PlayStation 4

Zo kun je een gamecontroller koppelen aan je Apple-apparaten

Nu ook voor Nintendo Switch-controllers
Je kunt gemakkelijk gamecontrollers koppelen aan je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Dit werkt met de meest gangbare gamecontrollers van de bekende spelcomputers, zoals PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

Al een tijdje is het mogelijk om een speciaal ontworpen gamecontroller te koppelen met je Apple-apparaten. Tegenwoordig hoef je niet meer een speciale controller te kopen als je al een Xbox, PlayStation of (sinds iOS 16) een Nintendo Switch hebt. Je kunt gewoon een bestaande Xbox-, DualShock 4- of Nintendo Switch-controller gebruiken die je nog hebt liggen. Dat komt goed van pas bij veel Apple Arcade-games. Wij leggen uit hoe je de controllers koppelt en ontkoppelt.

Gamecontroller koppelen met iPhone en iPad

Al sinds iOS 7 biedt Apple ondersteuning voor gamecontrollers, maar een aantrekkelijk aanbod aan controllers is er nooit echt geweest. De speciale gamecontrollers werken voor velen ook niet zo fijn als de traditionele gamecontrollers van bekende spelcomputers. Daar is gelukkig een paar jaar geleden verandering in gekomen, want je kunt nagenoeg elke populaire gamecontroller koppelen aan je iPhone of iPad. Dit werkte al voor Xbox- en PlayStation-controllers, maar sinds iOS 16 ook met Nintendo Switch-controllers. Dit geldt voor zowel de Pro-controller als de Nintendo Switch Joy-Cons (zowel individueel als als paar). Zo koppel je een gamecontroller aan je iPhone en iPad:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open Instellingen op je iPhone of iPad.
 4. Tik op het Bluetooth-menu en schakel Bluetooth eventueel in.
 5. Selecteer de naam van je controller.

Alle games die ondersteuning hebben voor gamecontrollers werken vanaf nu met jouw controller zolang deze is verbonden. Om de controller los te koppelen volg je deze stappen:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Tik op het i-icoon rechts van de controllernaam.
 3. Kies voor Vergeet dit apparaat.

Bekijk ook

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple's eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je onbeperkt alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!

Gamecontrollers koppelen met je Apple TV

Als je een gamecontroller aan je Apple TV koppelt, dient de controller ook als ‘gewone’ afstandsbediening. Je kunt ermee navigeren door het systeem, video doorspoelen, de Apple TV sluimeren en meer. Zo wordt de Apple TV nog eens een echte gameconsole!

Apple TV: gamecontroller koppelen

Om een gamecontroller te koppelen met je Apple TV heb je een Apple TV 4 of nieuwer nodig. Zorg ervoor dat je de nieuwste tvOS-update hebt voor de meest uitgebreide compatibiliteit van controllers. Zo koppel je een gamecontroller aan je Apple TV:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open de Instellingen op je Apple TV.
 4. Kies voor Afstandsbedieningen en apparaten, en open vervolgens het Bluetooth-menu.
 5. Selecteer jouw controller in de lijst.

Zodra de controller verbonden is zul je rechtsboven op het scherm een melding zien die dit bevestigt. Je kan dan meteen op de homeknop van de controller drukken om een game te spelen.

Apple TV gameconroller van Nintendo Switch gekoppeld

In de instellingen kun je ook enkele knoppen configureren van de controller. Je kan zelfs een profiel aanmaken, als bepaalde knoppen voor jou niet overeenstemmen met de functie. Zo kan je de A-knop op een controller laten fungeren als een B-knop, enzovoorts. Je kan meerdere van dit soort profielen maken, waarbij je elke knop een andere werking kan geven. Je kunt zelfs per game op de Apple TV aangeven welk profiel zij standaard moeten gebruiken. Op die manier bepaal je zelf hoe een game voor de desbetreffende controller werkt. Je vindt deze optie bij Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Bluetooth en klik dan op de controller.

Gamecontroller knoppen wijzigen op de Apple TV

Zodra je de eerste gamecontroller gekoppeld hebt aan de Apple TV, verschijnt er in het Apple TV Bedieningspaneel een nieuwe knop met een gamecontroller waarmee je een overzicht ziet van alle gekoppelde controllers. Je kan daar snel verbinding maken of de verbinding verbreken en zelfs de controller laten vergeten.

Snelle instellingen in Apple TV Bedieningspaneel voor gamecontrollers

Wil je de controller loskoppelen? Dan kan dat ook zo:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Selecteer jouw controller in de lijst.
 3. Kies voor Vergeet apparaat.

Let op dat de Apple TV maar twee controllers tegelijk ondersteunt. Met z’n vieren gamen zoals op een Xbox, PlayStation of Nintendo Switch kan dus niet.

Bekijk ook

Zo herken je Apple TV-games die je met een controller kunt spelen

Heb je een gamecontroller voor de Apple TV, dan kun je heel gemakkelijk in de App Store op de Apple TV zien welke games ervoor geschikt zijn. In deze tip laten we zien hoe Apple dit laat zien.

Gamecontroller koppelen met je Mac

Wil je gamen op je Mac, dan wil je daarvoor wellicht een controller gebruiken. Zorg dat je beschikt over minimaal macOS 10.15 Catalina. Zo koppel je een gamecontroller aan je Mac:

 1. Zet je controller aan.
 2. Zet je controller in koppelmodus met de daarvoor bestemde knop.
 3. Open Systeemvoorkeuren/Systeeminstellingen.
 4. Open het Bluetooth-menu en schakel Bluetooth eventueel in.
 5. Druk op de koppelknop op de controller en wacht tot hij op de Mac verschijnt. Klik dan op de knop om verbinding te maken.

Om een controller los te koppelen van je Mac volg je deze stappen:

 1. Open het Bluetooth-menu zoals hierboven beschreven.
 2. Verbreek de verbinding door met Control ingedrukt op de controller te klikken, en kies voor Vergeet.

Bekijk ook

Apple verkoopt nu ook de draadloze Xbox-controller

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne controller een goed begin. Apple is daarom begonnen met de verkoop van losse Xbox-controllers.

Een geschikte gamecontroller kopen

Je kunt bij Apple terecht voor een geschikte gamecontroller. Voor €79,95 koop je de Sony PlayStation DualSense-controller in het wit. Deze vind je ook bij andere winkels. Voor ongeveer dezelfde prijs koop je een Xbox-controller en wie het extra luxe wil maken kiest voor de Elite-uitvoering van Microsoft. Apple verkoopt ook de SteelSeries Nimbus+ gamecontroller (€94,95). Deze is MFi-gecertificeerd en werkt met al je Apple-apparaten. Een overzicht van gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV vind je in een aparte gids.

Bekijk ook

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne gamecontroller een goed begin. De beste controllers voor iPhone, iPad en Apple TV van Razer, Steelseries en andere fabrikanten vind je hier op een rijtje.

PlayStation DualShock 4 controller

Nintendo Switch Joy-Con controllers met Bowser en Bowser Jr.

Zoals gezegd kun je meerdere controllers gebruiken in combinatie met je Apple-apparaten, zowel die van Sony als van Microsoft. Allemaal kosten ze rond de 50-70 euro. Wil je goedkopere gamecontrollers bekijken? Check dan het aanbod bij bol.com of kijk in de outlet bij Mediamarkt.

Apple verkoopt ook de Rotor Riot-gamecontroller (€55,- bij Apple) waar je je iPhone in kunt stoppen. Dat komt van pas als je vooral wilt gamen op je iPhone.

Rotor Riot

Hopelijk helpt deze tip je om jouw gameskills naar een hoger niveau te tillen. Wil je tijdens het gamen op je Mac ook nog andere productieve dingen doen? Check dan onze andere tip, waar we je leren hoe je je iPad als tweede scherm van je Mac gebruikt met Sidecar in macOS Catalina. Ook lees je hoe je de batterijstatus van je gamecontroller checkt op je Apple TV.

Je leest alles over gamepads en de Apple TV in onderstaande tips en gidsen:

Bekijk ook

Batterijstatus van de Siri Remote en gamecontrollers voor Apple TV checken

Benieuwd naar het batterijniveau van de Siri Remote voor je Apple TV? Je kunt dit zelf makkelijk checken in de instellingen van de Apple TV. In deze tip lees je waar je de batterijstatus kunt vinden, ook voor eventuele gamecontrollers die op de Apple TV aangesloten zijn.