Nuki Smart Lock deurslot

Nuki 4.0-deurslot werkt dankzij update nu met Matter-over-Thread

De nieuwe vierde generatie Nuki Smart Lock is nu officieel aangekondigd. Eerder leek het er al op dat dit slot in november zou komen. Dit slot beschikt over Matter-support en maakt verbinding via Thread.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 14 februari 2024: Nuki heeft een update uitgebracht voor versie 4.0 van het slimme deurslot. Daarmee krijg je ondersteuning voor Thread. Je hebt verder alleen nog een HomePod of Apple TV nodig om hem samen te laten werken met HomeKit. Je hebt niet meer de Nuki Bridge nodig en bent ook niet meer afhankelijk van wifi of Bluetooth. Dit werkt sneller dan Bluetooth en is stabieler dan via wifi, zegt de fabrikant. Bij de Nuki 4.0 Pro is Thread-ondersteuning standaard inbegrepen zodra je de update installeert. Bezitters van het standaardmodel Nuki 4.0 betalen €49,- (maar voor klanten die voor 20 februari upgraden van 3.0 naar 4.0 is de upgrade gratis). De Nuki-deursloten zijn ook geschikt voor Matter. Later komt er echter nog een update voor Matter 1.2 uit van Nuki, waardoor je onderscheid kunt maken tussen de drie gangbare standen van Europese deursloten.

Update 14 november 2023: Het vierde generatie Nuki-slot is nu officieel uit de doeken gedaan. In een persbericht laat Nuki weten dat deze in twee versies komt: het Smart Lock en de Smart Lock Pro. De belangrijkste verbetering is ondersteuning voor de Matter-standaard, zodat het slot geintegreerd kan worden in smart home-systemen die werken met Matter (waaronder HomeKit). Maar er zit nog meer in, al is ook veel hetzelfde gebleven.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 3 september 2023.

Nuki Smart Lock vierde generatie met Matter

Dankzij de vierde generatie Nuki Smart Lock met Matter heb je geen losse bridge of hub meer nodig. Het enige wat nodig is, is een HomeKit hub zoals een Apple TV of HomePod. De ondersteuning voor Matter is mogelijk dankzij de nieuwste release van deze smart home-standaard, namelijk Matter 1.2. Deze voegt ondersteuning toe voor slimme deursloten. Daarmee is Nuki ook het eerste slot dat ondersteuning biedt voor Matter. Voor gebruikers verandert er in principe niet heel veel: het vorige slot had al van zichzelf standaard HomeKit-integratie. Het verschil is nu dat dit via de Matter-standaard verloopt, wat het voor de fabrikant makkelijker maakt om het slot te laten samenwerken met andere platformen.

Nuki Smart Lock 4 met Matter en Thread

Het nieuwe slot ziet er verder exact hetzelfde uit als de vorige generatie. Wel heeft de vierde generatie een langere batterijduur. Het slot kan met een enkele batterij tot zes maanden worden gebruikt en dat is zo’n 30% langer dan voorheen. Dit is ook mogelijk dankzij de verbinding via Thread, dat energiezuiniger is dan bijvoorbeeld wifi. De reactietijd ten opzichte van Bluetooth is bij Thread veel sneller.

Begin 2024 voegt Nuki nog extra mogelijkheden toe via een software-update. Het is dan mogelijk om het slot op afstand te bedienen, zonder extra bridge. Nu kan dat wel via HomeKit (mits je een HomePod of Apple TV hebt), maar vanaf voorjaar 2024 kan dat dus ook via de Nuki app zonder bridge. Het ontgrendelen op afstand via Thread is inbegrepen bij de Nuki Smart Lock Pro. Bij de gewone Smart Lock is het een betaalde update. Ook komt er nog een update waardoor het slot onderscheid kan maken tussen het openen van de deur en het ontgrendelen van het slot. Dit is relevant voor Europese sloten, zo geeft Nuki aan.

Het nieuwe Nuki Smart Lock Pro met meegeleverde powerpack en wifi kost €279,-, terwijl de gewone Smart Lock €169,- kost. Bestaande gebruikers kunnen €80,- besparen op de Smart Lock Pro, want dan zit er ook de Keypad 2 bij.

Ook nieuw: Keypad 2 Pro

Tegelijkertijd is het nieuwe Keypad 2 Pro aangekondigd. Deze heeft een roestvrij stalen front en kan naadloos in de muur of deur geïntegreerd worden. Deze heeft een toetsenbordje voor het invoeren van de toegangscode van de deur, maar ook ondersteuning voor maximaal 20 vingerafdrukken. Je kan 200 individuele toegangscodes instellen, zodat je weet wie er via een code binnengekomen is. De Keypad 2 Pro kost €349,-.

Martin Pansy, een van de bedenkers van het populaire Nuki-deurslot uit Oostenrijk, kondigde eerder al aan dat naar Matter wordt gekeken. Het bedrijf kampte met problemen om HomeKit werkend te krijgen op het slimme deurslot en klaagde dat dit te maken heeft met onkunde bij de Amerikanen. “Aan de klink trekken bestaat niet in de VS”, aldus Pansy. Er is in Europa dan ook een duidelijk verschil tussen een open en niet afgesloten deur, terwijl dit bij de Amerikaanse deursloten één pot nat is. Nuki zou daarom moeite hebben gehad om de Amerikanen van Matter en grote spelers zoals Apple en Google uit te leggen hoe Europese deursloten werken. In het persbericht zegt Nuki dan ook dat ze bij Matter aangedrongen hebben om onderscheid te kunnen maken tussen het openen van een deur en het ontgrendelen van de deur. Naar aanleiding hiervan heeft Matter dit toegevoegd in de 1.2-versie van de standaard.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

Amerikanen snappen Europese deursloten niet

Het aantal slimme deursloten met HomeKit is dan ook op één hand te tellen en ook bij het onlangs besproken Yale Linus-deurslot ben je nog sterk afhankelijk van de Yale-app. Zo kun je met HomeKit wel de nachtschoot openen, maar je kunt vanuit de Woning-app niet zelfstandig de dagschoot openen als het slot al ontgrendeld is omdat er huisgenoten thuis zijn. Dat is vooral onhandig als je aan de buitenkant geen deurklink hebt: de deur is dan immers al ontgrendeld en kan niet met een klink aan de buitenkant geopend worden. Maar als je dan thuis komt, kun je de deur niet met de Woning-app openen. Dat is een beperking vanuit HomeKit waar Yale en andere fabrikanten niet zoveel aan kunnen doen. Met een Siri-commando is dit wel te omzeilen, maar handig is anders.

Bekijk ook

Review: Yale Linus-deurslot met HomeKit is niet altijd de beste keuze

Op zoek naar een slim deurslot? Wij hebben het Yale Linus-deurslot met HomeKit getest. In deze review van de Yale Linus lees je onze bevindingen en ervaringen met dit slimme deurslot, dat werkt met HomeKit.

Matter houdt wel rekening met Europese deursloten

Nuki is nu wel in staat om een extra functie voor het openen van de deur zonder aan de klink te trekken, toe te voegen door mee te doen aan de Matter Alliance. Ze hebben sindsdien een actieve rol gespeeld om de ondersteuning voor Europese deursloten verder te verbeteren. Martin Pansy zei daarover eerder: “Zonder Nuki zou deze functie, waar in Europa heel vaak om wordt gevraagd, waarschijnlijk geen deel uitmaken van de nieuwe Matter-versie die voor dit najaar wordt verwacht. En dit is niet alleen gunstig voor onze klanten, maar voor het hele Matter ecosysteem.”

Nuki 3 smart lock

Hieronder zie je wat de huidige Nuki-deursloten kosten. Of kijk welke andere slimme deursloten er verkrijgbaar zijn, met en zonder HomeKit.

Prijzen Nuki Smart Lock 3.0

Bekijk ook

HomeKit deursloten: deze zijn verkrijgbaar in Nederland

Wil je een HomeKit deurslot kopen? In dit artikel lees je wat de huidige stand van zaken is voor slimme deursloten van merken als Nuki, Yale en Danalock. Ook lees je welke slimme deursloten zonder HomeKit je kunt kopen en of dat een goede keuze is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 14 november: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Nuki Smart Lock vierde generatie met Matter en Thread.

Reacties: 10 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.