Nachtmodus op Apple Watch Ultra

De nachtmodus op de Apple Watch Ultra werkt anders in watchOS 10

Een rode wijzerplaat voor ’s nachts
De Apple Watch Ultra heeft een nachtmodus, waarbij er een rood filter over het scherm wordt gezet. Dit kan prettiger aan je ogen zijn als je bijvoorbeeld 's nachts wilde dieren of sterren wil spotten.

Wegwijzer-wijzerplaat

Als je ’s nachts de natuur in gaat hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de duisternis. Kijk je daarna op je Apple Watch, dan kan dit je nachtzicht verstoren. Je ziet dan even helemaal niets, als je daarna in de duisternis tuurt. Dit komt door het blauwe licht van het scherm. De nachtmodus van de Apple Watch Ultra zorgt dat je toch goed kunt blijven zien, door een rode wijzerplaat te tonen zodat je na het kijken op de wijzerplaat meteen weer een goede nachtzicht hebt. Maar ook thuis kan nachtzicht prettig zijn, bijvoorbeeld als je ’s nachts even uit bed moet en niet verblind wil worden door het felle scherm van de Apple Watch. Of je nu astronoom, ontdekkingsreiziger of huismus bent: het komt op allerlei momenten van pas.

Nachtmodus op Apple Watch Ultra instellen

Het nachtfilter is alleen beschikbaar op de Apple Watch Ultra. Voorheen kon je de nachtmodus activeren door bij de Wegwijzer-wijzerplaat aan de Digital Crown te draaien. Dat is in watchOS 10 gewijzigd. Je kan de Wegwijzer-wijzerplaat nu automatisch of altijd op nachtmodus zetten.

Je kunt dus drie varianten van de Wegwijzer-wijzerplaat hebben: eentje waarbij de nachtmodus aan staat, eentje waarbij het automatisch gaat en een derde waarbij de nachtmodus uit staat. Tussen deze varianten kun je bladeren zoals je gewend bent, alsof het verschillende wijzerplaten zijn.

Zo werkt nachtmodus in watchOS 10:

  • Begin met het toevoegen van de Wegwijzer-wijzerplaat, als je dat nog niet had gedaan.
  • Blader opzij door de verschillende eigenschappen en kies Nachtmodus.
  • Je hebt nu drie opties: ‘Uit’, ‘Automatisch’ of ‘Aan’. Maak je keuze.
  • Druk op de zijknop om de instellingen te verlaten.

Apple Watch Ultra nachtmodus

Blader nu op de gebruikelijke wijze door de wijzerplaten. De Wegwijzer-wijzerplaat waarbij de nachtmodus aan staat, zal altijd rood zijn.

Zo werkt nachtmodus in watchOS 9:

  1. Zorg dat de Wegwijzer-wijzerplaat actief is.
  2. Draai aan de Digital Crown om nachtmodus te activeren.
  3. Draai opnieuw aan de Digital Crown om weer de normale wijzerplaat te zien.

Wegwijzer wijzerplaat met nachtmodus

De wijzerplaat voorkomt vermoeide ogen en afleiding door felle schermen. In feite past de nachtmodus een rood filter toe op het scherm. Dit zou je eventueel ook kunnen simuleren door een andere wijzerplaat te kiezen en de kleur op rood in te stellen. Maar het effect is toch net iets anders.

Je kunt trouwens meerdere versies van de Wegwijzer-wijzerplaat toevoegen, steeds met een andere indeling. Vervolgens veeg je naar de wijzerplaat die je wilt gebruiken op basis van je activiteit.

Een nadeel van de nachtmodus is dat het alleen op de wijzerplaat werkt. Tik je op een complicatie op het scherm, dan zal de bijbehorende app in normale weergave en in felle kleuren op het scherm te zien zijn. Je kunt niet een filter aanzetten die voor alle apps geldt. Eventueel zou je via Instellingen > Toegankelijkheid > Grijstinten kunnen kiezen voor een minder druk uiterlijk, tijdens het sterrenkijken is deze instelling nog steeds erg fel.

Meer weten over de Apple Watch Ultra? Check onze pagina met alle info!

Bekijk ook

Dit is de Apple Watch Ultra: de extra grote smartwatch voor sporters

De Apple Watch Ultra is de allernieuwste, grotere Apple Watch voor sporters. Er zitten exclusieve functies op, het design is aangepast en het scherm is groter. Je leest hier alles wat je moet weten over de nieuwe Apple Watch Ultra.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch