iPad Air 2019 en iPad mini 2019

iPad Pro 2019: wat weten we nu al van de iPad Pro van dit jaar?

De iPad Pro 2019 is Apple's toekomstige iPad voor professionals. Welke verbeteringen heeft Apple in petto voor de iPad Pro 2019 en welke functies zitten erin? In dit artikel praten we je bij over de iPad Pro 2019.

Prijs vanaf €359,-

Apple brengt doorgaans ieder jaar een nieuwe iPad Pro op de markt. De iPad Pro 2018 verscheen in oktober van dat jaar, dus we verwachten dat Apple op zijn vroegst in het najaar met een verbeterd model op de proppen komt. Apple heeft immers al meerdere iPads geregistreerd voor het najaar van 2019. De iPad Pro 2019 focust net als de andere modellen op de echte professionele gebruiker die veeleisend zijn wat betreft de specificaties van de iPad. Dit zijn de verwachtingen van de iPad Pro 2019.

iPad Pro 2019 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de iPad Pro 2019:

  • Opvolger van de iPad Pro 2018.
  • In twee formaten: 11- en 12,9-inch
  • Strak design met ondersteuning voor Apple Pencil 2 en Smart Keyboard Folio.
  • Inclusief Face ID.
  • Snellere A13X-processor met verbeterde camera.

iPad Pro 2019 datum en release

Apple presenteert nieuwe iPads door het gehele jaar. In het voorjaar is het meestal de beurt aan de goedkopere modellen. De professionele iPad Pro-lijn wordt meestal in het najaar of in de zomer gepresenteerd. De iPad Pro 2018 werd tijdens een apart evenement in oktober uit de doeken gedaan. We denken dus dat Apple de iPad Pro 2019 ook in het najaar uitbrengt, al zijn er ook geruchten die wijzen op een release begin volgend jaar. Als dat inderdaad het geval is, betekent het dat er geen iPad Pro 2019 komt, maar Apple meteen over gaat naar de iPad Pro 2020. Volgens de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo start Apple tussen het vierde kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 met de massaproductie.

iPad Pro 2020 prijs

De prijs van de iPad Pro 2019/2020 ligt vermoedelijk op hetzelfde niveau als de huidige modellen. Een nieuwe iPad Pro heeft een vanafprijs van €899, dus wij denken dat ook de nieuwe iPad Pro voor deze prijs over de toonbank gaat. Hoe meer opties je neemt, zoals meer opslag en ondersteuning voor mobiel internet, hoe duurder de iPad wordt. De prijs kan daardoor oplopen tot bijna €2000.

iPad Pro 2019 verwachtingen

De belangrijkste vraag is: welke functies krijgt de iPad Pro 2019? Er zijn nog maar weinig details bekend, maar we er zijn allerlei functies die Apple nog toe kan voegen. De verbeteringen vinden we waarschijnlijk vooral aan de binnenkant, met betere specs die nog meer toegespitst zijn op professionals.

Design iPad Pro 2019

Apple heeft in 2018 het design van de iPad Pro helemaal op de schop gedaan. De meer afgeronde hoeken zijn vervangen door rechte hoeken, die meer doen denken aan het ontwerp van de iPhone 5. Omdat dit ontwerp pas een jaar geleden geïntroduceerd is, denken we dat Apple dit design voorlopig nog wel even aan houdt. Er volgen misschien minimale verschillen in design, maar over het algemeen ziet de nieuwe iPad Pro er hetzelfde uit als het model van 2018. Het zou kunnen dat Apple aan de kleur nog wat aanpassingen doet, bijvoorbeeld zwart in plaats van spacegrijs.

iPad Pro hands-on

Wel klaagden sommige gebruikers vlak na de release van het huidige model over dat de iPad Pro wel erg makkelijk te buigen was, doordat de behuizing een stuk dunner gemaakt is. Het is goed mogelijk dat Apple de behuizing verder verstevigt, waardoor dit minder snel gebeurt.

Scherm iPad Pro 2019

De iPad Pro 2019 komt vermoedelijk weer in twee formaten: 11-inch en 12,9-inch. Dat zijn dezelfde schermformaten als van het 2018-model. De Apple-analist Ming-Chi Kuo denkt ook dat Apple aan dit formaat vasthoudt en verder geen grote wijzigingen aan het scherm doet. Apple zal vermoedelijk ook nog niet overstappen op een OLED-scherm, omdat dit qua kosten nog veel te hoog ligt. Bovendien is het Liquid Retina-display dat Apple nu gebruikt van prima kwaliteit, zeker in combinatie met technieken zoals True Tone en ProMotion. Deze vinden we dan ook weer terug in het nieuwe model. De schermranden zelf zijn waarschijnlijk net zo dun als bij het huidige model.

Processor iPad Pro opvolger

De processor van de iPad Pro krijgt een flinke upgrade. Het huidige model is voorzien van een snelle A12X-chip, maar die maakt waarschijnlijk plaats voor de A13X-chip. De laatste jaren voert Apple allerlei technieken toe die de chip energiezuiniger en slimmer maken, zoals machine learning dankzij de Neural Engine. Dit merk je vooral bij processen die lokaal op je iPad uitgevoerd worden, zoals geavanceerde bewerkingen in een fotobewerkingsprogramma. Adobe komt dit jaar bijvoorbeeld nog met een volwaardige Photoshop voor de iPad en deze zal op de nieuwe iPad Pro goed van pas komen.

iPad Pro 2018 creatief

Mogelijk optimaliseert Apple het innerlijke design van de iPad Pro, waardoor er meer plek is voor andere componenten, zoals een grotere batterij. De iPad Pro kan nu al gebruikt worden om bijvoorbeeld een iPhone mee op te laden, dus een grotere batterij zou daarbij goed van pas komen.

Camera in iPad Pro 2019

De iPad Pro is bij uitstek een apparaat dat geschikt is voor het bewerken van foto’s. Door zijn grote scherm, krachtige processor en ondersteuning voor de Pencil, kun je heel nauwkeurig foto’s bewerken. Voor het maken van foto’s kun je echter nog steeds beter bij de iPhone zijn. Mogelijk komt daar in 2019 of begin 2020 verandering in. Hoewel er nog geen concrete aanwijzingen zijn, zou Apple er nu eindelijk voor kunnen kiezen om de iPad te voorzien van een dubbele camera. Daardoor kan je niet alleen prachtige foto’s bewerken, maar ook maken op hetzelfde apparaat. Met de binnenste camera kun je nu al portretfoto’s maken, maar dat is met een dubbele camera dan ook meteen mogelijk voor de achterste lenzen.

We hopen ook dat Apple de optische beeldstabilisatie terugbrengt. In 2018 was dit een compromis voor het slanke design, maar we hopen dat Apple een manier gevonden heeft om dit terug te brengen in het 2019-model.

iPad Pro 2018 review met camera en behuizing.

Overige wensen voor iPad Pro-opvolger

We hebben nog wel een aantal wensen die we graag in de nieuwe iPad Pro zouden zien:

  • Ondersteuning voor draadloos opladen. Hoewel het misschien onhandig is om je grote iPad op een kleine draadloze lader te leggen, zou het wel ideaal zijn als je je iPhone draadloos via de iPad kan opladen. de 2019 iPhones krijgen mogelijk Wireless Powershare, waardoor je andere apparaten zoals de AirPods via je iPhone kan opladen.
  • Kleinere camerabult. Voor de nieuwste iPhones overweegt Apple een kleinere camerabult en dat zouden we ook graag op de iPad zien.
  • Ondersteuning voor 5G. Dit verwachten we pas in 2021, maar komt op den duur wel naar de iPad Pro. In Nederland hebben we er voorlopig ook nog niks aan, omdat de netwerken van de providers er nog niet klaar voor zijn.

Kun je niet wachten op de iPad Pro 2019, dan kun je natuurlijk ook nu al een iPad kopen. In ons overzicht vind je de prijzen en huidige modellen. Met de iPad kun je jaren doen, dus als je nu een nieuwe iPad koopt, weet je zeker dat je er nog heel lang plezier van hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!