Visual Lookup gebruiken om objecten op foto’s te herkennen (ook in Nederland)

Met Visual Lookup kan je iPhone herkennen wat er op een foto te zien is. Het werkt met bezienswaardigheden, planten en huisdieren, maar alleen als je iPhone op de juiste regio staat. Lees in deze tip hoe je het goed instelt en hoe je Visual Lookup gebruikt.

Op de iPhone is met machine learning steeds meer mogelijk. Zo kan de Foto’s-app allerlei objecten herkennen, zoals paarden, landschappen en gebouwen. Met Visual Lookup is nog meer mogelijk. Heb je een foto van een huisdier of plant gemaakt, dan kan de iPhone je vertellen welk ras of welke soort het is met nog wat extra uitleg. Boeken, planten, bezienswaardigheden en kunstwerken worden als het goed is moeiteloos herkend. De functie heet in het Nederlands ‘Visueel opzoeken’ en hieronder lees je hoe het werkt – en wat je moet doen als het niet werkt.

Als Visual Lookup niet werkt

Het klinkt misschien gek, maar de kans is groot dat Visual Lookup op jouw toestel nog niet werkt. Het is namelijk nog niet officieel in Nederland en België beschikbaar, maar met een omweg kan het alsnog. Zorg dat je het volgende hebt aangepast:

 • Stel je iPhone in op een geschikte regio, bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Duitsland. Dit doe je via Instellingen > Algemeen > Taal & regio > Regio.
 • Stel je toestel en Siri ook op Engels (of taal van een ander ondersteund land) in.
 • Zorg dat Siri Look Up is geactiveerd. Dit controleer je via Settings > Siri & search > Show in Look Up. Deze schakelaar moet aan staan.
 • Gebruik een foto met een duidelijk onderwerp, bijvoorbeeld een hond of een plant. Bij drukke afbeeldingen met onduidelijke details is het mogelijk dat het object niet wordt herkend. Het is ook mogelijk dat het object nog niet herkend wordt, bijvoorbeeld een ongebruikelijke diersoort of plant.
 • Je hebt altijd een internetverbinding nodig. Visual Lookup haalt namelijk de achtergrondinformatie van het internet.
 • Als je deze instellingen nét pas hebt aangepast, kan het even duren tot je iPhone de objecten herkent. Probeer het over 30 minuten nogmaals.
 • Je toestel is niet geschikt. Check hieronder of jouw iPhone of iPad in de lijst staat.

Geschikte toestellen

Visual Lookup is te vinden op toestellen met iOS 15 en nieuwer. Maar let op: je hebt ook een toestel nodig met een A12 Bionic-chip, waardoor enkele oudere modellen afvallen, ook al draaien ze op de juiste software. Er is in dat geval ook geen omweg om het te gebruiken op jouw apparaat.

Op deze toestellen werkt het wel:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Zo gebruik je Visual Lookup op je iPhone en iPad

 1. Open de Foto’s-app op je iPhone.
 2. Kies een foto met een duidelijk onderwerp, bijvoorbeeld een dier of plant.
 3. Kijk naar het info-icoon (i) onderin het scherm. Staan er kleine sterretjes bij, dan is er sprake van Visual Lookup.
 4. Tik op de i om meer informatie te zien, zoals Siri-kennis, vergelijkbare afbeeldingen op het web en online informatiebronnen.

Visual Lookup gebruiken en objecten herkennen

Er verschijnt ook een speciaal icoontje op de foto. Is het een dier, dan zie je een icoontje van een pootafdruk. Er zijn vijf categorieën: kunst, bezienswaardigheden, natuur, boeken en huisdieren.

Visual Lookup met hond

Visual Lookup kan handig zijn als je niet weet wat er op een foto staat, bijvoorbeeld een gebouw. Om goed te kunnen werken moet Visual Lookup al je foto’s analyseren en indexeren. Heb je veel foto’s, dan kan het even tijd duren voordat je de sterretjes van Visual Lookup ziet. Het werkt het beste met dieren, planten en sommige objecten. Locaties en gebouwen zijn vaak wat moeilijker te herkennen.

Een functie die wel wat lijkt op Visual Lookup is Livetekst in foto’s. Hiermee kun je teksten op foto’s herkennen en eventueel vertalen.

Bekijk ook

Livetekst in foto's en video's: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2023
Onderwerp
Categorie
Foto
Software
iOS, iPadOS