MacBook Air 2022 met MagSafe.

Welke oplader voor jouw MacBook? Zoveel Watt heb je nodig (en koopadvies voor bij je nieuwe MacBook)

Welke oplader is geschikt voor jouw MacBook? Hoe weet je hoeveel Watt jouw MacBook nodig heeft? En welke oplader bij een nieuwe MacBook Air kun je het beste kiezen? We zetten de beschikbare MacBook opladers voor je op een rijtje, zodat je weet welke geschikt is voor jouw MacBook en welke bij jou past.

Alles over de MacBook lichtnetadapters: welke moet je kiezen?

Apple levert bij elke MacBook een geschikte oplader. Maar het kan handig zijn om een tweede oplader achter de hand te hebben, die je bijvoorbeeld in je tas kan doen zodat je die altijd bij je hebt. Of wat te denken voor een tweede MacBook oplader voor op kantoor? Handig natuurlijk, maar je moet wel een lader hebben die past bij jouw MacBook. Bovendien kun je bij de aankoop van sommige modellen zelfs kiezen uit meerdere verschillende MacBook-opladers. Bijvoorbeeld bij de MacBook Air M2, waar Apple je drie keuzes voor opladers geeft. We leggen je in dit artikel uit welke oplader voor jouw MacBook geschikt is en welke het beste bij jou past.

Aansluitingen: usb-c of MagSafe?

Apple heeft verschillende aansluitingen gebruikt. De meest recente modellen vanaf ongeveer 2015 zijn voorzien van usb-c. Oudere modellen werken met MagSafe 2 (vanaf 2012) en de gewone MagSafe (vanaf 2006). De nieuwste uitvoeringen vanaf eind 2021 kunnen opladen via usb-c én de nieuwe MagSafe 3. Voor de lichtnetadapter die je in het stopcontact steekt (ook wel de oplader genoemd), maakt dat echter geen verschil. Je gebruikt alleen een andere kabel, want je kunt de oplader gebruiken voor zowel de usb-c-naar-usb-c-kabel als de usb-c-naar-MagSafe 3-kabel.

Bij de originele MagSafe en MagSafe 2-aansluiting, zit de kabel vast aan de oplader zelf. Zie daarvoor het advies onderaan dit artikel.

Oplader kiezen bij aanschaf nieuwe MacBook

Sinds eind 2021 biedt Apple bij sommige modellen de optie om te kiezen welke oplader je bij de aanschaf van een nieuwe MacBook wil. Dit kan alleen als je de MacBook direct bij Apple aanschaft. Dit geldt voor de volgende modellen:

MacBook Air M2/M3 oplader kiezen

Bij de MacBook Air M2 en M3 kun je kiezen uit drie versies. Standaard krijg je bij het instapmodel een usb-c-lichtnetadapter van 30W. Je kan dit tegen een meerprijs upgraden naar de versie met twee usb-c-poorten of een snellere versie van 70W met enkele poort. De meerprijs is voor beide uitvoeringen €20,-. Bij het upgrademodel van de MacBook Air M2/M3 (met 512GB opslag en 10-core GPU) krijg je standaard de 35W-versie met dubbele lader. Dat geldt ook voor de 15-inch versie. Je kan hier kiezen voor de versie met 70W vermogen. Je hoeft in dit geval geen meerprijs te betalen.

MacBook Air 2022 met MagSafe.

MacBook Air M2/M3 opladeropties instapmodel

 • Standaard meegeleverd: 30W usb-c-lichtnetadapter
 • Upgrade +€20,-: 35W dubbele usb-c-lichtnetadapter
 • Upgrade +€20,-: 70W usb-c-lichtnetadapter voor snelladen

MacBook Air M2/M3 opladeropties uitgebreider model en 15-inch versies

 • Standaard meegeleverd: 35W dubbele usb-c-lichtnetadapter
 • Upgrade zonder meerprijs: 70W usb-c-lichtnetadapter voor snelladen
35W dubbele usb-c-lichtnetadapter.

Welke kun je bij aanschaf nou het beste kiezen? Als je geen zin hebt om extra bij te betalen voor een snellere of betere oplader, dan raden we aan om gewoon de standaardversie bij jouw model te kiezen. De meegeleverde oplader zorgt ervoor dat je de MacBook altijd snel kunt opladen. Als je vaak tijdens het opladen een beperkt aantal stopcontacten tot je beschikking hebt en tegelijkertijd ook iets anders op wil laden, is de dubbele usb-c-lichtnetadapter een goede keuze. Je kan daarmee tegelijkertijd je MacBook en bijvoorbeeld je iPhone of iPad opladen (mits je de juiste usb-c-kabel voor je iPhone of iPad hebt). Hou er wel rekening mee dat het opladen van de MacBook iets langzamer gaat als je twee apparaten tegelijkertijd oplaadt, omdat het vermogen van de lader verdeeld wordt.

Als je heel veel onderweg bent en veel op je MacBook werkt, kan de snellader een uitkomst zijn. Dit is de 70W-versie (of 67W), waarmee je de MacBook Air in 30 minuten tot 50% kan opladen. Je bent dankzij deze snellader minder gebonden aan een vaste werkplek, omdat je veel korter bij een stopcontact hoeft te blijven om je MacBook te voorzien van de nodige hoeveelheid stroom.

Kies de 30W usb-c-lichtnetadapter als…:

 • …je het instapmodel neemt en niet de behoefte hebt om tegelijkertijd een ander apparaat op te laden via dezelfde oplader.
 • …snelladen voor jou niet hoeft, bijvoorbeeld omdat je toch altijd op dezelfde werkplek zit.

Kies de 35W dubbele usb-c-lichtnetadapter als…

 • …je het uitgebreide model van de MacBook Air neemt en geen behoefte hebt aan snelladen.
 • …je een beperkt aantal stopcontacten in de buurt hebt en tegelijkertijd een iPhone, iPad of ander apparaat wil opladen.

Kies de 70W usb-c-lichtnetadapter voor snelladen als…

 • …je vaak op flexibele werkplekken werkt en veel onderweg bent. Met deze oplader ben je veel sneller opgeladen.
 • …je maar één apparaat wil opladen en vaak genoeg stopcontacten in de buurt hebt. Je hebt de dubbele lader dan niet nodig.

MacBook Pro M1/M2/M3 Pro/Max oplader kiezen

Bij de MacBook Pro-modellen uit 2021 en 2023 kun je ook uit meerdere laders kiezen bij aanschaf bij Apple, al is de keuze daar vooral afhankelijk van de configuratie van je MacBook en heeft het niet zoveel te maken met de voorkeur voor een specifieke lader. Aangezien je de keuze voor het type lader alleen bij Apple kunt doen, geldt de keuze anno 2024 alleen nog voor de M3 Pro/Max modellen van de MacBook Pro uit 2023. Dit zijn de laders waar je uit kan kiezen:

14-inch MacBook Pro opladeropties

 • Standaard meegeleverd (alleen 10-core CPU en 16-core GPU): 70W usb-c-lichtnetadapter
 • Upgrade +€20,-: 96W usb-c-lichtnetadapter voor snelladen
 • Standaard meegeleverd (10-core CPU en 18-core GPU of meer): 96W usb-c-lichtnetadapter voor snelladen

Bij de 14-inch MacBook Pro ben je dus afhankelijk van de specificaties. Bij modellen met minimaal een 10-core CPU heb je sowieso een 96W-lader of meer nodig. Daar wordt deze ook standaard meegeleverd. Bij de instapversie kun je eventueel kiezen voor deze snellere versie. Deze is ook geschikt voor snelladen, waarmee je de MacBook in 30 minuten tot 50% kunt opladen.

16-inch MacBook Pro opladeropties

Over de grotere 16-inch versie kunnen we kort zijn: deze wordt altijd standaard meegeleverd met een 140W usb-c-lichtnetadapter. Je hebt daar dus geen opties om bij aanschaf van de MacBook voor een andere duurdere of goedkopere oplader te kiezen. Je kunt natuurlijk wel op een ander moment altijd nog een andere oplader kiezen, maar zorg er wel voor dat deze minimaal 140W ondersteunt.

Deze MacBook usb-c-adapters kun je kopen

Apple verkoopt momenteel de volgende officiële lichtnetadapters voor de MacBooks met usb-c-aansluiting:

 • Usb-c-lichtnetadapter van 30 W: €45,-
 • Usb-c-lichtnetadapter van 35 W met twee poorten: €65,-
 • Usb-c-lichtnetadapter van 70 W: €65,-
 • Usb-c-lichtnetadapter van 96 W: €85,-
 • Usb-c-lichtnetadapter van 140 W: €105,-

De benodigde usb-c-kabel is vanaf €25,- verkrijgbaar in de Apple Store in een lengte van 1 of 2 meter. Een usb-c-naar-MagSafe 3-kabel voor geschikte modellen is beschikbaar voor €55,- in een lengte van 2 meter. Je kan kiezen uit vier kleuren.

Welke adapter voor welke MacBook?

Onthoud deze belangrijke vuistregels bij het kiezen van de juiste MacBook oplader voor modellen vanaf 2015:

 • Heb je een 12-inch MacBook of 13-inch MacBook Air? Dan heb je een oplader van minimaal 29- of 30-Watt nodig.
 • Heb je een 15-inch MacBook Air? Dan heb je een oplader van minimaal 35-Watt nodig.
 • Heb je een 13-inch MacBook Pro? Dan heb je de oplader van minimaal 61-Watt nodig.
 • Heb je een 14-inch MacBook Pro? Dan heb je de oplader van minimaal 67-Watt of 96-Watt nodig (afhankelijk van de configuraties).
 • Heb je een 15-inch MacBook Pro? Gebruik dan een oplader van minimaal 87-Watt.
 • Heb je een 16-inch MacBook Pro? Een oplader van 96-Watt (2019-model) of 140-Watt (2021-model en nieuwer) is dan het advies.

Ik heb een 12- of 13-inch MacBook (Air)

Kies minimaal een 29- of 30 Watt oplader. Deze is bij Apple verkrijgbaar voor €45,- en is te gebruiken in combinatie met een usb-c-kabel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een van de zwaardere adapters die we hieronder noemen. Een zwaardere adapter is handiger als je binnenkort wilt upgraden of als je meerdere MacBooks in je huishouden hebt en iets nodig hebt dat voor elk model geschikt is. Een zwaardere adapter levert niet alleen meer Watt, maar is ook zwaarder in gewicht, dus houd daar rekening mee als je er vaak mee gaat reizen.

30Watt USB-C adapter MacBook

Ik heb een 13-inch MacBook Pro

Bij deze modellen is een wat zwaardere adapter vereist. Apple levert er tegenwoordig standaard een 67-Watt adapter bij en dat is ook de ideale oplader als je een reserve-exemplaar nodig hebt. Dit model kost €65,- bij Apple. Bij sommige uitvoeringen voldoet de vorige 61W-versie ook, maar we adviseren om te kiezen voor de 67W-versie.

61 Watt adapter MacBook

Ik heb een 15- of 16-inch MacBook Pro

Voor deze modellen raden we een 87-, 96- of 140-Watt adapter aan. Apple verkoopt alleen nog het model van 96- en 140-Watt en vraagt daar respectievelijk €85,- en €105,- voor. Bij de 16-inch MacBook Pro uit 2019 is het verstandig om voor deze zwaardere adapter van 96 Watt te kiezen. Voor de 15-inch zou je eventueel ook nog kunnen kijken naar de 87-Watt-adapter die nog bij diverse winkels verkrijgbaar is. Heb je een 16-inch MacBook Pro uit 2021? Dan heb je minimaal de 140W-versie nodig.

96 Watt USB-C adapter MacBook

Welke MacBook oplader: dit moet je weten

Belangrijk om te weten is dat je bij elke MacBook zonder problemen een oplader kan gebruiken die een hoger wattage geeft dan de MacBook nodig heeft. De MacBook laadt daardoor niet sneller op, want het vermogen dat de oplader geeft wordt aangepast aan de hoeveelheid die de MacBook aan kan. Een oplader met een lager wattage gebruiken wordt afgeraden, omdat er dan te weinig stroom geleverd wordt. Hierdoor zal je MacBook niet (optimaal) opladen. Het is niet schadelijk, maar het duurt gewoon te lang voordat je weer verder kunt werken.

Apple heeft zelf opladers met twaalf verschillende wattages uitgebracht. Deze modellen voor de MacBook heeft Apple in de afgelopen jaren uitgebracht:

 • 29W
 • 30W
 • 35W (dubbel)
 • 45W
 • 60W
 • 61W
 • 67W
 • 70W
 • 85W
 • 87W
 • 96W
 • 140W

In de afgelopen jaren heeft Apple sommige modellen vervangen voor een iets krachtigere versie. Zo is de 30W lader in de plaats gekomen van de 29W-versie en verving de 70W-versie de 67W-versie, die weer de variant met 61W verving. Wat ook nog belangrijk is om te weten, is welke MacBook je hebt. In onze aparte uitleg met MacBook-modellen lees je precies hoe je kan achterhalen welke MacBook je hebt.

Bekijk ook

Welke MacBook heb ik? Alle MacBook modellen op een rij

Ben je op zoek naar welke MacBook je hebt? Zoek dan niet verder, want in dit overzicht vind je alle MacBook-modellen, inclusief modelnummers en kenmerken. Hoe herken je een MacBook Air of een MacBook Pro en wat zijn de bijbehorende modelnummers? We zetten alle MacBooks in dit artikel op een rij.

Wil je weten hoeveel wattage jouw oplader ondersteunt? Die informatie vind je op de oplader zelf. Dit wordt aangegeven in een vierkantje, vlakbij de stekker op de oplader.

MacBook opladers met usb-c

In 2015 leverde Apple de eerste MacBook met usb-c en bijbehorende oplader. Dit was de 12-inch MacBook. Sinds 2016 is ook de MacBook Pro voorzien van usb-c en in 2018 kreeg de MacBook Air deze aansluiting. Apple heeft deze usb-c-opladers uitgebracht.

29-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 12-inch MacBook (2015 en nieuwer)

30-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 12-inch MacBook (2015 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en nieuwer)
Apple USB-C MacBook oplader van 29 en 30 Watt.

35-Watt dubbele usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 15-inch MacBook Air (M2, 2023)
 • 15-inch MacBook Air (M3, 2024)

61-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 13-inch MacBook Pro (zonder Touch Bar, 2016 en nieuwer)
 • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt-aansluitingen, 2016 en nieuwer)
 • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt-aansluitingen, 2016 en nieuwer)
Apple USB-C MacBook oplader van 61 Watt.

67-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 13-inch MacBook Pro (M1 2020 en nieuwer)
 • 14-inch MacBook Pro (M1 Pro 2021 met 8-core CPU, M2 Pro 2023 met 12-core CPU)

87-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 15-inch MacBook Pro (2016 en nieuwer)
Apple USB-C MacBook oplader van 87 Watt.

96-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 14-inch MacBook Pro (M1 Pro 2021 met 10-core CPU of meer; M2 Pro 2023 met 12-core CPU of meer)
 • 16-inch MacBook Pro (2019)
Apple USB-C MacBook oplader van 96 Watt.

140-Watt usb-c-oplader

Geleverd bij en vereist voor:

 • 16-inch MacBook Pro (M1 Pro/Max en nieuwer)

Daarnaast heb je bij al deze opladers nog een losse usb-c oplaadkabel nodig. Deze wordt standaard bij je MacBook geleverd, maar je kan er ook eentje los bij kopen. Los afzonderlijk verkochte kabels hebben een productnummer die aangeeft voor welke versie die geschikt is. Kabels die nu nog verkocht worden, zijn voor elke lichtnetadapter geschikt.

 • DLC, CTC, FTL of G0J serienummer: geschikt voor elke oplader.
 • C4M of FL4 serienummer: geschikt voor 29- en 30-Watt oplader.
 • Kabel zonder serienummer: in aanmerking voor vervanging. Zie ook ons overzicht met Apple-reparatieprogramma’s.

Naast deze opladers van Apple, zijn er ook tal van andere bedrijven die usb-c-opladers voor MacBooks uitgebracht hebben. Deze zijn ook geschikt voor de MacBooks met usb-c, maar let daarbij wel goed op de wattage van de desbetreffende oplader.

MagSafe 2-opladers voor MacBook

De MagSafe 2-aansluiting werd voor het eerst geleverd bij de MacBook Pro en MacBook Air uit 2012. Apple gebruikte deze adapter tot en met de MacBook Pro uit 2015 en de MacBook Air uit 2017. Er is ook een MagSafe-naar-MagSafe 2-converter waarmee je een oudere MagSafe-oplader kan gebruiken op je nieuwere MacBook.

45-Watt MagSafe 2-oplader

Geleverd bij en geschikt voor:

 • 11-inch MacBook Air (2012 tot en met 2015)
 • 13-inch MacBook Air (2012 tot en met 2017)
MagSafe 2 oplader van 45 Watt.

60-Watt MagSafe 2-oplader

Geleverd bij en geschikt voor:

 • 13-inch MacBook Pro (Retina, 2012 tot en met 2015)
MagSafe 2 oplader van 60 Watt.

85-Watt MagSafe 2-oplader

Geleverd bij en geschikt voor:

 • 15-inch MacBook Pro (Retina, 2012 tot en met 2015)
MagSafe 2 oplader van 85 Watt.

Al deze opladers zijn meteen voorzien van de juiste kabels en stekker. Je hoeft daar dus niets extra’s bij te kopen. Zoals gezegd kun je een lader van een hoger wattage (bijvoorbeeld de 85W-versie), ook gebruiken bij MacBooks die geleverd worden met een minder krachtige oplader.

Met de MagSafe-naar-MagSafe 2-adapter kun je ook oudere opladers gebruiken voor jouw MacBook.

MagSafe-oplader voor MacBook

De originele magnetische MagSafe-oplader is er in twee vormen. Bij de oudste versie heeft de aansluiting voor aan je MacBook een zogenaamde T-vorm, waarbij de kabel dus recht in de MacBook gaat. Nieuwere versies hebben een L-vorm, waarbij de kabel vanaf de achterkant in de MacBook gaat. De T- en L-vorm zijn inwisselbaar.

45-Watt MagSafe-oplader (L-vorm)

Geleverd bij en geschikt voor:

 • 11-inch MacBook Air (2010 tot en met 2011)
 • 13-inch MacBook Air (2008 tot en met 2011)
MagSafe oplader van 45 Watt.

60-Watt MagSafe-oplader (T- en L-vorm)

Geleverd bij en geschikt voor:

 • MacBook (2006 tot en met 2010)
 • 13-inch MacBook Pro (2009 tot en met 2012)
MagSafe oplader van 60 Watt.

85-Watt MagSafe-oplader (T- en L-vorm)

Geleverd bij en geschikt voor:

 • 15-inch MacBook Pro (2006 tot en met 2012)
 • 17-inch MacBook Pro (2006 tot en met 2011)
MagSafe oplader van 85 Watt.

Bovenstaande standaard MagSafe-opladers zijn ook geschikt voor modellen die de MagSafe 2-versie ondersteunen met dezelfde hoeveelheid Watt. Je hebt daar dus wel de eerder genoemde adapter voor nodig.
Wil je weten hoe je een MacBook sneller kunt opladen? In onze tip lees je daar alles over.

Bekijk ook

Met deze tips kun je je MacBook sneller opladen

Je kunt je MacBook sneller opladen dan normaal, als je je houdt aan enkele simpele tips. Verwacht geen halvering van de laadtijd, maar alle beetjes helpen. Wij leggen uit hoe je je MacBook het snelst kunt opladen.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro