iOS 13 deelmenu.

Het vernieuwde deelmenu in iOS 13 maakt delen veel gemakkelijker

Apple doet in iOS 13 het deelmenu op de schop. Dankzij dit compleet vernieuwde menu is er nu meer mogelijk en we leggen je ook uit hoe je dit vernieuwd menu gebruikt.

Nieuw deelmenu in iOS 13

Een vertrouwd onderdeel van iOS is het standaard deelmenu. Dit menu vind je in nagenoeg alle apps: of je nu een foto, website, bestand of iets anders deelt, het standaard deelmenu is een belangrijk onderdeel waar je bijna niet omheen kunt. Na jaren geeft Apple in iOS 13 het deelmenu een complete make-over. Niet alleen de indeling is anders, maar er zijn ook nieuwe functies bij gekomen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen van het deelmenu in iOS 13.

#1 Compleet nieuw design
Het eerste dat opvalt zodra je het nieuwe menu opent, is dat de indeling omgegooid is dankzij het nieuwe design. Hoewel je nog steeds horizontaal door de reeks mogelijke apps moet bladeren om dit mee te delen (die nu wel gesorteerd zijn op basis, vind je alle andere opties sinds iOS 13 in een verticale lijst. In Safari is dit bijvoorbeeld opties om te zoeken op een pagina, de pagina toe te voegen aan de bladwijzer en de taken die je uit de Opdrachten-app toegevoegd hebt aan het deelmenu. Alle taken zijn te herkennen aan het zwart-witte icoontje en de verticaal scrolbare lijst maakt de juiste taak vinden net wat makkelijker.

iOS 13 deelmenu in Safari.

Toch kan het in sommige gevallen ook onoverzichtelijk worden, bijvoorbeeld als je heel veel gebruikmaakt van de Opdrachten-app. In iOS 13 wordt namelijk elke opdracht als aparte knop in het deelmenu gezet, in plaats van dat ze samengevoegd worden onder één Opdrachten-knop.

#2 Favorieten
Je kan deze taken zelf indelen. Je bepaalt daardoor zelf welke opties boven- of onderaan staan. Nieuw is dat er ook een optie is voor favorieten. Gebruik je de Kopieer-knop vaak, dan voeg je die simpelweg toe aan je favorieten zodat deze altijd binnen handbereik is. De favorieten worden apart bij elkaar gezet, los van de taken die specifiek voor de desbetreffende app zijn en de taken die je overal kan gebruiken.

iOS 13 deelmenu met favorieten en AirDrop.

#3 AirDrop
AirDrop werkt in iOS 13 net even anders. In plaats van dat in de bovenste rij automatisch apparaten verschijnen die in de buurt zijn, zie je alleen je bekende contacten in de bovenste rij voor snelle deelsuggesties (daarover hieronder meer). Op het losse AirDrop-icoontje zie je nog een badge die aangeeft hoeveel contacten en apparaten er nog meer in de buurt zijn. Tik hierop en je komt op een nieuw scherm waarin precies staat naar welke apparaten je iets kan delen. In de meeste gevallen verschijnen de gewenste apparaten om naar te delen meteen bovenaan, maar voor meer opties moet je dus extra tikken.

#4 Slimme suggesties
We noemden hem al even: de balk voor snelle deelsuggesties. Deze is helemaal nieuw in iOS 13 en geeft suggesties om te delen naar contacten, gekoppeld aan een app. Deel je bijvoorbeeld vaak foto’s met je moeder via iMessage, dan verschijnt haar contactfoto met het icoontje van de iMessage-app automatisch in deze slimme deelrij. Je hoeft dan dus niet meer de goede app en het juiste contact te kiezen, want dit wordt al direct ingevuld. Je hoeft dan alleen nog een berichtje erbij te zetten en je bent klaar.

Deze rij past zich dus aan naarmate je steeds meer deelt. Er was wat onduidelijkheid of deze slimme appsuggesties ook geldt voor apps van derden, maar in een e-mail laat Craig Federighi aan een betatester weten dat dit ook gewoon voor externe apps mogelijk is. Apps moeten er wel voor aangepast zijn.

iOS 13 deelmenu met contacten en opties.

#5 Nieuwe opties
Bij sommige apps zijn ook nieuwe opties mogelijk. Zo kun je als je deelt vanuit de Foto’s-app zelf kiezen of locatiegegevens meegestuurd moeten worden of niet. Ook bepaal je of een foto als iCloud-link of als afzonderlijke foto gedeeld wordt. Een ander voorbeeld vinden we bij Safari: daar verstuur je een pagina als link of (reader)-PDF. Andere apps bieden mogelijk ook deze extra opties.

Meer over iOS 13
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 13, bekijk dan ons artikel met de beste nieuwe functies in iOS 13. Voor nog meer handige vernieuwingen lees je ons overzicht met iOS 13 ontdekkingen. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 13, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 16.1.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 21 oktober: We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info en daarom opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 oktober 2019 om 18:14
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.