Linksys Velop router wit

Alles over HomeKit-routers: dit moet je weten voordat je je volgende router aanschaft

Apple gaat ondersteuning bieden voor HomeKit-routers. Daarbij ligt de nadruk op het verbeteren van je privacy. Fabrikanten zoals Linksys en Eero doen mee en bij de serviceproviders heeft Charter Spectrum zich aangemeld.

HomeKit-routers: wat heb je eraan?

Apple kondigde tijdens WWDC 2019 aan dat er HomeKit-ondersteuning voor routers komt. In de routers van populaire fabrikanten zoals Linksys en Eero komt de ondersteuning voor HomeKit. Wil je hier gebruik van maken, dan zul je dus vooral naar de gewone consumentenproducten moeten kijken. De routers gaan zorgen voor een extra beveiligingslaag voor je aangesloten HomeKit-accessoires. Dit maakt ze minder gevoelig voor hacks. Apple maakt duidelijk dat als één van je accessoires een beveiligingslek heeft, dat er geen toegang tot de rest van het netwerk of tot andere apparaten mogelijk is. Ook komen je privégegevens niet in gevaar.

Apple heeft nog weinig details vrijgegeven over de HomeKit-ondersteuning door routers. De eerste geschikte routers komen voor eind 2019 beschikbaar. Ze creëren een automatische firewall rondom je smart home-accessoires, zodat je beschermd blijft als je netwerk of andere aangesloten apparaten worden aangevallen door een hack op afstand.

HomeKit routers

De HomeKit-routers verschijnen in de Woning-app, waar je extra functies kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld regelen met welke diensten je HomeKit-accessoires mogen communiceren. Dit geldt zowel binnen het netwerk als met de buitenwereld via internet. In het verleden zijn er problemen geweest waarbij een via aangesloten accessoires zoals lampen een netwerk aangevallen kon worden. Apple wil dit voorkomen.

Linksys Velop router wit

Welke HomeKit-router?

De vraag is dan natuurlijk: welke routers moet je hebben? Apple heeft beloofd dat de eerste producten nog dit jaar in de winkel zullen liggen. Je zult met je aanschaf in ieder geval moeten wachten tot na september, want pas dan komt iOS 13 met deze nieuwe HomeKit-functies beschikbaar. In de aankondiging worden drie namen genoemd: Linksys, Eero en Charter Spectrum. Netgear en Ubiquiti ontbreken in de aankondiging, al is het mogelijk dat zij later nog zullen aanhaken.

Wil je een dergelijke HomeKit-router aanschaffen, dan ligt routerfabrikant Linksys het meest voor de hand. Charter Spectrum is een Amerikaanse internetprovider, vergelijkbaar met Ziggo en valt voor ons dus al meteen af. Eero maakt meshsystemen die vooral in de VS worden verkocht. Het bedrijf is recent overgenomen door Amazon. Als je wilt zou je hiervoor kunnen kiezen, maar je moet er wat meer moeite voor doen, terwijl Linksys-producten in elke elektronicazaak te vinden zijn.

Het is nog onduidelijk of je bestaande Linksys-routers kunt voorzien van een firmware-update om ze geschikt te maken voor HomeKit. Mogelijk werkt het alleen op specifieke modellen die nog niet in de winkel liggen. Apple verkoopt momenteel al de Linksys Velop-routers (vanaf €89) als alternatief voor de uit de handel gehaalde Apple AirPort-routers. Ze zijn ook verkrijgbaar bij Amac (€359 per drie), Coolblue (€359 per drie) en MediaMarkt (€369 per drie). Behalve in de kleur wit zijn ze ook verkrijgbaar in het zwart.

Linksys Velop router

Apple heeft tijdens WWDC 2019 nog meer privacy-aankondigingen gedaan. Zo kun je je makkelijker aanmelden bij allerlei apps en diensten, zonder dat je je werkelijke e-mailadres hoeft bloot te geven. Je leest het allemaal in onze round-up over privacy en iOS 13 en in onze WWDC 2019 samenvatting!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2019, 16:40
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, router, smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.