone

Na het sporten kun je alle workouts bekijken op de iPhone. Je moet hiervoor in de Activiteit-app zijn, in het tabblad Work-outs. Eventueel fout geregistreerde workouts kun je met een veegbeweging verwijderen uit de workout-historie.

Workouts op iPhone bekijken

Tik op een van de workouts en je krijgt alle nadere details te zien zoals afgelegde afstand, gemiddelde hartslag en verloop van je hartslag. Ook zie je het tempo, hoeveelheid calorieën en meer. Bij workouts buitenshuis krijg je een kaartje te zien van de afgelegde route.

Workout: kaartje bekijken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorieën Apps, Devices
Onderwerpen sport, workout
Device Apple Watch
Software watchOS