Xtorm FS400 magnetische batterij

iCulture bekijkt: Xtorm FS400 magnetische powerbank

Met de Xtorm FS400 Fuel Series heb je een magnetische powerbank voor draadloos opladen. We hebben deze magnetische oplader getest, samen met de Xtorm FS401 van dezelfde fabrikant. Welke van de twee bevalt het beste? Je leest het in deze review!

Xtorm Fuel Series 4 powerbanks

Het heeft even geduurd, maar we zien steeds meer MagSafe-accessoires verschijnen. De Xtorm Fuel Series 4 powerbank die we hier bespreken plakt met magneten vast aan elk toestel met MagSafe, oftewel de iPhone 12-serie en nieuwe. Het handige is dat je niet meer hoeft te schuiven om te zorgen dat je iPhone er goed op ligt. En hij blijft er vanzelf aan vastplakken als je de iPhone oppakt. Maar werkt dat ook? Je leest het in dit hands on-verslag!

Update 7 juli 2021: In een eerdere versie van deze review constateerden we dat de magneetwerking niet erg sterk was. Dit bleek een productiefout. Inmiddels hebben we een nieuw testexemplaar ontvangen dat wél goed plakt.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in juni/juli 2021. Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De powerbanks zijn voor deze review beschikbaar gesteld door de fabrikant.

Xtorm FS400 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Type: Xtorm FS400
  • Verkrijgbaar in grijs met grafisch patroon
  • Gewicht 132 gram
  • Afmetingen 1,5 x 6,5 x 14,4 cm
  • Output magnetische lader: 5 Watt
  • Output USB-C: 10,5 Watt
  • Geschikt voor: iPhone 12-serie en andere modellen via USB-C-poort
  • Batterijcapaciteit: 5000mAh
  • Ook verkrijgbaar: FS401 met 10000mAh capaciteit, zonder magneet
  • Te koop voor voor €39,95 via Xtorm

Design van de Xtorm Fuel Series 4 magnetische powerbank

The FS400 Magnetic Wireless powerbank is een compacte reservebatterij voor de iPhone 12-serie, waarmee je op twee manieren kunt opladen. Door de iPhone op het magnetische oppervlak te leggen kun je draadloos opladen. Heb je een ander type device, dan kun je die op de USB-C-poort aansluiten.

Xtorm FS400 en FS401 powerbank

De powerbank valt meteen op door het grafische patroon aan de voorkant en het oranje merklogo. In de verpakking tref je de batterij aan, een USB-C-kabel en een korte handleiding, maar die heb je eigenlijk niet nodig, als je wel eens vaker een powerbank hebt gebruikt.

Heb je geen behoefte aan een magnetische lader of wil je meer capaciteit, dan zou je ook kunnen kiezen voor de Xtorm FS401, een 20 Watt powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh in dezelfde Fuel Series. Deze heeft twee normale USB-A-poorten en een extra krachtige USB-C-poort voor opladen bij 20 Watt. Dit is voldoende om bijvoorbeeld een iPad Pro op te laden. Met een gewicht van 215 gram is deze ook nog goed mee te nemen in de vakantiekoffer.

Magnetische powerbank FS400 van Xtorm

Xtorm Fuel Series 4 magnetische powerbank in gebruik

Normaal gesproken vraagt een powerbank om weinig uitleg. Je sluit hem aan met een kabel, drukt eventueel op een knop en het laden begint. Hoe snel het opladen plaatsvindt is afhankelijk van de specificaties. Bij deze magnetische powerbank hoef je nog minder handelingen te verrichten: je plakt de batterij op de achterkant van de iPhone 12 en het laden begint. Onderstaand filmpje laat zien hoe dat werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Je kunt de iPhone optillen met de batterij eraan vast. Door het ontwerp met afgeronde hoeken ligt dat ook nog goed in de hand. Je hoeft niet bang te zijn dat de powerbank eraf glijdt. Het idee is eigenlijk hetzelfde als de MagSafe Battery Pack die Apple inmiddels heeft aangekondigd. Die is wit van kleur, terwijl Xtorm heeft gekozen voor grijs.

Ook fijn is dat deze batterij is voorzien van een USB-C-poort in twee richtingen, dus voor input en output. Je kunt de batterij zelf ermee opladen en vervolgens een iPhone of ander apparaat aansluiten om te laden. Met een output van 10,5 Watt is dat snel genoeg voor op vakantie. Je kunt er een iPhone 12 anderhalf keer mee opladen, ook prima als je een dagtripje maakt.

Xtorm FS401 powerbank

Zoek je echter een powerbank waar je langer mee van huis kan, dan zou ik de Xtorm FS401 aanraden. Die is goedkoper, heeft een dubbele capaciteit van 10000mAh en heeft drie aansluitingen (2x USB-A en USB-C). Voor een wat langere vakantie is dit net iets praktischer. Bij mij gaat dan ook de FS401 in de koffer, terwijl ik de FS400 zou gebruiken voor dagtripjes in eigen land. De FS401 is bovendien bij Coolblue momenteel in de aanbieding en dat maakt de keuze nog makkelijker. Maar dan mis je wel de magneetwerking, wat de nieuwste generatie powerbanks juist zo bijzonder maakt.

Er zijn ook alternatieven, maar die hebben een minder goede prijs/kwaliteitverhouding:

  • De Zens MagSafe Powerbank kost iets meer (vanaf €49,99) maar heeft een lagere capaciteit (4000 mAh). Er is een uitvoering van 10.000 mAh, maar die is een stuk duurder.
  • De Apple MagSafe Battery Pack kost flink wat meer (109 euro bij Apple) en heeft een beduidend lagere capaciteit (1500 mAh), maar dit wordt enigszins gecompenseerd door het hogere voltage en hogere vermogen van 15 Watt (bij aansluiting op het stopcontact).

Score

8.3

Xtorm FS400

Xtorm FS400

39,95 euro

Voordelen +

  • Compact formaat, makkelijk mee te nemen
  • Leuk design met grafisch patroon
  • USB-C-poort voor input en output
  • Ook in groter formaat, zonder magneet

Nadelen -

  • Ons eerste testexemplaat bleek een productiefoutje te hebben, waarbij de magneten niet erg sterk waren

Conclusie Xtorm FS400 magnetische powerbank

Het idee van een magnetische powerbank is erg goed: je plakt ‘m achterop je iPhone, zonder gedoe met kabels. Het is een betere aankoop dan een batterycase, die je bij elke nieuwe iPhone-generatie weer moet vervangen. De Xtorm FS400 heeft een opvallend uiterlijk met grafische vlakken, plakt goed vast aan toestellen met MagSafe en heeft een goede prijs/kwaliteitverhouding ten opzichte van de concurrentie. |

Heb je liever een traditionele powerbank, dan heeft Xtorm de FS401 met meer capaciteit en meer oplaadpoorten. Maar dan zit je wel vast aan een kabeltje.

De Xtorm powerbanks zijn verkrijgbaar bij de fabrikant zelf en bij diverse winkels. Hieronder zie je de actuele prijzen:

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 20 juli: We hebben inmiddels contact opgenomen met de fabrikant en hebben een nieuw reviewexemplaar ontvangen, dat wél goed plakt. Blijkbaar had ons eerdere model een productiefout. De tekst van de review is nu aangepast.

Lees de 6 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »