Apple neemt Spektral over: slim uitknippen van video’s

Apple heeft het Deense softwarebedrijf Spektral overgenomen. Het bedrijf maakt software met intelligente beeldbewerking voor video's.

Overname Spektral

Apple zou een klein 27 miljoen euro hebben betaald voor de overname, zo meldt de Deense financiële nieuwwssite Børsen. Het bedrijf werd vier jaar geleden opgericht door een groep Deense engineers. Spektral maakt software om video te bewerken, waarmee het mogelijk is om bepaalde stukken uit video’s te knippen, bijvoorbeeld een dansende vrouw. De persoon kan vervolgens tegen allerlei andere achtergronden worden geplakt, zodat een nieuwe video ontstaat. Zo zien we de dansende vrouw in een sneeuwlandschap, een casino en in een stripverhaal. Spektral omschrijft het zelf als: “mix realities and tell compelling stories in real-time”.


Spektral doet onderzoek naar machine learning voor realtime composities. Het gaat daarbij vooral om het uitknippen van beelden uit een video, op een manier die zo realistisch mogelijk lijkt. Nog maar recent zijn computers in staat om menselijk precisie daarbij te bereiken. Het gaat om het zo nauwkeurig mogelijk uitknippen, zonder dat je lelijke randen ziet.

Spektral-overname

Daarvoor zou iemand ook voor een green screen kunnen gaan staan, maar Spektral belooft dat het ook bij normale achtergronden mogelijk is. Als je de Clips-app van Apple hebt gebruikt, zul je gemerkt hebben dat ook daarin de achtergrond kan worden vervangen, zelfs als je in een willekeurige omgeving staat. Apple lijkt de Clips-app vooral te gebruiken om nieuwe technieken uit te proberen, die later in mainstream toepassingen terechtkomen. Denk daarbij aan het gebruik van Memoji in FaceTime. Ook daarmee kun je sinds iOS 12 doen alsof je in een andere omgeving zit.

FaceTime groepschat

Productfoto’s en mensen uitknippen
Spektral heette voorheen CloudCutout en is opgericht door Toke Jansen en Henrik Paltoft. Ze hadden als plan om dé standaard software-oplossing te worden voor het verwijderen van achtergronden in beelden. Dat leidde in 2016 tot cutout.ninja, een website (inmiddels offline) waar je semi-professionele productfoto’s kon maken door gefotografeerde producten uit te knippen en de achtergrond weg te laten. Eind 2016 lukte het ook om uitsnedes van video te maken. Sinds begin 2017 werkte dit op een smartphone en mogelijk heeft dat tot de interesse van Apple geleid. De kans is groot dat nu miljoenen mensen met de technologie van Spektral aan de slag gaan, want Apple gaat het ongetwijfeld toepassen in de Camera-app of gebruiken voor toepassingen zoals FaceTime en iMessage.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.