Apple Kaarten aankomsttijd delen.

Je geschatte aankomsttijd delen via Apple Kaarten doe je zo

Het is makkelijk om je geschatte aankomsttijd te delen met je contacten. In deze tip leggen we uit hoe je de aankomsttijd kunt delen vanuit Kaarten op je iPhone, in CarPlay en met Siri.

Aankomsttijden in Apple Maps

Als je je geschatte aankomsttijd deelt krijgt je contactpersoon automatisch een berichtje van jou, met daarin je geschatte aankomsttijd. Loop je vertraging op? Dan wordt er vanzelf een berichtje gestuurd met je nieuwe aankomsttijd. Het werkt helaas alleen voor navigatie in de auto. Toch kan het een handige functie zijn als je wilt laten weten wanneer je ergens aankomt.


Heeft je contact een iPhone met iOS 13.1 of nieuwer, dan krijgt hij of zij een melding van de Kaarten-app. Hierin kan diegene jouw route zien met eventuele files uitgelijnd. Ook ziet de persoon waar jij je bevindt.

Beschikt je contact niet over een iPhone, of is er een oudere iOS-versie dan iOS 13.1 geïnstalleerd? Dan kun je je aankomsttijd delen met iMessage of sms. Er wordt dan een berichtje verstuurd met je aankomsttijd. Als deze uitloopt wordt er een nieuw bericht verzonden. Dit gaat van je eigen data- of sms-bundel af.

Geschatte aankomsttijd delen vanaf je iPhone

De geschatte aankomsttijd delen werkt vooralsnog alleen voor navigatie in de auto. Ben je te voet of met het OV, dan kun je helaas (nog) geen gebruik maken van deze functie.

Je deelt je aankomsttijd als volgt:

 1. Open Kaarten.
 2. Plan een route met de auto en start de navigatie.
 3. Tik onderin op de zojuist verschenen link Deel aankomst-knop.
 4. Tik op de foto van je contact(en) of selecteer iemand uit de lijst.

Apple Kaarten aankomsttijd delen.

Zie je geen Deel aankomst-knop? Veeg dan even het onderste venster met je aankomsttijd omhoog. Daar staat ook de juiste knop. Je kunt met zoveel mensen je aankomsttijd delen als je wil. Heb je per ongeluk de verkeerde persoon geselecteerd? Dan kun je op zijn of haar foto tikken om het delen te stoppen. Reeds verzonden berichten worden alleen niet verwijderd.

Afhankelijk of diegene met wie je je aankomsttijd deelt beschikt over iOS 13.1 of nieuwer, wordt je aankomsttijd gedeeld via Apple Kaarten of iMessage of sms. Aan het bijbehorende icoontje zie je via welke app diegene op de hoogte gebracht wordt.

Overigens kun je met Siri Shortcuts ook je aankomsttijd delen, al werkt het wel op een iets andere manier. In onze rubriek Shortcuts Sunday hebben we uitgelegd hoe je dit doet.

Geschatte aankomsttijd delen vanuit CarPlay

Ben je een CarPlay-gebruiker? Dan kun je je geschatte aankomsttijd ook makkelijk delen met je contacten. Ook hiervoor is minimaal iOS 13.1 vereist.

Het werkt als volgt:

 1. Start de navigatie naar je bestemming.
 2. Tik op het pijltje naast je aankomsttijd linksonder.
 3. Tik op Deel aankomst.
 4. Selecteer een van je recente contacten.

Het verschil Kaarten in CarPlay en Kaarten op je iPhone is dat je bij CarPlay alleen je recente contacten kunt selecteren. Wil je je aankomsttijd delen met andere mensen, dan zul je helaas je iPhone erbij moeten pakken. Heb je per ongeluk de verkeerde contactpersoon geselecteerd? Dan kun je, net als op de iPhone, nog eens op de foto van je contact tikken om het delen te stoppen. Berichten die al zijn verzonden kunnen niet verwijderd worden.

Geschatte aankomsttijd delen vanuit CarPlay

Ook hier geldt dat de door jou geselecteerde contacten vanzelf een nieuw berichtje krijgen als je onderweg vertraging oploopt. Je hoeft hier dus niks zelf voor te doen. Ben je aangekomen op de plaats van bestemming? Dan stopt het delen automatisch.

Geschatte aankomsttijd delen met Siri in iOS 14

Vanaf iOS 14 kun je ook aan Siri vragen om je aankomsttijd te delen met één van je contacten. Het kunt helaas nog niet je aankomsttijd met meerdere personen tegelijk delen. Per persoon moet je dus een apart verzoek indienen. Zo krijg je het voor elkaar:

 1. Start de navigatie naar je bestemming.
 2. Activeer Siri met de knop op je iPhone of je stuur (of zeg: “Hé Siri”).
 3. Zeg: “Deel mijn aankomsttijd met [naam].”

Je aankomsttijd wordt nu gedeeld. Wil je ‘m met nog meer mensen delen? Voer de opdracht dan per persoon opnieuw uit. Let op dat deze functie pas werkt vanaf iOS 14. Die update wordt in het najaar van 2020 verwacht.

Lukt het delen van de aankomsttijd niet?

Als je bij het delen van je aankomsttijd tegen problemen aanloopt, controleer dan of je de meest recente update op je iPhone geïnstalleerd hebt. Zorg er ook voor dat diegene met wie je de aankomsttijd deelt, de Kaarten-app op zijn of haar iPhone geïnstalleerd heeft. Als deze automatisch opgeschoond is omdat er te weinig ruimte op de iPhone is, krijgt diegene geen melding van jouw aankomsttijd.

Bij iCulture hebben we meer tips om alles uit Apple Kaarten te halen. Zoals deze, die laat zien hoe je navigeert in vliegvelden en winkelcentra.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen apple kaarten, Navigatie
Software iOS, iPadOS