Dashcam navigatie van Sygic

Gebruik je iPhone als dashcam met deze apps

Met een dashcam kun je filmen wat er op de weg gebeurt. Je kunt hiervoor een dashcam-app op je iPhone gebruiken, of een losse dashcam op de voorruit bevestigen. We vertellen je wat de opties zijn.

Maak van je iPhone een dashcam

Met een dashcam kun je filmen wat er vóór je op de weg gebeurt. Dat is erg handig als je in een ongeluk verzeild raakt, want zo kun je aan de politie en aan de verzekeringsmaatschappij precies laten zien wat er gebeurde. Je zou kunnen kiezen voor een aparte camera, die je op de voorruit bevestigt. Maar dat hoeft niet. Er zijn ook apps die je op de iPhone kunt gebruiken en waarmee je kunt filmen terwijl je onderweg bent. In deze gids laten we zien welke dashcam-apps je kunt gebruiken en hoe het zit met echte dashcams die je aan de voorruit bevestigt.


Een paar aandachtspunten
Alle dash cam-apps in deze lijst hebben toegang nodig tot de camera van je iPhone en vaak ook je locatiegegevens. Daarnaast nemen deze apps grote hoeveelheden video op, wat ervoor kan zorgen dat de iPhone warm wordt en de batterij in hoog tempo leegloopt. Het is daarom aan te raden om een autohouder voor je iPhone te gebruiken waarmee je het toestel direct kunt opladen via je auto. De nieuwste ontwikkeling zijn MagSafe-laders waar je modellen uit de iPhone 12-serie (en nieuwer) magnetisch tegenaan plakt. Er zijn diverse auto-accessoires die handig zijn als je vaak in de auto zit.

Bekijk ook

iPhone in de auto: dit zijn nuttige accessoires

Gebruik je je iPhone vaak in de auto, dan is het handig om wat accessoires bij de hand te hebben. In deze gids vind je de beste en meest nuttige autohouders en andere iPhone-accessoires voor in de auto bij elkaar.

Sygic

Sygic staat bekend als navigatie-app, maar kan ook de ritten onderweg opnemen. De app is gratis te gebruiken met alle basisfuncties. Wil je de meest recente verkeersinformatie doorkrijgen en toegang krijgen tot diverse extra functies? Dan moet je een Premium-abonnement afsluiten, die je eerst 7 dagen kunt proberen. Je kunt de app dan ook offline gebruiken.

Sygic geeft je een heldere routebeschrijving, kan worden gebruikt als head-up display (HUD) en werkt ook met Apple CarPlay. Je wordt gewezen op de snelheidslimieten en krijgt precies te zien welke rijbaan je moet nemen met behulp van de lane assistant.

De dashcam begint automatisch met opnemen als je harder dan 25km/u gaat en de video kun je vanzelf laten opslaan als er een plotselinge beweging wordt geregistreerd. Is er tijdens jouw rit niets bijzonders gebeurd, dan worden de beelden automatisch gewist. Al met al is dit een heel complete en goed ondersteunde oplossing.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Magic Earth

Magic Earth is een populaire en gratis navigatie-app met heel veel opties. Je hebt offline kaarten, duidelijke instructies en doordat de kaarten afkomstig zijn van opensource data, zijn ze altijd up to date. Ook kan je snel een handige locatie opzoeken en naar je favoriete adressen navigeren. Maar er zit ook een dashcam-functie in, vergelijkbaar met Sygic. Het belangrijkste voordeel is dat deze app helemaal gratis is. Lees ook onze review van Magic Earth met CarPlay.

Smart Dash Cam

Met Smart Dash Cam heb je zelf in de hand hoe je je video’s opneemt en waar je ze vervolgens opslaat. De app laat je kiezen uit verschillende resoluties (tot 720p) en laat je zelfs het aantal beelden per seconde bepalen. Je kunt aangeven hoeveel opslagruimte de app maximaal in beslag mag nemen. Oude opnames zullen vervolgens automatisch overschreven worden. Je kunt je filmpjes ook meteen laten uploaden. De app kan niet op de achtergrond actief zijn, dus houd daar rekening mee als je een andere app opent terwijl je Smart Dash Cam gebruikt.

Een dashcam, mag dat?
Niet in alle landen wordt het gebruik van een dashboardcamera op prijs gesteld. Zo mag je in Duitsland geen mensen en nummerborden herkenbaar filmen, vanwege schending van de privacy. In België mag je de beelden alleen voor eigen gebruik vastleggen. Wil je je opnames gebruiken als bewijsmateriaal bij een ongeval, dan moet je de betrokkenen informeren. En in Luxemburg mag je een dashcam wel in bezit hebben, maar niet gebruiken. In Oostenrijk gelden dan weer heel andere regels: daar kon je tot voor kort een boete krijgen voor bezit van een dashcam. Inmiddels zijn de regels wat soepeler. Maar je de beelden, dan loop je nog steeds kans op een boete. Net als in Frankrijk moet je de privacy van je medeweggebruikers respecteren.

In Nederland is een dashcam toegestaan, als de camera het zicht van de bestuurder niet blokkeert. Als je beelden wilt publiceren moet je eerst gezichten en nummerborden onleesbaar maken. Ook in Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Kroatië, Noorwegen, Polen, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden kun je met je dashcam de weg op. Hier vind je een uitgebreidere uitleg.

CamCarDer

Ook CamCarDer is van alle markten thuis. De app houdt precies bij waar je bent en laat dat op het beeld zien. Ook worden het aantal G-krachten en de snelheidslimieten getoond. In een soort splitscreen laat CamCarDer de route zien naar je bestemming. De app biedt de mogelijkheid om videobeelden te stabiliseren en laat je de kwaliteit van het beeld zeer nauwkeurig aanpassen. Om te voorkomen dat je iPhone oververhit raakt, kun je de helderheid van scherm automatisch laten aanpassen door de app.

Nexar

Nexar gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om bestuurders te waarschuwen voor potentieel gevaarlijke verkeerssituaties. Deze AI zorgt er bovendien voor dat de app alleen video opneemt als er zich een gevaarlijke situatie voordoet. Mocht het toch tot een botsing komen, dan bundelt de app automatisch alle gegevens voor het geval je ze nodig hebt. Nexar staat dus altijd aan, maar neemt niet altijd op. Nexar overschrijft oude video’s automatisch. Je kunt ze ook handmatig verwijderen door naar links te swipen.

nexar-app-iphone

Car Camera DVR Pro

Car Camera DVR is een heel simpele dashcam-app voor je iPhone. In de app kun je de opname gemakkelijk instellen. Via een overzichtelijk menu bepaal je of je audio bij de opname wilt, in welke resolutie er gefilmd moet worden en wat de framerate van de de video is. De kwaliteit van het beeldmateriaal is maximaal 1080p, dus je ziet naar verhouding met de bovenstaande apps meer detail terug in je opnames. Helaas kan de app de video’s niet uploaden naar de cloud of je tegelijkertijd de weg wijzen naar het dichtstbijzijnde benzinestation.


Liever een echte dashcam?

Een dashcam is een kleine dashboardcamera met een brede beeldhoek. Deze monteer je op het dashboard of de voorruit van je auto. Met een dashcam leg je de verkeerssituatie voor je vast, zodat je bij ongelukken bewijs hebt dat jij niet fout zat. De meeste dashcams beschikken over een bewegingssensor die de camera activeert bij onverwachte bewegingen, zoals bijvoorbeeld een botsing. De beelden zijn achteraf terug te bekijken. Sommige modellen werken met een geheugenkaart, andere met WiFi. Anker maakt de betaalbare Roav-dashcams, maar ook Xiaomi en Garmin brengen dashcams op de markt.