iOS 13.2 functies.

Deze iOS 13.2 functies kun je nu gebruiken

iOS 13.2 is uit, maar wat zijn nu de belangrijkste nieuwe functies? In dit artikel zetten we de functies van iOS 13.2 voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat je allemaal met de update kan doen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 13.2 functies: dit is er nieuw

Ben je alweer uitgekeken op de vele functies van iOS 13? Dan is er goed nieuws, want er zijn alweer nieuwe mogelijkheden. iOS 13.2 is beschikbaar en daar zitten weer een aantal nieuwe functies in. Dit zijn de beste iOS 13.2 functies die waar je nu van kan profiteren.

Heb je een iPad? Veel van deze functies verschijnen ook in iPadOS 13.2, die ook nu beschikbaar is.

 1. Deep Fusion
 2. Berichten aankondigen met Siri
 3. Siri en chat-apps
 4. Secure Video en routers
 5. HomeKit-accessoires als aparte tegels
 6. Resolutie tijdens filmen
 7. Nieuwe Handoff-functie voor HomePod
 8. Research-app
 9. Volumeregelaar aanpassingen
 10. Muziekgeschiedenis in Huidige
 11. Ondersteuning nieuwe AirPods
 12. Ruim 60 nieuwe emoji
 13. Siri-geschiedenis wissen
 14. Makkelijker apps verwijderen


#1 Deep Fusion op de nieuwste toestellen
Voor de nieuwste toestellen introduceert iOS 13.2 de Deep Fusion-functie voor de camera. Het is een nieuwe techniek met als resultaat betere foto’s. Door de rekenkracht van de nieuwste chips maakt de iPhone meerdere foto’s, waarna de beelden worden geanalyseerd. Het resultaat is een mooiere en gedetailleerdere foto. De eerste shots worden al gemaakt voordat je op de sluiterknop drukt. De laatste foto die je maakt door op de knop te drukken is het teken dat de iPhone aan het werk moet om de foto’s te combineren tot het perfecte kiekje. Deep Fusion werkt alleen op de iPhone 11-familie. Lees meer over hoe Deep Fusion werkt en wat het voor jou betekent.

Bekijk ook

Alles over Deep Fusion: Apple's slimme rekentechniek voor nog mooiere foto's

Deep Fusion is een nieuwe techniek op de iPhones om nog mooiere foto's te maken. Deep Fusion is ook op de iPhone 12 verder verbeterd, maar wat is het eigenlijk? We leggen uit wat het is en hoe het werkt!

#2 Berichten aankondigen met Siri
Deze functie werd eerder al belooft, maar lijkt nu zijn opwachting te maken in iOS 13.2. Met deze functie laat je Siri berichten voorlezen zodra je de nieuwste tweede generatie AirPods of Beats-koptelefoon met H1-chip draagt. Siri leest inkomende berichtjes aan je voor en zonder het Hé Siri-commando kun je meteen antwoord geven en versturen. Het fijne is dat dit niet alleen werkt met iMessage, maar met alle chat-apps die Siri ondersteunen. Dat betekent dat ook WhatsApp-berichten automatisch voorgelezen worden. Als je dat wil ten minste, want je kan het per app uitschakelen.

Kondig berichten aan in iOS 13.2.

#3 Siri slimmer met chat-apps
We schreven eerder al dat Siri vanaf dit najaar zich meer gaat openstellen voor chat-apps. Dat wil zeggen dat Siri niet standaard meer de voorkeur geeft aan Apple’s eigen apps zodra je een opdracht geeft. Als je iemand een berichtje via Siri wil versturen, kijkt de assistent welke app je het vaakst gebruikt om met die persoon te communiceren. Is dat via WhatsApp, dan wordt het bericht automatisch via WhatsApp verstuurd. Je hoeft dat er dus niet meer specifiek bij te zeggen.

iOS 13.2: Siri met chat-apps.

#4 HomeKit Secure Video en routers
Deze twee functies werden eerder al beloofd: iOS 13.2 voegt ondersteuning toe voor HomeKit Secure Video en de HomeKit-routers. Met Secure Video, in het Nederlands veilige video, kun je de beelden van geschikte camera’s bewaren en bekijken. De camera herkent personen, dieren en voertuigen en stuurt je een melding als er beweging gezien is. De HomeKit-routers zorgen voor een betere beveiliging van je gehele smart home-systeem.

https://www.iculture.nl/nieuws/homekit-routers/

#5 HomeKit-accessoires als aparte tegels
Apple draait een vervelende wijziging van iOS 13 terug, mits je dat wil. Sinds iOS 13 werden accessoires die meerdere functies hebben, zoals sensoren, automatisch gegroepeerd. Het voordeel is dat je accessoirelijst dan niet gevuld wordt met tegels die je misschien toch niet gebruikt, zoals van een bewegingssensor. Een nadeel daarvan is dat je metingen zoals temperatuur en luchtvochtigheid niet meer in één oogopslag kan zien. Gelukkig geeft Apple je nu zelf de keuze. In de instellingen van de accessoires kun je nu kiezen voor Toon als aparte tegels. Je kan dit dus per accessoire aanpassen.

Niet-gegroepeerde tegels in iOS 13.2

#6 Resolutie aanpassen tijdens filmen
Een langgekoesterde wens van menig iPhone-gebruiker is in vervulling gegaan, mits je een iPhone 11 of nieuwer hebt. Je kan nu eindelijk in de Camera-app de resolutie voor het filmen aanpassen. Voorheen moest je daarvoor altijd naar de Instellingen-app gaan, maar nu kan dat gewoon door op het 4K/HD-icoontje te tikken. Ook het aantal frames per seconde kan je aanpassen door op het desbetreffende getal te tikken. Bezitters van een iPhone XS of ouder moeten helaas nog steeds naar door de instellingen bladeren om dit aan te passen.

#7 Nieuwe Handoff-functie voor HomePod
De eerder aangekondigde Handoff-functie voor de HomePod wordt nu eindelijk getest. Via het vernieuwde instellingen-scherm AirPlay en Handoff (via Instellingen > Algemeen) vind je nu een optie Zet over naar HomePod. Hierdoor kun je muziek die je op je iPhone afspeelt verder laten spelen op de HomePod. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de iPhone bij de HomePod houden.

AirPlay en Handoff in iOS 13.2.

Een andere nieuwe optie is het automatisch afspelen van content op televisies via AirPlay. Als je in huis een AirPlay-tv hebt staan en vaak handmatig AirPlay activeert voor het afspelen van muziek of video, dan kan je iPhone dat ook automatisch doen. Zonder dat je een instelling aan hoeft te passen, wordt alles dan meteen gestreamd naar je televisie.

#8 Nieuwe Research-app
Apple komt met een nieuwe Research-app, bedoeld voor medisch onderzoek. In de instellingen in iOS 13.2 is nu al een kopje Onderzoek te vinden (via Instellingen > Privacy). Je kan hier aangeven welke apps gebruik mogen maken van sensoren en andere gegevens die nuttig kunnen zijn bij onderzoeken die via de Onderzoek-app gedaan worden. De Research-app (in het Nederlands Onderzoek-app) is nu nog niet beschikbaar.

iOS 13.2 Research instelling.

#9 Wijziging in volumeregelaar
In het Bedieningspaneel is een kleine wijziging zichtbaar bij de volumeregelaar. Zodra je AirPods of een andere geschikte koptelefoon op hebt, verschijnt er een icoontje van dit accessoire in de volumeregelaar. Je ziet dan dus direct of de muziek wel op het goede apparaat wordt afgespeeld. Voorheen was de beste manier om dit te checken via het kleine koptelefoonicoontje naast de batterij in het Bedieningspaneel of het blauw knipperende AirPlay-knopje rechtsboven, maar nu zie je dat ook gewoon bij de volumebediening. In iOS 13.1 was dit ook al doorgevoerd zodra je het volume bediend via de knoppen.

iOS 13.2 volume icoontje.

#10 Muziekgeschiedenis in Huidige-scherm
In de Muziek-app kun je nu eindelijk je luistergeschiedenis bekijken. Door tijdens het afspelen naar het Huidige-scherm te gaan en te tikken op de knop rechtsonder met de drie streepjes en puntjes, zie je bovenaan de nummers die je onlangs hebt afgespeeld onder het kopje Geschiedenis. Een optie om je Volgende-lijst in één keer te wissen, is er nog niet.

#11 AirPods Pro-ondersteuning
Ben je van plan om de AirPods Pro te halen, dan heb je minimaal iOS 13.2 nodig. In deze versie is namelijk ondersteuning voor de nieuwe oordopjes toegevoegd, zodat je ruisonderdrukking kan gebruiken en de nieuwe manier van bedienen kan benutten.

Bekijk ook

AirPods Pro officieel aangekondigd: nieuwste model met ruisonderdrukking

Het gerucht ging al een tijdje, maar nu is het officieel: de AirPods Pro zijn aangekondigd. Deze nieuwe lijn bestaat naast de huidige AirPods 2 en biedt volgens Apple een betere geluidskwaliteit. Check de details!

#12 Ruim 60 nieuwe emoji
Er is keuze genoeg uit emoji in iOS 13.2 want zijn tientallen nieuwe bij gekomen, waaronder de flamingo, luiaard, wafels en een badpak. Kies je voor emoji met een gezin, dan kun je voor elke persoon de huidskleur kiezen.

Emoji in iOS 13.2

#13 Siri-geschiedenis wissen
Apple kwam in het nieuws omdat inhuurkrachten naar gesprekken luisterden en die vervolgens uitschreven en analyseerden. Veel mensen beseften niet dat het bedrijf dit doet en de werkwijze werd vervolgens stopgezet. Apple beloofde dat er in de toekomst een schakelaar zou komen, waarin je zelf de keuze kunt maken. Die optie is er nu. Via Instellingen > Siri en zoeken > Siri- en dicteergeschiedenis kun je de geschiedenis wissen.

Siri-geschiedenis wissen

#14 Makkelijker apps verwijderen
In iOS 13 werd het verwijderen van apps iets anders: je moest je vinger wat langer op het scherm leggen en vervolgens wachten tot de iconen gingen wiebelen. Dit duurde wat langer dan normaal vanwege de overstap naar Haptic Touch. In iOS 13.2 past Apple het iets aan. Wanneer je je vinger op een appicoontje drukt krijg je de mogelijkheid om de app meteen te verwijderen. De tekst hiervoor is in rood afgedrukt.

iOS 13.2 functies.

Apps verwijderen in iOS 13.2

iOS 13.2 is nu voor iedereen beschikbaar. Heb je een iPad, dan moet je iPadOS 13.2 hebben, waar nagenoeg dezelfde verbeteringen in zitten.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 28 oktober: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na verschijnen iOS 13.2.
 • 2019 - 23 oktober: We hebben de verwachte releasedatum toegevoegd en dit artikel opnieuw gepubliceerd.
 • 2019 - 04 oktober: Artikel aangevuld met betrekking tot geschikte AirPods en Beats-koptelefoon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.