Zo werkt Visual Lookup in iOS 15 (en wat te doen als het niet werkt)

Vanaf iOS 15 kun je met Visual Lookup bekijken wat er op een foto te zien is. Het werkt met bezienswaardigheden, planten en huisdieren maar alleen als je iPhone op de juiste regio staat.

Op de iPhone is met machine learning steeds meer mogelijk. Zo kan de Foto’s-app allerlei objecten herkennen, zoals paarden, landschappen en gebouwen. Met Visual Lookup is nog meer mogelijk. Heb je een foto van een huisdier of plant gemaakt, dan kan de iPhone je vertellen welke soort het is, met nog wat extra uitleg. Boeken, planten, bezienswaardigheden en kunstwerken worden als het goed is moeiteloos herkend. De functie heet in het Nederlands ‘Visueel opzoeken’ en hieronder lees je hoe het werkt – en wat je moet doen als het niet werkt.

Als Visual Lookup niet werkt

Grote kans dat Visual Lookup op jouw toestel nog niet werkt. Het is namelijk nog niet officieel in Nederland en België uitgerold. Zorg dat je het volgende hebt aangepast:

  • Stel je iPhone in op een geschikte regio, bijvoorbeeld de Verenigde Staten (sinds iOS 15) of Duitsland (sinds iOS 15.4). Dit doe je via Instellingen > Algemeen > Taal & regio > Regio. Kies bijvoorbeeld Verenigde Staten.
  • Stel eventueel je toestel en Siri ook op Engels in.
  • Zorg dat Siri Look Up is geactiveerd. Dit controleer je via Instellingen > Siri & search > Show in Look Up. Deze schakelaar moet aan staan.
  • Gebruik een foto met een duidelijk onderwerp, bijvoorbeeld een hond of een plant. Bij drukke afbeeldingen met onduidelijke details is het mogelijk dat het object niet wordt herkend. Het is ook mogelijk dat het object nog niet herkend wordt, bijvoorbeeld een ongebruikelijke diersoort of plant.
  • Je hebt altijd een internetverbinding nodig. Visual Lookup haalt namelijk achtergrondinformatie van internet.
  • Je toestel is niet geschikt. Check hieronder of jouw iPhone of iPad in de lijst staat.

Lukt het nog steeds niet? Dan zijn je foto’s nog niet geïndexeerd na het wisselen van taal en regio. Wacht een halfuurtje en probeer het daarna opnieuw. Bij een collectie met heel veel foto’s moet je nog wat langer wachten.

Geschikte toestellen

Visual Lookup is te vinden op toestellen met iOS 15 en nieuwer. Maar let op: je hebt ook een toestel nodig met een A12 Bionic-chip, waardoor enkele oudere modellen afvallen, ook al draaien ze op iOS 15.

Op deze toestellen werkt het wel:

Zo gebruik je Visual Lookup op je iPhone en iPad

  1. Open de Foto’s-app op je iPhone.
  2. Kies een foto met een duidelijk onderwerp, bijvoorbeeld een dier of plant.
  3. Kijk naar het info-icoon (i) onderin het scherm. Staan er kleine sterretjes bij, dan is er sprake van Visual Lookup.
  4. Tik op de i om meer informatie te zien, zoals Siri-kennis, vergelijkbare afbeeldingen op het web en online informatiebronnen.

Foto's met Visual Lookup

Er verschijnt ook een speciaal icoontje op de foto. Is het een dier, dan zie je een icoontje van een pootafdruk. Er zijn vijf categorieën: kunst, bezienswaardigheden, natuur, boeken en huisdieren.

Visual Lookup met hond

Visual Lookup kan handig zijn als je niet weet wat er op een foto staat, bijvoorbeeld een gebouw. Om goed te kunnen werken moet Visual Lookup al je foto’s analyseren en indexeren. Heb je veel foto’s, dan kan het een behoorlijke tijd duren voordat je de sterretjes van Visual Lookup ziet. Het werkt het beste met dieren, planten en sommige objecten. Locaties en gebouwen zijn vaak wat moeilijker te herkennen.

Een functie die wel wat lijkt op Visual Lookup is Livetekst in foto’s. Hiermee kun je teksten op foto’s herkennen en eventueel vertalen.

Bekijk ook

Livetekst in foto's en video's: zo kun je tekst herkennen op je iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst kun je gemakkelijk een locatie, telefoonnummer, mailadres of andere tekst kopiëren uit een foto, video of screenshot. In deze tip leggen we uit hoe je het gebruikt op je iPhone, iPad en Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!