iPadOS Dark Mode

Binnenkort kun je je iPhone en iPad met een muis bedienen

Werkt met USB- en Bluetooth-muizen

In zowel iPadOS als iOS 13 zit ondersteuning voor muizen. Hierdoor kun je het scherm bedienen zonder deze aan te hoeven raken. De functie is daarom ook vooral bedoeld voor mensen met een beperking.

De geruchten gingen al langer en het blijkt inderdaad te kloppen: binnenkort kun je je iPhone en iPad bedienen met een muis. Zoals verwacht, zit de functie verwerkt in het onderdeel Toegankelijkheid. Maar ook als je geen speciale behoeften hebt zou je het toch kunnen gebruiken. Het werkt in iOS alleen met muizen en in iPadOS met zowel muizen als trackpads. Verder is het belangrijk om te weten dat je de muispijl alleen op het scherm van de iPhone of iPad kunt gebruiken en niet op externe displays. Er is ondersteuning voor scrollwieltjes, maar niet voor rechtermuisklik. Apple heeft nu iets meer losgelaten over waarom ze het toegevoegd hebben.

Muisondersteuning voor toegankelijkheid

Je vindt de ondersteuning voor muizen via Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > AssistiveTouch > Aanwijsapparaten. De functie zit dus wat verstopt en dat heeft een duidelijke reden. De belangrijkste manier om je toestel te bedienen is nog steeds via het touchscreen, ook op de iPad. Het is dus niet zo dat de muisbediening die je kent van de desktop nu ineens de standaard geworden is.

Muis-instellingen in iOS 13.

Tegenover journalist Steven Aquino laat Apple weten dat de functie al jarenlang in ontwikkeling is en echt gemaakt is voor een speciale groep gebruikers. Je kan zowel draadloze Bluetooth-muizen als USB-muizen aansluiten (eventueel met een adapter). Het werkt op alle apparaten, zowel iPad als iPhone en iPod touch. Apple heeft nog geen lijst van muizen die ondersteund worden.

Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith liet eerder al zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Behalve met muizen zou het ook moeten werken met trackpads, waaronder Apple’s eigen Magic Trackpad. De functie is dus geen replica van muisbediening die je kent van je Mac, maar is puur een functie om aanraakbediening te simuleren.

Wil je meer weten over iOS 13 en iPadOS? In onze uitlegpagina’s lees je meer over deze updates. In onze WWDC 2019 samenvatting vind je een overzicht van alle dingen die Apple deze week aangekondigd heeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2019, 10:20
Bron Bron Twitter
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ios 13, iPadOS, muis
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.