iPad mini 4 schermen.

iPad mini 5: dit zijn onze verwachtingen voor Apple’s volgende kleine iPad

De iPad mini 5 is de aankomende kleine tablet van Apple. Welke functies kan je in de iPad mini 2019 verwachten en wanneer verschijnt deze kleinere iPad? Je leest hier alles wat je wil weten over de iPad mini 5.

De iPad mini 5 is de verwachte opvolger van de iPad mini 4 uit 2015. We verwachten de iPad mini 5 begin 2019 in de winkels. Wij hebben zo onze eigen wensen voor deze nieuwe kleinere iPad en in dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten van de nieuwe iPad mini 2019. Van design tot functies en mogelijke prijs: je bent in één klap bijgepraat over de iPad mini 5.

iPad mini 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad mini 5.

  • Verwachte aankondiging en release in voorjaar 2019.
  • 7,9-inch LCD scherm
  • Met homeknop en aluminium behuizing
  • Snellere chip en verbeterde camera

Wanneer verschijnt de nieuwe iPad mini 5?

Sinds oktober 2018 zijn geruchten over de iPad mini 5 weer boven komen drijven. Volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo werkt Apple aan de iPad mini 5, die mogelijk in het voorjaar van 2019 beschikbaar komt. Apple brengt op meerdere vaste momenten in het jaar nieuwe iPads uit: in oktober, maart of juni. De iPad mini 5 verschijnt dus waarschijnlijk in maart 2019. Dit model wordt dan ook wel de iPad mini 2019 genoemd. Volgens Digitimes zijn fabrikanten van touchscreens er klaar voor om met de levering van componenten te beginnen, om op tijd gereed te zijn voor een introductie in de eerste helft van 2019.

De meest recente iPad mini is de iPad mini 4 die in september 2015 verscheen. In de jaren daarna gingen vaak de geruchten dat Apple gestopt is met de iPad mini en dat er helemaal geen nieuw model meer komt. Apple heeft al die tijd de iPad mini uit 2015 wel in het assortiment gehouden en heeft in de tussentijd allerlei nieuwe iPad-modellen uitgebracht.

Man met iPad mini

Wat kost de nieuwe iPad mini 5?

De 32GB iPad mini 5 gaat waarschijnlijk rond de €350 kosten. We verwachten dat je dit kunt upgraden naar 128GB en een 4G-functie kunt toevoegen, waar je enkele honderden euro’s meer voor betaalt. Ter vergelijking: je kunt de iPad mini 4 kopen vanaf €439 met 128GB opslag, dus we verwachten dat het instapmodel van de iPad mini 2019 iets goedkoper zal zijn.

Welke functies kun je verwachten op de iPad mini 5?

De iPad mini 5 lijkt in veel opzichten waarschijnlijk op de iPad 2018 met 9,7-inch scherm. Dat model is voor de meeste mensen meer dan voldoende en heeft een snelle chip met een mooi scherm voor een betaalbare prijs. Voor mensen die geen iPad Pro nodig hebben is dit een prima model, maar een nadeel is dat er maar één formaat is. De iPad mini 5 springt in dit gat en biedt dezelfde specs maar dan in een kleinere behuizing.

#1 Design en scherm

Het design van de iPad mini 5 blijft waarschijnlijk gelijk aan het huidige model. De mini 5 krijgt een 7,9-inch LCD-scherm in een aluminium behuizing, met thuisknop en Touch ID, zodat de iPad goed beveiligd is. Het scherm krijgt een vingerafdrukbestendige coating, maar het scherm is waarschijnlijk niet gelamineerd. Dat betekent dat er wat ruimte zit tussen het glas en het scherm. Apple gebruikt wellicht ook geen antireflectiecoating, om zo de prijs laag te houden. Apple deed dit eerder bij de iPad 2018. De kleuren lijken waarschijnlijk ook op de iPad 2018, namelijk zilver, spacegrijs en goud. Verwacht daarom geen spannende nieuwe kleurtjes zoals rood, blauw of geel.

Er zijn mogelijke foto’s opgedoken van deze nieuwe iPad mini 2019, waarop een goudkleurige uitvoering te zien is. Ook is daarop te zien dat de antennestrepen vernieuwd zijn en nu slechts uit een dun lijntje bestaan. De rest van het design lijkt erg op het huidige model.

#2 Camera’s

Met een camera aan de voor- en achterkant kun je FaceTime-gesprekken voeren en AR-games spelen. De resolutie van de camera’s blijft waarschijnlijk steken op 8 megapixel voor de buitenste camera en 1,2 megapixel voor de voorste camera. Dit zijn dezelfde resoluties als bij de meest recente 9,7-inch iPads en de vorige iPad mini. Een iPad gebruik je meestal niet om uitgebreid mee te fotograferen, waardoor deze resolutie voldoende is voor simpele camera-toepassingen. Er komt waarschijnlijk ook geen LED-flitser op dit model.

iPad mini 5

#3 Prestaties

Op het gebied van prestaties krijgt de iPad mini 5 vermoedelijk wel een flinke upgrade. Apple kiest waarschijnlijk voor een A10X of A11X-chip, om de nieuwe iPad mini zo gelijk te trekken met de andere iPad-modellen. Met de A10X-chip kan een nieuwe iPad mini weer heel wat jaartjes vooruit en dat is bovendien meer dan genoeg voor de meeste toepassingen, waaronder AR, iPad-multitasking en het checken van je mail. De snellere chip zal ook nodig zijn voor de mogelijke ondersteuning van de Apple Pencil.

iPad mini 4 met apps

#4 Apple Pencil

Om de Apple Pencil meer onder de aandacht te brengen, maakte Apple de iPad 2018 geschikt voor de tekenpen. Dit is ideaal voor het onderwijs, omdat scholieren en studenten zo nauwkeuriger kunnen tekenen en schrijven op een iPad. Voor scholen die liever een kleiner model willen, is een iPad mini meer geschikt. Het zou dan ook logisch zijn als Apple de iPad mini 5 geschikt maakt voor de Apple Pencil. Dit is nog niet bevestigd, maar gezien de eerdere ontwikkelingen met de 9,7-inch iPad zou dit wel een logische toevoeging zijn. Je kan daarmee ook de uitgebreide schrijf- en tekenapps beter gebruiken op een iPad mini, die dankzij zijn kleine formaat een stuk handzamer en daardoor makkelijk mee te nemen is.

Of dit ook betekent dat er ondersteuning komt voor de Apple Pencil 2, weten we nog niet. Apple kan ervoor kiezen om de eerste generatie Apple Pencil voor dit model te gebruiken, zoals ook het geval is bij de iPad 2018. In ons artikel lees je alles over de Apple Pencil 2.

Wel gaan er geruchten dat de iPad mini 5 werkt met het Smart Keyboard. Je zou daardoor eenvoudig het toetsenbord kunnen aansluiten dankzij een Smart Connector. Het voordeel van het Smart Keyboard is dat je deze niet op hoeft te laden, omdat de stroom direct vanaf de iPad komt.

iPad mini 5 kopen: nog even geduld

Het duurt nog even voordat de iPad mini 5 aangekondigd is, dus je kan dit model momenteel nog niet in de winkels vinden. Wil je daar niet op wachten en wil je nu al een iPad kopen? In ons overzichtsartikel vind je prijzen en verkooppunten van de huidige modellen. Misschien zit er iets voor jou bij, mocht je niet willen wachten tot de iPad mini 5 aangekondigd is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!