Apple waarschuwt gebruikers voor toetsenbord-bug in iOS 13 (Update)

Volledige toegang tot je schrijfsels

Een bug in iOS 13 en iPadOS kan toetsenborden van derden volledige toegang geven tot de toetsaanslagen die je invoert. Apple heeft dit bekendgemaakt in een korte verklaring op de website. Het probleem zal spoedig worden opgelost.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Toetsenbord-bug in iOS 13 geeft volledige toegang

Op een speciale supportpagina op de website waarschuwt Apple voor de bug, die per ongeluk is ontstaan. Het is alleen van toepassing op toetsenborden van derden, zoals Gboard van Google. Deze toetsenborden kunnen je vragen om volledige toegang. Geef je dat niet, dan krijgen de betreffende apps toch volledige toegang, ook al heb je daar nooit mee ingestemd.

Deze bug is volgens Apple gefixt in iOS 13.1.1

Bij toetsenborden van derden zijn er twee varianten. De ene soort functioneert zelfstandig en heeft daardoor beperkte functionaliteit, terwijl de andere soort vraagt om volledige toegang. Deze toetsenborden met volledige toegang kunnen ‘praten’ met andere apps of krijgen toegang tot internet om bijvoorbeeld spellingscontrole uit te voeren. Geef je een toetsenbord volledige toegang, dan kan deze nog meer doen. Het kan bijvoorbeeld je toetsaanslagen vastleggen en daarbij registreren wat je intikt in een mailtje of chatbericht.

De bug zorgt ervoor dat dergelijke toetsenborden volledige toegang krijgen, ook als je nog geen toestemming hebt gegeven.

Wat deze bug iets minder erg maakt, is dat meeste third party-toetsenborden vragen al om volledige toegang. Doe je dat niet, dan mis je allerlei leuke functies die dergelijke keyboards juist zo uniek maken. Gebruikers geven die toestemming vaak ook al, waardoor er voor hen in feite niet zoveel aan de hand is. Maar het blijft slordig.

Gefixt in toekomstige update
Apple heeft geen verdere uitleg gegeven over het probleem. Wel geven ze aan, dat het probleem niet speelt voor de ingebouwde toetsenborden van Apple zelf en dat het zal worden opgelost in een komende software-update. Vanavond is net iOS 13.1 verschenen, dus dat zal dan in een opvolger moeten zijn. Dat kan iOS 13.1.1 zijn, maar ook iOS 13.2.

Toetsenbord volledige toegang

Wat kun je eraan doen?
Je kunt kijken welke toetsenborden je nu geïnstalleerd hebt en besluiten om er enkele te verwijderen. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tik op Algemeen > Toetsenbord.
  3. Tik op Toetsenborden.
  4. Tik op een third party-toetsenbord om te zien of deze volledige toegang vraagt.
  5. Verwijder eventuele externe toetsenborden die je niet vertrouwt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 27 september: Artikel bijgewerkt met update-informatie van iOS 13.1.1

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2019, 19:58
Bron Bron Apple support
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bug, ios 13, toetsenbord

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.