Tim Cook zwaaien op podium.

Verwachtingen voor Apple in oktober: van MacBook Pro tot AirPods Pro

Komt er nog een event?

Apple brengt in oktober vaak nieuwe producten uit. Wat zijn de verwachtingen van Apple in oktober 2019? Komt er nog een event aan of gaat Apple de aankondigingen anders aanpakken? In deze vooruitblik op Apple's oktober aankondigingen lees je wat ons te wachten staat.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Verwachtingen Apple oktober 2019-event

Zoals je al kon lezen in ons overzicht van Apple-producten in 2019, heeft Apple al een heel druk jaar achter de rug. Je zou zeggen dat de koker nu wel leeg is, maar niets is minder waar. Er staat namelijk nog steeds een aantal nieuwe producten op de planning voor dit jaar. Het gaat zowel om reeds aangekondigde en bevestigde producten als updates die volgens geruchten in de pijplijn zitten. In dit artikel zetten we de verwachtingen voor Apple in oktober op een rijtje. En hoe zit het nu met dat oktober event van Apple?

Komt Apple met een oktober event?

Het leek er lange tijd op dat Apple voor oktober een eigen event gepland had. Maar die kans wordt met de dag kleiner. Het event is namelijk nog niet aangekondigd. Vorig jaar kondigde Apple op donderdag 18 oktober een event voor de dertigste aan. Dat lijkt nu dus niet meer te gebeuren. Reken er dus niet op dat Tim Cook en anderen het podium op gaan om ons alles te vertellen over hun nieuwste producten.

Maar gelukkig kan Apple nog steeds een aantal producten aankondigen. Apple onthult geregeld nieuwe versies van hun apparaten via persberichten en daar zouden ze dit jaar ook voor kunnen kiezen. Kan je je de aankondigingen van de iPad Air 2019, iPad mini 2019, AirPods 2 en iMac 2019 van afgelopen voorjaar nog herinneren? Ook die werden via persberichten aangekondigd, verspreid over de week. Apple zou dat nu opnieuw kunnen doen.

Als Apple de producten gaat aankondigingen, verwachten we de onthullingen vanaf maandag 28 oktober. Hou dus in die week ook iCulture in de gaten om niets te missen.

Verwachtingen Apple in oktober 2019 in het kort

Dit zijn onze verwachtingen van Apple in oktober in het kort:

  • Aankondiging van Apple Tag: een nieuw accessoire om voorwerpen mee op te sporen.
  • 16-inch MacBook Pro: een nieuw high-end model met een iets groter scherm in dezelfde behuizing.
  • Mac Pro en Pro Display XDR: meer duidelijkheid over datum en prijs van deze professionele Mac en bijbehorend scherm.
  • AirPods Pro: nieuwe AirPods met ruisonderdrukking.
  • Software: release van iOS 13.2 en meer
  • Mogelijk: nieuwe iPad Pro 2019: een upgrade voor de professionele iPad, onder andere met drie camera’s.

Apple Tag: grote kans

In onze verwachtingen voor het iPhone-event zeiden we dat de kans er groot was dat Apple een nieuw accessoire zou tonen: de Apple Tag. Helaas schitterde de aankondiging van afwezigheid, maar er is wel weer nieuw bewijs gevonden dat Apple hier toch echt aan werkt. De 2019 iPhones bevatten namelijk een U1-chip, een chip die ervoor zorgt dat je apparaten erg nauwkeurig kan opzoeken. Apple gebruikt het nu voor AirDrop, maar zegt zelf al dat het ideaal is om andere Apple-apparaten met een U1-chip op te zoeken. Eén en één is twee, dus we denken dat nu het goede moment is om de daadwerkelijke kracht van de U1-chip te tonen in een compleet nieuw product.

In het kort: de Apple Tag bevestig je bijvoorbeeld aan je sleutelbos of tas, zodat je deze makkelijk via de Zoek Mijn-app kan opzoeken. Het werkt dus op dezelfde manier als de populaire Tile Bluetooth-trackers. Het grote voordeel is dat Apple dankzij de U1-chip ook het signaal van iPhones van vreemden kan gebruiken om e voorwerpen op te zoeken als deze buiten je eigen bereik zijn. Apple maakt daar nu al gebruik van voor de offline zoeken-functie van de nieuwe Zoek Mijn-app. Het is echter nog de vraag of de Apple Tag al dit najaar verkrijgbaar zal zijn. Lees meer over de Apple Tracker in ons overzicht.

iOS en iPadOS updates: zo goed als zeker

Wat betreft software voor de iPhone en iPad verwachten we dat Apple de nieuwste versies nog deze maand uitbrengt. Apple startte onlangs al met een nieuwe beta van iOS 13 en iPadOS 13, waar in ieder geval Deep Fusion in zit. Het gaat om iOS 13.2 en iPadOS 13.2. Er zitten heel wat functies in iOS 13.2 die eerder al beloofd waren. Denk aan het aankondigen van berichten met Siri, verbeteringen voor HomeKit, nieuwe emoji en nog veel meer.

16-inch MacBook Pro: grote kans

Aan de kant van de Mac zijn ook nog een aantal ontwikkelingen gaande. De belangrijkste is een gloednieuwe 16-inch MacBook Pro. Dit model heeft volgens geruchten twee belangrijke veranderingen. Allereerst het grotere scherm, dat dankzij dunnere schermranden in dezelfde behuizing past als de 15-inch MacBook Pro. Het zou voor het eerst sinds drie jaar zijn dat Apple het design van de MacBook Pro aanpast, want al sinds de vernieuwing in 2016 heeft de MacBook Pro hetzelfde uiterlijk. Een tweede belangrijke mogelijke vernieuwing is een compleet nieuw toetsenbord. Het huidige vlindertoetsenbord blijft Apple achtervolgen met problemen. Hoewel Apple telkens kleine wijzigingen aangebracht heeft, wijzen de geruchten op een nieuw schaarmechanisme dat beter bestand is tegen vastzittende toetsen.

MacBook Pro 16-inch concept met Touch Bar.

Verder is dit model volgens geruchten vooral bedoeld voor professionals die de kracht van een iMac Pro ook onderweg willen. De high-end 15-inch MacBook Pro is al erg snel en krachtig, maar dit nieuwe model zou daar een schepje bovenop doen. Verwacht daarom een prijs die flink op kan lopen. Meer lees je in ons artikel met de MacBook Pro 16-inch verwachtingen.

Mac Pro en Pro Display XDR: hoogstwaarschijnlijk

Apple kondigde de Mac Pro afgelopen juni al aan, samen met het Pro Display XDR, maar we weten nog niet wanneer deze in de winkels komen te liggen. Mogelijk spreekt Apple daarover tijdens het oktober-event, zodat we ook weten wat de prijs wordt. Met de eerder genoemde nieuwe iPad Pro, de nieuwe MacBook Pro en deze krachtige Mac Pro is de focus van het event meteen duidelijk: de echte pro-gebruiker. Voor een groot deel van de Apple-gebruikers is de Mac Pro niet zo interessant, maar als je er al een tijdje naar uitkijkt is het antwoord op de vraag wanneer hij verschijnt mogelijk niet ver weg.

iPad Pro: mogelijk

Apple vernieuwt de iPad Pro nooit op een vast moment in het jaar. De eerste versie verscheen in november 2015, de kleinere variant in maart 2016, de tweede generatie in de zomer van 2017 en de meest recente iPad Pro 2018 werd in oktober vorig jaar aangekondigd. Het is daarom lastig om de timing van de iPad Pro in te schatten. Eerder leek het waarschijnlijk dat er voor dit najaar een kleine update aan zat te komen, maar wij denken nu dat Apple dit doorschuift naar de eerste helft van volgend jaar. Er komt dan een vernieuwde camera in met drie lenzen met mogelijk een 3D-sensor. Je kan daarmee op een iPad net zulke mooie foto’s maken als op een iPhone. Bovendien kan Apple daarmee ook gebruikmaken van Deep Fusion. Ook functies als de U1-chip en ruimtelijke audio zien we op een iPad Pro wel zitten.

Nieuwe Apple TV: goed mogelijk

In september doken er geruchten op over een vernieuwde Apple TV. Deze verbeterde Apple TV heeft mogelijk een snellere A12-chip. Op welke manier de Apple TV hiervan kan profiteren is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk heeft het iets te maken met Apple Arcade. De gamedienst ondersteunt hoge kwaliteit games voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Op de vierde generatie Apple TV hebben sommige games wel wat moeite om goed te draaien. Om ervoor te zorgen dat ook zwaardere games voor de Apple TV geschikt zijn, kan een nieuwe Apple TV goed van pas komen. We verwachten verder geen schokkende verbeteringen, want de Apple TV 4K is nog steeds een prima apparaat.

Ook stelt een nieuwe Apple TV Apple in staat om haar aankomende videodienst nogmaals onder de aandacht te brengen. We weten inmiddels dat Apple TV+ op 1 november van start gaat en €4,99 per maand gaat kosten. Heb je na 10 september een nieuw in aanmerking komend Apple-product gekocht, dan kun je een jaar lang gratis naar Apple TV+ kijken.

AirPods 3: grote kans

Begin dit jaar bracht Apple de AirPods 2 uit, maar Apple werkt alweer aan een nieuw model. Er zijn namelijk al wat geruchten geweest over de AirPods 3, ook wel de AirPods Pro genoemd. De bekende analist Ming-Chi Kuo voorspelde voor eind 2019 of begin 2020 een nieuwe set AirPods, mogelijk met een nieuw design, waterbestendigheid en noise-cancelling. Er zijn inmiddels al aanwijzingen in de iOS 13 code naar de nieuwe AirPods met ruisonderdrukking opgedoken. Daarin zien we een nieuw design. Volgens Chinese bronnen verschijnen de AirPods Pro nog deze maand. Apple kan dit nieuwe model tijdens een event in oktober aankondigen, maar we denken dat een release in het voorjaar van 2020 logischer is.

AirPods Pro/AirPods 3 concept.

Nieuwe HomePod: aankondiging mogelijk, verschijnt pas in 2020

De toekomst van de HomePod is nog steeds wat onzeker. Bloomberg voorspelt dat Apple druk bezig is met een goedkopere HomePod voor 2020. Het nieuwe model zou twee tweeters hebben in plaats van zeven. Hierdoor kan Apple de nieuwe HomePod voor een lagere prijs aanbieden, maar de geluidskwaliteit is dan waarschijnlijk wel iets minder. Met dit lagere prijskaartje hoopt Apple een bredere doelgroep te bereiken, omdat de huidige HomePod nog niet het succes is wat Apple gehoopt had. Een aankondiging in oktober is in principe mogelijk, maar een release in voorjaar 2020 vinden we logischer. Ondertussen wachten we ook nog steeds op een Nederlandse introductie, maar daar wacht Apple mogelijk mee voor dit nieuwe model.

Apple-koptelefoon: onzeker

Een derde audio-product waar al een tijdje over gesproken wordt, is een eigen koptelefoon van Apple. Al in de eerste helft van 2018 schreven we over de komst van een koptelefoon van Apple. Door het succes van de AirPods zou Apple overwegen om een uitgebreide koptelefoon te maken met enkele functies die op de AirPods gebaseerd zijn. Qua functies krijgt deze over-ear koptelefoon waarschijnlijk noise-cancellation (geluidsonderdrukking), aangezien de focus ligt op geluidskwaliteit. We hebben al een tijdje niets meer vernomen over dit nieuwe product. Het meest recente gerucht stamt uit januari van dit jaar en voorspelde dat de Apple-koptelefoon in de tweede helft van 2019 uitkomt. Het is meestal geen goed teken als we al zo lang niets meer gehoord hebben over een product, waardoor we denken dat dit doorgeschoven is naar 2020.

Concept Apple koptelefoon door Curved

Zoals je ziet zijn de verwachtingen voor aankondigingen van Apple in oktober hooggespannen. Er is nog genoeg in de pijplijn voor deze maand en is er voldoende materiaal voor een geheel eigen oktober event van Apple. Of er daadwerkelijk een event komt is nog even afwachten, maar die kans lijkt klein. Hou iCulture de komende tijd in de gaten om niets te missen over deze en andere aankomende Apple-producten in 2019.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 21 oktober: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.