Thinking Cleaner-app voor iRobot Roomba robotstofzuiger.

Robotstofzuigers bedienen met je iPhone: wat zijn de mogelijkheden?

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die je met je iPhone kunt bedienen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke stofzuigers zijn er beschikbaar en wat doen de bijbehorende apps?

Thinking Cleaner-app voor iRobot Roomba robotstofzuiger.
In het kader van domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, is er steeds meer mogelijk. Apple heeft met HomeKit zijn geheel eigen domoticasysteem ontwikkeld, waardoor allerlei apparaten in huis met elkaar en met je iOS-apparaat in verbinding staan. Maar los van de lampen, thermostaten en deursloten, is er ook nog een andere productcategorie die je met je iPhone kunt bedienen: stofzuigers. Wat is er zoal mogelijk met de zogenaamde robotstofzuigers?

Je huis schoonmaken met je iPhone

Robotstofzuigers zijn niet nieuw, want deze apparaten bestaan al enkele jaren. Al in 2002 kwam het bedrijf iRobot met de allereerste Roomba, een robotstofzuiger met drie knoppen. Robotstofzuigers die je met je iPhone kunt bedienen zijn echter relatief nieuw. Wij kijken wat zoal de mogelijkheden zijn met iOS-apps, zodat jij niks anders meer hoeft te doen dan alleen je iPhone gebruiken.

Bestaande robotstofzuiger uitbreiden

Om een robotstofzuiger met je iPhone te bedienen, is het niet per se nodig om een compleet nieuwe robotstofzuiger te kopen. Voor de iRobot Roomba 500 en 600 series is een uitbreiding beschikbaar, waardoor je deze robotstofzuigers met je iPhone kunt bedienen in combinatie met de app Thinking Cleaner (link). Het enige wat hiervoor nodig is, is dat je de standaard bovenplaat vervangt door de Thinking Cleaner-bovenplaat. Hierdoor rust je je Roomba uit met een Wi-Fi verbinding, zodat je deze met de app kunt bedienen.

Dankzij de app kun je je Roomba direct bedienen. Bovendien kun je de Roomba een geluidje laten afspelen, wat handig kan zijn als je de robotstofzuiger uit het oog verloren bent. Tot slot kun je dankzij Thinking Cleaner de robotstofzuiger zo instellen dat deze op vaste tijden het huis gaat schoonmaken of van start gaat als je het huis verlaat. Hij stuurt je zelfs een pushbericht zodat je weet dat hij aan de slag gaat. En maak je gebruik van HomeWizard, dan integreert je robotstofzuiger met dit domoticasysteem.

De Thinking Cleaner is te bestellen bij HomeWizard voor €99,00. De iRobot Roomba 650 kost €339.

iRobot Roomba 980

iRobot heeft echter ook zelf een robotstofzuiger op de markt gebracht die je kunt bedienen met hun eigen app. De nieuwe iRobot Roomba 980 werkt samen met iRobot HOME (link). Dankzij deze app heb je dezelfde mogelijkheden als met Thinking Cleaner. Zo stel je tijdsschema’s in, zie je de activiteiten van Roomba in en pas je de voorkeuren aan. Het is echter niet mogelijk om de iRobot Roomba 980 direct met de app te bedienen, iets wat wel kan met Thinking Cleaner.

De iRobot Roomba 980 is echter wel bijzonder prijzig. Deze nieuwste robotstofzuiger van iRobot wordt verkocht voor €1199,99. Je haalt met de iRobot Roomba 980 echter wel een zeer veelzijdige robotstofzuiger in huis die helemaal zijn eigen gang kan gaan, ongeacht de ondergrond.

Neato Botvac Connected

Neato is een ander merk in de wereld van de robotstofzuigers. Neato heeft één model op de markt gebracht die je volledig kunt bedienen met je iPhone. Het voordeel van deze stofzuiger ten opzichte van het model van iRobot, is dat de Neato Botvac volledig met je iPhone te bedienen is dankzij Neato Robotics (link). Dus behalve het instellen van schoonmaakschema’s en het ontvangen van notificaties over de status van je robotstofzuiger, kun je hem ook rechtstreeks bedienen. De Neato Botvac heeft ook een andere vorm dan de robotstofzuigers van iRobot. In plaats van rond is één kant van de Neato-stofzuiger hoekig, wat handiger kan zijn om bij hoekjes te komen.

De Neato Botvac Connected is bovendien een stuk goedkoper dan de iRobot Roomba 980. De Neato Botvac is verkrijgbaar voor €749.

Dyson 360 Eye

Een ander bekend merk in de wereld van stofzuigers is Dyson. Dyson maakt al jarenlang stofzuigers zonder zakken en krachtige kruimeldieven, maar een robotstofzuiger behoorde nog niet tot hun assortiment. De Dyson 360 Eye is Dyson’s eerste robotstofzuiger die je ook met je iPhone kan bedienen. Deze robotstofzuiger werd al in september 2014 aangekondigd, maar is tot op heden nog steeds niet verkrijgbaar. De robotstofzuiger van Dyson is wel wat anders dan die van andere merken, omdat deze uitgerust is met rupsbanden. Bovendien is de Dyson 360 Eye vrij hoog, waardoor hij niet zomaar onder het bed kan stofzuigen.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer de Dyson 360 Eye in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Ook de prijs van deze robotstofzuiger is nog niet bekendgemaakt. Wel heeft Dyson laten weten dat de app een overzicht van het schoonmaakproces weergeeft. Ook activeer je twee jaar extra garantie als je de stofzuiger met de app koppelt. Net als met de andere apps kun je met de app van Dyson instellen wanneer de robotstofzuiger zijn werk moet gaan doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2016
Categorie Accessoires
Onderwerpen domotica, roomba