Dolby Atmos

Wat is Dolby Atmos en waarom wil je het hebben?

Nieuw in tvOS 12

De Apple TV krijgt ondersteuning voor Dolby Atmos, voor nog beter geluid. Wat heb je nodig om van Dolby Atmos te kunnen genieten en maakt het veel verschil in audiokwaliteit? Dat lees je hier!

Dolby Atmos

Niet alleen de beeldkwaliteit van films en tv-series wordt dankzij nieuwe technologieën steeds beter, dat geldt ook voor geluid. De Apple TV 4 en Apple TV 4K ondersteunen diverse standaarden voor surroundgeluid, zoals Dolby Digital 5.1 en Dolby Digital Plus 7.1 surround sound. Met tvOS 12 gaat Apple echter nog een stap verder en biedt ook Dolby Atmos aan.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een technologie waarbij surroundgeluid wordt gecreëerd dat uniek is voor de ruimte waarin je speakers staan. Tot nu werkte surroundgeluid met 5 of 7 geluidssporen (en nog een extra spoor voor de lage bass-tonen) die ieder bedoeld zijn voor een speaker. Bij Dolby Atmos is er in theorie een onbeperkt aantal geluidssporen en wordt het geluid door het afspeelapparaat aangepast aan het soort speakers en de plaatsing in de ruimte. Op die manier krijg je nog meer het gevoel dat geluid letterlijk van alle kanten komt.

Dolby Atmos

In eerste instantie is Dolby Atmos ontwikkeld voor bioscopen, maar het bedrijf achter de technologie heeft het vervolgens ook aangepast voor in huis.

Welke Dolby Atmos speakers zijn er?

Heel veel fabrikanten hebben de afgelopen jaren soundbars en speakersets ontwikkeld voor Dolby Atmos-geluid. Het gaat om onder meer LG, Sony, Samsung en Philips; bij Coolblue vind je een handig overzicht.

Als je zo’n bar of set in huis hebt, krijgt hij dus vanaf tvOS 12 geluid volgens de Dolby Atmos-standaard aangeleverd van de Apple TV 4K. Ben je Sonos-gebruiker of heb je een HomePod, dan vis je helaas achter het net want deze speakers hebben geen ondersteuning voor Dolby Atmos.

Dit is de speaker set-up voor een 5.1 systeem:

Dolby Atmos speakers 5.1 opstelling

En zo ziet het eruit voor een 7.1 systeem:

Dolby Atmos speakers 7.1 opstelling

Geschikte content voor Dolby Atmos

Uiteraard moeten de series en films die je kunt dan wel gemaakt zijn in Dolby Atmos-formaat. De iTunes Store gaat in ieder geval content aanbieden met Dolby Atmos-ondersteuning. Heb je een bepaalde film gekocht en komt deze met Dolby Atmos-ondersteuning beschikbaar, dan zal Apple je automatisch de best mogelijke variant aanbieden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor 4K – en HDR-versies van films: is jouw apparaat er geschikt voor, dan krijg je gratis een upgrade van je eerder gekochte film.

De meeste recente Hollywood-producties worden tegenwoordig met Dolby Atmos geleverd. Ook Netflix biedt content aan met Dolby Atmos-ondersteuning, als je tenminste een duurder Ultra HD-abonnement hebt afgesloten.

Hoe werkt Dolby Atmos technisch gezien?

Audio wordt in films meestal gesplitst in kanalen zoals links, rechts en midden. Deze kanalen bepalen naar welke speaker het geluid gaat. Bij een explosie buiten beeld hoor je het geluid bijvoorbeeld van rechts komen, terwijl bij een gesprek tussen twee mensen het geluid vanuit het midden komt. Staan mensen wat verder bij elkaar vandaan, dan hoor je het geluid via twee kanalen komen. Dit maakt het gemakkelijk voor onze hersenen om een ruimtelijk effect te ervaren. Je krijgt ongemerkt hints dat het geluid vanuit een bepaalde richting komt.

Dolby Atmos uitleg

Bij Dolby Atmos wordt het geluid gesplitst in kanalen en areas (gebieden). Bij een explosie aan de rechterkant van het scherm geeft de geluidstechnicus aan dat het geluid van rechtsachter moet komen. Zo kan een geluidsontwerper preciezer de locatie aangeven en klinkt het nog beter dan wanneer er voor standaard 7.1 surroundgeluid was gekozen.

Dolby Atmos geluid rondom

Met Dolby Atmos wordt geprobeerd om dezelfde geluidservaring te krijgen als in de bioscoop. Het geluid lijkt je helemaal te omsluiten, in plaats dat het alleen vanuit een bepaalde richting komt. Je krijgt ook de indruk dat er geluid van boven- en onderaf komt.

Dolby Atmos soundbar ervaring

Heeft het zin om mijn audioapparatuur te vervangen?

Of je nieuwe audioapparatuur moet aanschaffen hangt er vanaf wat je hebt staan en hoe belangrijk je de geluidsweergave van een film vindt. Voor de meeste mensen zal Dolby Atmos niet zo belangrijk zijn dat ze een recent gekocht audiosysteem nu meteen zullen vervangen door iets nieuws. Maar was je al een tijdje op zoek naar een nieuw home cinema- of audiosysteem, dan kan het zin hebben om op de specs te letten, om te kijken of Dolby Atmos ook wordt ondersteund.

Nog even wat je nodig hebt:

  • De content moet Dolby Atmos ondersteunen. Let daarop bij de aanschaf van Blu-ray of het kiezen van een digitale film.
  • Je hebt een afspeelapparaat nodig dat Dolby Atmos ondersteunt, dus bijvoorbeeld een Apple TV 4K met tvOS 12.
  • Je hebt speakers of een audiosysteem nodig dat Dolby Atmos ondersteunt.

Bij Coolblue en soortgelijke winkels vind je een overzicht van geschikte soundbars voor je tv, bijvoorbeeld:

Bron afbeeldingen: sound engineer en schematische afbeeldingen via Dolby.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Onderwerpen apple tv, audio
Devices Apple TV 4, Apple TV 4K
Software tvOS 12