PlayStation 4

Zo kun je een gamecontroller koppelen aan je Apple-apparaten

Ook geschikt voor Xbox- en Playstation-controllers

Je kunt gamecontrollers koppelen aan je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Sinds de grote software-updates van 2019 kun je ook Xbox- en DualShock PlayStation 4-controllers koppelen. Wij leggen uit hoe je de controllers koppelt en ontkoppelt.

Al een tijdje is het mogelijk om een speciaal ontworpen gamecontroller te koppelen met je Apple-apparaten. Tegenwoordig hoef je niet meer een speciale controller te kopen als je al een Xbox of PlayStation hebt. Je kunt sinds iOS 13, iPadOS 13, tvOS 13 en macOS 10.15 Catalina een Xbox- en DualShock 4-controller koppelen aan je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Dat komt goed van pas bij veel Apple Arcade-games.

Gamecontroller koppelen met iPhone en iPad

Al sinds iOS 7 biedt Apple ondersteuning voor gamecontrollers, maar een aantrekkelijk aanbod aan controllers is er nooit echt geweest. De speciale gamecontrollers werken voor velen ook niet zo fijn als Xbox- en DualShock PlayStation 4-controllers. Daar is gelukkig verandering in gekomen sinds iOS 13 en iPadOS 13. Zo koppel je een gamecontroller aan je iPhone en iPad:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open Instellingen op je iPhone of iPad.
 4. Tik op het Bluetooth-menu en schakel Bluetooth eventueel in.
 5. Selecteer de naam van je controller.

Alle games die ondersteuning hebben voor gamecontrollers werken vanaf nu met jouw controller zolang deze is verbonden. Om de controller los te koppelen volg je deze stappen:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Tik op het i-icoon rechts van de controllernaam.
 3. Kies voor Vergeet dit apparaat.

De volgende keer zul je de controller dus handmatig moeten koppelen als je hem hebt laten vergeten.

Gamecontrollers koppelen met je Apple TV

Als je een gamecontroller aan je Apple TV koppelt dient de controller ook als ‘gewone’ afstandsbediening. Je kunt ermee navigeren door het systeem, video doorspoelen, de Apple TV sluimeren en meer. Zo wordt de Apple TV nog eens een echte gameconsole!

Om een gamecontroller te koppelen met je Apple TV heb je een Apple TV 4 of nieuwer nodig. Voor Xbox en DualShock-controllers geldt dat je ten minste tvOS 13 nodig hebt. Zo koppel je een gamecontroller aan je Apple TV:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open de Instellingen op je Apple TV.
 4. Kies voor Afstandsbedieningen en apparaten, en open vervolgens het Bluetooth-menu.
 5. Selecteer jouw controller in de lijst.

Zodra de controller verbonden is zul je rechtsboven op het scherm een melding zien die dit bevestigt. Wil je de controller loskoppelen? Volg dan deze stappen:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Selecteer jouw controller in de lijst.
 3. Kies voor Vergeet apparaat.

Let op dat de Apple TV maar twee controllers tegelijk ondersteunt. Met z’n vieren gamen zoals op een Xbox of PlayStation kan dus niet.

Gamecontroller koppelen met je Mac

Wil je gamen op je Mac, dan wil je daarvoor wellicht een controller gebruiken. Zorg dat je beschikt over minimaal macOS 10.15 Catalina. Zo koppel je een gamecontroller aan je Mac:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open Systeemvoorkeuren.
 4. Open het Bluetooth-menu en schakel Bluetooth eventueel in.
 5. Houd Control ingedrukt, klik op jouw controller en kies voor Verbind.

Om een controller los te koppelen van je Mac volg je deze stappen:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Verbreek de verbinding door met Control ingedrukt op de controller te klikken, en kies voor Vergeet.

Een geschikte gamecontroller kopen

Je kunt bij Apple terecht voor een geschikte gamecontroller. Voor €59,95 koop je de Xbox-controller in het zwart. Wil je een paar euro besparen of de witte variant bekijken? Check dan de Xbox-controller bij bol.com en Mediamarkt voor €54,99.

Zoals gezegd kun je ook de DualShock PlayStation 4-controller gebruiken met je Apple-apparaten. Apple verkoopt deze controller niet zelf, maar ook hiervoor kun je terecht bij bol.com (€57,90) en Mediamarkt (€59,99).

Apple verkoopt ook de SteelSeries Nimbus-gamecontroller. Deze is ook te koop voor €59,99. Dat komt van pas als je geen Xbox of PlayStation hebt, en je graag wat meer keuze wil.

Hopelijk helpt deze tip je om jouw gameskills naar een hoger niveau te tillen. Wil je tijdens het gamen op je Mac ook nog andere productieve dingen doen? Check dan onze andere tip, waar we je leren hoe je je iPad als tweede scherm van je Mac gebruikt met Sidecar in macOS Catalina. Ook lees je hoe je de batterijstatus van je gamecontroller checkt op je Apple TV.

Je leest alles over gamepads en de Apple TV in onderstaande tips en gidsen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!