Tedee Go met app

Dit is het eerste Europese deurslot met Matter én Thread

Geen eigen hub meer nodig
De Matter-standaard biedt ook ondersteuning voor deursloten. In Europa kwam het er tot nu toe niet van, maar nu heeft het Poolse merk Tedee het voor elkaar: de Tedee Go belooft "in de nabije toekomst" een software-update voor Matter uit te brengen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tedee Go deurslot met HomeKit

Wil je de Tedee Go kopen, dan raden we aan om dat niet via Amazon Nederland (€311,99) te doen, maar via andere winkels zoals de fabrikant zelf of Bol.com (€199). Het kortgeleden geïntroduceerde slimme deurslot Tedee Go (dus niet de Pro) krijgt binnenkort een firmware-update voor Matter en activeert dan ook meteen Thread om te koppelen met een Thread Border Router.

In de eerdere tekst van dit artikel werd de indruk gewekt dat de update voor Matter er al is. Dat is niet het geval, de fabrikant wil het spoedig gaan uitbrengen.

Tot nu toe was het deurslot alleen te bedienen via Bluetooth en was er de Tedee Smart Bridge nodig om verbinding te maken met smart home-systemen zoals Apple HomeKit en Amazon Alexa. Dankzij Matter en Thread is dat allemaal niet meer nodig en heb je aan een Woning-hub zoals een HomePod genoeg om via HomeKit te kunnen bedienen, ook op afstand. Dat maakt het een stuk goedkoper, want veel HomeKit-gebruikers hebben toch al een geschikte Woning-hub staan die als Thread Border Router te gebruiken is en bovendien krijg je meer bedieningsmogelijkheden.

Tedee Go met app

Het deurslot is verkrijgbaar in zwart en zilver en is geschikt voor Europese cilinders met sleutel. Er is een noodfunctie om in beide kanten te worden gedraaid als de sleutels erin worden gestoken.

De deurslotactuator is verkrijgbaar in zwart of zilver in de online shop van de fabrikant en bij de gebruikelijke aanbieders van technologie voor iets minder dan 200 euro. Er is een Europese slotcilinder met sleutel nodig, met een noodfunctie die van beide kanten kan worden gedraaid als de sleutels erin worden gestoken.

Tedee Go montage

De Oostenrijkse fabrikant Nuki heeft in het najaar van 2022 een prototype getoond van een Matter-deurslot, maar lijkt geen haast te willen maken en wil bij navraag door iCulture geen uitspraken doen of het er ooit nog komt. Overige sloten met Matter, zoals die van Yale en Bolt, zijn gericht op de Amerikaanse markt en gebruiken een ander mechanisme. Je bent daarom als Apple-gebruiker beter af met een HomeKit-slot. Er is ook een HomeKit-deurslot van Tedee, maar ook die kost meer dan 300 euro bij Amazon Nederland en dan moet je nog een speciale hub erbij aanschaffen. Aqara heeft onlangs een HomeKit-slot voor de Amerikaanse markt uitgebracht en we wachten nog op een Europese variant (die al wel beloofd is).

Bekijk ook

HomeKit deursloten: deze zijn verkrijgbaar in Nederland

Wil je een HomeKit deurslot kopen? In dit artikel lees je wat de huidige stand van zaken is voor slimme deursloten van merken als Nuki, Yale en Danalock. Ook lees je welke slimme deursloten zonder HomeKit je kunt kopen en of dat een goede keuze is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 27 juli: Duidelijker aangegeven dat de update er nog niet is, maar wel op het punt staat eraan te komen.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.