16-inch MacBook Pro 2021 met MagSafe connector

MagSafe op de iPhone en Mac: dit moet je weten

Wat is Apple MagSafe? Je vindt deze magnetische aansluiting op verschillende devices, zoals de iPhone en MacBook. In dit overzicht vertellen je alles over MacSafe op de iPhone, Mac en MacBook!

MagSafe, niet MacSafe

Klinkt MagSafe bekend in je oren? Dat kan kloppen, want Apple gebruikte deze term jarenlang voor de magnetische aansluiting van de oplaadkabel van MacBooks. Sinds 2020 wordt het ook gebruikt voor de magnetische ring achterop je iPhone, waarmee je allerlei accessoires kunt vastplakken zoals hoesjes en opladers. Beide varianten bespreken we in dit overzicht.

Wat is MagSafe voor iPhone?

MagSafe is een magnetische aansluiting achterop de iPhone. Je kunt dit op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld om een wallet achterop vast te plakken, of om de iPhone stevig in een oplader te hangen. Er zijn al meerdere MagSafe-accessoires verschenen, die alleen te gebruiken zijn op de iPhone 12-serie en nieuwer. Eerdere toestellen hebben geen ingebouwde ring van magneten. Lees onze MagSafe FAQ als je antwoord wilt hebben op veelgestelde vragen, zoals de snelheid waarmee je kunt opladen.

Apple heeft zelf de volgende accessoires voor MagSafe uitgebracht:

Lees meer over de MagSafe Charger in ons overzichtsartikel.

Bekijk ook

MagSafe Charger voor iPhone: alles wat je moet weten

Apple eigen draadloze opladers zijn de MagSafe Charger en MagSafe Duo Charger. Ze zijn geschikt voor de iPhone 12-serie en nieuwer en zorgen ervoor dat je je toestel met 15 Watt kunt opladen. Lees hier alles wat je moet weten over deze opladers met magneten.

Daarnaast zijn er diverse MagSafe-accessoires van derden, zoals de PopGrip met MagSafe en MagSafe-laders voor je iPhone.

Verder lezen:

Bekijk ook

MagSafe FAQ: zo werkt MagSafe op de iPhone en AirPods

Wil je MagSafe op de iPhone en AirPods gebruiken? In dit artikel lopen we alle veelgestelde vragen met je langs!


MagSafe op de Mac

MagSafe werd in 2006 voor het eerst geïntroduceerd op de MacBook Pro, de eerste draagbare Intel Mac. Het is in feite een magnetische stroomaansluiting voor MacBooks. Het idee is dat je laptop niet wordt meegesleurd, als iemand over de kabel struikelt. De aansluiting schiet meteen los, zodat je dure MacBook niet op de grond valt.

De MagSafe-adapter zit stevig vast in de laptop, maar als er een korte en hevige ruk aan wordt gegeven schiet de kabel los. Zo treedt er geen schade op, niet aan de laptop, maar ook niet aan de kabel of de stroomaansluiting.

In 2015/2016 deed Apple afstand gedaan van deze praktische en geliefde aansluiting, maar op de MacBook Pro 2021 is de aansluiting terug. Apple noemt het MagSafe 3. Tegelijk is er ook nog een andere variant van MagSafe, bedoeld voor de iPhone 12 en nieuwer. Dit is een magnetische ring achterop de iPhone, waarmee je kunt opladen en accessoires kunt vastplakken, zoals hoesjes. Beide varianten bespreken we in dit overzicht.

MagSafe oplader van 60 Watt.

Apple is in 2016 begonnen met het uitfaseren van MagSafe. Jarenlang hadden de MacBooks nog maar één soort poorten, namelijk van het type usb-c. Dit had onder andere te maken met het steeds dunner worden van MacBooks, waardoor er geen plaats meer was voor MagSafe en andere aansluitingen.

MagSafe 3 op de Mac in 2021

In 2021 is MagSafe terug van weggeweest op de Mac. De MacBook Pro is het eerste product waarin de nieuwste variant MagSafe 3 is verwerkt. Dit is de derde generatie van de MagSafe-oplader, zoals de naam al aangeeft. En het is krachtiger dan ooit. Onderling zijn de aansluitingen voor de varianten 1, 2 en 3 niet uitwisselbaar.

Net als bij voorgaande versies plakt de kabel automatisch op de juiste positie vast en wordt juist uitgelijnd, zodat het opladen meteen kan beginnen. Je kunt het ook met een kort rukje weer lostrekken. De eerste MagSafe-generatie was vrij fors, MagSafe 2 werd compacter en MagSafe 3 is nog kleiner.

MagSafe 3 poort

Nieuw bij de derde generatie is dat het bestaat uit twee delen: de stroomadapter en de usb-c-naar-MagSafe-kabel. Deze kabel is voorzien van een nylon textiellaag, wat er niet alleen mooier uit ziet maar er ook voor moet zorgen dat de kabel minder snel slijt. Het handige hiervan is dat je beide onderdelen los van elkaar kunt vervangen, mochten ze kapot gaan. Je kunt ook een bestaande usb-c-adapter gebruiken die je nog hebt liggen.

Apple levert bij de MacBook Pro 2021 de volgende stroomadapter mee:

MagSafe 3

Snelladen gaat alleen via MagSafe en alleen als je de juiste adapter hebt, namelijk minimaal 96 Watt bij het 14-inch model en minimaal 140 Watt bij het 16-inch model. De gevlochten kabel voldoet aan de nieuwste USB-C PD 3.1 specificatie. De Thunderbolt 4-poorten op de MacBook Pro zijn hier nog niet geschikt voor en kunnen dan ook nog niet snelladen.

Dit zijn de voordelen van MagSafe 3:

  • Compacter dan eerdere versies
  • Kabel zit niet vast aan de stroomadapter, dus los van elkaar te vervangen
  • Ondersteunt snelladen
  • Oplader klikt magnetisch vast aan de laptop, altijd goed uitgelijnd
  • Laptop valt niet op de grond als iemand over de kabel struikelt

MagSafe-aansluiting op MacBook Pro 2021

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische schijf om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe