Roomba i7+ indeling kamer

Robotstofzuiger kopen met iPhone-bediening? Dit zijn de beste merken!

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die je met je iPhone kunt bedienen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke stofzuigers zijn er beschikbaar en wat doen de bijbehorende apps?

Alles over robotstofzuigers

Met HomeKit en andere smart home-toepassingen wordt huishoudelijk werk steeds gemakkelijker. Ook stofzuigen hoef je niet meer zelf te doen: dankzij robotstofzuigers regel je alles vanaf je iPhone. De nieuwste modellen kunnen zelf vuil afvoeren, dweilen en water bijvullen. Wat is er mogelijk met robotstofzuigers en welke moet je hebben? Dat zie je in dit overzicht!

Stofzuigen met HomeKit en Matter: wat is de status?

Robotstofzuigers bestaan al sinds de vorige eeuw toen Electrolux voor het eerst een automatisch bewegende stofzuiger uitbracht. In 2002 kwam iRobot met de allereerste Roomba, die je met een druk op de knop kon starten. Met de komst van de iPhone zijn er steeds meer robotstofzuigers die je met een app kunt bedienen.

Helaas zijn stofzuigers nog geen productcategorie in HomeKit. Je zult dus bij geen enkele fabrikant officiële HomeKit-ondersteuning aantreffen. Wel werken sommige fabrikanten met Siri-spraakopdrachten, met een eigen app of met andere assistenten zoals Alexa en Google Assistent.

Robotstofzuigers met Matter-ondersteuning zijn een eerste stap om meer automatiseringen mogelijk te maken. Sinds Matter 1.2 wordt dit ondersteund, maar het aantal modellen is nog beperkt:

  • SwitchBot K10+ en SwitchBot S10
  • Roborock S8 MaxV Ultra
  • Ecovacs Deebot X2 Combo

Deze zijn nog niet allemaal verkrijgbaar in Europa en bovendien is HomeKit-ondersteuning voor robotstofzuigers nog steeds niet aanwezig, waardoor je tegen beperkingen aan loopt. Wil je een stofzuiger met Matter zodat je iets meer automatiseringsmogelijkheden hebt, dan is momenteel SwitchBot de beste optie.

Bekijk ook

Robotstofzuigers met Matter lopen tegen drempels op: HomeKit is er nog niet klaar voor

Robotstofzuigers zijn nog steeds geen ondersteunde productcategorie in HomeKit. Maar Apple is niet de enige: ook Google en Amazon worstelen met stofzuigers.

iRobot Roomba robotstofzuigers

iRobot is het bekendste merk als het gaat om robotstofzuigers. Wil je je handen niet vies maken, dan neem een roomba met afzuigstation. Het cijfer in de productnaam geeft aan hoe geavanceerd het model is: een lager getal betekent een goedkoper model. Staat er een plusje in de productnaam, dan is er een automatisch afzuigstation voor stof aanwezig. En bij Combo gaat het om een apparaat dat zowel kan stofzuigen als dweilen.

Met de lasers maken deze stofzuigers een virtuele kaart van de ruimte, zodat hij niets overslaat en obstakels vermijdt. iRobot gebruikt daarvoor verschillende namen, zoals Imprint Smart Mapping-, PerfectEdge- en vSLAM-technologie. De filters zijn anti-allergeen. Je kunt met Siri-commando’s de stofzuiger aansturen, maar hij werkt (uiteraard) niet met HomeKit.

iRobot Roomba i7+ oplaadstation

Lees ook onze review van de iRobot Roomba i7+. iRobot is wereldwijd marktleider en staat bekend om de kwalitatief goede producten. Bovendien heb je keuze uit heel veel modellen. Je kunt dus precies de robot vinden met de functies die jij zoekt en in de prijsklasse die bij jou past. Wel is iRobot vaak wat minder vlot met het invoeren van innovaties, die je al lang en breed bij Chinese merken kunt vinden. iRobot was bijvoorbeeld vrij laat met het invoeren van een gecombineerde stofzuiger met dweilfunctie. Daarnaast verkoopt iRobot de aparte Braava dweilrobot, die uitsluitend kan dweilen.


Dyson 360 robotstofzuigers

Een bekend merk in de wereld van stofzuigers is Dyson. Dyson maakt al jarenlang krachtige kruimeldieven en stofzuigers zonder zakken, maar als je een robotstofzuiger van dit merk zoekt, heb je keuze uit maar een paar modellen. De Dyson 360 Heurist verscheen in 2021 en werd in 2023 opgevolgd door de Dyson 360 Vis Nav. Beide zijn te herkennen aan de felle blauwe kleur en je kunt ze allebei bedienen met je iPhone.

Dyson Vis Nav

De Dyson 360 Vis Nav heeft een 360 graden-camera en maakt een uitgebreide analyse van je huis om elke kamer en verdieping precies in kaart te brengen. Ook herkent en ontwijkt hij objecten. De krachtige motor en speciale Dyson cyclonen zorgen voor een hoge zuigkracht. Omdat de robot luchtdicht is, verliest hij geen zuigkracht. Op een volle accu stofzuigt de robot tot 65 minuten. Met de brede vloerborstel stofzuigt de robot grote oppervlakken in één keer. Het uitschuifbare zijkanaal zuigt extra grondig langs plinten, waardoor ook in de hoekjes geen stof achterblijft. Er zijn vier vermogensstanden. Als je de auto-modus gebruikt, berekent de robot zelf de juiste zuigkracht, maar je kunt via de MyDyson-app ook handmatig kiezen. Via de MyDyson app stel je schoonmaakroutines in. Je kiest waar de robot wel en niet komt en ziet ook hoeveel vuil de robot precies verwijdert.

Deze stofzuiger is verkrijgbaar bij de bekende winkels:

Dyson 360 Heurist

De Dyson 360 Heurist valt op door z’n hoge behuizing op rupsbanden in plaats van de gebruikelijke wieltjes. Daardoor ziet deze robotstofzuiger er extra stoer uit. Hij kan ook over drempels en tapijten tot ca. 1 cm hoogte. De rupsbanden houden dankzij het ontwerp altijd contact met de vloer. Via de app stel je een schoonmaakschema in en bekijk je waar de stofzuiger uithangt. De Heurist kan dankzij een ingebouwde LED-lichtring ook in donkere ruimtes stofzuigen. Via de Dyson Link-app is ‘ie op afstand te bedienen. Je kiest welke kamers een schoonmaakbeurt nodig hebben en de Dyson gaat aan het rekenen. Je krijgt een schatting hoe lang het gaat duren en hoe vaak de stofzuiger zichzelf tussendoor moet opladen. De panoramische camera bovenop de robot draait constant rond, om het gebied in kaart te brengen. Op deze manier maakt hij een scan van de ruimte rondom en vermijdt hij obstakels. Hij vindt bovendien dankzij deze camera de kortste route naar het oplaadstation. Na het opladen gaat de robot verder waar hij gebleven was.


Switchbot robotstofzuigers

Zoek je een heel kleine robotstofzuiger, dan is de Switchbot K10+ Mini een aanrader. Deze komt gemakkelijk onder het bed en onder de zitbank, dankzij de compacte vorm. In onze Switchbot K10+ review kun je lezen dat deze ministofzuiger behoorlijk goed presteert, maar dat het dweilen met losse doekjes toch wat veel gedoe is. Toch vind je op deze ministofzuiger heel wat functies die je ook op de grotere modellen vindt, bijvoorbeeld het automatisch afzuigen van stof in de stofzak. De Switchbot vindt met LiDAR-navigatie zijn weg om obstakels te ontwijken.

De SwitchBot K10+ Mini is verkrijgbaar bij Amazon.nl voor ca. 400 euro en dat is een heel redelijke prijs voor een stofzuiger met afzuigstation. Je zou deze stofzuiger kunnen gebruiken in een wat kleiner appartement of in de slaapkamer.

Bekijk ook

Review SwitchBot Mini Robot Vacuum K10+: 'Cleaning makes me happy'

De SwitchBot Mini Robot Vacuum K10+ is een nieuwe, compacte stofzuiger met afzuigstation. Hij kan stofzuigen, dweilen en komt door z'n kleine formaat op plekken waar andere stofzuigers niet kunnen komen. Wij hebben de SwitchBot-stofzuiger getest en vertellen in deze review over onze ervaringen.

Roborock robotstofzuigers

Roborock is alweer een paar jaren actief als aanbieder van robotstofzuigers. Het bedrijf is ontstaan onder de vleugels van Xiaomi. Tegenwoordig wil de fabrikant zich vooral profileren als zelfstandig merk en zul je de naam Xiaomi niet meer tegenkomen. Er zijn in feite meerdere prijsniveau’s, die worden aangeduid met getallen. Zo zijn de Q8 Max en Q8 Max+ duurder dan de Q5 Pro en Q5 Pro+. Je vindt Roborock-stofzuigers in elke prijsklasse, van een paar honderd euro tot meer dan duizend.

roborock s5

De Q8 Max is relatief betaalbaar met een prijs onder de 400 euro. Deze is er ook in een uitvoering met afzuigstation, maar dan betaal je een paar honderd euro extra. Ze verschillen verder in capaciteit van het stof- en waterreservoir en extra functies.

Bij sommige modellen van de Roborock kun je stofzuigen én dweilen, dus let daarop als je een harde vloer hebt en na het stofzuigen ook nog even de dweil erover wilt laten gaan. Alle genoemde modellen gebruiken LDS (laser distance sensor, lidar) voor het in kaart brengen van je woning en het navigeren. LDS is nauwkeuriger dan een gyroscoop.

De meeste Roborock-modellen zijn bij Amazon verkrijgbaar (en zijn daar meestal ook het goedkoopst).


Xiaomi robotstofzuigers

We noemden bij de Roborock-stofzuigers al even het merk Xiaomi. Vaak is het lastig om te weten welke fabrikant nu eigenlijk welk product maakt. Van de andere kant is het ook weer handig, want borstels en andere onderdelen van het ene merk passen vaak ook op de andere merken. Wil je een witte robotstofzuiger, dan kun je het beste even bij Xiaomi kijken. De witte kleur is namelijk de huisstijl van Xiaomi.

Xiaomi S12 robotstofzuiger

Ze hebben een aardige hoeveelheid robotstofzuigers uitgebracht, waaronder de S12 en de E12. Om het allemaal nog iets verwarrender te maken zijn er ook nog winkels die Xiaomi Roborock-modellen en Xiaomi Dreame-modellen verkopen. We vermoeden dat deze aanvankelijk onder de vleugels van Xiaomi zijn gemaakt en dat later is besloten om ze af te splitsen als apart merk.


Ecovacs Deebot robotstofzuigers

Ecovacs brengt onder de naam Deebot een reeks robotstofzuigers op de markt, die verkrijgbaar zijn in zwart en wit. Je kunt kiezen uit allerlei modelnummers. Recente modellen zijn de N8 (Pro+) en T8, die in meerdere varianten te krijgen zijn. Je bepaalt zelf welke schoonmaakroute de robot aflegt. Daarnaast kun je in de plattegrond eenvoudig een virtuele muur plaatsen, zodat de robot dat gedeelte van de kamer vermijdt.

Ecovacs Deebot

Na het stofzuigen kun je de vloer ook nog laten dweilen. Hiervoor is een waterreservoir aanwezig. Tijdens het dweilen slaat de robot uiteraard het vloerkleed over, terwijl hij tijdens het stofzuigen juist kan kiezen voor de turbofunctie. Daarmee wordt het kleed meteen grondig gereinigd. Net als alle andere robots keert de Deebot terug naar het oplaadstation en gaat daarna weer verder waar hij gebleven was. De Ecovacs stofzuigers zijn behalve bij de bekende Nederlandse winkels ook verkrijgbaar bij Amazon.nl.


Eufy Robovac robotstofzuigers

Eufy is een submerk van fabrikant Anker. Je vindt hier onder de naam Robovac een flinke keuze uit modellen, die bijna allemaal zwart en rond zijn. Hoe hoger het modelnummer, hoe duurder, al zal de prijs zelden boven de 500 euro uitkomen. De modellen volgen elkaar in rap tempo op, waardoor er altijd wel weer vernieuwingen in zitten. Actuele modellen zijn onder andere de X9 Pro en de X8 Pro, maar dit kan op het moment dat je dit leest alweer veranderd zijn. Bijzonder aan dit merk is dat er ook heel lage modellen zijn, die onder bijna elke kast passen en daardoor op plekjes komen waar normaal stof blijft liggen. Let bij de aankoop op of je een model hebt dat alleen kan stofzuigen of ook kan dweilen.

eufy robovac

Raakt de accu leeg, dan rijdt de robotstofzuiger zelf terug naar het dockingstation om weer op te laden. Je bestuurt deze robot eenvoudig via de iPhone-app en via Google Home of Amazon Alexa. Een minpuntje is dat door de willekeurige schoonmaakroute het gebeuren dat de robot delen overslaat of juist dubbel doet. Je koopt deze stofzuigers bij verschillende winkels:


Dreame robotstofzuigers

De Aziatische fabrikant Dreame heeft inmiddels al een aantal robotstofzuigers uitgebracht, die zich meestal in het hogere segment bevinden. De meeste modellen zijn voorzien van een automatisch afzuigstation. Wij hebben inmiddels twee van deze robotstofzuigers getest en waren onder de indruk van de vele features, maar adviseren wel om de Dreame alleen in een gelijkvloerse woning of alleen op de benedenverdieping te gebruiken. Tijdens het testen zijn ze bij ons al drie keer in het trapgat gevallen. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een kinderhekje of een andere barrière te plaatsen. Over de stofzuigers verder niets dan lof: ze herkennen objecten en sturen zelfs een foto van een rondslingerende schoen met de toelichting “shoe”, om duidelijk te maken waarom ze bepaalde plekjes niet hebben kunnen stofzuigen.

Bekijken:

Dreame L10S Ultra

Samsung Jet Bot

Bij Samsung vind je twee modellen robotstofzuigers: de Samsung Jet Bot en de duurdere Jet Bot AI+. Beide dateren uit 2021 en hebben nog geen opvolger gekregen. De Jet Bot AI+ heeft een opvallend uiterlijk: hij is zowel rond als vierkant (zie foto). Hij herkent objecten in de woonmaker dankzij kunstmatige intelligentie en maakt rondom obstakels schoon, terwijl hij op veilige afstand van de kwetsbare objecten blijft. De 3D-sensor zorgt ervoor dat de stofzuiger nauwkeurig door de kamer kan navigeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een LiDAR-sensor. De stofopvang is met een inhoud van 0,2 liter wel relatief klein. Uiteraard rijdt de Jet Bot na het stofzuigen automatisch terug naar het Clean Station.

Samsung Jet Bot AI plus

Blaupunkt Bluebot

In de wat goedkopere prijsklasse vind je de Blaupunkt Bluebot. De prijzen hiervan liggen tussen de 200 en 350 euro, zodat je voor een relatief laag bedrag kunt kijken of het is voor je is. De nieuwste modellen zijn de Bluebot XVAC (met een gebruiksduur van 120 minuten) en de Bluebot Xtreme (die maar liefst 230 minuten zuigt). Daarnaast heeft Blaupunkt ook modellen die kunnen dweilen.

De Blaupunkt Bluebot XVAC robotstofzuiger is op veel vloertypes te gebruiken, zoals laagpolig tapijt, hout of tegels. Is hij helemaal opgeladen, dan kan hij tot wel 2 uur per keer aan het werk. Met een magneetstrip geef je aan waar de stofzuiger niet mag komen. Er zit ook een HEPA-filter in om stofallergie te voorkomen. Bedienen doe je via de knoppen op de robotstofzuiger, via de Bluebot-app of de afstandsbediening. Verder is bediening met Amazon Alexa en Google Assistent mogelijk.

Bluebot XVAC

De Bluebot XBoost heeft een wat fraaier uiterlijk, door de bovenkant van getemperd glas. Deze is voorzien van Gyro+ navigatie en kan daarmee een efficiënt zigzag-patroon door de hele ruimte maken. Bovendien kun je met dit model stofzuigen én dweilen. Er zit een reservoir van 350 mil in. De bediening is verder hetzelfde.

Kies je voor de Bluebot Xtreme, dan krijg je stofzuigen, dweilen én intelligente 360 graden laserdetectie. Dit model heeft diverse algoritmes om slimmer te zuigen en roterende zijborstels. Je kunt op de kaart aangeven welke kamers schoongemaakt moeten worden en wat de no-go-zones zijn. Dit model heeft een borstelloze motor voor een langere levensduur.


Meer huishoudelijke apparaten met iPhone-bediening? Die vind je hier:

Bekijk ook

Opfrissen maar: accessoires voor een slimme badkamer

Naast je woonkamer, slaapkamer en keuken kun je ook je badkamer voorzien van allerlei slimme accessoires, zodat je ze op afstand kunt bedienen. De accessoires die we hier noemen zijn bijna allemaal erg eenvoudig toe te passen.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home