shutterstock_227515831

De 10 beste foto-apps voor iPhone en iPad

Maak jij veel foto's met je iPhone en iPad? Het wemelt in de App Store van de goede camera-apps en foto-apps. iCulture zet de beste apps voor het maken, bekijken en leuk presenteren van foto's op een rij.

foto apps iPhone iPad
Als je veel foto’s maakt met de iPhone en de iPad, zul je al snel in de situatie komen dat je meer met de foto’s wilt doen. Meer controle over de camera-instellingen, collages maken of filters toepassen. Dat treft: het wemelt van de goede camera- en foto apps in de App Store. iCulture zet de tien beste foto-apps voor iPhone en iPad op een rij. Van nostalgische effecten, tot uitgebreid bewerken, tot fotocollages maken.

Foto apps: de keuze is groot

Er zijn heel veel foto-apps voor iPhone en iPad. In dit artikel hebben we geprobeerd een zo gevarieerd mogelijk overzicht te maken van apps waarmee je foto’s kunt maken, collages maakt of nostaligische effecten toevoegt. Natuurlijk konden publieksfavorieten zoals Instagram niet achterwege blijven. Als je onderstaande apps installeert op je iPhone of iPad, ben je helemaal compleet als iPhone-fotograaf. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je terecht bij ons overzicht van geavanceerde camera-apps voor de iPhone zoals Manual en ProCamera 8.

Camera+

camera plus fotografieCamera+ is de meest bejubelde foto-app voor de iPhone, omdat je onder andere de belichting (exposure) onafhankelijk van de scherpte kan instellen. Vervolgens kan je aan de slag met een overzichtelijk aantal bewerkingsopties, waarbij de kwaliteit van de kleurenfilters en de belichtingsmogelijkheden er bovenuit steken. Je kan in Camera+ meteen meerdere foto’s van je fotoalbum selecteren om er snel en krachtig in te bewerken. Bovendien synchroniseert bewerkingen in de app live met de app op de iPad, waar je nog meer bewerkingsopties hebt. Ook op de Apple Watch is er een app waarmee je de sluiterknop kunt gebruiken. Met de gratis versie van Camera+ kun je ook gebruikmaken van enkele van deze handige functies.

VSCO Cam

VSCO fotografieDe crème de la crème onder de fotobewerkers, en fotografen weten waarom. VSCO is verantwoordelijk voor de prachtige effecten die professionals gebruiken in Adobe Lightroom, Aperture en Adobe Camera Raw. In deze iPhone-app kan je daar voor een prikkie van proeven. In de applicatie krijg je een gratis een handvol prachtige filters die korte namen als F2, G3 en M3 dragen. Van iedere specifieke filter kun je de sterkte aanpassen, waardoor je veel verschillende uitkomsten hebt. Wat de filters bijzonder maakt: ze zijn natuurlijker dan die van veel andere apps, maar toch krachtig genoeg. Niet gek dus, dat veel professionele fotografen Instagram alleen gebruiken om de foto’s die ze met VSCO Cam hebben gemaakt met volgers te kunnen delen. Naast de gratis filters kun je nog allerlei filtercollecties te kopen, zoals Vibrant Classic of Faded & Moody. Die collecties kosten je ongeveer een euro, maar je kunt ook alle filters in een keer aanschaffen.

Facetune

Facetune iPhone dealsPukkel verwijderen? Tanden iets witter maken? De Facetune voor iPhone en iPad-app kun je gezichten op een intuïtieve en eenvoudige manier retoucheren en bewerken. Het resultaat is vaak verbluffend. Bewerkte foto’s zien er natuurlijk enigszins gestileerd uit, maar eerder als in een tijdschrift, en niet nep of vlekkerig. Facetune is ontworpen om portretten met zo weinig mogelijk moeite te retoucheren, maar kan prima voor andere doeleindes worden gebruikt. De app heeft namelijk een heleboel filters en functies en wordt door fanatieke gebruikers Photoshop in het klein genoemd.

Instagram

Instagram fotografieHét sociale fotonetwerk voor de iPhone en iPod touch, waarin foto’s ook intern gedeeld worden, en niet alleen doorgezet worden naar andere sociale netwerken. Instagram heeft een levendige gebruikersgemeenschap. Als je er geen vrienden op hebt, kan je nog altijd hashtags aan je foto’s toevoegen om er onbekenden naar te laten kijken. Door die hashtags zijn er ook goede zoekmogelijkheden en kan je bezig blijven met zoeken door de grote hoeveelheden foto’s en inspiratie.

Oggl

oggl fotgrafieOggl is voortgekomen uit de app Hipstamatic, die qua bedieningsgemak niet hoog stond aangeschreven. Oggl is de iets toegankelijker variant van Hipstamatic, die vooral populair is onder food-fotografen. Ze gebruiken daarvoor de Loftus-lens, genoemd naar de vaste fotograaf van Jamie Oliver, David Loftus. Het idee van een oude camera maakt deze app bijzonder: je kiest een rolletje, lens en effect. De indeling van de app is even wennen, maar de kleurenfilters zijn absoluut de moeite waard.

Adobe Photoshop Fix

Met Adobe Photoshop Fix bewerk je foto's in een flits.Adobe Photoshop Fix pakt een aantal geliefde functies van de volledige Photoshop-ervaring en brengt deze in een gratis app naar de iPhone en iPad. Met Adobe Photoshop Fix kun je heel makkelijk foto’s bewerken, ongewenste onderdelen van foto’s verwijderen en kleuren toevoegen zonder dat je daar een cursus Photoshoppen voor gevolgd hoeft te hebben. Je kunt foto’s eenvoudig importeren vanuit Facebook en Dropbox en je stuurt ze zo door via het standaard Delen-menu. Het gebruik van deze app is geheel gratis, maar je moet wel een gratis Adobe ID tot je beschikking hebben.

Pixelmator

pixelmator screenshotAls je een app zoekt waarmee je bijna alles kan, dan zoek je iets zoals Pixelmator. Deze app is misschien een van de duurste in dit rijtje, maar het geld zeker waard: je kunt er fotocollages mee maken, gekke effecten op foto’s plakken, ongewenste personen van de foto poetsen, kleuren en de belichting uitgebreid aanpassen, teksten toevoegen en die effecten geven en nog véél meer. Niet voor niets riepen wij hem uit tot onze beste app van 2014.

Pixlr

pixlr fotografieNog zo’n alleskunner van een camera-app, ditmaal van Autodesk. Als je de kleine menuknoppen van de applicatie kan lezen dan. Die bieden toegang tot retoucheren, diepte-effecten, kleurenbewerkingen, een rode-ogen verwijderaar, roteren, een autofix en bakken met kleurenfilters, lijsten en effecten voor over de foto. Vroeger moest je voor de uitgebreide opties betalen, maar inmiddels is de app helemaal gratis. Hoogtepunt: de ingebouwde, doodeenvoudige Color Splash-functie. Selecteer een kleur en die wordt eruit gepikt terwijl de rest zwart-wit wordt. Makkelijk te bedienen, uitgebreid en gratis.

ProCam 3

ProCam 2 videobewerkerProCam 2 is een app waarmee je foto’s en video kunt bewerken. Er zitten functies in zoals nachtmodus, burst-modus, anti-trilfunctie en een zelftimer. Natuurlijk zitten er talloze fotofilters in, maar ook praktische handigheidjes zoals gezichtsherkenning en een intelligente HDR-functie. Daarnaast vind je nog veel meer functies in deze app om je foto’s en video’s te bewerken, voordat je ze met de wereld deelt. Dankzij een recent toegevoegde iOS 8-extensie kun je de fotobewerking-opties meteen vanuit de standaard Foto’s-app gebruiken. Daarnaast is er ook een Apple Watch-app waarmee je informatie van een desbetreffende foto kunt zien en met je smartwatch op de sluiterknop kunt drukken.

Diptic

diptic fotografieFotocollages maken kan met duizenden apps op de iPhone, maar Diptic is misschien wel de fijnste van allemaal. Je kiest een frame waarin je van twee tot meerdere foto’s in wil zetten en tikt dan de vakjes aan om er foto’s in te laden. De randgrootte, kleur en compositie kan je naar eigen inzicht instellen. Met effecten en transformaties kan je afbeeldingen bovendien spiegelen, roteren en voorzien van andere vormen. De app ziet er wat standaard uit, maar levert keurige resultaten.

Openingsfoto: Shutterstock, Lisa A

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerp fotografie