Review MagSafe Battery Pack

Review: MagSafe Battery Pack, strak design met een stevig prijskaartje

De MagSafe Battery Pack is een powerbank voor je iPhone. Je plakt deze achterop de iPhone 12-serie om op te laden. Wat zijn de voor- en nadelen van deze powerbank, wat zijn de specs en is het een slimme aanschaf? In deze review lees je alle details!

MagSafe Battery Pack review

De MagSafe Battery Pack is een aantrekkelijk ogende powerbank voor je iPhone, met een paar leuke extra’s zoals omgekeerd opladen en een widget om de status af te lezen. Maar bij de aankondiging was er ook al meteen kritiek dat de capaciteit relatief laag is en dat de prijs aan de hoge kant is. Zijn die kritiekpunten terecht? Wij hebben de MagSafe Battery Pack getest en vertellen je of het een verstandige aankoop is en er betere alternatieven zijn.

Update april 2022: In deze review wordt gesproken over opladen op 5 Watt. Inmiddels is dit dankzij een firmware-update verhoogd naar 7,5 Watt.

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in juli 2021 en beschrijft de situatie op dat moment. Dit accessoires is zelf aangeschaft door de reviewer.

MagSafe Battery Pack in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple’s magnetische powerbank:

  • Alleen verkrijgbaar in wit
  • Bedoeld voor de iPhone 12-serie, maar ook geschikt voor AirPods en toestellen vanaf de iPhone 8 (wel opladen, geen magneetwerking)
  • Opladen op 5 Watt, maximaal 15 Watt bij aansluiting op stroomnet
  • Geschikt voor omgekeerd opladen (reverse charging)
  • Capaciteit: 1460mAh / 7,62 Volt
  • Output: 11.13Wh
  • Afmetingen: 95,8 mm x 64,2 mm x 11 mm
  • Gewicht: 113 gram
  • Prijs: 109 euro bij Apple

Review MagSafe Battery Pack

Design en uiterlijk van MagSafe Battery Pack

De MagSafe Battery Pack ziet er goed uit, daar is iedereen het wel over eens. In plaats van zacht siliconenrubber zoals bij de eerdere batterijhoezen heeft Apple echter gekozen voor wit plastic voorzien van ‘soft touch’. Het materiaal is vrijwel identiek aan de Apple Pencil 2. Het zal waarschijnlijk wat minder snel vuil worden en trekt wat minder stof aan, maar het zou op termijn wel kunnen krassen. Ook biedt het iets minder grip dan siliconenrubber.

Zelf vind ik het materiaal prima. Siliconenrubber kan na een paar jaar plakkerig gaan aanvoelen, het brokkelt af en vertoont slijtageplekken. Hard plastic blijft er waarschijnlijk langer goed uitzien en een paar krassen neem ik dan wel op de koop toe. Waar je wel voor moet oppassen is verkleuring door spijkerbroeken of hoesjes die kleur afgeven. Zo kregen we een melding van een lezer die na één dag gebruik al permanente verkleuring had door gebruik van een Decoded lederen hoesje.

De AirPods-case heeft daar met z’n glimmende oplaadcase ook last van, maar met de juiste trucs kun je de blauwzwarte vlekken wel weer verwijderen.

MagSafe Battery Pack review

Heb je alleen marketingfoto’s van deze powerbank gezien, dan zul je bij het uitpakken misschien wat verrast zijn. Hij is forser dan de foto’s van Apple doen vermoeden. Een iPhone 12 is 7,4mm dik en de Battery Pack is 11mm, dus het maakt je toestel wel een stuk dikker. Verwachtte je een ‘rugzakje’ zoals de lederen Wallet Case, dan zul je je verwachtingen toch een beetje moeten bijstellen.

De batterij past precies achterop een iPhone 12 mini, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Zonder de camera te blokkeren. Dit is ook het prettigst om vast te houden, omdat batterij en toestel goed op elkaar aansluiten. Op de grotere modellen steekt de iPhone wat verder naar buiten en vooral op de iPhone 12 Pro Max is het verschil in afmetingen vrij groot, waardoor het wat minder makkelijk vastpakt. Gelukkig blijft de Battery Pack wel goed zitten dankzij de magneten.

MagSafe Battery Pack met iPhone 12 mini in hoes

De powerbank is een rechthoekig pakketje van 95,8 mm x 64,2 mm, met aan de onderkant alleen een Lightning-poort en een ledlampje voor de status. Er zijn geen knoppen aanwezig of statuslampjes om te zien hoe vol de batterij is. De binnenkant is voorzien van zacht grijs materiaal, dat krassen op je iPhone voorkomt. Dat Apple voor Lightning heeft gekozen is goed nieuws voor Apple-gebruikers: iedereen heeft nog wel een paar Lightning-kabels liggen. Maar je loopt daarmee wel een functie mis die je op alternatieve MagSafe-powerbanks met USB-C-aansluiting hebt: die bieden bijna allemaal input en output via dezelfde poort. Je kunt dus via USB-C de batterij opladen (input), maar het ook gebruiken om allerlei devices aan te sluiten en te laden (output).

Momenteel is de MagSafe Battery Pack alleen verkrijgbaar in wit. Daar zou in de toekomst nog verandering kunnen in komen. Wit is een kleur die overal goed bij past, maar heb je eerder geïnvesteerd in witte iPhone-hoesjes en -accessoires dan valt op dat de kleur nét iets anders is. De MagSafe Battery Pack is gemaakt van een iets helderder wit. Het is ook niet helemaal gelijk aan de wat parelmoerachtige tint van de zilverkleurige iPhone 12-modellen (zie hieronder). Echt groot vinden we het kleurverschil niet en we vinden het dan ook niet storend, maar voor kleurfanaten is het misschien een punt.

Review MagSafe Battery Pack

Het gewicht is 115 gram terwijl de iPhone 12 een gewicht van 164 gram op de weegschaal brengt, dus hou rekening met iets meer gewicht. Als de batterij achterop de iPhone zit kun je ‘m niet meer in de meeste autohouders of docks steken.

Maar er is toch een slim ideetje: je kunt van deze powerbank zelf een dock maken – en die laadt ook nog met een vermogen van 15 Watt op! Je hebt hiervoor de kleine metalen Lightning-dock nodig die veel mensen nog wel hebben liggen. Je zet de MagSafe Battery Pack er rechtop in en kunt vervolgens de iPhone er tegenaan plakken, zodat je het scherm goed kunt aflezen. Er zit wel een kleine kier achter de iPhone, waardoor het opladen iets minder efficiënt zou kunnen plaatsvinden.

Een betere oplossing is om de iPhone zelf in de dock te zetten, met de batterij als rugzakje eraan. Dankzij passthrough charging worden dan zowel de iPhone als de powerbank opgeladen. Dat is vrij uniek, want de meeste andere powerbanks hebben geen passthrough.

MagSafe Battery Pack

MagSafe Battery Pack in gebruik

Plak je de batterij achterop de iPhone 12, dan zit deze dankzij de magneten stevig vast. We probeerden met hevig schudden de batterij eraf te krijgen, maar dat lukte niet. Stop je je iPhone regelmatig in een iets te krappe broekzak, dan kan de batterij wel iets verschuiven. Maar dat is logisch: het zijwaarts schuiven is de normale manier om een magneet los te halen, dus je moet even wat meer oppassen bij het in je broekzak steken van de iPhone.

Het gebruik van de MagSafe Battery Pack is verder vrij simpel. Je plakt de powerbank achterop de iPhone 12, waarna het opladen meteen begint. Het werkt op iPhones die MagSafe ondersteunen, dus op de iPhone 12-serie en eventuele opvolgers. Je ziet de oplaadstatus op het toegangsscherm en in widgets als je iOS 14.7 of nieuwer hebt geïnstalleerd.

Apple MagSafe Battery Pack widget

Een oranje lampje geeft aan dat je aan het opladen bent. Zodra de batterij vol is zal het lampje korte tijd groen kleuren. Wil je extra snel opladen, dan sluit je de Battery Pack aan op een 20 Watt stroomadapter. Op die manier is het mogelijk om op het maximaal toegestane vermogen van 15 Watt te laden.

Je kunt de Battery Pack direct achterop een ‘naakte’ iPhone plakken of gebruik maken van een MagSafe-hoesje. Bij andere hoesjes is de magneetwerking iets minder en zul je eventuele creditcards en andere pasjes eerst moeten verwijderen. De powerbank doet ook dienst als normale Qi-lader. Leg je er een iPhone zonder MagSafe, een Android-toestel of een AirPods-doosje op, dan moet je zelf positioneren en zal er geen magneetwerking zijn.

Prestaties van de MagSafe Battery Pack

Het opladen van de MagSafe Battery Pack naar 100% duurt nog geen uur, dus als je snel de deur uit moet kun je het beste ook deze powerbank nog even aan het stroom hangen.

Plak je de powerbank achterop een iPhone 12, dan zal op een vermogen van 5 Watt worden geladen. Dit is inderdaad het geval, blijkt uit onze metingen. Met deze powerbank haal je ook meteen een MagSafe-snellaaddock in huis, want als je een stroomadapter aansluit die zwaar genoeg is (20 Watt of meer) kun je je iPhone op 15 Watt opladen. Dit is een leuke bijkomstigheid, maar als je haast hebt en toch een Lightning-kabel met 20 Watt-adapter bij de hand hebt, gaat snelladen via de kabel nog net iets sneller.

Bekijk ook

Hoe snel laadt de MagSafe Battery Pack op? Wij hebben het getest (en vergeleken)

Hoe snel kun je je iPhone 12 opladen met de nieuwe MagSafe Battery Pack? En hoe vaak kun je eigenlijk opladen? We hebben het voor je getest!

Apple heeft ook wat slimmigheidjes ingebouwd. Bij te hoge omgevingstemperaturen, zal het opladen langzamer verlopen en stoppen bij 80%. Bij normale temperaturen stopt het opladen bij 90%, waarschijnlijk omdat opladen van het laatste gedeelte relatief veel energie kost en omdat je iPhone langdurig op 100% houden onnodige slijtage aan de batterij oplevert. Als je wilt kun je echter doorladen tot 100% door in het Bedieningspaneel op het batterij-icoon te drukken en aan te geven dat je voorbij 90% wilt laden. De powerbank zal dan met druppelladen je toestel nog wat verder doorladen. Dit verloopt relatief traag dus je kunt het beter niet doen.

Er zitten nog meer ingebouwde beveiligingsfuncties in deze powerbank om te zorgen dat het opladen efficiënt verloopt. En er zijn ook extra functies, zoals omgekeerd opladen (daarover extra meer). Andere powerbanks hebben die mogelijkheid niet, vanwege beperkingen door Apple.

Capaciteit MagSafe Battery Pack

Uit de MagSafe Battery Pack teardown bleek dat we hier te maken hebben met twee batterijcellen, met een voltage van 7,62 Volt en een capaciteit van 1460 mAh. Deze capaciteit is vrij laag, als je bedenkt dat de MagSafe-powerbank van Zens een capaciteit van 4000 mAh tot 10.000 mAh heeft en die van Xtorm een capaciteit van 5000 mAh. Op Amazon vind je nog meer alternatieven, zoals deze. Bij dergelijke powerbanks zijn we minstens 5000 mAh gewend, dus op dit punt stelt Apple’s oplossing op het eerste gezicht wat teleur. Maar de werkelijkheid ligt toch iets anders, omdat het eerlijker is om naar voltage en hoeveelheid Wattuur te kijken.

Is de MagSafe Battery Pack te zwak?

Apple’s powerbank heeft op papier een nogal lage capaciteit, maar wat opvalt is dat de spanning (7,62 Volt) veel hoger ligt dan dat van de iPhone zelf (3,81V). Als je dit omrekent is het te vergelijken met een batterijcapaciteit 2.220 mAh. Dit zou betekenen dat je de iPhone 12 mini (2.227 mAh) er éénmaal volledig mee kunt opladen. Dat is niet het geval: je komt tot ongeveer 78%.

De iPhone 12 (2.815 mAh) hebben we ook getest: die konden we vanuit 0% opladen tot 58%. Daarna was de powerbank leeg.

Om te vergelijken is het eerlijker om te kijken naar andere waarden, zoals de hoeveelheid Wattuur. Dit is de hoeveelheid vermogen per tijdseenheid. De MagSafe Battery Pack levert 11,13 Wattuur en dit ligt op ongeveer hetzelfde niveau als dat van de iPhone 12:

  • MagSafe Battery Pack: 11,13 Wh
  • iPhone 12 mini: 8,57 Wh
  • iPhone 12 en 12 Pro: 10,75 Wh
  • iPhone 12 Pro Max: 14,13 Wh

De MagSafe Battery Pack is dus niet zo zwak als het lijkt, maar je kunt er nog steeds niet je iPhone meermaals mee opladen. Bij sommige alternatieve powerbanks kan dat wel. Het ligt er dus vooral aan wat je ermee wilt doen: ga je de stad in en haal je nét niet het einde van de dag, dan is Apple’s oplossing stijlvol, compact en praktisch. Vaak komt je dan net 10% tot 20% batterijcapaciteit tekort en is een lichte powerbank eigenlijk wel voldoende. Maar trek je de natuur in of ga je kamperen dan is het beter om een zware powerbank mee te nemen.

Apple geeft bij de batterijhoezen aan dat je je iPhone 50% langer kunt gebruiken en hoeveel uur extra je ermee kunt bellen en internetten. Bij de MagSafe Battery Pack is die extra informatie er niet. Wellicht heeft dat ermee te maken dat het voor alle iPhone 12-modellen heel verschillend is, of dat de ‘beleving’ belangrijker is dan de prestaties.

We kunnen proberen goed te praten dat de capaciteit van deze batterij eigenlijk beter is dan je denkt, maar het blijft laag ten opzichte van de concurrentie.

Opladen en output van de MagSafe Battery Pack

We hebben metingen gedaan om te achterhalen hoe snel je je iPhone kunt opladen met de MagSafe Battery Pack. Bij een standaard iPhone 12 duurt het ongeveer 2,5 uur om van 20% naar 80% op de laden. Daarna is de Battery Pack helemaal leeg. Het opladen gebeurt even snel als met een 5 Watt-stroomadapter of met een van de andere geteste powerbanks.

Wil je liever vanaf 0% opladen, dan kan dat ook. Uit onze metingen blijkt dat dit ook ongeveer 2,5 uur duurt. Daarna is de powerbank volledig leeg en is de iPhone 12 tot 58% opgeladen. Het zijn niet echt indrukwekkende prestaties.

MagSafe battery pack review

Sluit je de Battery Pack op een 20 Watt adapter aan, dan is opladen op 15 Watt mogelijk en gaat het even snel als de MagSafe Charger. Dit is maximaal toegestaan voor MagSafe. Ook hiermee hebben we metingen gedaan: in 30 minuten kun je opladen van 0% naar 30%.

De Battery Pack beschikt over functies voor energiebeheer, zodat je iPhone beschermd is bij langdurig opladen en oververhitting. Wordt de iPhone te warm, dan stopt het opladen bij 80%. Als geoptimaliseerd opladen actief is zal het opladen ook stoppen bij 80%.

Omgekeerd opladen met MagSafe Battery Pack

Een unieke eigenschap is dat de MagSafe Battery Pack omgekeerd opladen ondersteunt. Dit is het eerste Apple-product met deze eigenschap.

Het houdt in dat je je Lightning-kabel in één van beide producten kunt steken:

  • Steek je de Lightning-kabel in de Battery Pack, dan zal ook de iPhone worden opgeladen (passthrough charging).
  • Steek je de Lightning-kabel in de iPhone, dan zal bij het bereiken van 80% iPhone-lading ook de Battery Pack worden opgeladen (reverse charging).

Als je beide producten aansluit op een Lightning-kabel, dan zullen ze afzonderlijk van elkaar worden opgeladen. Maak je gebruik van reverse charging, dan zal dit op een vermogen van 15 Watt gebeuren.

Prijs en inhoud verpakking

Je betaalt 109 euro voor de MagSafe Battery Pack en dat is een redelijke prijs in vergelijking met de batterijhoezen die Apple eerder verkocht. Die waren namelijk voor 150 euro verkrijgbaar en waren alleen geschikt voor een specifiek type iPhone. Stapte je over naar een nieuwe iPhone, dan moest je ook weer een nieuwe batterijhoes aanschaffen. Vaak duurde het een paar maanden voordat de batterijhoezen op de markt kwamen – en dan alleen nog voor bepaalde modellen.

De MagSafe Battery Pack is een praktischer oplossing, omdat deze batterij geschikt is voor alle modellen, ook toekomstige iPhones met MagSafe. Daardoor heb je er langer plezier van.

In de verpakking vinden we alleen de MagSafe Battery Pack. Je krijgt er geen kabel en adapter bij. Apple raadt aan om een 20 Watt stroomadapter te gebruiken in combinatie met een Lightning-kabel, maar die moet je wel zelf aanschaffen. Ook krijg je het advies om de batterij eerst volledig op te laden voor het eerste gebruik.

Review MagSafe Battery Pack

Is de MagSafe Battery Pack te duur?

Het simpele antwoord hier is: ja, dit product is te duur. Maar het ligt eraan vanuit welk perspectief je kijkt.

Wie z’n iPhone-accessoires bij voorkeur bij de Action koopt zal de prijs van €109 buiten proportie vinden. Voor een tientje koop je bij budgetwinkels een powerbank met een gigantische capaciteit. Die heeft niet het mooie uiterlijk van een Apple-product en ook niet de extra functies zoals MagSafe, draadloos opladen en beveiliging tegen oververhitting, maar als het puur om de functionaliteit gaat (d.w.z. een powerbank om onderweg op te laden), dan is de MagSafe Battery Pack niets voor jou. Elders ben je véél goedkoper uit.

Koop je iPhone-accessoires van betere merken zoals Xtorm en Zens, dan ben je gewend om prijzen rond de €40-50 te betalen voor een goede powerbank met MagSafe. Apple rekent meer dan honderd euro, dus wie verstandig met z’n spullen omgaat en niet de absolute bodemprijs zoekt komt eerder bij deze ‘betere’ merken uit.

Ben je echter de Apple Battery Case van €149 gewend, dan is de prijs van de Battery Pack makkelijker te slikken. Uiteindelijk gaat het dan vooral om gebruiksgemak en extra’s. Maar zelfs vanuit het ‘alles van Apple is geweldig’-perspectief is €109 nog behoorlijk aan de prijs. We kunnen er niet om heen: deze powerbank is gewoon duur. Tegelijk zijn we niet echt verbaasd. In de prijsklasse €40-50 krijg je niet veel bij Apple: een hoesje voor je AirTag, een kabel, een Apple Watch-bandje. Dan is het logisch dat een complexer product zoals deze Battery Case rond de honderd euro kost. Maar het blijft wat ons betreft te veel.

Alternatieven voor Apple MagSafe Battery Pack

Dit is niet de enige powerbank met magneten. Er zijn inmiddels meerdere alternatieven verschenen, waarvan we er twee hebben getest. In onze Xtorm Fuel Series 400 review kun je lezen dat deze een vrij goede prijs/kwaliteitverhouding heeft. Voor rond de 40 euro heb je een magnetische powerbank met een hoge capaciteit en de mogelijkheid om ook via de USB-C-poort op te laden.

Bekijk ook

iCulture bekijkt: Xtorm FS400 magnetische powerbank

Met de Xtorm FS400 Fuel Series heb je een magnetische powerbank voor draadloos opladen. We hebben deze magnetische oplader getest, samen met de Xtorm FS401 van dezelfde fabrikant. Welke van de twee bevalt het beste? Je leest het in deze review!

Een ander alternatief die we getest hebben is de Zens MagSafe Powerbank, die in twee capaciteiten verkrijgbaar is: 4000mAh en 10.000mAh. Er is ook een variant die aan beide kanten kan opladen en hij heeft een handig opvouwbaar voetje waarmee je de batterij op z’n kant kunt zetten.

Bekijk ook

iCulture bekijkt: Zens MagSafe Powerbank

Zens heeft een reeks nieuwe powerbanks met MagSafe uitgebracht, waarmee je toestellen uit de iPhone 12-serie draadloos kunt opladen. We hebben de ZEPP03M getest, een dubbele uitvoering waarmee je aan beide kanten kunt opladen.

Score

7.5

MagSafe Battery Pack

MagSafe Battery Pack

€109

Voordelen +

  • Strak Apple-design
  • Ligt lekker in de hand
  • Opladen tot 15 Watt
  • Passthrough opladen: als je de batterij oplaadt wordt ook je iPhone opgeladen
  • Reverse charging: als je je iPhone aan het opladen bent, wordt ook de batterij opgeladen
  • Slimme softwarefuncties voor veilig opladen
  • Ook te gebruiken als dock

Nadelen -

  • Te duur
  • Op papier een vrij lage capaciteit (andere powerbanks bieden vaak 5000 mAh of meer, Apple zit rond 2000-3000 mAh)
  • Alleen verkrijgbaar in wit
  • Kan alleen draadloos opladen
  • Eén device tegelijk opladen (bij andere powerbanks kun je vaak nog een tweede device aansluiten)
  • Geen statuslampjes voor batterijlading
  • Matige prestaties: kan iPhone 12 maar tot 58% opladen

Conclusie Apple MagSafe Battery Pack

De MagSafe Battery Pack is een stijlvolle oplossing als je geen batterij met hoge capaciteit nodig hebt. Vaak heb je voldoende aan net even bijladen en dan biedt Apple’s oplossing een prima compromis tussen gewicht en capaciteit. Je betaalt echter wel een ‘Apple-tax’ voor het mooie design, de extra functies en het feit dat dit een officieel product is. Andere fabrikanten brengen magnetische powerbanks op de markt met een betere prijs/kwaliteitverhouding. Je koopt de MagSafe Battery Pack vooral omdat je het gewoon wilt hebben, als cadeautje voor jezelf omdat je het verdiend hebt. Maar rationeel gezien is het geen goede aankoop.

Voor de toekomst zouden we graag zien dat de Battery Case in meer kleuren beschikbaar komt. Ook vinden we het jammer dat Apple voor Lightning heeft gekozen, want met USB-C was opladen in twee richtingen mogelijk geweest. Nu kun je er alleen draadloos mee opladen.

MagSafe Battery Pack

MagSafe Battery Pack kopen

Momenteel is deze powerbank bij Apple verkrijgbaar en bij enkele minder gangbare winkels (o.a. RedShell voor €142). Later verwachten we dat er meer verkooppunten bij zullen komen.

Bekijken:

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen en bevestigen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische aansluiting om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Er zijn ook MagSafe-autohouders, MagSafe-opladers, MagSafe-powerbanks en meer. Lees ook onze gids met officiële MagSafe-accessoires. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe