Vrouw met verschrikt gezicht, via Shutterstock (shutterstock_317213303).

Cadeau vergeten? 10 last-minute cadeautips waarmee je geen flater slaat

Ben je iemand vergeten tijdens het inslaan van de geschenken? Geen stress: tot het laatste moment kun je zorgen dat je een digitale cadeau achter de hand hebt, die ook bij liefhebbers van Apple in de smaak valt. Wij zetten wat suggesties voor een last minute cadeau op een rij.

Vier je samen de feestdagen en kom je erachter dat je nog een cadeautje bent vergeten? Of heb je de afgelopen dagen gewoon te weinig tijd gehad om iets leuks te kopen? Gelukkig kun je nog op het laatste moment een (digitaal) cadeau in huis halen, gewoon vanachter je bureau. Een makkelijker last minute cadeau kan niet.

Last minute-cadeaus

In onze iCulture Gift Guide kun je leuke cadeautjes vinden voor de Apple-fans in je leven. Veel winkels bezorgen al de volgende dag en je krijgt bij de Apple Store een extra lange retourperiode. Maar ben je echt véél te laat, dan zul je iets anders moeten verzinnen. Daarom schiet iCulture te hulp met last minute cadeau tips die je 5 minuten voor het feest nog kunt scoren. Zelfs als je de komende dagen nog moet werken, ziek in bed ligt of op het állerlaatste moment ontdekt dat je iemand bent vergeten.

Bekijk ook

iCulture Gift Guide

Zoek je nog ideeën voor cadeaus een speciale gelegenheid, zoals de feestdagen? Is er binnenkort iemand jarig of wil je zomaar iemand verrassen? Zoek niet langer! De iCulture Gift Guide geeft inspiratie: voor jong tot oud en in elke prijsklasse hebben we leuke cadeaus voor je verzameld.

#1 Apple-tegoed cadeau geven

Met Apple-tegoed maak je elke Apple-fan blij. Je kan Apple-tegoed van de Apple Gift Card overal besteden: in de App Store, voor Apple Music, een Apple Arcade-abonnement, voor Apple One en zelfs voor producten en accessoires in de Apple Store. Je kan het tegoed gebruiken voor zowel de online Apple Store als de fysieke winkels in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. In onze tip over het cadeau geven van Apple-tegoed lees je meer over de mogelijkheden en welke bedragen je kan kiezen.

Bekijk ook

Apple-tegoed cadeau geven: zo werkt het voor digitale en fysieke giftcards

Wil je iemand een Apple-tegoedbon cadeau geven? Dat kan! Apple Gift Cards kun je tegenwoordig overal vinden, maar je kunt ook digitaal tegoed versturen, dat de ontvanger kan besteden aan producten, accessoires, apps, games, boeken en zelfs abonnementen. Deze tip legt uit hoe het werkt.

#2 Fysieke Apple-cadeaukaart geven

Je kunt een Apple-cadeaukaart via e-mail geven, maar het is natuurlijk leuker om een fysieke kaart te overhandigen die je zelf met de grootste zorg ingepakt hebt. Bovendien heeft Apple allerlei verschillende designs voor de fysieke cadeaukaarten en krijgt de ontvanger een mooi Apple-logo als sticker erbij. Dat is eens wat anders dan de witte stickers die je bij elk Apple-product krijgt. Je kunt de fysieke Apple-cadeaukaart kopen bij de Apple Store, maar ook diverse supermarkten en winkels als Primera.

Apple-cadeaukaart in Nederland.

Je zou ook nog kunnen kiezen voor een cadeaukaart van een Apple Premium Reseller als Amac of winkels als MediaMarkt. Het voordeel daarvan is dat je deze kan gebruiken voor Apple-spullen, maar ook andere elektronica die je niet bij de Apple Store vindt.

#3 App cadeau geven

Sommige apps zijn prijzig, waardoor iemand de aankoop steeds uitstelt. Dat is een mooie gelegenheid voor jou om een passend (last minute) cadeau te geven. Weet je al precies welke app of de persoon wil hebben, of is hij/zij fan van een bepaalde serie apps of games, dan kun je een losse app cadeau geven. Je kunt ook kiezen voor een appbundel, waarbij iemand meerdere apps tegelijk met extra korting kan downloaden.

Bekijk ook

Apps en games cadeau geven vanaf je iPhone of iPad

Een app cadeau geven op de iPhone of iPad? In deze tip lees je hoe dat werkt. Verras iemand met z'n favoriete nieuwe app of game!

Het is bij sommige apps die nog moeten verschijnen zelfs mogelijk om een pre-order te doen. Zo kun je een populaire game alvast cadeau geven, ruim voordat deze in de App Store verschijnt. Ook kun je iemand een zelfgeknutselde cadeaubon voor een bepaalde game cadeau geven.

Een paar games die bij veel mensen in de smaak vallen::

  • Minecraft (€7,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Altijd leuk voor kinderen: Minecraft op de iPhone en iPad.
  • RollerCoaster Tycoon® Classic (€6,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Voor je het weet, heb je de prachtigste themaparken gebouwd in deze absolute klassieker.
  • Sonic Runners Adventure (€2,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Verrassend goede uitvoering van het endless-runner-genre.
  • Bury me, my Love (€2,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Indrukwekkende game over vluchtelingen.
  • FEZ Pocket Edition (€5,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Voor fans van Fez.
  • Monument Valley 2 (€3,99, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Moet je hebben als het de originele game hebt gespeeld.

#4 Een boek cadeau geven

Ken je iemand die liever boeken leest? Een ebook cadeau geven is net zo makkelijk als het versturen van een app. In onderstaand artikel leggen we het uit. Kijk in de ranglijsten van de Apple Book Store welke boeken momenteel populair zijn. En kijk ook eens naar stripboeken, zoals die van Marvel. Je kunt ze bijvoorbeeld lezen via Amazon’s ComiXology-app.

Bekijk ook

Boeken cadeau geven op iPhone en iPad doe je zo

In de Books Store op de iPhone en iPad (voorheen iBooks) kun je boeken cadeau geven. Lees hoe het cadeau geven van ebooks werkt in deze tip.

#5 Nog snel naar een winkel rennen

Je kunt altijd nog snel naar de winkel gaan als je nog een cadeau wil scoren. Sla dit jaar eens de grote ketens over en ga op zoek naar kleinere speelgoed- en cadeauwinkels bij jou in de buurt (scheelt ook weer reistijd!). Let op dat winkels op de kerstdagen wel eerder dicht kunnen gaan.

App Clips in Apple Store

Woon je in de buurt van een Apple Store, dan is er in de collectie accessoires vast wel iets te vinden. Via de website van Apple kun je zien welke cadeautjes nog op voorraad zijn. Deze kun je, als je geluk hebt, nog snel ophalen.

Supermarkten hebben soms een afdeling non-food waar je (met wat moeite) wel wat geschikte last minute cadeau-artikelen kunt vinden, bijvoorbeeld iPhone-hoesjes of kabeltjes. De budgetsupermarkten Lidl en Aldi hebben rond de feestdagen vrij veel cadeau-artikelen, maar die zullen niet altijd geschikt zijn voor Apple-fans. Misschien moet je uitwijken naar een led-kaars, een gourmetstel, of delicatessen. Zoek je een simpel hoesje, screenprotector of bureaustand? Spring op de fiets en ga naar Action, Xenos, HEMA of een andere winkel waar ze iPhone- en iPad-accessoires van eigen merk verkopen. Maar pas op met goedkope kabels en stroomadapters, want die kunnen schade aan je toestel en zelfs kortsluiting of brand veroorzaken.

Let op de coronamaatregelen die in winkels worden genomen. Soms is het verplicht om van tevoren een afspraak te maken en kun je niet aan de voordeur je bestelling plaatsen.

#6 Geef muziek cadeau

Iets voor een muziekliefhebber? Geeft iemand een jaar Spotify of Apple Music cadeau. Spotify is gratis te gebruiken op smartphones en tablets, maar sommige opties werken alleen als je een Premium-bundel afsluit. Dit geldt bijvoorbeeld voor offline luisteren, reclame skippen en betere kwaliteit van audiostreams beluisteren. Bij Apple Music moet je altijd lid zijn om de muzieknummers te kunnen beluisteren.

Zit je krap bij kas of wil je gewoon niet te veel geld kwijt zijn? Dan kun je ook op een slimme en goedkope manier meerdere mensen verrassen met een muziekabonnement: sluit een familie- of gezinslidmaatschap bij Apple Music af en geef je beste vriend, je moeder of wie dan ook een eigen account. Het mooie van dit cadeau is dat je voor €16,99 per maand maar liefst 5 personen kunt ‘sponsoren’ met een eigen account. Zeker bij mensen die technisch niet zo handig zijn, is het fijn als jij alles voor ze regelt.

Bekijk ook

Apple Music gezinsabonnement afsluiten: zo werkt het

Bij Apple Music kun je een gezinsabonnement afsluiten voor maximaal zes personen. In deze gids lees je hoe het werkt, welke beperkingen er zijn en hoe je het instelt.

Is de ontvanger een liefhebber van gekochte muziek, dan kun je ook nog altijd vanuit de iTunes Store muziek cadeau geven. Je kan een enkel nummer cadeau geven, maar ook een compleet album. Deze is dan wel digitaal, maar blijft in ieder geval altijd in diens bezit.

#7 Geef films en tv-series cadeau

De feestdagen zijn het ideale moment om te bingewatchen met je favoriete series. Heeft de persoon waarvoor je een cadeau zoekt nog geen abonnement, dan kun je Disney+ of Netflix cadeau geven (hier meer info). Ook mogelijk: geef een losse film uit de iTunes Store cadeau.

#8 Technische hulp

Droomt iemand al jarenlang van een eigen persoonlijke blog of website, maar komt het er niet van? Veel mensen hebben geen idee hoe ze zoiets moeten aanpakken en kunnen wel wat hulp gebruiken. Als je weet welke domeinnaam ze willen hebben dan kun je de domeinnaam registreren, inrichten met een WordPress-installatie en alvast een mooie template instellen.

Het mooie van dit cadeau is dat het jou bijna niets kost, maar dat het voor de ontvanger veel meer waarde heeft. Zeker als je er ook nog instructies bij geeft hoe ze teksten en foto’s kunnen publiceren. Als je het extra mooi wilt doen, koppel je er ook meteen een Twitter- en Instagram-account aan. Nóg beter: geef er een draadloos toetsenbordje bij, zodat ze onderweg kunnen bloggen vanaf hun iPad. Je hebt er misschien nog wel eentje liggen, zodat je niet naar de winkel hoeft.

Je kunt op dit last minute cadeau allerlei varianten verzinnen, bijvoorbeeld een ‘strippenkaart’ voor technische hulp of de belofte dat jij een Wi-Fi-netwerk gaat aanleggen in het vakantiehuisje van je ouders.

#9 Voor de échte fan: een Apple aandeel

Veel mensen zeggen: “Ik heb alleen maar Apple,” maar hebben ze het ook echt? Met een Apple aandeel in ieder geval wel. Een origineel cadeau voor de echte Apple fan is een Apple aandeel. Een aandeel in dit bedrijf vind je onder de afkorting AAPL, en staat op dit moment rond de $175. Voor de actuele aandelenkoers van Apple kijk je bij Yahoo Finance.

Het beste is om een zelfgemaakte cadeaubon te maken voor de persoon in kwestie. Daarop zet je dat je hem of haar een Apple aandeel geeft.

#10 Laatste redmiddel: een cadeaubon als last minute cadeau

Mocht het echt niet lukken om iets leuks te vinden, dan is er altijd nog de cadeaubon als last minute cadeau. Kies wel een winkel met ruim aanbod, want anders zadel je de ontvanger alsnog op met extra werk. Iemand die binnenkort gaat verhuizen is vast blij met een cadeaubon van de bouwmarkt, terwijl iemand die een zware tijd achter de rug heeft wellicht blij wordt van een verwenbon voor de sauna of kapper. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken, door te beloven dat je de tuin gaat opknappen of de zolder gaat opruimen voor iemand die zelf minder goed ter been is.