Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone with MagSafe charger

Hoe weet je of een MagSafe-lader echt of nep is?

Let op deze 3 punten!
Ben je van plan om je iPhone te gaan opladen met een MagSafe-lader? Lees dan dit artikel even door, want niet alles wat als MagSafe wordt verkocht is ook echt gecertificeerd door Apple. Soms zijn accessoires alleen MagSafe-compatibel.

MagSafe-lader: echt of nep?

Om sneller, efficiënter en gemakkelijker draadloos te laden, introduceerde Apple de MagSafe Charger (€45). Voordelen van de magnetische lader zijn bijvoorbeeld sneller draadloos opladen op 15 Watt en de magnetische koppeling, waardoor je iPhone altijd goed op de lader ligt. Steeds meer fabrikanten brengen ook een MagSafe-lader of een magnetische lader uit. Maar zijn die wel ‘echt’ MagSafe?

MagSafe door andere fabrikanten

Het Amerikaanse Belkin werkte al voor de aankondiging van MagSafe samen met Apple om kort na introductie verschillende erkende accessoires aan te kondigen, zoals de 3-in-1 MagSafe-oplader. De merken Anker en Satechi hebben ook al zogenaamde MagSafe-laders uitgebracht. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Satechi komt met een 2-in-1 MagSafe oplader.

Heel simpel: omdat het geen officiële MagSafe-opladers zijn. Ze lijken precies te werken zoals die van Apple en Belkin, met magneten die de iPhone op hun plek houden. Maar van binnen werkt het net even anders. In feite zijn dit gewone Qi-laders met een magnetische ring, die door Apple niet als MagSafe zijn erkend.

Anker oplader met MagSafe

Er zijn ook accessoires die wél met officiële MagSafe werken, maar waarbij je de lader van Apple zelf erbij moet kopen. Dit kan een mooie oplossing zijn, maar het kost je wel €45 extra vanwege de lader.

Zo herken je een echte MagSafe-lader

Er zit dus een verschil tussen niet-officiële en officiële MagSafe-laders. Hoe kun je dat verschil precies zien? Dat is soms nogal lastig, maar hier zijn een paar punten dingen waar je op kunt letten:

  • Allereerst gebruiken andere merken niet de naam MagSafe in hun productomschrijving, of ze noemen het alleen MagSafe-compatible. Alleen op officiële MagSafe-laders vind je het Made for iPhone-keurmerk. Deze draadloze opladers voldoen aan de veiligheidsstandaarden die Apple stelt. Erkende laders zijn te herkennen aan dit keurmerk. Dit moet op de verpakking of op het apparaat zelf staan.
  • Ten tweede laden alleen de officiële MagSafe-laders je iPhone bij 15 Watt op. Belooft de fabrikant een lager vermogen, dan is het zeer waarschijnlijk geen MagSafe. iPhones kunnen op een gewone Qi-lader maximaal bij 7,5 Watt worden opgeladen. Vaak leveren ze maar de helft of een derde van wat MagSafe kan leveren.
  • Tot slot lijken de laders heel erg op MagSafe-laders, omdat ze net zo compact zijn, maar hebben ze toch een afwijkend uiterlijk. Soms is het te zien aan de USB-A-aansluiting. Bij echte MagSafe-laders zit er een USB-C-aansluiting op. De adapter is soms wat groter dan normaal, omdat essentiële onderdelen vanuit de kleine lader worden verplaatst naar de adapter.

Let dus goed op deze drie dingen voordat je een MagSafe-lader koopt.

Anker MagSafe-lader
Net echt: de magnetische oplader van Anker.

Risico’s van niet-officiële MagSafe-laders

De niet-officiële MagSafe-laders zijn in feite gewone Qi-laders met een magnetische ring. Heb je gekozen voor een betrouwbaar merk zoals Satechi of Anker, dan kun je je iPhone 12 (en eerdere modellen) gewoon opladen met deze Qi-laders, zonder dat je risico loopt. Het is niet schadelijk voor je iPhone.

Bij niet-officiële MagSafe-laders van onbekende merken loop je wat meer risico. Er zijn soms geen veiligheidsmechanismen ingebouwd zoals dat bij de echte MagSafe-opladers met het MFi-keurmerk wel het geval is. Deze veiligheidsmaatregelen zijn er niet voor niets. Ze zijn onder anderen bedoeld om het brandgevaar te verminderen. Deze laders zijn vaak extreem goedkoop, maar goedkoop kan daarbij ook verkeerd uitpakken.

MagSafe Charger

De MagSafe Charger en de MagSafe Duo Charger zijn de twee officiële MagSafe-opladers van Apple. Ze zijn geschikt voor alle modellen vanaf de iPhone 12-familie. Je kan de MagSafe-oplader ook gebruiken met de AirPods 3 (2021) en nieuwer. De normale MagSafe Charger is een magnetische ronde schijf, die zich vastzuigt aan de achterkant van de iPhone. De MagSafe Duo Charger heeft bovendien een ingebouwde oplader voor de Apple Watch. Daarnaast heeft Apple nog een MagSafe Battery Pack voor onderweg.

MagSafe Charger