Matter 1.0 gestart

Matter 1.0 officieel gestart als wereldwijde smart home-standaard

Misschien al meteen in iOS 16.1
De Connectivity Standards Alliance heeft officieel de start van Matter 1.0 aangekondigd. Het is de eerste release van deze smart home-standaard voor accessoires. Apple, Google, Amazon, Samsung en andere bedrijven doen mee.

Matter 1.0 is er!

De standaard moet ervoor zorgen dat smart home-accessoires op grote schaal compatibel worden. Het persbericht hierover is te vinden in de newsroom van de CSA (maar is op het moment van schrijven niet te openen). Bedrijven die willen meedoen aan Matter kunnen nu echt van start gaan. Ze kunnen Matter inbouwen in hun platformen (zoals Apple HomeKit) en ondersteuning bieden in hun accessoires (zoals de eerder vandaag besproken IKEA Dirigera-hub). Apple heeft al een voorzetje gemaakt door in iOS 16.1 de basis te leggen voor Matter. Het zou dus zomaar in de loop van deze maand beschikbaar kunnen komen. Dan is het enige struikelblok nog het vinden van voldoende accessoires.


Matter is een IP-gebaseerd protocol dat wereldwijd beschikbaar is en dat volgens CEO Tobin Richardson de Internet of Things ingrijpend zal veranderen. Kleine en grote bedrijven doen mee. Het werkt via wifi en Thread, een redelijk nieuwe manier om accessoires met elkaar te verbinden.

Matter 1.0 gestart

Nu Matter 1.0 beschikbaar is kunnen bedrijven hun product laten certificeren in een testlab, de beschikbaar gestelde tools gebruiken en de SDK gebruiken. Bestaande accessoires kunnen een update krijgen om Matter te ondersteunen. Dit kan zodra de producten gecertificeerd zijn. Aanvankelijk is – net als bij HomeKit – maar een beperkt aantal productcategorieën toegestaan, zoals lampen, sensoren, deursloten, raambekleding, airco-bediening en hubs. Later volgen er nog meer. De standaard was meermaals uitgesteld.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.