iOS 13.2 functies.

Deze iOS 13.2 functies heeft Apple gepland

Apple komt later dit jaar met iOS 13.2, waar nu de beta van getest wordt. Dankzij deze beta hebben we al een goed beeld van de nieuwe functies in iOS 13.2. In dit artikel hebben we de nieuwe mogelijkheden op een rij gezet.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Update 23 oktober: iOS 13.2 komt vóór 30 oktober beschikbaar. Dat is af te leiden uit informatie op de website van Apple. Op die dag komen namelijk de nieuwe Beats Solo Pro hoofdtelefoons op de markt, die een functie bevatten waarvoor iOS 13.2 nodig is. De beschrijving zegt dat de hoofdtelefoon meteen klaar is voor de set-up. Het enige wat je hoeft te doen is de oorschelpen uitvouwen en ze maken dan meteen verbinding met je Apple Watch, iPad of Mac.

In een voetnoot is te lezen dat hiervoor een iCloud-account met iOS 13.2 nodig is. Natuurlijk is het mogelijk dat Apple zich er niets van aantrekt en de Beats Solo Pro zonder de beloofde functie op de markt brengt. Maar gezien het feit dat de beta van iOS 13.2 al een tijdje wordt getest is de kans groot dat we voor het einde van de maand al kunnen updaten. Wij gokken op begin volgende week, op maandag 28 of dinsdag 29 oktober.

Daarnaast verwachten we deze maand nog meer nieuwe producten, al is de kans klein dat hiervoor een speciaal event wordt georganiseerd.

iOS 13.2 functies: dit staat er gepland

Ben je alweer uitgekeken op de vele functies van iOS 13? Dan is er goed nieuws, want je kan alweer uit kijken naar nieuwe mogelijkheden. Apple gaat de komende weken deze nieuwe functies van iOS 13.2 testen, in de hoop dat ze dit najaar beschikbaar kunnen komen voor alle gebruikers. Het gaat om een aantal uitgestelde iOS 13-functies, maar er zit ook een aantal andere verbeteringen in. Hou er rekening mee dat onderstaande lijst nog onderhevig is aan veranderingen, mocht Apple besluiten om bepaalde functies uit te stellen.

Heb je een iPad? Veel van deze functies verschijnen ook in iPadOS 13.2, die gelijktijdig wordt uitgebracht.

 1. Deep Fusion
 2. Berichten aankondigen met Siri
 3. Siri en chat-apps
 4. HomeKit-accessoires als aparte tegels
 5. Nieuwe Handoff-functie voor HomePod
 6. Research-app
 7. Volumeregelaar aanpassingen
 8. Muziekgeschiedenis in Huidige
 9. Aanwijzing nieuwe AirPods
 10. Ruim 60 nieuwe emoji
 11. Siri-geschiedenis wissen
 12. Makkelijker apps verwijderen


#1 Deep Fusion op de nieuwste toestellen
Voor de nieuwste toestellen introduceert iOS 13.2 de Deep Fusion-functie voor de camera. Het is een nieuwe techniek met als resultaat betere foto’s. Door de rekenkracht van de nieuwste chips maakt de iPhone meerdere foto’s, waarna de beelden worden geanalyseerd. Het resultaat is een mooiere en gedetailleerdere foto. De eerste shots worden al gemaakt voordat je op de sluiterknop drukt. De laatste foto die je maakt door op de knop te drukken is het teken dat de iPhone aan het werk moet om de foto’s te combineren tot het perfecte kiekje. Deep Fusion werkt alleen op de iPhone 11-familie. Lees meer over hoe Deep Fusion werkt en wat het voor jou betekent.

#2 Berichten aankondigen met Siri
Deze functie werd eerder al belooft, maar lijkt nu zijn opwachting te maken in iOS 13.2. Met deze functie laat je Siri berichten voorlezen zodra je de nieuwste tweede generatie AirPods of Beats-koptelefoon met H1-chip draagt. Siri leest inkomende berichtjes aan je voor en zonder het Hé Siri-commando kun je meteen antwoord geven en versturen. Het fijne is dat dit niet alleen werkt met iMessage, maar met alle chat-apps die Siri ondersteunen. Dat betekent dat ook WhatsApp-berichten automatisch voorgelezen worden. Als je dat wil ten minste, want je kan het per app uitschakelen.

Kondig berichten aan in iOS 13.2.

#3 Siri slimmer met chat-apps
We schreven eerder al dat Siri vanaf dit najaar zich meer gaat openstellen voor chat-apps. Dat wil zeggen dat Siri niet standaard meer de voorkeur geeft aan Apple’s eigen apps zodra je een opdracht geeft. Als je iemand een berichtje via Siri wil versturen, kijkt de assistent welke app je het vaakst gebruikt om met die persoon te communiceren. Is dat via WhatsApp, dan wordt het bericht automatisch via WhatsApp verstuurt. Je hoeft dat er dus niet meer specifiek bij te zeggen.

iOS 13.2: Siri met chat-apps.

#4 HomeKit-accessoires als aparte tegels
Apple draait een vervelende wijziging van iOS 13 terug, mits je dat wil. Sinds iOS 13 werden accessoires die meerdere functies hebben, zoals sensoren, automatisch gegroepeerd. Het voordeel is dat je accessoirelijst dan niet gevuld wordt met tegels die je misschien toch niet gebruikt, zoals van een bewegingssensor. Een nadeel daarvan is dat je metingen zoals temperatuur en luchtvochtigheid niet meer in één oogopslag kan zien. Gelukkig geeft Apple je nu zelf de keuze. In de instellingen van de accessoires kun je nu kiezen voor Toon als aparte tegels. Je kan dit dus per accessoire aanpassen.

Niet-gegroepeerde tegels in iOS 13.2

#5 Nieuwe Handoff-functie voor HomePod
De eerder aangekondigde Handoff-functie voor de HomePod wordt nu eindelijk getest. Via het vernieuwde instellingen-scherm AirPlay en Handoff (via Instellingen > Algemeen) vind je nu een optie Zet over naar HomePod. Hierdoor kun je muziek die je op je iPhone afspeelt verder laten spelen op de HomePod. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de iPhone bij de HomePod houden.

AirPlay en Handoff in iOS 13.2.

Een andere nieuwe optie is het automatisch afspelen van content op televisies via AirPlay. Als je in huis een AirPlay-tv hebt staan en vaak handmatig AirPlay activeert voor het afspelen van muziek of video, dan kan je iPhone dat ook automatisch doen. Zonder dat je een instelling aan hoeft te passen, wordt alles dan meteen gestreamd naar je televisie.

#6 Nieuwe Research-app
Apple komt met een nieuwe Research-app, bedoeld voor medisch onderzoek. In de instellingen in iOS 13.2 is nu al een kopje RESEARCH te vinden (via Instellingen > Privacy). Je kan hier aangeven welke apps gebruik mogen maken van sensoren en andere gegevens die nuttig kunnen zijn bij onderzoeken die via de Onderzoek-app gedaan worden. De Research-app (in het Nederlands Onderzoek-app) is nu nog niet beschikbaar, maar is dus mogelijk te downloaden zodra iOS 13.2 beschikbaar is.

iOS 13.2 Research instelling.

#7 Wijziging in volumeregelaar
In het Bedieningspaneel is een kleine wijziging zichtbaar bij de volumeregelaar. Zodra je AirPods of een andere geschikte koptelefoon op hebt, verschijnt er een icoontje van dit accessoire in de volumeregelaar. Je ziet dan dus direct of de muziek wel op het goede apparaat wordt afgespeeld. Voorheen was de beste manier om dit te checken via het kleine koptelefoonicoontje naast de batterij in het Bedieningspaneel of het blauw knipperende AirPlay-knopje rechtsboven, maar nu zie je dat ook gewoon bij de volumebediening. In iOS 13.1 was dit ook al doorgevoerd zodra je het volume bediend via de knoppen.

iOS 13.2 volume icoontje.

#8 Muziekgeschiedenis in Huidige-scherm
In de Muziek-app kun je nu eindelijk je luistergeschiedenis bekijken. Door tijdens het afspelen naar het Huidige-scherm te gaan en te tikken op de knop rechtsonder met de drie streepjes en puntjes, zie je bovenaan de nummers die je onlangs hebt afgespeeld onder het kopje Geschiedenis. Een optie om je Volgende-lijst in één keer te wissen, is er nog niet.

#9 AirPods 3 opgedoken
Deze laatste vermelding is niet per se een nieuwe functie, maar hij is te belangrijk om hem niet mee te nemen. In de code van iOS 13.2 is namelijk een nieuw icoontje opgedoken van vermoedelijk de nieuwe AirPods 3. Het icoontje toont een nieuwe design, mogelijk met een in-ear rubberen dopje. Er gaan al lange tijd geruchten over nieuwe AirPods met noise-cancellation en dit zou zomaar het bewijs kunnen zijn dat ze er binnenkort aan komen.

#10 Ruim 60 nieuwe emoji
Er is keuze genoeg uit emoji in iOS 13.2 want er komen tientallen nieuwe bij, waaronder de flamingo, luiaard, wafels en een badpak. Kies je voor emoji met een gezin, dan kun je voor elke persoon de huidskleur kiezen.

Emoji in iOS 13.2

#11 Siri-geschiedenis wissen
Apple kwam in het nieuws omdat inhuurkrachten naar gesprekken luisterden en die vervolgens uitschreven en analyseerden. Veel mensen beseften niet dat het bedrijf dit doet en de werkwijze werd vervolgens stopgezet. Apple beloofde dat er in de toekomst een schakelaar zou komen, waarin je zelf de keuze kunt maken. Die optie is er nu. Via Instellingen > Siri en zoeken > Siri- en dicteergeschiedenis kun je de geschiedenis wissen.

Siri-geschiedenis wissen

#12 Makkelijker apps verwijderen
In iOS 13 werd het verwijderen van apps iets anders: je moest je vinger wat langer op het scherm leggen en vervolgens wachten tot de iconen gingen wiebelen. Dit duurde wat langer dan normaal vanwege de overstap naar Haptic Touch. In iOS 13.2 past Apple het iets aan. Wanneer je je vinger op een appicoontje drukt krijg je de mogelijkheid om de app meteen te verwijderen. De tekst hiervoor is in rood afgedrukt.

iOS 13.2 functies.

Apps verwijderen in iOS 13.2

We verwachten dat iOS 13.2 rond het einde van de maand of begin volgende maand voor iedereen beschikbaar is. Kun je niet wachten, dan kan je ook alvast de publieke beta van iOS 13.2 installeren. Mochten er nog meer functies toegevoegd worden in aankomende beta’s, dan werken we dit artikel bij. In ons andere overzicht vind je nog meer uitgestelde iOS 13 functies die nog dit najaar moeten komen.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 23 oktober, 09:13: We hebben de verwachte releasedatum toegevoegd en dit artikel opnieuw gepubliceerd.
 • 2019 - 04 oktober, 14:28: Artikel aangevuld met betrekking tot geschikte AirPods en Beats-koptelefoon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2019, 9:14
Categorie iOS
Onderwerp ios 13
Software iOS 13, iPadOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.