Privédoorgifte iCloud Private Relay

iCloud Private Relay is nog niet klaar: voorlopig als publieke beta

Niet alle functies van iOS 15 zijn meteen beschikbaar bij introductie. Zo zal iCloud Private Relay aanvankelijk alleen als publieke beta te proberen zijn. Het blijkt uit de nieuwste beta.

Update 29 augustus 2021: Mogelijk is dit de reden waarom iCloud Private Relay nog niet officieel kan worden uitgebracht als iOS 15 verschijnt. Reddit-gebruiker WhatTheHomePod ontdekte dat de huidige versie van iCloud Private Relay je originele IP-adres laat zien. En dat is nou juist niet te bedoeling. Hij heeft het probleem al bij Apple gemeld.

Dit is niet rampzalig, omdat de functie nog niet zal worden uitgerold. Betatesters weten dat dergelijke functies nog fouten kunnen bevatten. Een workaround om het te voorkomen is door het inschakelen van WebRTC Sockets Proxying bij de experimentele WebKit-functies. In Safari zal het IP-adres gewoon te zien zijn. Let dus op als je nu al iCloud Private Relay wilt gaan gebruiken.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke nieuwsartikel van 26 augustus.


iCloud Private Relay (in het Nederlands ‘Privédoorgifte’) is een soort VPN, maar met iets andere eigenschappen. Apple wil het in iOS 15 en iPadOS 15 introduceren. Uit de allernieuwste iOS 15 beta blijkt echter dat het nog niet klaar is voor een algemene uitrol en dat er nog wat foutjes in zitten. In plaats daarvan zal iCloud Private Relay worden uitgebracht als publieke beta. Deze test zal worden gebruikt om extra feedback te verzamelen en de compatibiliteit met websites te verbeteren. Pas daarna zal het officieel beschikbaar komen. Je hoeft dus geen publieke betaversie van iOS 15 te installeren, maar kan het straks wel meteen gebruiken. Alleen belooft Apple nog niet dat het perfect werkt.

Bij sommige websites kunnen nu nog problemen optreden, zoals het tonen van inhoud voor de verkeerde regio, of er zijn extra stappen vereist om ergens in te loggen. iCloud Private Relay zorgt ervoor dat je exacte locatie en IP-adres niet te achterhalen is, maar houdt wel rekening met de regio.

Apple schrijft in de releasenotes van de beta:

Private Relay is currently in beta. Some websites may have issues, like showing content for the wrong region or requiring extra steps to sign in.

iCloud Private Relay instellingen

Met iCloud Private Relay wordt je Safari-verkeer veiliger zijn omdat het wordt versleuteld via twee afzonderlijke ‘internet relays’. Bedrijven kunnen dan persoonlijke informatie zoals IP-adres, locatie en browseractiviteit niet aan jou koppelen en zodoende ook geen profiel opbouwen. iCloud Private Relay is onderdeel van iCloud+, de betaalde iCloud-opslag waar je vanaf 2021 nog wat extra functies bij krijgt.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen Apple Private Relay en een VPN

Apple biedt met Private Relay een soort VPN-functie aan. Het lijkt erg op een VPN, maar er zijn we duidelijke verschillen. Heb je nog een VPN nodig en is Apple's oplossing beter?

Apple heeft in de nieuwste beta nog meer kleine veranderingen doorgevoerd, ook op het gebied van VPN’s. Zo zullen VPN-apps nu verbinding maken, ook als ze een private API gebruiken die in iOS 15 niet langer bestaat. In Apple Kaarten kun je nu correct inzoomen op de Bay Bridge en je kunt Siri nu gebruiken in alle Focus-modi, niet alleen in Niet Storen.

Apple is bezig de puntjes op de i te zetten in de beta’s en daardoor kan het gebeuren dat eerder aangekondigde functies nog niet meteen meegaan in de eerste release. We hebben een overzicht van uitgestelde iOS 15-functies die pas later beschikbaar komen.

Bekijk ook

Deze uitgestelde iOS 15 functies komen pas later beschikbaar

Nu iOS 15.1 is verschenen, hebben we een paar uitgestelde functies alsnog gekregen. Maar er zijn nog steeds enkele functies waar we op zitten te wachten. In dit artikel vind je een overzicht van deze iOS 15-functies die pas later komen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 augustus: De betaversie blijkt je werkelijke IP-adres te lekken. We hebben het artikel daarom aangevuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 beschikbaar. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.