Amazon Echo Plus in de huiskamer

Amazon Echo: wat heb je er in Nederland aan?

Wil je een Amazon Echo kopen en ben je benieuwd wat je ermee kunt doen? In deze gids lees je alles over het gebruik van de Amazon Echo-speakers zoals de Echo Dot en Echo Plus.

Amazon Echo in Nederland

Slimme speakers worden steeds populairder. Naast HomePod en Google Home is er nog een derde optie: Amazon Echo. Deze speakers zijn ook voor Nederlandse gebruikers rechtstreeks verkrijgbaar bij Amazon. Je kunt kiezen uit de Amazon Dot, Echo en Plus met prijzen vanaf €59. Elk jaar tijdens Amazon Prime Day ben je goedkoper uit, maar ook op andere momenten zijn er wel deals te vinden.

Amazon Echo: wat is het?

De Amazon Echo is een slimme speaker die je vragen kunt stellen, maar waarmee je ook apparaten in huis kunt bedienen. Je kunt er ook producten mee bestellen, muziek afspelen en berichten laten voorlezen. Alles werkt met stemcommando’s dankzij de spraakdienst Amazon Alexa. Je activeert de Amazon Echo door het woordje “Alexa!” te roepen. Mocht je iemand in je omgeving hebben die Alexa heet, dan kun je beter kiezen voor één van de andere commando’s, zoals “Echo!”.

Amazon Echo speaker

De speaker staat altijd aan, zodat je op elk moment stemopdrachten kunt geven. Je kunt er allerlei apparaten aan koppelen, zoals de Philips Hue-lampen en de slimme Nest-thermostaat.

Amazon Echo kopen in Nederland

De Amazon Echo-speakers zijn alleen verkrijgbaar in landen waar Amazon actief is, dus in Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Lange tijd werden de Amazon Echo-speakers niet geleverd in Nederland, maar dat is inmiddels voorbij: je kunt bij Amazon Duitsland de internationale versie van de Amazon Echo kopen en thuis laten bezorgen. Deze modellen zijn momenteel verkrijgbaar:

Bovenstaande prijzen zijn de standaard adviesprijzen.

Amazon Echo in de keuken

Amazon Echo: welke moet ik hebben?

De drie Echo-modellen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn allemaal zonder scherm. Daarnaast is er nog de Amazon Echo Show (zie hierboven) en de Amazon Echo Spot (een rond bolletje met scherm). Welke past het best bij jou?

Amazon Echo modellen

Zoek je een goedkope oplossing om de Amazon Echo eens te proberen of gaat het vooral om de functies als spraakassistent, dan adviseren we de Echo Dot. Dit is het goedkoopste model met een iets minder audiokwaliteit, waardoor het minder geschikt is voor het afspelen van muziek. Als digitale assistent is de Echo Dot echter prima te gebruiken.

Wil je muziek luisteren, dan kun je kiezen voor de gewone Amazon Echo of de iets duurdere Echo Plus. Eventueel zou je ook kunnen kiezen voor een Sonos One (ca. 200 euro) die met meerdere assistenten samenwerkt en een goed geluid geeft.

Amazon Echo Dot tweede generatie.

Amazon Echo Dot 2e generatie

Amazon Echo Dot

Gewicht: 163 gram | Afmetingen: 32 x 84 x 84 mm | Drivers: 0.6″ tweeter | Aux-poort: ja

De Amazon Echo Dot is ideaal als je alleen maar met spraakherkenning en de digitale assistent Amazon Alexa bezig wilt gaan. De speaker is zo groot als een pot haargel en bevat slechts één driver voor muziek. Daardoor is de geluidskwaliteit niet zo goed en is deze speaker minder geschikt voor muziek afspelen. Er zit echter wel een 3,5mm minijack op, zodat je een extra speaker kunt aansluiten voor het afspelen van muziek. Ook zou je een Bluetooth-speaker kunnen koppelen. Voor niet-muzikale activiteiten is de Echo Dot de beste koop. Let wel op dat je de tweede generatie koopt. Deze heeft geen volume-draaiknop, maar twee losse volumeknoppen die wat makkelijker in gebruik zijn.

Er is ook een speciale Kids Edition van de Echo Dot verkrijgbaar in vrolijke kleurtjes, maar die is alleen in de VS te koop.

Bekijken: Amazon Echo Dot 2e generatie: 59,99 euro

Amazon Echo 2nd generation textiel

Amazon Echo

Gewicht: 821 gram | Afmetingen: 148 x 88 x 88 mm | Drivers: 2.5″ woofer en 0.6″ tweeter | Aux-poort: ja

Ook bij de gewone Amazon Echo-speaker moet je de tweede generatie hebben. In plaats van mat plastic is deze bekleed met textiel, houtfineer of metaal en er zit een 3,5mm minijack in om een externe speaker aan te sluiten.

Voor mensen die serieus met Amazon Echo bezig willen gaan en er ook muziek op willen luisteren is het standaardmodel Amazon Echo prima. Deze speaker is bijvoorbeeld handig in de keuken. Hij ziet er ook iets leuker uit dan de Plus.

Bekijken: Amazon Echo 2e generatie: 99,99 euro

Amazon Echo Plus in de huiskamer

Amazon Echo Plus

Gewicht: 954 gram | Afmetingen: 235 x 84 x 84 mm | Drivers: 2.5″ woofer en 0.8″ tweeter | Aux-poort: ja

De Amazon Echo Plus ziet er hetzelfde uit als de eerste generatie Echo. De behuizing is van mat plastic gemaakt en je kunt niet kiezen uit mooie bekledingen van stof of houtfineer. Wel beschikt het Plus-model over een zogenaamde smart hub. Dit houdt in dat je niet langer een extra hub nodig hebt die je op de router moet aansluiten. Dit werkt via Zigbee, een protocol dat door verschillende smart home-producten wordt gebruikt. De meeste van die slimme apparaten worden geleverd met een eigen hub, maar dankzij de ingebouwde hub in de Echo Plus heb je die niet meer nodig.

Zolang de Echo Plus is verbonden met je thuisnetwerk, functioneren je slimme apparaten ook zonder hub. In de praktijk werkt het nog niet zo makkelijk, want de mogelijkheden zijn beperkt. Waarschijnlijk wil je de hub van de leverancier blijven gebruiken als je wilt dat alles goed werkt. Omdat de Echo Plus flink wat duurder is en eigenlijk maar marginale verbeteringen biedt voor de audiokwaliteit, raden we de Plus af.

Bekijken: Amazon Echo Plus: 149,99 euro

Amazon Echo in woonkamer

Wat kun je in Nederland met een Amazon Echo?

De Amazon Alexa-app is gewoon in de Nederlandse App Store te vinden. Je hoeft dus geen moeite meer te doen via buitenlandse App Stores om de speaker werkend te krijgen. Wel moet je er rekening mee houden dat Nederlands niet wordt ondersteund en dat er weinig lokale Alexa-skills te vinden zijn. Je kunt dus geen pizza bestellen en je zult alle vragen en opdrachten in het Engels moeten stellen. Wel kun je gebruik maken van de duizenden internationale skills die ondertussen zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het bedienen van je Philips Hue-lampen. Daarnaast kun je de Alexa-opdrachten uitbreiden met IFTTT.

Amazon Echo proberen

Wil je zelf eens proberen hoe de Amazon Echo werkt? Dan kun je de assistent in de browser testen, om te kunnen beoordelen of het aanspreekt. Na het inloggen met een Amazon-account kun je vragen stellen door de microfoon-knop aan te klikken en ingedrukt te houden. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudige vragen stellen over het weer, nieuws, muziek en algemene kennis. Ook kun je apparaten in huis bedienen. Hiervoor ga je naar de website Echosim.io, waar je Alexa allerlei vragen kunt stellen.

Amazon Tap

Uiteraard luistert de website niet continu, dus je zult zelf steeds op de knop moeten drukken als je een vraag wilt stellen. Echosim.io is geen officiële website, maar is gebouwd door ontwikkelaar Sam Machin tijdens een hackathon in 2015. Iedereen met toegang tot het web kan zien hoe de Alexa-assistent en de Amazon Echo-speaker werken. De mogelijkheden zijn nogal uitgebreid: je kunt bijvoorbeeld een pizza bestellen, een Uber-taxi laten voorrijden of je gitaar stemmen.

Amazon Echo en privacy

Om een Amazon Echo-speaker te kunnen gebruiken moet de speaker constant luisteren. Ook verzamelt Amazon informatie van gebruikers, zodat ze een profiel kunnen opbouwen. Dit is te vergelijken met cookies op websites. Amazon weet welke muziek je luistert en wat je op je boodschappenlijst hebt gezet, welke andere slimme apparaten je in huis hebt en nog veel meer. Maar betekent het ook dat een Amazon Echo-speaker alles van je weet? Niet echt. Een Echo luistert altijd, maar pikt alleen bepaalde woorden op. Het is wel een beetje te vergelijken met een hond: je kunt een heel gesprek voeren zonder dat je hond weet waar het over gaat. Maar op het moment dat jij “brokjes!” of “stukje lopen?” zegt spitst de hond z’n oren en weet hij heel goed wat je bedoelt.

De Echo komt pas in actie als het speciale woord wordt genoemd om te activeren, bijvoorbeeld “Alexa” of “Echo”, al naar gelang je instellingen. Alleen dit woord wordt uit alle geluiden gefilterd die de speaker hoort. Meteen daarna begint de speaker te luisteren en stuurt de spraakopdracht naar de servers van Amazon, waar het verder wordt verwerkt. Een blauwe ring maakt duidelijk dat de Echo aan het luisteren is.

Dit werkt hetzelfde als een smart TV, die ook constant in de gaten houdt of je het activatiewoord zegt. Op iPhones en iPads biedt ‘Hé Siri’ iets soortgelijks. Of politiediensten de Echo-speakers ook kunnen gebruiken om verdachten af te luisteren of jou te bespioneren kunnen we niet met zekerheid zeggen. Vind je privacy belangrijk, dan kun je beter geen slimme speakers en smart TV in huis halen en functies zoals ‘Hé Siri’ uitschakelen.

Amazon Echo alternatieven

Wil je geen Amazon Echo-speaker, maar wil je wel de Alexa-assistent gebruiken, dan heb je een aantal alternatieven. Er is heel veel goedkope troep verkrijgbaar, maar er zijn ook een aantal betere alternatieven. Vaak zul je twee apps nodig hebben: de Amazon Alexa-app en de app die bij je speaker hoort, bijvoorbeeld die van Sonos. Een probleem waar je tegenaan kan lopen is dat een speaker van een ander merk niet de Amazon ESP-technologie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de juiste speaker geactiveerd wordt op het moment dat je een opdracht geeft. Heb je meerdere Alexa-geschikte speakers in huis, dan kan het gebeuren dat meerdere speakers reageren.

Ook kan het gebeuren dat een speaker niet de muziekdiensten ondersteunt die je op de Echo wel tot je beschikking hebt, zoals Spotify.

Sonos One HAY collectie.

Sonos is het bekendste merk met ondersteuning voor Amazon Alexa. Je kunt op de Sonos One (ca. 200 euro) ook spraakopdrachten geven. Het geluid is beter dan van de Amazon Echo-speakers en je hebt ook wat meer flexibiliteit omdat je het systeem verder kunt uitbreiden. Sonos One gaat Google Assistant ondersteunen en werkt al met AirPlay 2 en Siri. Ook de Sonos Beam werkt met Alexa (en andere assistenten).

Daarnaast heb je speakers zoals Ultimate Ear Megablast en wat onbekendere merken zoals de Fabriq Chorus. Apple’s HomePod werkt alleen met Siri en niet met andere assistenten zoals Alexa.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen amazon, Siri
Software iOS