MacBook Pro 16-inch concept.

Dit verwachten we van de nieuwe 16-inch MacBook Pro

De 5 belangrijkste voorspellingen

Apple werkt achter de schermen druk aan een nieuwe MacBook Pro 16-inch. De geruchten volgen elkaar in rap tempo op, maar wat zijn de verwachtingen van dit nieuwe model en wat weten we nu al? Dit zijn onze MacBook Pro 16-inch verwachtingen.

MacBook Pro 16-inch verwachtingen

Apple’s assortiment van de MacBook Pro bestaat nu uit twee formaten: 13- en 15-inch. Daarin zijn nog allerlei variaties mogelijk, bijvoorbeeld het nieuwste instapmodel of de duurste 8-core versie met een extra krachtige processor. Apple werkt al een tijdje aan een nieuwe MacBook Pro voor de echte professionals die ook vaak onderweg zijn. Wat zijn de verwachtingen van de 16-inch MacBook Pro? Dit zijn onze vijf belangrijkste voorspellingen.


#1 Nieuw groter 16-inch scherm
Waar we zo goed als zeker van zijn, is dat deze nieuwe MacBook Pro een 16-inch LCD-scherm krijgt. Hij is daarmee groter dan de al bestaande MacBooks van 13- en 15-inch in. We weten nog niet het exacte aantal inch van het display. De 15-inch MacBook Pro heeft officieel namelijk een 15,4-inch scherm, dus we verwachten dat dit bij de 16-inch MacBook Pro ongeveer 16,5-inch is. Het scherm krijgt volgens de laatste bronnen een resolutie van 3072 x 1920, een stuk hoger dan de 2880 x 1800 op de huidige 15-inch.

#2 Aangepast design, maar dezelfde behuizing
We verwachten niet dat Apple kiest voor een radicaal ander ontwerp. Het design van de nieuwe 16-inch MacBook Pro zal in grote lijnen hetzelfde zijn als van de huidige serie. Het huidige ontwerp stamt uit 2016 en kan nog prima met de tijd mee, want het ziet er nog lang niet gedateerd uit. Het gaat dan ook hoogstens om een aantal kleine aanpassingen in het ontwerp, vooral rondom het scherm. De geruchten gaan dan ook dat deze MacBook Pro nagenoeg dezelfde behuizing krijgt als de huidige 15-inch. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de afmetingen gelijk blijven. Om hier toch een groter scherm in te verwerken, krijgt deze MacBook Pro dunnere schermranden. Dit ziet er daarom op het eerste gezicht een nog een stukje moderner uit, ook al is er aan de buitenkant vermoedelijk niet veel veranderd.

MacBook Pro 16-inch concept.

Wie de hoop had dat Apple het lichtgevende logo zou terugbrengen, zal waarschijnlijk teleurgesteld worden. De kleuropties blijven hoogstwaarschijnlijk ook hetzelfde, al zouden wij het niet erg vinden als Apple speciaal voor dit model een diepzwarte variant uit zou brengen.

#3 Compleet nieuw toetsenbord
De grote vraag is: neemt Apple nu echt definitief afscheid van het geplaagde vlindertoetsenbord? Er gaan al langer geruchten dat Apple stopt met het vlindertoetsenbord en dat ze in plaats daarvan een nieuw toetsenbord met schaarmechanisme ontworpen hebben. De betrouwbare analist Ming-Chi Kuo denkt dat Apple dit nieuwe schaartoetsenbord verwerkt in de 16-inch MacBook Pro, waarna andere modellen in 2020 volgen.

Dit toetsenbord zou volgens bronnen een stuk betrouwbaarder zijn. Elke nieuwe MacBook die Apple de afgelopen jaren uitgebracht heeft, viel direct onder het MacBook-toetsenbord reparatieprogramma. Of dat ook met dit nieuwe toetsenbord het geval is, is nog lastig te zeggen. Maar we denken dat Apple er nu alles aan gedaan heeft om toch een dun maar betrouwbaar toetsenbord uit te brengen. Daarnaast hebben de knoppen een langere button travel. Bij de huidige modellen zijn het kleine klikjes, maar bij het nieuwe toetsenbord krijg je meer het gevoel dat je echt iets indrukt.

#4 Overige specs: krachtige chips, met Touch Bar en Touch ID
Het is lastig om te voorspellen welke overige specificaties deze MacBook heeft. We gaan er vanuit dat Apple de meest recente geschikte chips van Intel gebruikt. Waarschijnlijk komt deze MacBook te vroeg voor Apple’s eigen ARM-chips, want die komen pas in 2020. Aangezien deze vernieuwde MacBook Pro toegespitst is op echte professionals, zit er waarschijnlijk minimaal een Intel Core i7-processor in. We verwachten ook de nodige uitbreidingsopties met meer opslag, tot 32GB werkgeheugen en een betere grafische kaart. Als je kijkt naar de huidige duurste MacBook Pro 15-inch, weet je een beetje wat je kan verwachten.

MacBook Pro 16-inch concept met Touch Bar.

Apple voegt hoogstwaarschijnlijk ook gewoon weer een Touch Bar en Touch ID-sensor aan deze MacBook Pro toe. We hadden liever gezien dat Apple met deze MacBook de overstap zou maken naar Face ID, omdat inmiddels alle huidige MacBooks Touch ID hebben. Face ID lijkt ons ideaal in een MacBook, hoewel het door de dunnere schermranden misschien lastig wordt om alle sensoren goed te kunnen verwerken.

#5 Hoge prijs, release in oktober
Vanwege het nieuwe grotere scherm en de krachtige prestaties, betaal je hier waarschijnlijk wel de hoofdprijs voor. Digitimes voorspelde eerder al een prijskaartje van rond de $3000. Dat klinkt veel (en dat is het natuurlijk ook), maar het is zeker niet onrealistisch. De huidige duurste 15-inch (zonder uitbreidingen) kost ook al bijna €3.200, dus een vanafprijs voor de 16-inch van ongeveer €3.000 tot €3.500 is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Dit model is dan ook echt bedoeld voor professionals, die bijvoorbeeld een draagbare versie van de iMac Pro zoeken.

We verwachten dat Apple deze nieuwe MacBook Pro in oktober aankondigt. Er zijn meerdere aanwijzingen dat dit model in het najaar uitkomt en als we kijken naar de afgelopen jaren, is een release eind oktober of begin november het meest logisch. Apple houdt doorgaans eind oktober een presentatie van nieuwe Macs en iPads, dus qua planning past deze 16-inch MacBook Pro daar perfect in.

Apple heeft voor dit jaar nog veel meer producten op de planning staan. Voor een compleet overzicht bekijk je ons artikel over de Apple-producten van 2019. Je leest daarin ook welke hardware-updates Apple inmiddels al uitgebracht heeft.

Kun je niet wachten op dit model en wil je nu al een nieuwe MacBook kopen? In ons overzicht vind je de prijzen en specificaties. Als je er nog niet uit bent welke MacBook je wil, dan kan je in ons aparte artikel de MacBook vergelijken.

Conceptafbeeldingen via Behance en Twitter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. Ze zijn voorzien van de nieuwe M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.