iPhone XR camera

Zo gebruik je de camera-timer (zelfontspanner) van de iPhone voor betere foto’s

Wil je een groepsfoto maken met de iPhone, terijl jij zelf ook in beeld staat? Of heb je bij het maken van een foto met de iPhone-camera gewoon wat meer tijd nodig om alles goed in beeld te krijgen? Dan is de timer voor de camera (oftewel zelfontspanner) een onmisbaar hulpmiddel. In deze tip lees je hoe het werkt.

Zelfontspanner voor betere foto’s

Camera-apps zoals Halide en Camera+ bevatten vaak nuttige extra’s voor het maken van foto’s. Maar in de standaard Camera-app op de iPhone vind je ook heel wat bruikbaars. Zo kun je met de zelfontspanner een timer instellen, zodat er pas na enkele seconden een foto wordt gemaakt. Hiermee krijg je alle tijd om goed in beeld te gaan staan. Vooral handig bij groepsfoto’s en selfies. Maar ook als je scherpe foto’s van hoge kwaliteit wil maken met je iPhone, want je voorkomt daarmee dat de camera iets beweegt terwijl je op de knop drukt.

Camera-timer gebruiken op de iPhone

De camera-timer vind je in de standaard Camera-app, aan de bovenkant van het scherm. Je kunt kiezen uit 3 seconden of 10 seconden. Dit is de tijd die verstrijkt tussen het drukken op de knop en het moment dat er een foto wordt gemaakt.

De werking is eigenlijk vrij simpel:

  1. Open de standaard Camera-app.
  2. Druk op het stopwatch-icoontje. Hiermee stel je de zelfontspanner in.
  3. Kies een tijdsduur (3 of 10 seconden).
  4. Ga klaarstaan. De camera-app telt nu af naar nul en maakt daarna in de burst-modus tien verschillende foto’s. Als het geluid aan staat, hoor je de iPhone ook foto’s maken.
  5. Bekijk het resultaat in de Foto’s-app.

Natuurlijk kun je de Camera-app van tevoren naar je eigen wensen instellen. Je kunt zoals normaal een filter uitkiezen, scherp stellen op een bepaald punt in de foto en de belichting handmatig aanpassen, indien je dit zou willen. Uiteraard kun je ook de flitser gebruiken en in HDR foto’s schieten. Je kunt echter geen video’s of panoramafoto’s schieten met de zelfontspanner.

iPhone zelfontspanner en camera-timer

Welke tijdsduur: 3 of 10 seconden?

Gebruik de vertraging van 3 seconden voor situaties waar de scene al helemaal klaarstaat en waarbij je zelf niet op de foto hoeft te staan. Dit voorkomt dat de iPhone iets beweegt als je op de cameraknop drukt. Vooral als je voor het maken van foto’s gebruik maakt van de valumeknop, kan het zijn dat je hand iets trilt bij het drukken. Er verschijnt een countdown-timer 3-2-1.

Gebruik de vertraging van 10 seconden als je wat meer voorbereiding nodig hebt, bijvoorbeeld bij het maken van een groepsfoto. Het is lastig om iedereen op tijd in het gareel te krijgen bij zo’n foto, dus je geeft jezelf hiermee iets meer tijd. Ook kan iedereen op tijd met open ogen naar de camera kijken, omdat de countdown-timer duidelijk aangeeft op welk moment de foto wordt gemaakt. Bij een conventionele camera is het vaak lastig om te zien wanneer de timer afgelopen is.

Nadat je de iPhone camera-timer hebt ingesteld kijk je op het scherm of alles goed in beeld is en of er nog plaats voor jouzelf is in het groepsportret. Daarna druk je op de knop en heb je nog voldoende tijd om te zorgen dat iedereen comfortabel bij elkaar staat.

Waarom de camera-timer betere foto’s maakt

Maak je gebruik van de zelfontspanner, dan gebruikt de iPhone-camera eigenlijk de burst-modus om snel achter elkaar 10 foto’s te maken. De camera-app kiest daarbij de best gelukte foto, waar de minste vervaging op te zien is. Eventueel kun je later nog alle opnames terugzien en één van de andere 10 foto uitkiezen.

Deze burst-modus zorgt ervoor dat de foto’s die je maakt met de zelfontspanner, er bijna altijd mooier uitzien dan bij het handmatig op de knop drukken voor een onmiddellijke foto.

Wil je nog mooiere foto’s, dan kun je het beste een statief gebruiken. Hiermee voorkom je de effecten door het trillen van je hand. Vooral bij slechte lichtomstandigheden is dit belangrijk. Zorg er bij gebruik van een statief dan ook voor dat je je hand wegtrekt van de camera, zodat je geen ongewenste bewegingen veroorzaakt.

Snelweg met lange belichting

In deze situaties komt de zelfontspanner van pas

Er zijn eigenlijk vijf situaties waarin de camera-timer van de iPhone het meest nuttig is:

  • Bij groepsfoto’s, waarbij je wat meer tijd nodig hebt om te zorgen dat je er zelf ook op staat.
  • Bij foto’s bij slechte lichtomstandigheden, waarbij trillen van je hand invloed heeft op de kwaliteit.
  • Bij foto’s met lange belichting, zoals lichtstrepen van autolampen
  • Bij close-ups van dieren en planten, waarbij je erg bent ingezoomd of erg dichtbij staat en je zo weinig mogelijk de camera wilt bewegen.
  • Bij zelfportretten met de camera aan de achterkant, bijvoorbeeld als je een portret wilt maken. Hierbij krijg je meer tijd om leuk in beeld te gaan staan.

Voor foto’s met lange belichting kun je ook Live Photos gebruiken of apps van derden zoals Spectre. Voor groepsfoto’s zijn er ook gespecialiseerde apps, zoals GroupShot.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp camera