iOS 15 en iPadOS 15 homescreen.

Last van problemen of bugs in iOS 15? Probeer dan deze oplossingen

Bij elke grote jaarlijkse iOS-update kunnen er dingen mis gaan. Sommige functies lijken niet te werken of er zijn wat kleine problemen, zo ook bij iOS 15. In dit artikel lees je de meest voorkomende bugs en problemen in iOS 15 en wat je zelf kunt proberen om het op te lossen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 15 bugs en problemen

Hoewel het installeren van iOS 15 voor veel mensen redelijk foutloos ging (op enkele uitzonderingen na), zijn er achteraf toch wat problemen en bugs opgedoken in iOS 15. Voor sommige van de genoemde problemen is een simpele oplossing beschikbaar, maar soms gaat het ook om een fout in de software waar je zelf niet zo heel veel aan kan doen. In dit artikel lees je de oplossingen voor veelvoorkomende problemen en bugs in iOS 15.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

“Ik kan niet updaten”

Als je probeert om te updaten naar iOS 15, kan het gebeuren dat je de knop om te updaten überhaupt niet te zien krijgt. Er verschijnt een melding in beeld dat iOS 14.8 de meest recente update is en je up-to-date bent. Wel staat er bovenaan eventueel een knop om meer informatie te lezen over iOS 15, maar een knop om je iPhone bij te werken naar iOS 15 lijkt te ontbreken.

iOS 15 updaten knop.

Oplossing: scroll iets naar beneden

De oplossing voor dit probleem is simpel: je moet een stukje naar beneden scrollen om de updateknop te vinden. Apple heeft deze helemaal onderaan geplaatst, omdat je vanaf nu niet meer verplicht wordt om te updaten. Apple kan nog beveiligingsupdates uitbrengen voor iOS 14-toestellen. Deze verschijnen dan bovenaan, met onderaan dus een knop om naar iOS 15 over te stappen. Door naar beneden te scrollen, vind je de knop om de iPhone bij te werken naar iOS 15.

Bekijk ook

iOS-update installeren lukt niet: hoe los je dit op?

Loop je tegen iOS installatieproblemen aan bij de nieuwste iOS-update? Verschijnt de nieuwste iOS-update niet op je iPhone? Wij helpen je op weg als iOS-updates downloaden en installeren niet lukt en als er andere problemen optreden.

“Batterij loopt sneller leeg”

Gaat je batterij na het updaten naar iOS 15 ineens sneller leeg? Red je het einde van de dag niet meer of wordt je toestel warm? Er kunnen talloze redenen zijn waarom de batterij na het updaten sneller leeg gaat. In de meeste gevallen is dit een normaal proces. Na het updaten voert je iPhone in de achtergrond nog allerlei optimalisatieprocessen uit. Het kan een paar dagen duren voordat de batterijduur van je iPhone weer normaal wordt.

Mogelijke oplossing

Als je batterijduur ook na een paar dagen nog niet is wat het ooit was, dan lees je in ons artikel enkele tips wat je kan doen als je iPhone-batterij sneller leeg gaat na een iOS-update.

Bekijk ook

Sinds iOS 17 is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Sinds iOS 17 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 17 klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

“Vrije opslag onjuist” of “Opslag is vol”

Update 1 oktober 2021: Apple heeft het probleem met de opslag is vol-melding opgelost in iOS 15.0.1.

Met opslag op je iPhone spelen momenteel twee problemen. Allereerst klopt bij sommige gebruikers de aangegeven vrije opslagcapaciteit niet (via Instellingen > Algemeen > Info). Het lijkt daardoor alsof er nauwelijks nog opslagruimte gebruikt is. Soms is de vrij beschikbare opslag zelfs nog hoger dan de totale capaciteit.

Een ander probleem dat hier mogelijk ook mee te maken heeft, is dat de opslag vol lijkt. Gebruikers krijgen na het installeren de melding dat de iPhone-opslag vol is. De melding verschijnt in de Instellingen-app, terwijl gebruikers toch nog tientallen GB’s over hebben.

Mogelijke oplossing

Het probleem met het aangeven van een onjuiste hoeveelheid vrije opslag, lijkt vooral te spelen bij mensen die veel muziek offline opgeslagen hebben. Is dat bij jou ook het geval? Dan kun je proberen om de muziek allemaal te verwijderen en opnieuw te downloaden (ja, dat kan een flinke klus zijn). Een garantie dat dit de oplossing is, kunnen we helaas niet geven. Je kan ook altijd nog proberen om je iPhone te herstarten, maar uit onze ervaring blijkt dat dit geen effect heeft.

Voor de opslag is vol-melding lijkt momenteel nog geen oplossing te zijn. Je kan proberen om opslagruimte vrij te maken om te kijken of de melding verdwijnt. Mogelijk gaat Apple binnenkort een software-update uitbrengen die beide opslagproblemen oplost.

Bekijk ook

iPhone-opslag vol? Zo kun je opslagruimte vrijmaken

Krijg je steeds de melding dat je iPhone-opslag vol zit? Kom je steeds opslag tekort of kun je geen nieuwe apps meer installeren omdat er geen ruimte meer vrij is? Met deze 10 tips doe je er iets aan!

“Livetekst werkt niet!”

Livetekst is een handige nieuwe functie waarmee je tekst in afbeeldingen kan kopiëren. Het werkt in foto’s, maar ook via de camera, in iMessage, afbeeldingen in Safari en veel meer. Maar gebruikers die het meteen willen proberen, krijgen het maar niet aan de praat. De knop om de tekst te herkennen verschijnt niet en de functie lijkt totaal afwezig. Is het een fout? Nee, gelukkig niet.

Oplossing: zet het eerst aan

De oplossing voor dit iOS 15-probleem is eenvoudig: je moet Livetekst eerst inschakelen. De functie werkt officieel niet volledig in het Nederlands (hoewel je daar in de praktijk weinig van merkt). Apple heeft het daarom standaard uitgeschakeld. Om het aan te zetten, moet je naar een redelijk ongebruikelijke optie: Instellingen > Algemeen > Taal en regio > Livetekst. Je vindt de optie dus niet bij Instellingen > Camera.

Bekijk ook

Livetekst in foto's en video's: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

“Meldingen komen niet binnen”

Een probleem die we ook eigenlijk bij elke grote iOS-update wel zien binnenkomen, is dat gebruikers melden dat notificaties niet binnenkomen. Een app waar dit vaak bij zou spelen is WhatsApp, maar dat kan ook toeval zijn omdat die app nou eenmaal veel gebruikt wordt. Notificaties worden niet getoond of worden alleen stil afgeleverd: er kunnen allerlei problemen en bijbehorende oorzaken zijn.

Wat we zelf ook ervaren hebben, is dat meldingen op de Apple Watch niet goed binnen komen. De Apple Watch geeft wel een trilling, maar zodra je op het scherm kijkt zie je gewoon je wijzerplaat. De melding staat wel in het Berichtencentrum, maar verschijnt dus niet op het scherm.

Mogelijke oplossing: herstart je toestel (en check je instellingen)

Voor zowel de iPhone als Apple Watch raden we aan om het toestel even te herstarten. De Apple Watch herstarten doe je door de zijknop ingedrukt te houden en te vegen over Zet uit. Bij ons loste dit het probleem op.

Heb je geen Apple Watch of komen meldingen alleen op de iPhone niet binnen? Check dan ook je instellingen. Misschien heb je wel een nieuwe Focus geactiveerd, waardoor meldingen tegengehouden worden. Gaat het om een specifieke app, check dan in de instellingen (via Instellingen > Berichtgeving) of alles nog goed staat. Check ook de instellingen in de app zelf.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van een geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

“Widgetsuggestie komt steeds terug”

Vanaf iOS 15 kan Siri suggesties geven voor nieuwe widget in een widgetstapel. Op basis van de apps die je gebruikt of acties die je doet, kan Siri daardoor een extra widget aan een stapel toevoegen. Je kunt deze handmatig weer verwijderen, maar op den duur kan deze weer automatisch terugkeren. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.

Oplossing: schakel widgetsuggesties uit

Wat je eerst kunt proberen is om de voorgestelde widget uit de stapel te verwijderen. Hou een stapel ingedrukt en tik op Wijzig stapel. Scroll dan naar de widget die je wil verwijderen en tik op het minnetje. Keert de widget toch weer terug, schakel dan de widgetsuggesties uit. Hou de stapel weer ingedrukt en tik op Wijzig stapel. Onderaan zet je de knop Widgetsuggesties uit.

Widgetsuggesties in iOS 15.

“Safari werkt ineens anders! Ik wil weer terug!”

In iOS 15 heeft Apple Safari een flinke make-over gegeven. De app heeft nu een eigen startpagina met je favorieten, leeslijst, suggesties en nog veel meer. Maar de grootste wijziging is de plek van de adresbalk: deze staat nu standaard onderaan in plaats van bovenaan! Dat heeft voordelen (zo kun je makkelijker van tabblad wisselen door te vegen), maar ook zeker nadelen. Het is vooral even wennen, maar als je er niet aan wil wennen is het eenvoudig terug te zetten.

Oplossing: zet de adresbalk weer terug naar boven

Via de instellingen kun je de adresbalk weer boven zetten. Safari ziet er dan grotendeels weer zo uit zoals je gewend bent. Ga naar Instellingen > Safari en kies bij het kopje Tabbladen voor Eén tabblad. De adresbalk staat daardoor weer bovenaan. Lees ook onze tip om de Safari-adresbalk op de iPhone weer boven te zetten.

Bekijk ook

De keuze is aan jou: de adresbalk in Safari boven of onder zetten

Sinds iOS 15 heeft Safari een nieuw uiterlijk op je iPhone. De grootste verandering is de verplaatsing van de adresbalk. Deze vind je onderin het scherm, maar je kunt terug naar de oude weergave. Lees hier hoe je dat doet.

“Safari synchroniseert tabbladen niet goed”

Safari heeft ook nog een ander probleem. We hebben van meerdere lezers meldingen gekregen dat de tabbladen in Safari niet goed synchroniseren. Ook wij hebben dat op een aantal van onze devices gemerkt. Tabbladen tussen je iPhone, iPad en Mac worden niet goed gesynchroniseerd en soms staat er een geschiedenis van tientallen tabbladen die allang gesloten zijn. Ook de bladwijzers synchroniseren soms niet goed.

Mogelijke oplossing

Wat je kunt proberen is eerst Safari uit te schakelen op al je apparaten via de iCloud-instellingen. Ga naar Instellingen > je naam > iCloud en zet de schakelaar bij Safari uit. Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > Apple ID > iCloud en vink je Safari uit. Kies altijd voor behoud van je gegevens. Zet het daarna op al je apparaten weer aan. Mocht dit niet werken, dan kun je ook volledig uitloggen in iCloud op het desbetreffende apparaat en weer opnieuw inloggen. Uitloggen in iCloud doe je via Instellingen > je naam en dan onderaan Log uit. Als uitloggen in iCloud niet lukt, lees dan onze tip. Na het uitloggen log je weer in.

Bekijk ook

Uitloggen bij iCloud lukt niet? Probeer deze oplossing

Soms kan het gebeuren dat je niet kunt uitloggen in iCloud op de iPhone of iPad. Uitloggen is niet beschikbaar vanwege beperkingen. In dit artikel lees je hoe je dit zelf eenvoudig kunt oplossen.

“Visual Look Up werkt niet”

Visual Look Up is een nieuwe functie waarmee je iPhone bijvoorbeeld dieren in foto’s kan herkennen. Er verschijnt een knop die meer uitleg geeft over wat er op de foto te zien is. Gebruikers merken dat die knop nooit verschijnt en dat Visual Look Up daardoor ook niet te gebruiken is. De functie lijkt onvindbaar en niet aanwezig in iOS 15.

Oplossing: niet beschikbaar in Nederland

Visual Look Up is wel degelijk beschikbaar in iOS 15, maar het werkt helaas niet in Nederland. De functie staat dan ook niet vermeld in de Nederlandse releasenotes van iOS 15 (en wel in de Engelse). Je kan proberen om je land of regio aan te passen op de iPhone om de functie wel te krijgen, maar dit kan ook allerlei andere gevolgen hebben.

Bekijk ook

Land of regio aanpassen op je iPhone: als je gaat verhuizen of voor extra's

Je bent op de iPhone vrij om de regio te kiezen. Soms kan dit gevolgen hebben voor de diensten die je kunt gebruiken, maar niet altijd. In dit artikel proberen we de voordelen, nadelen en mogelijke consequenties op een rijtje te zetten.

AirTags verdwenen

Update 11 oktober 2021: Apple heeft het probleem met de verdwenen AirTags in iOS 15 opgelost in iOS 15.0.2.

Zie je plotseling je AirTags niet meer in de Zoek mijn-app of krijg je een melding dat je gestalkt wordt door je eigen AirTags? Sommige mensen hebben er bij iOS 15 last van.

Oplossing: AirTags resetten en opnieuw koppelen

Het enige wat je in dit geval kunt doen is je AirTag resetten en opnieuw koppelen. Dit doe je door het batterijtje eruit te halen en er 5x opnieuw in te duwen. De AirTag is daarna gereset en weer klaar om opnieuw te koppelen. Andere methoden zoals erop tikken, lijken niet te werken.

Bekijk ook

AirTags niet meer te zien in iOS 15? Dit kun je eraan doen

Sommige gebruikers hebben een merkwaardig probleem na het updaten naar iOS 15. AirTags zijn niet meer gekoppeld aan hun account, waardoor ze meldingen krijgen van stalking - door je eigen AirTags!

DigiD werkt niet meer

iCloud Private Relay is een functie die momenteel nog in beta is, maar je kunt het al wel proberen als je de publieke versie van iOS 15 geïnstalleerd hebt. Dat klinkt leuk, maar plotseling blijken goed beveiligde websites zoals DigiD van de overheid, niet meer te werken. Het lukt dan niet meer om in te loggen en je krijgt een melding dat er al 15 minuten geen activiteit meer is. Dit probleem was al tijdens de beta bekend en doet zich voor bij veel meer zwaar beveiligde websites. Het is dus geen bug die zal worden opgelost.

Oplossing: Schakel Private Relay uit

De oplossing is heel simpel: schakel Private Relay uit. Dit doe je door in de Instellingen-app op je profiel te tikken en naar iCloud > Privédoorgifte (beta) te gaan. Zet de schakelaar uit.

Apple Kaarten reageert traag

Onder iOS 15 merken sommige gebruikers dat Apple Kaarten traag reageert. Soms worden de kaarten helemaal niet getoond en zie je slechts horizontale en verticale lijnen. Het kan ook voorkomen dat wegen niet helemaal mooi weergegeven worden, waarbij bochten bijvoorbeeld heel erg hoekig zijn of wegen afgekapt worden. Het laden van de kaarten en de overgangen bij het inzoomen kan ook lang duren.

Oplossing: heb geduld (of kies een andere app)

We weten niet of het probleem veroorzaakt wordt door een trage server van Apple of dat er een fout zit in de Kaarten-app zelf. Het is dus een kwestie van wachten totdat dit is opgelost. In de tussentijd kun je ook altijd nog een andere navigatie-app gebruiken, want er zijn er genoeg.

Bekijk ook

De beste navigatie-apps voor de iPhone

Welke navigatie-app voor iPhone werkt het best? Na uitgebreid testen met betaalde en gratis navigatie-apps hebben we het antwoord voor je. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.

“AirPods Pro-bediening werkt niet meer”

De bediening van de ruisonderdrukking of de transparantiemodus met Siri op de AirPods Pro, werkt niet meer in iOS 15. Als je aan Siri vraagt om te wisselen naar de ruisonderdrukking, zegt de assistent dat hij dat niet kan doen. Het lukt wel om van modus te wisselen via de drukbediening of via de iPhone of iPad zelf.

Oplossing: mogelijk gefixt in iOS 15.1

In iOS 15.1 heeft Apple dit probleem mogelijk opgelost, zo blijkt uit de eerste ervaringen. Deze versie is als beta beschikbaar en wordt ergens de komende weken uitgebracht. Tot die tijd kun je van geluidsmodus wisselen via de druksensor of via het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad.

Apple Music werkt niet op iPhone 13 met iOS 15

Er is een probleem met iOS 15 op de iPhone 13-modellen, waardoor Apple Music niet werkt. Het afspelen van muziek en het zoeken in de Apple Music-bibliotheek werkt niet en ook het synchroniseren van je eigen bibliotheek loopt vast.

Oplossing: update je iPhone 13

De iOS-update die op de iPhone staat, is een oudere versie van iOS 15 dan de versie die Apple op 20 september uitgebracht heeft. De nieuwere versie los dit probleem op. De oplossing is dan ook om je iPhone 13 te updaten na het instellen, zodat je weer Apple Music kan luisteren.

Bekijk ook

iPhone 13 ingericht? Vergeet dan niet om een software-update te doen

De iPhone 13 blijkt te worden geleverd met een eerdere versie van iOS 15. Wil je dat alles goed werkt, vergeet dan niet om een software-update te doen zodra je hem ingericht hebt. Deze lost in ieder geval een probleem op met Apple Music.

Vlaamse Siri verdwenen

Slecht nieuws voor Belgische gebruikers: de Vlaamse Siri is om onduidelijke redenen verdwenen in iOS 15. Het is niet meer mogelijk om België als accent te kiezen bij het wijzigen van de Siri-stem. Zelfs als je Siri-regio op België staat, kan je alleen maar kiezen tussen de twee Nederlandse stemmen. Een oplossing is er dan ook niet. Of het om een bug gaat of dat Apple bewust de Vlaamse Siri verwijderd heeft, is niet duidelijk.

Touchscreen-problemen

Sommige iPhone-modellen hebben te maken met touchscreen-problemen nadat iOS 15 is geïnstalleerd. Het zou vooral bezitters van een iPhone 13 treffen. De toestellen reageren niet als je het scherm aanraakt. Op Twitter, Reddit en andere online platformen zijn talloze klachten hierover te vinden.

Oplossing: wachten op een fix

Herstarten lost het probleem tijdelijk op, maar daarna doet het zich al snel weer voor. Meermaals tikken zorgt er ook voor dat het scherm weer normaal reageert. Je kunt het beste wachten op een software-update. Het feit dat het zich pas bij iOS 15 voordoet en verschillende iPhone-modellen treft is een aanwijzing dat het waarschijnlijk geen hardware-probleem is.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ons overzicht met de beste iOS 15 functies of check de 50+ iOS 15-ontdekkingen voor nog meer verbeteringen. iOS 15 nog niet geïnstalleerd? Volg dan ons stappenplan voor het installeren van iOS 15. Voor antwoorden op vragen hebben we een uitgebreide iOS 15 FAQ. De meest recente iOS-versie is iOS 17.3.1.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 64 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.