Je geschatte aankomsttijd delen via Apple Kaarten doe je zo

“Waar blijf je nou?!”
Het is makkelijk om je geschatte aankomsttijd te delen met je contacten. In deze tip leggen we uit hoe je de aankomsttijd kunt delen vanuit Kaarten op je iPhone, in CarPlay en met Siri. Het werkt ook voor wandelroutes!

Aankomsttijden in Apple Maps

Als je je geschatte aankomsttijd deelt, krijgt je contactpersoon automatisch een berichtje van jou met daarin je geschatte aankomsttijd. Loop je vertraging op? Dan wordt er vanzelf een update gestuurd met je nieuwe aankomsttijd. Het werkt voor meerdere manieren van navigatie, onder andere met de auto. Je aankomsttijd delen in Apple Kaarten kan een handige functie zijn als je wilt laten weten wanneer je ergens aankomt.

Geschikte routes om te delen

In eerste instantie kon je met deze functie alleen een route met de auto met iemand delen. Maar inmiddels werkt dit met bijna alle vormen van navigatie. Kijk maar:

 • Autonavigatie
 • Wandelnavigatie
 • Fietsnavigatie (indien op de locatie beschikbaar)

De enige vorm van navigatie waarbij je je aankomsttijd via Apple Kaarten niet kan delen, is als je reist met het openbaar vervoer. Je kan in Apple Kaarten wel een ov-route plannen, maar het is niet mogelijk om iemand anders rechtstreeks vanuit de app te laten weten wanneer je op de bestemming aankomt.

Bekijk ook

Ov-routes in Apple Kaarten: route plannen, lijnen volgen en meer

In Apple Kaarten kun je in Nederland, België en andere landen een route plannen via het openbaar vervoer. In deze tip lees je alles over hoe je een ov-route kunt plannen in Apple Maps. Ook lees je hoe je vervoermiddelen instelt en stations als favoriet kunt markeren.

Hoe het delen van aankomttijd werkt

Heeft de contactpersoon waarmee je de route en aankomsttijd deelt een iPhone met Apple Kaarten erop geïnstalleerd, dan krijgt diegene een melding van de Kaarten-app. Hierin kan jouw route worden bekeken met eventuele files uitgelijnd. Ook ziet de persoon waar jij je bevindt en de geschatte aankomsttijd. Als er je vertraging oploopt, stuurt Apple Kaarten daar ook een melding van met de nieuwe geschatte aankomsttijd. Als je bijna op je bestemming aankomt, krijgt je contactpersoon de laatste melding van je aankomst.

Beschikt je contact niet over een iPhone? Dan deel je je aankomsttijd met sms. Er wordt dan een berichtje verstuurd met je aankomsttijd. Als deze uitloopt wordt er een nieuw bericht verzonden. Dit gaat van je eigen sms-bundel af. Als de contactpersoon wél een iPhone heeft, maar Apple Maps is niet geïnstalleerd, dan kan het zijn dat er geen meldingen aankomen.

Geschatte aankomsttijd delen met Apple Kaarten vanaf je iPhone

Tijd om te gaan? Je deelt je aankomsttijd als volgt:

 1. Open Kaarten, plan een route (met de auto of lopend) en start de navigatie.
 2. Tik onderin op de zojuist verschenen Deel aankomst-knop. Zie je dit niet, klap het onderste deel van het scherm dan uit door op het pijltje te tikken en kies voor Deel aankomst.
 3. Tik op de foto van je contact(en) of selecteer iemand uit de lijst.

Aankomsttijd delen in Apple Kaarten

Je kunt met zoveel mensen je aankomsttijd delen als je wil. Heb je per ongeluk de verkeerde persoon geselecteerd? Dan kun je op zijn of haar foto tikken om het delen te stoppen. Reeds verzonden sms-berichten worden alleen niet verwijderd.

Afhankelijk of diegene met wie je je aankomsttijd deelt beschikt over een iPhone, wordt je aankomsttijd gedeeld via Apple Kaarten of sms. Aan het bijbehorende icoontje zie je via welke app diegene op de hoogte gebracht wordt.

Geschatte aankomsttijd delen vanuit CarPlay

Ben je een CarPlay-gebruiker? Dan kun je je geschatte aankomsttijd ook makkelijk delen met je contacten. Het werkt als volgt:

 1. Start de navigatie naar je bestemming.
 2. Tik op het pijltje naast je aankomsttijd linksonder.
 3. Tik op Deel aankomst.
 4. Selecteer een van je recente contacten.

Zie je niet meteen de juiste persoon, dan kan je ook zoeken naar een contact via je stem of het virtuele toetsenbord. Heb je per ongeluk de verkeerde contactpersoon geselecteerd? Dan kun je, net als op de iPhone, nog eens op de foto van je contact tikken om het delen te stoppen. Berichten die al zijn verzonden kunnen niet verwijderd worden.

Geschatte aankomsttijd delen vanuit CarPlay

Ook hier geldt dat de door jou geselecteerde contacten vanzelf een nieuw berichtje krijgen als je onderweg vertraging oploopt. Je hoeft hier dus niks zelf voor te doen. Ben je aangekomen op de plaats van bestemming? Dan stopt het delen automatisch.

Geschatte aankomsttijd delen met Siri

Je kunt ook aan Siri vragen om je aankomsttijd te delen met één van je contacten. Siri kan helaas nog niet je aankomsttijd met meerdere personen tegelijk delen. Per persoon moet je dus een apart verzoek indienen. Zo krijg je het voor elkaar:

 1. Start de navigatie naar je bestemming.
 2. Activeer Siri met de knop op je iPhone of je stuur (of zeg: “Hé Siri”).
 3. Zeg: “Deel mijn aankomsttijd met [naam].”

Je aankomsttijd wordt nu gedeeld. Wil je ‘m met nog meer mensen delen? Voer de opdracht dan per persoon opnieuw uit.

Lukt het delen van de aankomsttijd niet?

Als je bij het delen van je aankomsttijd tegen problemen aanloopt, controleer dan of je de meest recente update op je iPhone geïnstalleerd hebt. Zorg er ook voor dat diegene met wie je de aankomsttijd deelt, de Kaarten-app op zijn of haar iPhone geïnstalleerd heeft. Als deze automatisch opgeschoond is omdat er te weinig ruimte op de iPhone is, krijgt diegene geen melding van jouw aankomsttijd.

Bij iCulture hebben we meer tips om alles uit Apple Kaarten te halen. Zoals deze, die laat zien hoe je navigeert in vliegvelden en winkelcentra.

Bekijk ook

Plattegrond Schiphol en andere vliegvelden in Apple Kaarten bekijken

Bekijk de plattegrond van Schiphol en andere vliegvelden in Apple Kaarten. Ga je vliegen, dan kun je met de indoor navigatie precies zien waar winkels, toiletten en andere voorzieningen te vinden zijn op de plattegronden.