Aqara U200 deurslot in Europa

Aqara U200 deurslot met HomeKit vanaf nu op Kickstarter

De Kickstarter-pagina van het slimme deurslot Aqara U200 is nu live. Daarmee kan iedereen dit project ondersteunen. Dit deurslot is gericht op Europese sloten, werkt met HomeKit én krijgt ook (volgens planning) ondersteuning voor Apple's huissleutels in Wallet.

Er zijn al meerdere HomeKit-deursloten verkrijgbaar, maar het unieke van dit slot is dat Aqara ondersteuning belooft voor Apple Home Key, waardoor je je huissleutel in de Wallet-app kan zetten. Er zijn nog geen Europese deursloten die deze functie aanbieden. De voornaamste reden is dat er aan de buitenkant ook een unit moet zijn waar je je iPhone of Apple Watch tegenaan houdt, terwijl Europese slimme deursloten altijd aan de binnenkant gemonteerd worden. Aqara verwerkt dit daarom in de meegeleverde keypad. Aqara wacht nog op certificering vanuit Apple, dus de functie zal niet meteen beschikbaar zijn. Pas in een latere update voegt Aqara dit toe (als het wordt goedgekeurd). Ondersteuning voor HomeKit (via Matter) is wel gewoon meteen aanwezig.

Artikelupdates

De Kickstarter-pagina van de Aqara U200 staat nu live en laat je het project ondersteunen met korting op het HomeKit-deurslot. Op dit moment zijn nog enkele exemplaren van het slimme deurslot met korting beschikbaar (totaal $189,-), maar je moet wel snel zijn. Op een later moment komt het slot ook via andere kanalen beschikbaar. De Kickstarter-bestellingen worden naar verwachting in april geleverd.

Het doel van de Kickstarter-campagne was gesteld op €9.213,-, maar dat is op moment van schrijven allang behaald. Op de pagina lees je meer over geschikte deursloten en nog veel meer.

Aqara heeft aangekondigd dat het Europese deurslot Aqara U200 vanaf 27 februari op Kickstarter van start zal gaan. Ook zal Apple HomeKey op termijn worden ondersteund via een over-the-air update. Hiervoor heeft Aqara nog autorisatie van Apple nodig. De Kickstarter-pagina vind je hier.

Aqara heeft nu bevestigd dat het Europese deurslot U200 inderdaad met Apple Home Key werkt.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 8 januari 2024

Eigenlijk werd de Aqara Smart Lock U200 al aangekondigd als één van de 5 nieuwe Aqara-producten op de IFA 2023-beurs. Inmiddels is de volgende techbeurs in volle gang, maar daar is alweer een nieuw deurslot te zien: de U300, gericht op de Amerikaanse markt. Ondertussen zitten we in Europa nog te wachten op de release van de U200. Die zou wel eens een primeur kunnen hebben: volgens gelekte informatie op Reddit werkt hij met Apple Home Key. Dit houdt in dat je je digitale huissleutels kunt bewaren in de Wallet-app en de deur kunt ontgrendelen door je iPhone of Apple Watch bij het slot te houden.

Aqara U200 met Apple Home Key

Apple Home Key is overigens geen officiële merknaam van Apple. Op de Nederlandse supportpagina wordt het dan ook simpelweg ‘huissleutel op de iPhone’ genoemd. Logisch eigenlijk, want Apple kan algemene termen zoals ‘huissleutel’ (net als ‘autosleutel‘) niet zomaar als eigen merknaam registreren.

Onderstaande afbeelding maakt (bij het derde icoontje) duidelijk dat NFC en Apple-huissleutels worden ondersteund. Ook werkt het deurslot met Matter-over-Thread, kun je ontgrendelen op basis van geolocatie en heb je meerdere toegangsmethoden om het slot te openen. Je kunt de U200 net als Nuki en Yale over je bestaande deurslot heen zetten.

Aqara U200 deurslot met Apple Home Key
Aqara U200 deurslot met Apple Home Key. Bron: Reddit.

Het is onduidelijk waar het hierboven getoonde screenshot vandaan komt en of het authentiek is. Wel meldde een Duitse website in september 2023 al, dat Aqara overwoog om Home Key te ondersteunen maar dit toen nog niet definitief kon beloven.

Aqara U200 Kickstarter nog niet van start

Aqara liet vorig jaar weten dat ze geld zouden inzamelen via een crowdfunding-campagne op Kickstarter om de ontwikkeling van dit slot te financieren, maar die campagne is gek genoeg nog helemaal niet van start gegaan. Het kan dus nog wel even duren voordat we dit nieuwe deurslot daadwerkelijk in de winkel zien liggen. Dat is jammer, want het totaalpakket is erg veelbelovend.

Het deurslot is zowel bedraad als op batterij te gebruiken en wordt geleverd met een nummerpad, die je bij andere fabrikanten vaak los erbij moet kopen. Hij is geschikt voor diverse smart home-systemen, waaronder HomeKit. Met een Aqara NFC-kaart of een smartphone met NFC kun je je deurslot openmaken. Er zitten ook nog wat andere toegangsfuncties op zoals auto-unlock, een vingerscanner, pincodes en mobiele apps.

Deze blije man installeert de Aqara (op onrealistische wijze) in minder dan een minuut:

Ook nieuw: Aqara U300 voor de Amerikaanse markt

Ondertussen is Aqara alweer druk met het volgende product: de U300 voor de Amerikaanse consument. Deze is op CES 2024 te zien, samen met de nieuwe M3-hub en een nieuwe slimme stekker die tevens als border router kan dienstdoen. De Aqara U300 is geschikt voor binnen en buiten en vervangt de standaard draaiknop of deurhendel die je op Amerikaanse deuren vindt. In dit geval is de nummerpad en de deurhendel al in het product geïntegreerd.

Aqara U300 deurslot
Dit Aqara U300 deurslot is opvolger van de (eveneens Amerikaanse) Aqara U100 en is niet geschikt voor Europese deuren.

Hij gebruikt Matter-over-Thread en heeft een batterijduur tot 8 maanden. Ook zit er een vingerscanner en een nummerpad bij, is met NFC en met diverse spraakassistenten te openen. Aqara spreekt echter met geen woord over de ondersteuning van Apple Home Key, dus wat dat betreft tasten ze nog even in het duister. Het zou mooi zijn als de Europese variant U200 dat wél krijgt.

Bekijk ook

Zo werkt Apple Home Key voor digitale huissleutels

Apple heeft in 2021 Home Key aangekondigd, als onderdeel van HomeKit. Dit houdt in dat je een digitale huissleutel in Apple Wallet kunt bewaren. Hiermee kun je een deurslot openen. Hoe het werkt en wat je ervoor nodig hebt, lees je in deze gids!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 27 februari: Artikel bijgewerkt voor start op Kickstarter en verduidelijkt dat ondersteuning voor Apple's huissleutels in Wallet op de planning staat.
  • 2024 - 27 februari: Artikel bijgewerkt voor start op Kickstarter en verduidelijkt dat ondersteuning voor Apple's huissleutels in Wallet op de planning staat.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 15 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.