Apple waarschuwt gebruikers voor toetsenbord-bug in iOS 13 (Update)

Volledige toegang tot je schrijfsels
Een bug in iOS 13 en iPadOS kan toetsenborden van derden volledige toegang geven tot de toetsaanslagen die je invoert. Apple heeft dit bekendgemaakt in een korte verklaring op de website. Het probleem zal spoedig worden opgelost.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toetsenbord-bug in iOS 13 geeft volledige toegang

Op een speciale supportpagina op de website waarschuwt Apple voor de bug, die per ongeluk is ontstaan. Het is alleen van toepassing op toetsenborden van derden, zoals Gboard van Google. Deze toetsenborden kunnen je vragen om volledige toegang. Geef je dat niet, dan krijgen de betreffende apps toch volledige toegang, ook al heb je daar nooit mee ingestemd.

Deze bug is volgens Apple gefixt in iOS 13.1.1


Bij toetsenborden van derden zijn er twee varianten. De ene soort functioneert zelfstandig en heeft daardoor beperkte functionaliteit, terwijl de andere soort vraagt om volledige toegang. Deze toetsenborden met volledige toegang kunnen ‘praten’ met andere apps of krijgen toegang tot internet om bijvoorbeeld spellingscontrole uit te voeren. Geef je een toetsenbord volledige toegang, dan kan deze nog meer doen. Het kan bijvoorbeeld je toetsaanslagen vastleggen en daarbij registreren wat je intikt in een mailtje of chatbericht.

De bug zorgt ervoor dat dergelijke toetsenborden volledige toegang krijgen, ook als je nog geen toestemming hebt gegeven.

Wat deze bug iets minder erg maakt, is dat meeste third party-toetsenborden vragen al om volledige toegang. Doe je dat niet, dan mis je allerlei leuke functies die dergelijke keyboards juist zo uniek maken. Gebruikers geven die toestemming vaak ook al, waardoor er voor hen in feite niet zoveel aan de hand is. Maar het blijft slordig.

Gefixt in toekomstige update
Apple heeft geen verdere uitleg gegeven over het probleem. Wel geven ze aan, dat het probleem niet speelt voor de ingebouwde toetsenborden van Apple zelf en dat het zal worden opgelost in een komende software-update. Vanavond is net iOS 13.1 verschenen, dus dat zal dan in een opvolger moeten zijn. Dat kan iOS 13.1.1 zijn, maar ook iOS 13.2.

Toetsenbord volledige toegang

Wat kun je eraan doen?
Je kunt kijken welke toetsenborden je nu geïnstalleerd hebt en besluiten om er enkele te verwijderen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tik op Algemeen > Toetsenbord.
  3. Tik op Toetsenborden.
  4. Tik op een third party-toetsenbord om te zien of deze volledige toegang vraagt.
  5. Verwijder eventuele externe toetsenborden die je niet vertrouwt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 27 september: Artikel bijgewerkt met update-informatie van iOS 13.1.1

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.