Roomba i7+ indeling kamer

Robotstofzuiger kopen met iPhone-bediening: dit zijn de beste merken!

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die je met je iPhone kunt bedienen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke stofzuigers zijn er beschikbaar en wat doen de bijbehorende apps?

Alles over robotstofzuigers

Met HomeKit en andere smart home-toepassingen is steeds meer mogelijk. Lampen, thermostaten en deursloten ken je waarschijnlijk al, maar er is veel meer mogelijk. Robotstofzuigers kun je ook met je iPhone bedienen, zodat je er eigenlijk geen omkijken meer naar hebt. Er zijn tegenwoordig zelfs robotstofzuigers die zelf hun reservoir legen zodat je maar eenmaal per kwartaal de afvalzak hoeft weg te gooien. Wat is er mogelijk met robotstofzuigers en welke moet je hebben? Dat zie je in dit overzicht!


Stofzuigen met je iPhone

Robotstofzuigers zijn niet nieuw, want deze apparaten bestaan al enkele jaren. Al in 2002 kwam het bedrijf iRobot met de allereerste Roomba, een robotstofzuiger met drie knoppen. Robotstofzuigers die je met je iPhone kunt bedienen zijn echter relatief nieuw. Wij kijken wat zoal de mogelijkheden zijn met iOS-apps, zodat jij niks anders meer hoeft te doen dan je iPhone gebruiken.

Helaas zijn stofzuigers geen erkende productcategorie in HomeKit. Je zult dus bij geen enkele fabrikant officiële HomeKit-ondersteuning aantreffen. Wel werken sommige fabrikanten met Siri-spraakopdrachten, met een eigen app of met andere assistenten zoals Alexa en Google Assistent.


iRobot Roomba robotstofzuigers

iRobot is het bekendste merk als het gaat om robotstofzuigers. Wil je je handen niet vies maken, dan neem je de Roomba i7+ of de iets goedkopere i3+. Beide hebben een afzuigstation, zodat je de opvangbak niet meer leeg hoeft te maken. Na het stofzuigen gaat de robot automatisch terug naar het station en leegt de inhoud van de opvangbak in een zakje. Na een paar weken kun je dit zakje weggooien en vervangen door een nieuwe. De zakjes zijn vrij prijzig, maar het voordeel is dat je eigenlijk niets meer hoeft te doen. Beide zijn ook zonder afzuigstation te koop, maar dan kun je beter naar de rest van het assortiment kijken.

Met de lasers maken deze stofzuigers een virtuele kaart van de ruimte, zodat hij niets overslaat en obstakels vermijd. Je kunt met Siri-commando’s de stofzuiger aansturen, maar hij werkt niet met HomeKit.

iRobot Roomba i7+ oplaadstation

Lees ook onze review van de iRobot Roomba i7+. iRobot is wereldwijd marktleider en staat bekend om de kwalitatief goede producten. Bovendien heb je keuze uit heel veel modellen. Je kunt dus precies de robot vinden met de functies die jij zoekt en in de prijsklasse die bij jou past. Hoe lager het modelnummer, hoe goedkoper. De s9+ en de 980 zijn dus de wat duurdere modellen terwijl de 698 zich in de middenklasse bevindt.

Helaas is het met de meeste Roomba’s niet mogelijk om meteen na het stofzuigen te dweilen, terwijl dit bij veel Chinese merken wel standaard kan. Je hebt dan twee oplossingen: je kunt de aparte iRobot Braava dweilrobot aanschaffen of je kiest voor de Roomba Combo.


Dyson 360 Heurist robotstofzuiger

Een ander bekend merk in de wereld van stofzuigers is Dyson. Dyson maakt al jarenlang krachtige kruimeldieven en stofzuigers zonder zakken, maar een robotstofzuiger ontbrak nog. De Dyson 360 Eye was eerste en je kunt ‘m ook met je iPhone bedienen.

Het huidige model is de Dyson 360 Heurist, die te herkennen is aan de opvallend blauwe kleur. Hij heeft een hoge zuigkracht en kan verschillende vloertypes reinigen. Het getal 360 verwijst naar het 360° navigatiesysteem waarmee de stofzuiger nauwkeurig zijn omgeving kan waarnemen en geen plek overslaat. Een leuk detail zijn de robuuste ‘rupsbanden’ in plaats van de gebruikelijke wieltjes. Daardoor ziet deze robotstofzuiger er extra stoer uit. Hij kan ook over drempels en tapijten tot ca. 1 cm hoogte. De rupsbanden houden dankzij het ontwerp altijd contact met de vloer. Via de app stel je een schoonmaakschema in en bekijk je waar de stofzuiger uithangt.

Dyson 360 Heurist

De Heurist kan dankzij een ingebouwde LED-lichtring ook in donkere ruimtes stofzuigen. Via de Dyson Link-app is ‘ie op afstand te bedienen. Je kiest welke kamers een schoonmaakbeurt nodig hebben en de Dyson gaat aan de slag. Je krijgt een schatting hoe lang het gaat duren en hoe vaak de stofzuiger zichzelf tussendoor moet opladen.

De panoramische camera bovenop de robot draait constant rond, om het gebied in kaart te brengen. Op deze manier maakt hij een scan van de ruimte rondom en vermijdt hij obstakels. Hij vindt bovendien dankzij deze camera de kortste route naar het oplaadstation. Na het opladen gaat de robot verder waar hij gebleven was.

Deze robotstofzuiger kost rond de 1000 euro en is verkrijgbaar:


Neato Robotics robotstofzuigers

Neato is een merk van de Duitse fabrikant Vorwerk. Onder de naam Neato Robotics bieden ze diverse robotstofzuigers aan, waarvan de D8, D9 en D10 het meest recent zijn. De D3 t/m D7 zijn al wat ouder maar doen uiteraard ook nog prima hun werk. Allemaal werken ze met een iPhone-app, Amazon, Google en IFTTT, maar niet met HomeKit.

Neato D10 robotstofzuiger

De D8 is het huidige instapmodel met alle basisfuncties, met een grote afvalbak, extra brede borstel en nieuwe lasertechnologie waarmee je ook in het donker kunt laten stofzuigen. Door de D-vorm komt hij ook in alle hoeken. Naast de ecomodus voor energiebesparing is er een turbomodus voor ernstige vervuiling. Met een gebruiksduur van 90 minuten kan de robot in één ronde z’n werk doen. Daarna kan hij automatisch herladen om eventueel de schoonmaak te hervatten. Het hoogwaardige filter is ontworpen om kleine deeltjes (tot 99,5% van de allergenen) op te vangen. Hoe hoger het modelnummer, hoe meer functies erop zitten.

Via de Neato-app kun je de robotstofzuiger inplannen, zodat hij bijvoorbeeld ’s nachts aan de schoonmaak gaat.


Roborock robotstofzuigers

Roborock is een relatief nieuwe aanbieder van robotstofzuigers, ontstaan onder de vleugels van Xiaomi. Tegenwoordig wil de fabrikant zich vooral profileren als zelfstandig merk en zul je de naam Xiaomi niet meer tegenkomen. Er zijn in feite meerdere prijsniveau’s, die worden aangeduid met getallen. Het topmodel is de Roborock S7 MaxV Ultra met afzuigstation en 180 minuten gebruiksduur. Deze kost helaas wel 1500 euro!

Roborock S7 Maxv Ultra

Gelukkig zijn de andere modellen heel wat betaalbaarder. Een relatief nieuw model is bijvoorbeeld de Roborock Q7 Max (ca. 400 euro). Deze is er ook in een uitvoering met afzuigstation voor ca. 600 euro. Ze verschillen vaak in capaciteit van het stof- en waterreservoir en extra functies.

roborock s5

Bij sommige modellen van de Roborock kun je stofzuigen én dweilen, dus let daarop als je een harde vloer hebt en na het stofzuigen ook nog even de dweil erover wilt laten gaan. Alle genoemde modellen gebruiken LDS (laser distance sensor, lidar) voor het in kaart brengen van je woning en het navigeren. LDS is nauwkeuriger dan een gyroscoop.

De meeste Roborock-modellen zijn bij Amazon verkrijgbaar (en zijn daar meestal ook het goedkoopst).


Ecovacs Deebot robotstofzuigers

Ecovacs brengt onder de naam Deebot een reeks robotstofzuigers op de markt, die verkrijgbaar zijn in zwart en wit. Je kunt kiezen uit allerlei modelnummers. Recente modellen zijn de N8 en T9, die in meerdere varianten te krijgen zijn. Je bepaalt zelf welke schoonmaakroute de robot aflegt. Daarnaast kun je in de plattegrond eenvoudig een virtuele muur plaatsen, zodat de robot dat gedeelte van de kamer vermijdt.

Ecovacs Deebot

Na het stofzuigen kun je de vloer ook nog laten dweilen. Hiervoor is een waterreservoir aanwezig. Tijdens het dweilen slaat de robot uiteraard het vloerkleed over, terwijl hij tijdens het stofzuigen juist kan kiezen voor de turbofunctie. Daarmee wordt het kleed meteen grondig gereinigd. Net als alle andere robots keert de Deebot terug naar het oplaadstation en gaat daarna weer verder waar hij gebleven was.

De Ecovacs stofzuigers zijn behalve bij de bekende Nederlandse winkels ook verkrijgbaar bij Amazon.nl.


Eufy BotVac robotstofzuigers

Eufy is een submerk van farikant Anker. Je vindt hier onder de naam BotVac een flinke keuze uit modellen, die allemaal zwart en rond zijn. Hoe hoger het productnummer, hoe duurder. Eén van de modellen is de Eufy Robovac 35C, die automatisch de zuigkracht aanpast wanneer hij een tapijt of vloerkleed oprijdt. Nieuwere modellen zijn de X8, 11S, L70 en G10. Sommige kunnen stofzuigen en daarna dweilen. Bijzonder aan dit merk is dat er ook heel lage modellen zijn, die onder bijna elke kast passen en daardoor op plekjes komen waar normaal stof blijft liggen.

eufy robovac

Raakt de accu leeg, dan rijdt de robotstofzuiger zelf terug naar het dockingstation om weer op te laden. Je bestuurt deze robot eenvoudig via deiPhone-app en via Google Home of Amazon Alexa. Een minpuntje is dat door de willekeurige schoonmaakroute het gebeuren dat de robot delen overslaat of juist dubbel doet. Je koopt deze stofzuigers onder ander bij Coolblue en natuurlijk ook weer bij Amazon.


Blaupunkt Bluebot

In de wat goedkopere prijsklasse vind je de Blaupunkt Bluebot. De prijzen hiervan liggen tussen de 200 en 350 euro, zodat je voor een relatief laag bedrag kunt kijken of het is voor je is. De nieuwste modellen zijn de Bluebot XVAC (met een gebruiksduur van 120 minuten) en de Bluebot Xtreme (die maar liefst 230 minuten zuigt). Daarnaast heeft Blaupunkt ook modellen die kunnen dweilen.

Bluebot XVAC

De Blaupunkt Bluebot XVAC robotstofzuiger is op veel vloertypes te gebruiken, zoals laagpolig tapijt, hout of tegels. Is hij helemaal opgeladen, dan kan hij tot wel 2 uur per keer aan het werk. Met een magneetstrip geef je aan waar de stofzuiger niet mag komen. Er zit ook een HEPA-filter in om stofallergie te voorkomen. Bedienen doe je via de knoppen op de robotstofzuiger, via de Bluebot-app of de afstandsbediening. Verder is bediening met Amazon Alexa en Google Assistent mogelijk.

De Bluebot XBoost heeft een wat fraaier uiterlijk, door de bovenkant van getemperd glas. Deze is voorzien van Gyro+ navigatie en kan daarmee een efficiënt zigzag-patroon door de hele ruimte maken. Bovendien kun je met dit model stofzuigen én dweilen. Er zit een reservoir van 350 mil in. De bediening is verder hetzelfde.

Blaupunkt Bluebot Xtreme

Kies je voor de Bluebot Xtreme, dan krijg je stofzuigen, dweilen én intelligente 360 graden laserdetectie. Dit model heeft diverse algoritmes om slimmer te zuigen en roterende zijborstels. Je kunt op de kaart aangeven welke kamers schoongemaakt moeten worden en wat de no-go-zones zijn. Dit model heeft een borstelloze motor voor een langere levensduur.


Meer huishoudelijke apparaten met iPhone-bediening? Die vind je hier:

Bekijk ook

Opfrissen maar: accessoires voor een slimme badkamer

Naast je woonkamer, slaapkamer en keuken kun je ook je badkamer voorzien van allerlei slimme accessoires, zodat je ze op afstand kunt bedienen. De accessoires die we hier noemen zijn bijna allemaal erg eenvoudig toe te passen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home