WhatsApp berichten

WhatsApp zet app open voor chatdiensten van derden: wanneer kan jij het gebruiken?

WhatsApp stelt vanaf vandaag haar app open voor chatapps van derden, zodat je ook met gebruikers van andere diensten kan chatten. Dit is het gevolg van de Digital Markets Act (DMA), waardoor veel techbedrijven gedwongen zijn om hun diensten meer open te stellen voor concurrenten. Maar het duurt nog wel even voordat je het echt kan gebruiken.

Nadat er eerder al hints waren naar chatten via chatapps van derden in WhatsApp, heeft Meta (het moederbedrijf) de ondersteuning voor chatapps van derden officieel aangekondigd. Behalve voor WhatsApp geldt dit ook voor Facebook Messenger. De teams bij Meta zouden hier al twee jaar mee bezig zijn.

WhatsApp stelt zich open voor chatapps van derden

Om te beginnen geldt het alleen voor één-op-één gesprekken voor het versturen van tekst, afbeeldingen, spraakberichten, video’s en andere bijlages. In de toekomst moet dit ook mogelijk worden voor groepsgesprekken.

Maar dat betekent niet dat je meteen vanaf vandaag al via WhatsApp een berichtje kan sturen naar iemand in Signal of Telegram. Vandaag heeft WhatsApp alleen de zogenaamde WhatsApp Reference Offer voor andere chatdiensten uitgebracht. Daarin staat wat er aan hun kant nodig is om berichten via WhatsApp te kunnen versturen. Vervolgens moeten die diensten bij WhatsApp een verzoek indienen om chatten mogelijk te maken. Vervolgens heeft WhatsApp maximaal drie maanden na dat verzoek de tijd om het werkend te krijgen.

Maar zelfs dan betekent het niet dat je het meteen kan gebruiken, want WhatsApp waarschuwt dat het nog langer kan duren voordat het publiekelijk beschikbaar is. We weten dus nog niet vanaf wanneer je berichten in WhatsApp kan uitwisselen met gebruikers van andere chatapps en welke chatapps dat dan precies zijn.

WhatsApp-bericht aanpassen

Eerder al ontdekkingen gedaan

De aanpassingen waren eerder al te vinden in de nieuwste betaversie van WhatsApp voor iOS en werden ontdekt door WABetaInfo. Er is een nieuw onderdeel ‘chats van derden’ toegevoegd, dat toegang geeft tot andere chatdiensten zoals Telegram en Discord. Het onderdeel blijft nu nog verborgen in de gebruikersinterface. Het betekent dat je WhatsApp kunt gebruiken om ook in contact te blijven met vrienden die andere chatdiensten gebruiken.

Voor WhatsApp kan dat wel eens gunstig uitpakken: je hebt dan één plek waar je met iedereen in contact blijft en zult de WhatsApp-app nog intensiever gebruiken. Tegelijkertijd is het ook goed nieuws voor andere chatapps: als je bijvoorbeeld liever Signal gebruikt om berichten mee te sturen, hoef je niet meer voor die ene vriend WhatsApp te installeren of te openen. Je kunt dan gewoon de chatapp naar keuze gebruiken, mits die chatapp samenwerkt met WhatsApp. Het openstellen van WhatsApp voor andere chatdiensten was eerder al uitgelekt.

En Apple dan?

Je vraagt je misschien af: wat moet Apple met iMessage doen? Apple valt met iMessage buiten de regels van de Digital Markets Act, omdat de dienst in Europa te klein is om te gelden als poortwachter. Eerder liep er een onderzoek naar iMessage en Apple was van mening dat het met de chatdienst niet hoeft te voldoen aan de regels om het open te stellen. Daar bleek de EU het mee eens te zijn.

Bekijk ook

Apple hoeft iMessage niet open te zetten voor andere chatdiensten

Apple hoeft met iMessage niet aan de DMA-regels in de EU te voldoen en hoeft iMessage dan ook niet open te stellen. Dat heeft de Europese Commissie besloten na uitgebreid onderzoek.

Om als poortwachter te worden beschouwd moet een bedrijf aan de volgende kenmerken voldoen:

  • in de afgelopen 3 jaar binnen de Europese Unie een jaaromzet van ten minste € 7,5 miljard of een marktwaardering van ten minste € 75 miljard
  • maandelijks ten minste 45 miljoen eindgebruikers
  • ten minste 10 000 zakelijke gebruikers die in de EU gevestigd zijn
  • in ten minste 3 lidstaten zeggenschap over een of meer kern­platform­diensten

De Europese Commissie heeft 6 poortwachters aangewezen die uiterlijk in maart 2024 aan hun nieuwe verplichtingen moeten voldoen: Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta en Microsoft. Wat de App Store betreft valt Apple zeker onder de definitie van poortwachter, maar bij iMessage dus niet. Apple is ondertussen wel bezig met de voorbereidingen om Rich Communication Service (RCS) te ondersteunen op de iPhone, waardoor de communicatie tussen iPhone- en Android-gebruikers soepeler zal verlopen. RCS op de iPhone wordt een vervanger voor sms en zal er niet voor zorgen dat chatdiensten van derden voortaan in iMessage vrijuit gebruikt kunnen worden.

Bekijk ook

iPhone krijgt in 2024 ondersteuning voor RCS, Google verklapt wanneer

Apple heeft aangekondigd dat ze volgend jaar RCS gaan ondersteunen. RCS is de opvolger van sms en heeft veel voordelen. iMessage blijft echter exclusief voor Apple-apparaten.

Meta kan vanwege het massale gebruik van WhatsApp moeilijk ontkennen dat ze poortwachter zijn en is dus al een tijd geleden aan de slag gegaan. Volgens de DMA moeten grote berichtenplatforms een vorm van interoperabiliteit bieden, zodat gebruikers niet gedwongen worden een andere app te downloaden om met hun vrienden en familie in contact te blijven.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 07 maart: Artikel herschreven en geactualiseerd voor de aankondiging.
  • 2024 - 07 maart: Artikel herschreven en geactualiseerd voor de aankondiging.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 5 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.