SwitchBot Hub 2

SwitchBot Hub 2 werkt na update met nog meer Matter-accessoires

Maakt SwitchBot-accessoires geschikt voor HomeKit
De SwitchBot Hub 2 heeft een grote update gekregen, waardoor 10 extra producten geschikt zijn voor Matter en op die manier ook via HomeKit aan te sturen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Switchbot heeft inmiddels heel wat smart home-accessoires uitgebracht. Zo bespraken we eerder de SwitchBot K10+ ministofzuiger, de SwitchBot Lock Pro en natuurlijjk ook de SwitchBot Curtain 3 gordijnmotor waarmee het allemaal is begonnen. Lang niet al deze accessoires werken met HomeKit, maar daar kwam vorig jaar verandering in met de komst van de SwitchBot Hub 2. Die heeft ondersteuning voor Matter, de smart home-standaard die alles met elkaar verbindt. Een grote update voor de Hub 2 zorgt nu dat er nóg meer producten gebruikt kunnen worden met Matter.

Het gaat om meer dan tien extra producten, waardoor bijna het hele SwitchBot-assortiment nu geschikt is. De accessoires die nu worden toegevoegd zijn onder andere de robotstofzuigers (K10+ en S10), de kleurenlamp, ledstrip, remote button, luchtbevochtiger, plafondlampen, een batterij-aangedreven ventilator en sensoren voor temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast zullen alle infrarood-accessoires die met de Hub 2 zijn verbonden voortaan geschikt zijn. Het gaat hierbij om airco’s, televisies, lampen en ventilatoren, ook als ze van een ander merk zijn. In deze afbeelding zijn ze allemaal te zien. Niet alle producten zijn in Europa verkrijgbaar. Zo is de SwitchBot Plug Mini (een slimme stekker) alleen in een Amerikaanse variant voorhanden.

Stofzuigen met HomeKit

Toch is er genoeg goed nieuws voor de Europese HomeKit-gebruikers. Zo kun je alle SwitchBot-robotstofzuigers nu aansturen via Matter en dus ook met HomeKit. Je kunt dan in de Woning-app met één schermtik het stofzuigen starten of stoppen, waarna deze teruggaat naar het basisstation om op te laden en stof te legen. Dit geldt ook voor de SwitchBot K10+ ministofzuiger, die we eerder hebben getest. Het is niet mogelijk om via HomeKit ingewikkelde automatiseringen te starten; het enige wat je kan doen is een schuifje omzetten om het stofzuigen te starten en weer te stoppen. Maar het is een begin… als Matter en HomeKit meer acties gaan ondersteunen, krijg je er meer bedieningsopties bij.

Om van de Matter-ondersteuning te profiteren heb je wel de SwitchBot Hub 2 nodig, die je onder andere bij Tink en Amazon.nl kunt aanschaffen voor een prijs rond de 80 euro. Nog meer SwitchBot-producten vind je onder andere bij Bol.com. De update is nu al beschikbaar, zodat je meteen kunt beginnen met het downloaden en installeren van de nieuwe firmware voor de hub. Dit doe je via de SwitchBot-app.

De SwitchBot Hub 2 is sinds april 2023 verkrijgbaar en maakt via 2,4 GHz wifi verbinding met je netwerk. Je kunt er tot 8 accessoires mee koppelen. De verbinding met de diverse accessoires verloopt meestal via Bluetooth, dus je moet zorgen dat de hub niet te ver van je accessoires verwijderd is. Dit kan voor de SwitchBot Curtain een probleem zijn als de gordijnen over het heel huis verpreid zijn en je je bestaande gordijnen slim wilt maken. Overigens was de SwitchBot Curtain het eerste product dat vorig jaar al voor Matter geschikt is gemaakt. Daarna volgden nog wat andere producten.

SwitchBot Hub 2

SwitchBot Hub 2 heeft allerlei extra functies

Ook handig: de SwitchBot Hub 2 bevat een ingebouwde thermo-hygrometer. Daarmee kun je de temperatuur en de luchtvochtigheid in een kamer bepalen en in de Woning-app aflezen. Deze metingen kun je vervolgens weer gebruiken om bijvoorbeeld de verwarming in te schakelen of een raam te openen. Je kunt de metingen ook opvragen met Siri, bijvoorbeeld op de HomePod. De Hub 2 heeft nog iets meer in z’n mars. Er zitten twee Scene-knoppen op, waarmee je twee verschillende scenes kunt activeren die je in de SwitchBot-app hebt ingesteld. Ook kun je er andere SwitchBot-producten mee aansturen, zoals de Button Pusher. Er zit infraroodbediening met een groot bereik op en een lichtsensor om de helderheid van het display automatisch te kunnen aanpassen.

Naast de SwitchBot Hub 2, die geschikt is voor het koppelen van 8 Matter-accessoires, is er ook de nieuwe SwitchBot Hub Mini. Die is ook geschikt voor Matter en kan gekoppeld zijn met maximaal 4 Matter-accessoires. Momenteel wordt deze kleine hub alleen geleverd bij het nieuwe deurslot van de fabrikant, later zal hij ook los verkrijgbaar zijn.

SwitchBot is vanuit de doos al geschikt voor Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. Hierbij verloopt de besturing altijd via de cloud. Dankzij Matter kun je ook acties lokaal uitvoeren, waardoor het sneller gaat en stabieler verloopt.

Bekijk ook

Review: SwitchBot Curtain 3 gordijnmotor is stiller, sneller en krachtiger

In deze review bekijken we de SwitchBot Curtain versie 3, waarmee je gordijnen automatisch kan openen en sluiten. Het werkt nu ook met Matter en HomeKit en dat was voor ons reden om de SwitchBot Curtain weer eens grondig te testen.

SwitchBot is met deze aankondiging nog lang niet klaar. Het bedrijf werkt aan een universele afstandsbediening, een luchtbevochtiger en een apparaat dat vocht uit de lucht haalt. Deze zullen allemaal geschikt zijn voor Matter. De luchtbevochtiger is vooral interessant, want die kan z’n watertank bijvullen via de SwitchBot S10 robotstofzuiger.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.