iPad line-up najaar 2020.

iPad tweedehands kopen, waarop moet je letten?

Wil je iPad tweedehands kopen? Lees dan waarop je moet letten, waar je het beste tweedehands iPads kunt kopen en op welk moment je het beste je voor een iPad tweedehands kunt gaan. Is Marktplaats de beste plek? Je leest het hier!

Prijs vanaf €388,50

Heb je geen geld voor een nieuwe iPad, dan is een tweedehands iPad een prima alternatief. Je betaalt veel minder, maar je krijgt wel een kwalitatief goed apparaat in handen. Om een eventuele miskoop te voorkomen vind je in dit artikel 10 punten waarop je moet letten bij tweedehands iPads. Ook geven we tips over refurbished iPads die via de Apple Store en partijen zoals mResell te koop zijn.


iPad Pro-doos

Tweedehands iPad: een slimme keuze

Apple-producten zijn waardevast en gaan lang mee. Daardoor is er een erg actieve handel in tweedehands producten ontstaan. Er zijn altijd mensen die het nieuwste model willen en daarom hun (nog prima functionerende) iPad in de verkoop doen. Jij kunt daarvan profiteren door een tweedehands exemplaar te kopen voor een veel lagere prijs. Daarbij heb je twee mogelijkheden: je koopt de iPad tweedehands via particulieren of via professionele partijen zoals Apple en mResell. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rijtje en leggen we uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands of refurbished iPad. Je moet daarbij verder kijken dan krasjes, want die kun je met een hoes gemakkelijk verbergen. Veel belangrijker is of alle technische functies goed werken, zoals de oplaadpoort en de speaker.

Tip! Heb je zelf een iPad liggen die je niet meer gebruikt, dan kun je er een leuk zakcentje mee verdienen door de iPad tweedehands te verkopen. In onderstaand artikel lees je hoe je de beste prijs krijgt.

Wil je een tweedehands iPad cadeau geven, dan is een refurbished exemplaar de beste oplossing. Daarbij weet je namelijk zeker dat het apparaat goed is nagekeken en schoongemaakt. Daarover lees je verderop in deze gids.


Tweedehands iPad kopen: welke prijs is redelijk?

De prijs van een tweedehands iPad hangt af van het model en de conditie van de iPad. Vergelijk daarom eerst goed de prijzen om te kunnen inschatten of de prijs die de verkoper vraagt redelijk is.

De prijs is afhankelijk van meerdere factoren, zoals model, schermformaat en conditie. Hieronder bespreken we alle punten die van belang zijn.

#1 Welk model?
Gaat het om een iPad Air, Pro of mini? Het schermformaat is daarbij ook van belang. Bij de iPad mini gaat het om een 7,9-inch scherm, terwijl de iPad Pro verkrijgbaar is in formaten van 9,7-inch en 12,9-inch. Hoe groter het scherm, hoe meer de iPad waard is. Achterop elke iPad vind je het modelnummer, bijvoorbeeld A1600. Zoek in Google naar ‘iPad A1600’ om te achterhalen om welk model het gaat (in dit geval de iPad mini 3).

#2 Welke generatie?
Van de meeste iPad-modellen zijn meerdere generaties verschenen. De iPad Air heeft als opvolger de iPad Air 2, met net iets betere specs. Latere generaties hebben vaak een beter scherm, een snellere processor en meer functies. Ze zijn daardoor ook wat duurder. De iPad 1 wordt niet meer door Apple ondersteund met iOS-updates en heeft geen camera, dus dit model is het goedkoopst. Het is echter nog prima te gebruiken voor recepten in de keuken. Wil je meer met je iPad doen, dan adviseren we minimaal een iPad 4 of iPad mini 2 te nemen. Daarop kun je gewoon iOS 10 installeren, zodat je beschikt over de nieuwste functies. Ook beschikken deze iPads over de nieuwere Lightning-aansluiting. Op eerdere modellen vind je nog de 30-pins-aansluiting.

Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan kun je het beste een iPad met 64-bit processor nemen omdat de 32-bit modellen hoogstwaarschijnlijk geen update meer krijgen bij de toekomstige versie iOS 11. Concreet gaat het om de iPad Air en nieuwer, iPad mini 2 en nieuwer en alle iPad Pro-modellen. Deze iPads zijn vanaf november 2013 op de markt gekomen.

#3 Welke opslagcapaciteit?
Kies je voor 16GB, 32GB, 64GB, 128GB of misschien wel 256GB? Hoe meer opslag, hoe duurder de iPad. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van de toepassingen die je wilt gebruiken. Mensen die offline veel video’s willen meenemen of hun iPad willen gebruiken voor fotobewerking hebben relatief veel opslag nodig. Heb je een iPad nodig om tijdens het tv-kijken wat te kunnen internetten, dan kan 16GB al genoeg zijn. Wij raden minimaal 32GB aan als je de iPad actief wilt gebruiken voor meerdere toepassingen.

Bij Apple betaal je voor elke hogere stap in opslag (dus van 32GB naar 64GB) vaak zo’n €100 extra. Bij tweedehands iPads is dat verschil minder groot, dus aarzel niet om een paar tientjes extra uit te geven aan een iPad met dubbel zoveel opslagcapaciteit.

Heb je een iPad met te weinig geheugen gekocht, dan kun je ook een extern geheugenmicroSD-kaartlezer met Lightning-aansluiting gebruiken maar dat is wel iets meer gedoe. Je kunt het geheugenkaartje ook gebruiken om gemakkelijk bestanden uit te wisselen met andere apparaten. Nadeel is dat je het geheugenkaartje alleen kunt gebruiken voor foto’s, bestanden en andere losse bestanden, niet voor het opslaan van grote apps of databases van apps. Ook heb je vaak een aparte app nodig om de data op het geheugenkaartje te kunnen lezen.

#4 Wel of geen 3G/4G?
Ga je de iPad vooral thuis of op het werk gebruiken, dan is een model met alleen Wi-Fi voldoende. Deze modellen zijn dan ook een stuk goedkoper. Wil je onderweg kunnen internetten, dan kan een model met mobiel internet (3G/4G) handig zijn. Maar noodzakelijk is het niet, want dankzij de persoonlijke hotspot-functie op de iPhone kun je overal met je iPad online zijn. Eventueel kun je een mifi kopen, een draagbaar hotspotje waar je een simkaart in steekt.

#5 Heb je GPS nodig?
Wil je je iPad gebruiken om te navigeren, dan zul je een model met GPS-chip moeten hebben. GPS zit alleen in de modellen met 3G/4G-functie.

#6 Zijn er beschadigingen?
Hoe meer krassen er op de iPad zitten, hoe beter je kunt onderhandelen over de prijs. Bij refurbished aanbieders zoals iCulture-partner mResell weet je vooraf in welke staat de iPad verkeert. Hoe meer beschadigingen er zijn, hoe lager de prijs. Een iPad met wat krasje kan bijvoorbeeld een prima oplossing zijn als je van plan bent een hoes te gebruiken.

#7 Zitten er extra accessoires bij?
Een iPad met toetsenbordhoes, Apple Pencil of andere accessoires is aantrekkelijker dan een losse iPad waar je zelf nog allerlei spullen bij moet kopen. Aan een nieuw hoesje ben je meer kwijt dan wanneer je er al eentje bij de iPad krijgt.

#8 Zit de originele doos en kassabon erbij?
Als een verkoper de originele doos en kassabon nog heeft, is dat een teken dat hij/zij zorgvuldig met de spullen is omgegaan. Ook heb je meer zekerheid dat de iPad eerlijk gekocht is en niet gestolen of van de vrachtwagen gevallen. Het meest gewild zijn iPads die nog in ongeopende (gesealde) zitten. Maar pas op: haal bij aankoop meteen het cellofaan eraf om te controleren of er echt geen bakstenen in de doos zitten.

#9 Is de verkoper betrouwbaar?
Bij Marktplaats en eBay moet je altijd op je hoede zijn. Je kunt te maken krijgen met oplichters en met mensen die de situatie mooier voorspiegelen. Wil je meer zekerheid, dan kun je beter bij een refurbished aanbieder kopen, bijvoorbeeld de refurbished exemplaren van Apple zelf of bij professionele aanbieders. Deze partijen kijken de iPad goed na en vervangen eventuele beschadigde onderdelen.

Vraag bij particuliere verkopers altijd of je de iPad even mag vasthouden en zelf mag uitproberen. Je kunt vragen of je de iPad werkend kan zien, maar dat is soms niet voldoende (er zijn geraffineerde trucs waarbij oplichters bijvoorbeeld een filmpje afspelen).

#10 Krijg je garantie?
Bij winkels in tweedehands spullen (zie verderop) krijg je vaak een paar maanden garantie op de aankoop. Het betekent vaak ook een iets hogere prijs, maar je voorkomt daarmee een miskoop. Particulieren verkopers op Marktplaats geven zelden garantie. Als de iPad uiteindelijk toch niet goed blijkt te werken, heb je pech. Je koopt bij een professionele aanbieder een stuk extra zekerheid.


Checklist voor tweedehands iPads van particuliere handelaren

Spreek je af met een particuliere verkoper, dan is het handig om vooraf goed op een rijtje te hebben op welke punten je de iPad wilt controleren. Kijk niet alleen naar de fysieke eigenschappen zoals dode pixels en krassen, maar ook naar andere punten zoals het serienummer en de exacte uitvoering.

Met onderstaande checklist kun je kijken of de iPad wel goed functioneert en aan jouw eisen voldoet.

Fysieke eigenschappen:

 1. Controleer de iPad op krassen, deuken en waterschade die de verkoper niet heeft gemeld.
 2. Controleer of alle aansluitingen werken, vooral koptelefoonaansluiting en oplaadpoort.
 3. Controleer of functies zoals de speaker, Bluetooth en Wi-Fi werken. Vraag of de verkoper zijn oude simkaart nog even in de iPad kan laten zitten, zodat je kunt testen. Of neem zelf een geschikte simkaart mee om te kunnen testen.
 4. Controleer of alle knoppen werken: homeknop, aan/uitknop, volumeknoppen en muteknop. Vooral de homeknop kan na verloop van tijd kapot gaan.
 5. Controleer of je met een echte iPad te maken hebt. Sommige Chinese klonen lijken als twee druppels water op de iPad.
 6. Controleer het scherm van de iPad op eventuele dode pixels en andere fouten. Soms reageert een deel van het scherm niet meer goed op aanraking, dus start een spelletje of tap op wat icoontjes om te kijken of het scherm goed reageert. Controleer of je de helderheid kunt aanpassen.

Andere zaken:

 1. Informeer of de iPad is vrijgegeven in iCloud. Apple heeft sinds iOS 7 antidiefstal-functies ingevoerd, waardoor de iPad eerst door de vorige eigenaar moet worden vrijgegeven, voordat een nieuwe eigenaar de tablet kan gebruiken. Is dit niet gebeurd, dan heb je niets aan je nieuwe iPad of iPhone.
 2. Controleer aan de hand van het serienummer of de iPad is gestolen. Dat doe je via deze tip: Zo controleer je of een iPad is gestolen.
 3. Vraag na wat er precies is inbegrepen: alle originele accessoires, verpakking, stroomadapter, usb-kabel, extra accessoires?
 4. Kijk of het serienummer op de iPad overeenkomt met het serienummer op de doos. Krijg je echt het beloofde model? Sommige iPad-modellen lijken nogal op elkaar.
 5. Koop geen gesealde verpakking zonder te hebben gecontroleerd of er een iPad in zit. Je zult niet de eerste zijn die een doos bakstenen koopt. Pas ook op met omwisseltrucs, waarbij de verkoper een zojuist gedemonstreerde doos met iPad snel omwisselt voor een doos bakstenen.

iPad tweedehands kopen op iCulture forum

Koop je een tweedehands iPad op het iCulture-forum dan vergroot je de kans dat je met een betrouwbare verkoper te maken hebt. Op het iCulture-forum mag niet iedereen zomaar spullen verkopen en bezoekers mogelijk elke maand maar twee verkooptopics starten, waardoor we professionele handelaren buiten de deur proberen te houden. Omdat we alleen verkoop toestaan bij mensen die al een tijdlang actief zijn geweest op het forum, schrikt dat oplichters af. Bovendien zijn de bezoekers op het iCulture-forum vaak goed geïnformeerd en zijn daardoor een minder interessant doelwit voor oplichters.


iPad tweedehands kopen via Marktplaats

Het grootste voordeel van Marktplaats is het gigantische aanbod. Zodra er een nieuwe iPad is aangekondigd, staan er honderden en zelfs wel duizenden tweedehands iPads op Marktplaats. Maar je moet op je hoede zijn. Er zijn veel oplichters actief die willen profiteren van de naïviteit van de bezoekers en de gewildheid van Apple-producten. Maak nooit vooraf geld over, let op dat je geen kat in de zak koopt en controleer vooraf of de iPad niet gestolen is.

Als je afspreekt, doe dat dan bij voorkeur overdag op een drukke locatie, bijvoorbeeld een café. Wees op je hoede voor oplichters die na ontvangst van het geld zomaar met de noorderzon zijn vertrokken of die mensen met geweld beroven. Je weet op Marktplaats nooit met wie je te maken hebt.


Wat is een refurbished iPad?

Bij een refurbished iPad gaat het om een tablet die grondig is getest en gereinigd. Indien nodig zijn er nieuwe onderdelen in geplaatst, om te zorgen dat alles technisch weer uitstekend functioneert. Je krijgt dezelfde zekerheid als bij een nieuwe iPad, maar dan voor een lagere prijs. Je kunt zo’n iPad zonder kopzorgen cadeau geven. Refurbished (of gereviseerde) iPads zijn verkrijgbaar bij zowel Apple als bij externe partijen zoals onze partner mResell.


Refurbished iPads bij Apple Store

In de Apple Store zijn regelmatig gereviseerde iPads te vinden. Dit zijn iPads die al gebruikt zijn, maar door Apple technisch zijn nagekeken. Je krijgt meestal tussen de 15% en 30% korting op de originele winkelprijs. Apple geeft er één jaar garantie bij.


Refurbished iPads bij mResell en andere partijen

iCulture werkt voor tweedehands Apple-producten samen met mResell, een betrouwbare aanbieder van refurbished producten. Je kunt bij mResell voor meerdere diensten terecht. Ze verkopen gebruikte Apple-producten die altijd in een goede conditie zijn. Maar je kunt ook je oude iPhone, iPad of MacBook laten taxeren, om te kijken hoeveel de spullen die niet meer gebruikt, waard zijn. Zo geef je een Apple-product een tweede leven. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Er zijn in Nederland en België nog meer partijen die opgeknapte iPads aanbieden voor een vriendelijke prijs. Via Google kom je ze gemakkelijk op het spoor.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!