Amazon Echo Pop

Amazon Echo-speakers: dit heb je er in Nederland aan!

Verschillen tussen Echo, Dot en Pop
Wil je een Amazon Echo-speaker kopen en ben je benieuwd wat je ermee kunt doen? In deze gids lees je alles over het gebruik van de Amazon Echo-speakers zoals de Echo Dot.

Amazon Echo in Nederland

Slimme speakers worden steeds populairder. Naast de HomePod en Google Nest-speakers is er nog een derde optie: Amazon Echo. Deze speakers zijn ook voor Nederlandse gebruikers rechtstreeks verkrijgbaar bij Amazon. Je kunt kiezen uit de Amazon Echo Dot 5e generatie en Amazon Echo 4e generatie, die een bolvormig uiterlijk hebben. Daarnaast zijn er de Amazon Echo Show 8 (met display) en de goedkopere Echo Pop (halve bol) bijgekomen. De Amazon Echo-speakers spreken geen Nederlands, maar ze passen hun antwoorden wel aan lokale omstandigheden aan.

Amazon Echo: wat is het?

De Amazon Echo is een slimme speaker die je vragen kunt stellen en waarmee je ook apparaten in huis kunt bedienen. Je kunt er muziek mee afspelen en berichten laten voorlezen. Alles werkt met stemcommando’s dankzij de spraakdienst Amazon Alexa. Je activeert de Amazon Echo door het woordje “Alexa!” te roepen. Mocht je al iemand in je omgeving hebben die Alexa heet, waardoor verwarring kan ontstaan, dan kun je ook kiezen voor een ander commando zoals “Echo!”.

Amazon Echo Pop

De speaker staat altijd aan, zodat je op elk moment stemopdrachten kunt geven. Je kunt er allerlei apparaten aan koppelen, zoals de Philips Hue-lampen en de slimme Nest-thermostaat.

Bekijk ook

Amazon Alexa in Nederland gebruiken: zo werkt het

Alexa is de spraakassistent van Amazon. Alexa is ook vanuit Nederland te gebruiken en de bijbehorende Alexa-app is te downloaden via de Belgische en Nederlandse App Store. Maar wat heb je eraan?

Amazon Echo kopen in Nederland

Bij Amazon Nederland zijn alleen de internationale edities van deze speakers verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen:

ProductPrijs
Amazon Echo Pop€54,99
Amazon Echo Dot 5e generatie€64,99
Amazon Echo Dot 5e generatie met klok€74,99
Amazon Echo 4e generatie€119,99
Amazon Show (tijdelijk niet verkrijgbaar)€129,99

In de VS is in 2024 ook de Amazon Echo Hub ($180) met display uitgebracht, maar die is nog niet in een internationale versie verschenen.

De Nederlandse taal wordt nog niet ondersteund en lokaal shoppen met stemcommando’s is nog niet mogelijk. Amazon raadt daarom aan om Alexa in te stellen op Brits Engels. Functies zoals timers en wekkers werken overigens wel en resultaten van zoekopdrachten zijn in beperkte mate aangepast aan lokale omstandigheden. Zo kun je vragen wie de “king of The Netherlands” is en krijgt dan “Willem Alexander” als antwoord.

Amazon Echo famlie


In Nederland zijn de Echo en Echo Dot niet in alle kleuren verkrijgbaar.

Sommige Echo-modellen beschikken over een matrix-scherm dat het tijdstip laat zien. Het enige model met een echt scherm is de Echo Show; bovendien zit daar een 13-megapixel camera met groothoeklens in, om de omgeving te filmen.

De normale Echo heeft een 3″-woofer en tweeters in twee richtingen. De speaker analyseert de eigenschappen van de ruimte en past de audio daarop aan. De HomePod doet dat overigens ook. De speakers werken voor de verbinding met Zigbee en Bluetooth Low Energy en je kunt ze ook voor smart home-toepassingen gebruiken. Binnenin zit een co-processor, de AZ1 Neural Edge, die door MediaTek is ontwikkeld. Net als de Neural Engine in de iPhones is deze co-processor bedoeld om machine learning en andere slimme toepassingen mogelijk te maken. In de Echo-speakers wordt de chip onder andere gebruikt om de spraakherkenning te verbeteren en te versnellen.

Amazon Echo Show

Amazon Echo: welke moet ik hebben?

Zoek je een goedkope oplossing om de Amazon Echo eens te proberen of gaat het vooral om de functies als spraakassistent, dan adviseren we de Echo Dot. Dit is het goedkoopste model met een iets minder audiokwaliteit, waardoor het minder geschikt is voor het afspelen van muziek. Als digitale assistent is de Echo Dot echter prima te gebruiken.

Wil je muziek luisteren met de speaker, dan kun je kiezen voor de gewone Amazon Echo. En wil je regelmatig videobellen, dan is de Echo Show iets voor jou.


Amazon Echo Pop: de kleinste variant

 • Internationale variant
 • Halve bol
 • Afmetingen: 99 mm x 83 mm x 91 mm
 • Gewicht: 196 gram
 • Kleur: houtskool
 • Werkt met Bluetooth (streaming) en WiFi (set-up)
 • Werkt met stemassistent Alexa
 • 49,5mm naar voren gerichte driver
 • Was eerder nog niet in Nederland te koop
 • Prijs: €54,99 bij Amazon
Echo Pop speaker

De internationale Echo Pop is de nieuwste toevoeging aan de Echo-familie en is sinds zomer 2023 in Nederland verkrijgbaar. Hij heeft de vorm van een halve bol en een speciale naar voren gerichte luidspreker. Hij is bedoeld voor kleinere ruimtes. Bedienen doe je met Alexa, om bijvoorbeeld muziek af te spelen, slimme lampen in te schakelen en herinneringen in te stellen. Amazon raadt aan om Alexa in het Brits Engels te gebruiken. Je kunt Alexa vragen om muziek af te spelen van Apple Music, Spotify en natuurlijk van Amazon Music. Alexa begint pas te luisteren als je ‘Alexa’ zegt en de lichtbalk bovenop blauw kleurt. Er zit een knop op om de microfoon uit te schakelen.

Milieuvriendelijk is ‘ie ook: de stof van de Echo Pop is gemaakt van 100% post-consumer gerecycled garen en het aluminium is gemaakt van 80% gerecycled aluminium. Hoewel de naam ‘pop’ de indruk wekt dat hij in knalkleuren verkrijgbaar is, is dat niet het geval: je kunt in Nederland alleen kiezen uit een donkergrijze kleur met wit snoer.

Amazon Echo Pop

Prijs en verkrijgbaarheid Amazon Echo Pop

De internationale versie van de Amazon Echo Pop is in Nederland verkrijgbaar in de kleur houtskool en kost 54,99 euro. Voor andere varianten en kleuren zul je in het buitenland moeten zijn.


Amazon Echo Dot: een kleine variant

 • Internationale variant, met of zonder klok
 • Bolvormig design, maar kleiner dan de gewone Dot
 • Diameter 10cm, iets groter dan HomePod mini
 • Kleur: antracietgrijs of wit
 • 1,6-inch driver
 • Geen speciale spraakmodule, geen thermometer
 • Audiokwaliteit identiek aan voorganger
 • Verbinding via WiFi en Bluetooth LE (geen Zigbee)
 • Geen ondersteuning voor Amazon Sidewalk
 • Vervangt de derde generatie Echo Dot
 • Prijs: €64,99
Amazon Echo Dot 2020 intern

Bij de Echo Dot kun je kiezen uit een versie met of zonder ingebouwd klokje. Dit is alweer de vijfde generatie van de Echo Dot, die wat kleiner van formaat is dan de normale Echo.

Amazon Echo Dot 2020 op tafel.


Dit is de lichtblauwe uitvoering van de Echo Dot, die niet in Nederland te koop is.

Design: groter dan HomePod

De Amazon Echo Dot heeft een diameter van 10cm en is daarmee een tikje groter dan de HomePod mini, die een diameter van 8,5cm heeft. Binnenin vind je een 1,6-inch driver die naar de voorkant is gericht. Ook zit er een 3,5mm AUX-uitgang op. Met vier microfoons weet je in ieder geval dat je spraakopdrachten goed aankomen.

Echo Dot met klok

De nieuwe Echo Dot is kleiner dan zijn voorgangers en heeft een opvallender design. Amazon wil dat je deze Echo-speaker duidelijk zichtbaar in je interieur neerzet. De ronde vorm heeft een wat vriendelijker uiterlijk en ziet er minder ‘technisch’ uit. Voorheen koos Amazon vooral voor functionaliteit en was het design minder belangrijk. De bekleding van textiel versterkt nog het huiselijke uiterlijk. De ring met ledlampjes zit ook hier aan de onderkant, zodat de verlichting reflecteert op de tafel. Zo kun je op grotere afstand zien of Alexa luistert. Er is ook een aanraakgevoelig gedeelte aanwezig, waarop je kunt tikken om de speaker stil te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je de Echo Dot als wekker gebruikt. Er zitten ook fysieke knoppen op om het geluidsvolume aan te passen en de microfoons uit te schakelen.

Hardware: minder slim

Net als bij de normale Echo vind je ook bij de Echo Dot een snelle processor binnenin, maar de spraakmodule met neurale functies ontbreekt. De Echo Dot zal dus iets langzamer reageren op spraakopdrachten. De thermometer ontbreekt eveneens en er is geen ondersteuning voor Zigbee en Amazon Sidewalk.

Amazon Echo Dot 2020 in antraciet.

Audio: hetzelfde gebleven

De Echo Dot heeft een 44mm voorwaarts gerichte luidspreker met een 1,6-inch driver. Dit is een speaker die bedoeld is voor kleinere ruimtes en geen kamervullend geluid hoeft te produceren. De audio wordt dan ook niet 360 graden rondgestrooid. Net als bij eerdere generaties zitten er vier microfoons in. Dit is voldoende om vanuit de kamer een spraakopdracht te roepen. Je kunt deze microfoons uitschakelen als je privacy wilt.

Amazon Echo Dot grijs

Prijs en verkrijgbaarheid Amazon Dot

De 5e generatie Amazon Dot is in Nederland verkrijgbaar in donkergrijs en kost 59 euro. De witte variant met klok van de 5e generatie Amazon Dot kost €74,99. Voor andere varianten en kleuren zul je in het buitenland moeten zijn.


Amazon Echo speaker: het standaardmodel

 • Vierde generatie
 • In Nederland wordt alleen de internationale versie verkocht
 • Bolvormig design met plastic voet
 • 15 cm diameter
 • Kleur: antracietgrijs (buiten Nederland ook in wit en lichtblauw)
 • Ingebouwde thermometer
 • 3-inch driver
 • Verbeterde audiokwaliteit en spraakherkenning
 • Verbinding via Zigbee, WiFi en Bluetooth LE
 • Amazon Sidewalk-ondersteuning voor smart home-netwerk
 • Vervangt de 3e generatie Echo en de Echo Plus
 • Prijs: €119,99 bij Amazon
Amazon Echo 2020 intern


De binnenkant van de Echo, die in Nederland alleen in antracietgrijs verkrijgbaar is.

Amazon heeft de Echo-speaker in 2020 een compleet nieuw design gegeven. In plaats van een staande cilinder is de Amazon Echo nu een grote bol die meteen opvalt in je interieur. De audiokwaliteit is ook verbeterd en de spraakherkenning gaat sneller. Verder zit er een ingebouwde thermometer in, zodat je bijvoorbeeld Alexa-routines kunt uitvoeren op basis van de temperatuur.

Amazon Echo speaker

Design: huiselijk uiterlijk

Het design van de Echo is een ronde bol met een diameter van 15 centimeter. De vorm is een bewuste keuze van Amazon. Het bedrijf zegt dat gebruikers gewend zijn geraakt aan slimme speakers en ze daarom op een prominentere plek in hun huis neerzetten. De slimme speaker moet dus een blikvanger worden. De bolvorm maakte het ook mogelijk om een 3″ woofer en twee tweeters in te bouwen. De buitenkant van de speaker is bekleed met textiel. Qua uiterlijk lijkt de Amazon Echo erg op de HomePod mini, die ook bolvormig is maar met een diameter van 8,5 centimeter beduidend kleiner is. Het onderste deel van de Amazon Echo is gemaakt van hard plastic.

Amazon Echo grijs

Er zit een ronde lichtbalk rondom, die van kleur verandert als Alexa luistert. Deze lampjes zitten langs de onderkant en niet (zoals bij de HomePod) aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de tafel rondom de speaker meekleurt. Verder is er een aanraakgevoelig gedeelte aanwezig om op te tikken als je de speaker op stil wil zetten. Aan de achterkant zit een 3,5mm AUX-uitgang.

Amazon Echo Dot zwart

Audio: klinkt beter

De audio van de Amazon Echo is ook verbeterd, dankzij de 3-inch subwoofer en dubbele tweeters. Daardoor klinkt deze Echo beter dan zijn voorganger, de derde generatie Echo. Die had maar één woofer en één tweeter. Verder beschikt de 2020-uitvoering van de Echo over Dolby-geluid en wordt de audioweergave aangepast aan de akoestiek van de ruimte. Dit zat eerder al in de Echo Studio. Je kunt twee Echo’s met elkaar koppelen tot een stereopaar, of meerdere met elkaar verbinden om muziek in je hele huis te hebben.

Hardware: reageert sneller

Wat technologie betreft vind je binnenin de AZ1 Neural Edge co-processor en een module voor spraakherkenning. Deze zorgt ervoor dat Alexa enkele honderden milliseconden eerder reageert op spraakopdrachten. Voor de verbinding wordt gebruik gemaakt van Bluetooth LE en WiFi, maar er zit ook Zigbee in, om met je smart home-apparaten te verbinden. Zo kun je je slimme lampen koppelen met de Echo, zonder dat je een aparte hub nodig hebt.

Amazon Echo intern

Amazon Sidewalk

Er is ook ondersteuning voor Amazon Sidewalk, een gedeeld netwerk van Amazon voor slimme apparaten dat ervoor moet zorgen dat ze ook buitenshuis verbonden zijn met WiFi. Dit is nog niet officieel beschikbaar. Bestaande Amazon-apparaten zoals de Ring-deurbellen kunnen ook dienst doen als Amazon Sidewalk-bridge, via Bluetooth. De Echo werkt echter op de 900 MHz-frequentie en heeft een groter bereik. Onder andere de trackers van Tile gaan eraan meedoen.

Prijs en verkrijgbaarheid Amazon Echo

De Amazon Echo is verkrijgbaar voor €99,99 maar tijdens Black Friday en andere kortingsacties betaal je vaak rond de €59,99. Deze speaker is sinds november 2020 verkrijgbaar in Nederland in de internationale editie in antracietgrijs. Als je de speaker in Frankrijk of Duitsland haalt kun je ook kiezen uit wit en lichtblauw. Je kunt deze speaker ook soms bij andere winkels kopen, maar rechtstreeks bij Amazon is vaak het goedkoopst.


Amazon Echo Show 8

Zoek je een Amazon-speaker met scherm, dan moet je de Echo Show 8 hebben. De internationale versie van deze speaker is sinds november 2022 in Nederland verkrijgbaar. De Echo Show is een soort tablet, bedoeld voor gebruik in de keuken. Hij beschikt over een 13-megapixel groothoekcamera die digitaal kan pannen en zoomen tijdens videogesprekken. Ook krijg je een 8-inch HD touchscreen met adaptieve kleuren, een octa-core processor en dubbele stereoluidsprekers. Dankzij Alexa heb je nog meer functies, zoals beveiligde toegang tot de ingebouwde camera om het huis op afstand te bewaken, muziekaanbevelingen van Amazon Music en Spotify op het scherm en het bekijken van Prime Video en Netflix.

Amazon Echo Show 8

Ook deze speaker werkt niet in het Nederlands. Amazon raadt aan om Brits Engels te gebruiken voor toegang tot lokaal nieuws en radiostations, lokale kennis en Alexa-functies zoals timers, alarmfuncties, weer, smart home en Alexa-to-Alexa bellen. Via de Echo Show kun je je smart home aansturen en compatibele apparaten zoals lampen, stekkers, camera’s en thermostaten bedienen. Dit doe je via het touchscreen of met (Engelse) stemopdrachten.

De Echo Show 8 kost €129,99 en is verkrijgbaar via Amazon.


Wat kun je in Nederland met een Amazon Echo?

De Amazon Alexa-app is gewoon in de Nederlandse App Store te vinden. Je hoeft dus geen moeite meer te doen via buitenlandse App Stores om de speaker werkend te krijgen. Wel moet je er rekening mee houden dat Nederlands niet wordt ondersteund en dat er weinig lokale Alexa-skills te vinden zijn. Je kunt dus geen pizza bestellen en je zult alle vragen en opdrachten in het Engels moeten stellen. Wel kun je gebruik maken van de duizenden internationale skills die ondertussen zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het bedienen van je Philips Hue-lampen. Daarnaast kun je de Alexa-opdrachten uitbreiden met IFTTT.

Amazon Echo en privacy

Om een Amazon Echo-speaker te kunnen gebruiken moet de speaker constant luisteren. Ook verzamelt Amazon informatie van gebruikers, zodat ze een profiel kunnen opbouwen. Dit is te vergelijken met cookies op websites. Amazon weet welke muziek je luistert en wat je op je boodschappenlijst hebt gezet, welke andere slimme apparaten je in huis hebt en nog veel meer. Maar betekent het ook dat een Amazon Echo-speaker alles van je weet? Niet echt. Een Echo luistert altijd, maar pikt (als het goed is) alleen bepaalde woorden op. Het is wel een beetje te vergelijken met een hond: je kunt een gesprek voeren zonder dat je hond weet waar het over gaat. Maar op het moment dat je “brokjes!” of “stukje lopen?” zegt spitst de hond meteen z’n oren en weet heel goed waar het over gaat.

Er is natuurlijk wel een verschil: een hond doet verder niets met de informatie die hij eventueel heeft opgepikt. Amazon doet dat nadrukkelijk wel: alles wat je tegen de assistent wordt onthouden “om je in de toekomst nog beter van dienst te zijn”. Dit houdt in dat er een profiel wordt opgebouwd, zodat Amazon precies weet wat jouw voorkeuren zijn en welke producten je het liefst koopt.

Amazon Echo Dot slaapkamer

Overigens is het wel zo, dat de Echo pas in actie komt als het speciale commando wordt geroepen, bijvoorbeeld “Alexa” of “Echo”, al naar gelang je instellingen. De speaker luistert continu en filtert dit woord eruit. Meteen daarna begint de speaker gedetailleerder te luisteren. Dit is te herkennen aan de blauwe ring van licht. Op iPhones en iPads biedt ‘Hé Siri’ iets soortgelijks. Alle speakers beschikken over een schakelaar om de microfoons tijdelijk uit te schakelen.

Of overheidsdiensten en hackers de Echo-speakers ook kunnen gebruiken om mensen af te luisteren of jou te bespioneren kunnen we niet met zekerheid zeggen. Vind je privacy belangrijk, dan kun je beter geen slimme speakers en smart TV in huis halen.

Amazon Echo Dot grijs

Amazon Echo alternatieven

Wil je geen Amazon Echo-speaker, maar wil je wel de Alexa-assistent gebruiken, dan heb je heel veel alternatieven. Tientallen fabrikanten hebben de Alexa-functies ingebouwd. Een probleem waar je tegenaan kan lopen is dat een speaker van een ander merk niet de Amazon ESP-technologie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de juiste speaker geactiveerd wordt op het moment dat je een opdracht geeft. Heb je meerdere Alexa-geschikte speakers in huis, dan kan het gebeuren dat meerdere speakers reageren. Ook kan het gebeuren dat een speaker niet dezelfde muziekdiensten ondersteunt die je op de Echo wel tot je beschikking hebt. Spotify is meestal wel aanwezig, maar Apple Music niet.

Amazon Echo Dot grijs in keuken

Sonos is het bekendste merk met ondersteuning voor Amazon Alexa. Je kunt op de Sonos Beam 2e generatie (review) en de Sonos One (ca. 200 euro) ook spraakopdrachten geven. Het geluid is beter dan van de Amazon Echo-speakers en je hebt ook wat meer flexibiliteit omdat je het systeem verder kunt uitbreiden. Sonos One werkt bovendien met AirPlay 2, Siri en Google Assistent, die wel in het Nederlands te bedienen zijn.

Daarnaast heb je speakers van Marshall, Bose, Libratone en andere fabrikanten die ook met Amazon Alexa samenwerken. Apple’s HomePod werkt alleen met Siri en niet met andere assistenten zoals Alexa.

HomePod mini prijzen

Elk jaar tijdens Amazon Prime Day kun je goedkope deals voor de Echo-speakers vinden, maar ook op andere momenten prijst Amazon de speakers regelmatig af.

Amazon

Amazon is al een tijdje actief in Nederland en biedt vaak goedkope aanbiedingen, ook voor tech. Bekijk de de beste Amazon Nederland deals, hoe je via Amazon Prime profiteert van extra voordeel en hoe je lid wordt van de streamingdienst Amazon Prime Video. Daarnaast kun je gebruik maken van gratis verzending als je lid wordt van Amazon Prime. Er is extra voordeel te halen tijdens het jaarlijkse evenement Amazon Prime Day.

Amazon