1Password hoofd wachtwoord invoeren

1Password: wat is het, wat kun je ermee?

1Password is een wachtwoordenapp waarmee je inlogdata en andere geheime informatie veilig opslaat. In deze gids lees je wat 1Password is en hoe het werkt.

Alles over 1Password

1Password is een van de bekendste apps voor iPhone, iPad en Mac. Met 1Password kun je veilige wachtwoorden beheren, maar ook gegevens van creditcards en inloggegevens opslaan. Het handige daarbij is dat alle data onderling gesynchroniseerd wordt, zodat je altijd belangrijke wachtwoorden bij de hand hebt. Met 1Password wordt het mogelijk om voor elke online dienst een sterk wachtwoord te gebruiken, omdat je al die wachtwoorden niet uit je hoofd hoeft te leren.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Wat is 1Password?

1Password bestaat uit een serie apps, die je kunt installeren op iPhone, iPad, Windows, Mac en Android-toestellen. In deze gids gaan we vooral in op de software voor iOS en Mac, maar de andere apps werken op vrijwel dezelfde manier. De apps bevatten allerlei functies om makkelijk in te loggen op websites, sterke wachtwoorden te genereren en informatie veilig te bewaren. Lees in onze 1Password review wat onze ervaringen zijn met deze app.

Bekijk ook

Review: 1Password, wachtwoorden veilig onthouden

Met 1Password kun je al je wachtwoorden veilig op je iPhone opslaan en automatisch laten invullen op websites en in apps. Lees in deze 1Password review wat we van de app vinden.

Mac OS X Yosemite apps 1Password

1Password apps downloaden

Hier kun je de apps voor iPhone, iPad en Mac downloaden:

Functies van 1Password

1Password zorgt ervoor dat je veilig met wachtwoorden kan omgaan en neemt daarbij alle zorgen uit handen. De app bevat vier belangrijke functies:

  1. Veilig omgaan met wachtwoorden
  2. Makkelijk webformulieren invullen
  3. Sterke wachtwoorden genereren
  4. Informatie beveiligd opslaan

1Password: 1. Veilig omgaan met wachtwoorden

1Password is in eerste instantie een wachtwoordbeheerder. De app bevat een beveiligde database waarin je alle inlognamen en wachtwoorden van webdiensten opslaat. Je kunt dus snel een wachtwoord opzoeken, zowel op je iPhone als op de Mac. Je kunt het wachtwoord kopiëren en invullen op de gewenste plek, zonder dat je het wachtwoord zelf onder ogen krijgt. Wel zo veilig als je in een openbare ruimte zit, waar mensen over je schouder mee kunnen kijken op het scherm of naar de aanslagen op het toetsenbord.

1Password: 2. Makkelijk webformulieren invullen

Ook helpen de apps van 1Password je bij het inloggen op websites. Je hoeft alleen maar op een link in de app te klikken en de website wordt geopend, waarbij meteen de inloggegevens al staan ingevuld. Je kunt 1Password ook gebruiken voor het invullen van uitgebreidere formulieren met bijvoorbeeld e-mailadres en telefoonnummer. Alles vul je eenmalig in. In iOS 8 heeft 1Password bovendien handige functies gekregen om in te loggen op apps, zonder dat je de 1Password-app hoeft te openen. Zie afbeelding hieronder, waarbij je gaat inloggen bij de app van Bol.com.

Bol.com Touch ID 1Password

1Password: 3. Sterke wachtwoorden genereren

Als je veilig webdiensten wilt gebruiken, zijn sterke wachtwoorden onontbeerlijk. 1Password kan zowel op iOS als op de Mac sterke wachtwoorden voor je genereren, die voldoen aan een bepaald recept. Je geeft zelf aan of het wachtwoord letters, cijfers en speciale tekens moet bevatten en hoeveel karakters het wachtwoord lang moet zijn. 1Password levert een passend wachtwoord. Er zijn meerdere varianten mogelijk, bijvoorbeeld deze overzichtelijke wachtwoorden met letters en streepjes:

1password-wachtwoorden-genereren

1Password: 4. Informatie beveiligd opslaan

Je kunt 1Password ook gebruiken om allerlei informatie op te slaan, zoals creditcardgegevens, notities die anderen niet mogen lezen, lidmaatschapsnummers en geheime code. Ook kun je je bankrekeningnummers, burgerservicenummer (BSN) en diverse andere informatie die je niet zomaar met anderen wilt delen, beveiligd opslaan. Eén plek waar je alle vertrouwelijke gegevens vindt.

Zo werkt 1Password

Bij 1Password installeer je eerst één van de apps. Alleen de iOS-app installeren is al voldoende, maar wil je ook makkelijk synchroniseren met de desktop dan zul je de Mac- of Windows-app of een van de browser-extensies moeten installeren. Na het installeren voer je de informatie in. Zodra je op een nieuwe website een account aanmaakt, kun je de gegevens automatisch laten opslaan in 1Password. De eerste keer wanneer je inlogt, biedt 1Password aan om de gegevens te onthouden. Het enige wat je nog hoeft te onthouden is het master-wachtwoord, het hoofdwachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de apps. 1Password ondersteunt ook tweestapsverificatie.

Waarom 1Password?

Het lijkt misschien eng om al je gegevens in één app te stoppen. Er zijn meerdere apps waarmee je wachtwoorden kunt opslaan (een andere bekende aanbieder is LastPass). 1Password is een van de meest gerenommeerde aanbieders en is al vele jaren actief. Let er wel op dat dit een Amerikaans bedrijf is, dus als je wilt voorkomen dat jouw wachtwoorden op Amerikaanse servers worden bewaard, dan moet je zorgen dat de wachtwoorden-database alleen lokaal wordt bewaard. Als data op Amerikaanse servers staat, heb je niet de bescherming van de Europese privacy-wetgeving.

Is 1Password veilig?

Bij 1Password kies je een hoofdwachtwoord, dat je telkens moet invoeren om toegang te krijgen tot de gegevens. Kies daarom een wachtwoord dat niet gemakkelijk te raden is, maar dat je goed kunt onthouden. Kies bijvoorbeeld de beginletters van een bekend rijmpje in combinatie met enkele cijfers. Uiteraard gebruik je niet de letterlijke tekst uit een rijmpje, een songtekst of een citaat van een bekende persoon, want die info is gemakkelijk te achterhalen.

Met een master password hebt hoef je in feite nog maar één wachtwoord te onthouden. Lees in onderstaande tip hoe je een sterk master password bedenkt.

Bekijk ook

Een sterk wachtwoord kiezen voor 1Password, LastPass en meer

Hoe bedenk je een sterk wachtwoord en een goed master password voor wachtwoordenapps zoals 1Password en LastPass en als alfanumerieke toegangscode voor je iPhone? Een master password moet voor jou gemakkelijk te onthouden zijn, maar voor een computer moeilijk te raden. Dat maakt de keuze nogal moeilijk. Maar met deze tips kom je een heel eind!

1Password two-factorIn 1Password kun je bijvoorbeeld instellen dat je hoofdwachtwoord elke 3 uur moet worden gevraagd, maar je kunt ook instellen dat het wachtwoord altijd moet worden ingevoerd. Je moet even afwegen wat voor jou de beste afweging is tussen gemak en veiligheid. Heb je veel privacygevoelige gegevens en zijn de belangen groot als de gegevens in verkeerde handen vallen, dan ligt het voor de hand om altijd naar het wachtwoord te vragen.

Met tweestapsverificatie kun je de beveiliging van 1Password nog verder aanscherpen, zodat je zeker weet dat niemand toegang krijgt tot jouw gegevens. Vooral niet bij hackers die op afstand werken.

Het gebruik van een wachtwoorden-app is uiteindelijk altijd veiliger dan het gebruik van steeds hetzelfde wachtwoord. De wachtwoordgenerator zorgt ervoor dat je steeds complexe en willekeurige wachtwoorden kunt aanmaken, die je niet zelf hoeft te onthouden. Dat doet de app voor je. 1Password voorkomt ook phishing: als criminelen proberen om je gegevens te stelen van bijvoorbeeld jouw Facebook-account, dan zal 1Password dat opmerken en waarschuwen dat je probeert in te loggen op een website die niet van Facebook zelf is.

1Password voor gezinnen en groepen

Naast de apps voor individuele gebruikers heeft 1Password ook oplossingen voor groepen. 1Password for Teams is gericht op zakelijke gebruikers die in een team werken, terwijl 1Password for Families bedoeld is voor gezinnen. Je kunt daarmee een gezamenlijke kluis aanmaken voor de inloggegevens die iedereen in het gezin nodig heeft (bijvoorbeeld van de kabelaanbieder). Tevens heeft elk gezinslid een persoonlijke kluis.

1Password Travel Mode

Uniek bij 1Password is de Travel Mode. Dit zorgt ervoor dat je data niet in gevaar komt als je apparaten in beslag worden genomen bij de grens. Vooral in de VS loop je het risico dat je pincodes en info over social media-accounts moet vrijgeven als je het land in wilt. Je kunt je beschermen tegen al te nieuwsgierige blikken door Travel Mode in te schakelen. 1Password zal dan alle kluizen verwijderen die je niet gemarkeerd hebt als ‘Safe for Travel’. Uiteraard blijft alle info wel bewaard in de online opslagruimte van 1Password. Zodra je deze modus weer uitschakelt zul je alle info terug hebben.

Bekijk ook

Wachtwoordbeheer op iPhone en iPad: in 3 stappen ben je veel veiliger

In deze gids geven we tips om de online accounts op je iPhone beter te beveiligen met iCloud-sleutelhanger, wachtwoordenapps en tweestapsverificatie. Als je deze 3 stappen uitvoert ben je veel veiliger!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password. Alternatieven zijn LastPass en Dashlane of natuurlijk Apple's eigen iCloud Sleutelhanger.

1Password