Privédoorgifte iCloud Private Relay

iCloud Private Relay is nog niet klaar: voorlopig als publieke beta

Niet alle functies van iOS 15 zijn meteen beschikbaar bij introductie. Zo zal iCloud Private Relay aanvankelijk alleen als publieke beta te proberen zijn. Het blijkt uit de nieuwste beta.

Update 29 augustus 2021: Mogelijk is dit de reden waarom iCloud Private Relay nog niet officieel kan worden uitgebracht als iOS 15 verschijnt. Reddit-gebruiker WhatTheHomePod ontdekte dat de huidige versie van iCloud Private Relay je originele IP-adres laat zien. En dat is nou juist niet te bedoeling. Hij heeft het probleem al bij Apple gemeld.

Dit is niet rampzalig, omdat de functie nog niet zal worden uitgerold. Betatesters weten dat dergelijke functies nog fouten kunnen bevatten. Een workaround om het te voorkomen is door het inschakelen van WebRTC Sockets Proxying bij de experimentele WebKit-functies. In Safari zal het IP-adres gewoon te zien zijn. Let dus op als je nu al iCloud Private Relay wilt gaan gebruiken.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke nieuwsartikel van 26 augustus.


iCloud Private Relay (in het Nederlands ‘Privédoorgifte’) is een soort VPN, maar met iets andere eigenschappen. Apple wil het in iOS 15 en iPadOS 15 introduceren. Uit de allernieuwste iOS 15 beta blijkt echter dat het nog niet klaar is voor een algemene uitrol en dat er nog wat foutjes in zitten. In plaats daarvan zal iCloud Private Relay worden uitgebracht als publieke beta. Deze test zal worden gebruikt om extra feedback te verzamelen en de compatibiliteit met websites te verbeteren. Pas daarna zal het officieel beschikbaar komen. Je hoeft dus geen publieke betaversie van iOS 15 te installeren, maar kan het straks wel meteen gebruiken. Alleen belooft Apple nog niet dat het perfect werkt.

Bij sommige websites kunnen nu nog problemen optreden, zoals het tonen van inhoud voor de verkeerde regio, of er zijn extra stappen vereist om ergens in te loggen. iCloud Private Relay zorgt ervoor dat je exacte locatie en IP-adres niet te achterhalen is, maar houdt wel rekening met de regio.

Apple schrijft in de releasenotes van de beta:

Private Relay is currently in beta. Some websites may have issues, like showing content for the wrong region or requiring extra steps to sign in.

iCloud Private Relay instellingen

Met iCloud Private Relay wordt je Safari-verkeer veiliger zijn omdat het wordt versleuteld via twee afzonderlijke ‘internet relays’. Bedrijven kunnen dan persoonlijke informatie zoals IP-adres, locatie en browseractiviteit niet aan jou koppelen en zodoende ook geen profiel opbouwen. iCloud Private Relay is onderdeel van iCloud+, de betaalde iCloud-opslag waar je vanaf 2021 nog wat extra functies bij krijgt.

Apple heeft in de nieuwste beta nog meer kleine veranderingen doorgevoerd, ook op het gebied van VPN’s. Zo zullen VPN-apps nu verbinding maken, ook als ze een private API gebruiken die in iOS 15 niet langer bestaat. In Apple Kaarten kun je nu correct inzoomen op de Bay Bridge en je kunt Siri nu gebruiken in alle Focus-modi, niet alleen in Niet Storen.

Apple is bezig de puntjes op de i te zetten in de beta’s en daardoor kan het gebeuren dat eerder aangekondigde functies nog niet meteen meegaan in de eerste release. We hebben een overzicht van uitgestelde iOS 15-functies die pas later beschikbaar komen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 29 augustus: De betaversie blijkt je werkelijke IP-adres te lekken. We hebben het artikel daarom aangevuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 15

iOS 15 wordt de grote iPhone software-update van het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Lees hier alles wat we weten over iOS 15.

iOS 15
5 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.