iOS 13.1 functies.

Deze functies heeft Apple gepland voor iOS 13.1

En waarom test Apple deze versie nu al?

iOS 13 moet nog uitkomen, maar Apple is ook al druk bezig met iOS 13.1. In dit artikel zetten we de functies van iOS 13.1 op een rij. Wat kun je verwachten van deze aankomende update?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe functies in iOS 13.1

Binnenkort verschijnt iOS 13, maar Apple test tegelijkertijd de iOS 13.1 beta. Deze nieuwe versie geeft Apple extra tijd om bepaalde functies goed uit te werken. De functies in iOS 13.1 bestaan namelijk vooral uit verbeteringen die eerder gepland waren voor iOS 13. In dit artikel zetten we de nieuwe functies van iOS 13.1 op een rijtje, zodat je precies weet wat je kan verwachten zodra de update later dit najaar verschijnt.

Hou er rekening mee dat deze functies nu getest worden in de iOS 13.1 beta. Het is daarom nog niet zeker welke functies in de definitieve versie verschijnen en of er nog functies uitgesteld worden. Hou er bovendien rekening mee dat veel van deze functies ook geschikt zijn voor de iPad dankzij iPadOS 13.1.

iOS 13.1 functies.

#1 Aankomsttijd delen in Kaarten
Als je in Apple Kaarten een route start, kun je in iOS 13.1 deze aankomsttijd delen. Degene met wie je de route deelt, ziet dan precies waar je bent en hoe laat je op je bestemming aankomt. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je iemand wil laten weten hoe laat je thuis bent, zonder dat je voor elke vertraging een apart bericht hoeft te sturen. Met de functie ingeschakeld wordt er automatisch een bericht verstuurd als de aankomsttijd verandert. Bovendien checkt de Kaarten-app of iemand een geschikte iOS-versie heeft en bepaalt aan de hand daarvan of het gaat om een simpel iMessage/sms-bericht of een melding in de Kaarten-app. Deze functie werd eerder beloofd voor iOS 13, maar lijkt nu dus pas te komen in iOS 13.1. Meer over het delen van je geschatte aankomsttijd in Apple Kaarten, lees je in onze tip.

#2 Shortcuts Automations
In de Opdrachten-app beloofde Apple bij de aankondiging van iOS 13 een nieuw onderdeel, genaamd Automatiseringen. Vanuit hier kun je meer geavanceerde automatiseringen maken in de Opdrachten-app, maar ook automatiseringen via de Woning-app. Je kan hier triggers instellen waarmee je bepaalde opdrachten automatisch kan laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van een foto naar Dropbox zodra je met je Wi-Fi verbonden bent. Dit zijn automatiseringen die alleen op jouw iPhone draaien en dus los staan van de automatiseringen voor je HomeKit-huis.

Automations in Siri Shortcuts in iOS 13.1.

#3 Nieuwe (bewegende) HomeKit-icoontjes
Bij het toevoegen van HomeKit-accessoires heb je bij lampen, stekkers en soortgelijke apparaten de keuze uit verschillende icoontjes. Met deze icoontjes kun je de ene lamp beter onderscheiden van de andere. In iOS 13.1 zijn er nu meer icoontjes toegevoegd. Voor lampen is er een kandelaar, lichtslang en lichtpanelen, terwijl er ook verschillende internationale stekkers zijn toegevoegd. Heb je een ventilator, dan zijn hier nu ook drie aparte versies voor. Ook voor rolgordijnen en ramen zijn diverse nieuwe icoontjes toegevoegd. Eerder voegde Apple ze al toe in een beta van macOS Catalina.

iOS 13.1 HomeKit icoontjes.

Nieuw is dat de icoontjes animeren zodra je iets met de accessoires doet. Een lampje zie je bijvoorbeeld aan en uit gaan, terwijl ze bij het instellen zachtjes heen en weer bewegen. De animaties zijn subtiel, maar geven de Woning-app een net wat speelser uiterlijk.

#4 Tweaks in volumemelding
In iOS 13 gaat de volumemelding op de schop. Gelukkig heeft Apple deze aanpassing niet doorgeschoven naar iOS 13.1, maar in deze versie zitten wel een aantal kleine verbeteringen. Zo verschijnen er nu icoontjes van bijpassende aangesloten apparaten in de volumemelding, zodat je meteen weet waarvoor je het geluid aanpast. Ondersteunende apparaten zijn de AirPods, Powerbeats Pro en HomePod. Het verschil is klein, maar het is wel net even iets duidelijker dan voorheen. Het zou kunnen dat Apple deze verbetering uiteindelijk toch doorvoert in iOS 13.0, maar voorlopig staat deze gepland voor iOS 13.1.

iOS 13.1 volumemelding.

#5 Nieuwe dynamische wallpapers
Dynamische wallappers zijn achtergronden waarbij er onderdelen animeren. Apple levert standaard een aantal bewegende achtergronden. Op iPhones met een thuisknop zijn dit gekleurde achtergronden met lichtgekleurde bolletjes en bij toestellen met Face ID zijn dit donkere achtergronden met gekleurde bolletjes. Vanaf iOS 13.1 zijn al deze achtergronden bekend op alle toestellen. Dat betekent dat je op een iPhone met Face ID nu kan kiezen uit totaal veertien verschillende bewegende achtergronden. Hieronder zie je hoe dit is in de iOS 13-beta vs. de iOS 13.1 beta.

iOS 13.1 dynamische wallpapers.

#6 Verbeterde muis-ondersteuning
Als onderdeel van Toegankelijkheid kun je een muis in iPadOS gebruiken. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte dat het in iOS 13.1 mogelijk is om een rechter muisklik te configureren voor een 3D Touch-actie of het lang ingedrukt houden van een app. Hierdoor verschijnt het nieuwe contextuele menu, ook bijvoorbeeld in Safari.

#7 Overige kleine verbeteringen
In iOS 13.1 vinden we nog een aantal kleinere verbeteringen die het vermelden waard zijn. Het zijn vooral aanpassingen op het gebied van tekst, instellingen en andere kleine opties:

 • HEVC video encoding: In iOS 13.1 zit ondersteuning voor HEVC video encoding met zogenaamde alpha channels. Hierdoor kun je filmen terwijl de achtergrond weggeknipt is. Het is vergelijkbaar met een greenscreen, zodat je zelf achtergronden toe kan voegen. Mogelijk is deze functie bedoelt voor de nieuwste toestellen, die volgens geruchten meer geavanceerde videofuncties krijgt. Deze functie heeft mogelijk ook te maken met de eerdere overname van Spektral.
 • TestFlight-indicatie: Heb je een TestFlight-app geïnstalleerd, dan zie je dit duidelijker terug op je beginscherm. Het oranje stipje is nu feller en minder doorschijnend.
 • Persoonlijke Hotspot-instellingen: De volgorde van de instellingen bij Persoonlijke Hotspot zijn aangepast. De optie voor Delen met gezin staat nu onderaan.
 • Icoontjes Batterij-widget: Voor gamecontrollers is er nu een nieuw icoontje in de Batterij-widget.

iOS 13.1: Lettertypen en leesdoelen in Boeken.

 • Lettertypen: In de Instellingen-app is de optie voor Lettertypen aangepast. Je wordt nu doorgestuurd naar de App Store voor geschikte apps, die er momenteel nog niet zijn.
 • Verzamelingen: Bij het verwijderen van een verzameling in Apple Kaarten, verschijnt er nu een extra waarschuwing.
 • Leesdoelen in Boeken: Je kan nu ook kiezen om PDF’s mee te nemen in de leesdoelen voor de Boeken-app.
 • Aanpassingen in de Apple Watch-app: De Nike-app heet nu correct Nike Run Club (in plaats van Nike+ Run Club) en de optie Helderheid en tekstgrootte is aangepast naar Beeldscherm en helderheid.

Waarom iOS 13.1? Hoe zit het met iOS 13?

De grote vraag is nu waarom Apple al gestart is met het testen van iOS 13.1, terwijl iOS 13.0 nog moet uitkomen. Hoewel Apple zelf geen duidelijkheid gegeven heeft, zijn er wel logische redenen te bedenken waarom Apple nu al iOS 13.1 test. De belangrijkste reden waarom Apple dit waarschijnlijk doet, is dat ze zo meer tijd hebben om iOS 13 te finetunen. Door functies uit te stellen naar een latere versie, kunnen ze de focus leggen op het optimaliseren van iOS 13. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat iOS 13.0 uitgesteld is, want we verwachten nog steeds dat Apple deze update in de derde week van september uitbrengt. Apple zou ook kunnen beslissen om meteen in september met iOS 13.1 te komen, maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk.

De iOS 13.0 releasedatum staat dus nog steeds op september. De definitieve versie van iOS 13.1 volgt waarschijnlijk een maandje later, ergens eind oktober.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2019, 0:57
Categorie iOS
Onderwerpen ios 13, iPadOS 13
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.