IKEA Tradfri gateway met Android toestel

IKEA overweegt ondersteuning meerdere huizen voor Home Smart-systeem

Makers beantwoorden vragen van gebruikers
Tijdens een vragensessie op Reddit hebben ontwikkelaars van het IKEA Home Smart team vragen beantwoord van gebruikers. Zo hebben de makers laten weten dat ze overwegen om de app te laten samenwerken met meerdere huizen.

IKEA’s Home Smart-systeem is een relatief voordelige manier voor slimme verlichting, rolgordijnen en meer. De Tradfri-collectie bestaat inmiddels uit veel verschillende lampen en vorig jaar zijn daar de rolgordijnen bij gekomen. Toch is het systeem nog alles behalve compleet, want gebruikers hebben nog heel veel wensen voor verbeteringen. In een ask me anything (AMA) op Reddit hebben de makers vragen beantwoord.

IKEA Home Smart overweegt ondersteuning meerdere huizen

Een groot nadeel van het systeem van IKEA is dat er geen ondersteuning is voor meerdere huizen. Dat betekent dat je de app maar aan één IKEA-hub kan koppelen. Als je bijvoorbeeld zowel thuis als op kantoor een hub hebt of bij je eigen huis en de woning van je ouders, kan je ze dus niet allebei met je eigen iPhone bedienen. De enige oplossing hiervoor is door Tradfri te koppelen aan HomeKit, want dat werkt wel met meerdere huizen. Ook Philips Hue laat je meerdere bridges aan de app koppelen.

IKEA geeft aan dat ze de wens voor ondersteuning voor meerdere hubs begrijpen. De ontwikkelaars gaan ernaar kijken om dit in de toekomst mogelijk te maken. Het is nog geen concrete toezegging dat het binnenkort toegevoegd gaat worden, maar desalniettemin is het goed om te weten dat er serieus naar gekeken wordt.

Andere functies die de makers overwegen, zijn het toevoegen van een backup-functie (waarmee je je eerdere instellingen terug kunt zetten) en het opstarten van een publieke betaprogramma, waar gebruikers zich voor kunnen aanmelden en nieuwe functies vroegtijdig kunnen testen.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA

Geen nieuwe informatie over producten en accessoires
De vragensessie heeft geen nieuwe informatie opgeleverd wat betreft nieuwe producten of accessoires. Een gebruiker vroeg ook of er plannen zijn om accessoires zoals de bewegingssensor zichtbaar te maken in andere domoticasystemen, zoals HomeKit of Alexa. Bij Philips Hue is dat wel het geval, waardoor je ook andere HomeKit-apparaten kan triggeren met een beweging. De ontwikkelaar van het Tradfri-team wilde hier helaas niet verder op in gaan.

IKEA geeft wel aan dat ze wat producten betreft kijken naar alle gebieden in de smart home. Nu zijn het dus alleen nog lampen, stekkers en rolgordijnen, maar daar komen in de toekomst mogelijk nog meer categorieën bij. Welke dit zijn, is nog maar de vraag. Tot slot is duidelijk geworden dat de Snelkoppelknop (ook wel Shortcut Button) geschikt is voor één scene. Je kan bijvoorbeeld niet twee keer achter elkaar drukken om andere scenes te activeren. De knop verschijnt volgens de planning dit voorjaar.

Bekijk ook

IKEA Snelkoppelknop uitgesteld naar later dit voorjaar

IKEA heeft de nieuwe Snelkoppelknop (Shortcut Button) voor scenes nu officieel onthuld. De knop is te vinden op de website van de meubelgigant en kost €7,99. Maar de introductie is alweer uitgesteld.

Bekijk ook de volledige vragensessie met de IKEA-ontwikkelaars op Reddit. Daarin hebben ze antwoord gegeven op nog veel meer vragen. Eerder werd al bekend wat de plannen voor IKEA Home Smart in 2020 zijn. Zo wordt het binnenkort een stuk makkelijker om nieuwe apparaten te koppelen, omdat je daar geen fysieke losse knop meer voor nodig hebt.

Bekijk ook

Dit zijn IKEA's plannen met smart home in 2020

IKEA heeft een voorproefje gegeven op wat ze in 2020 van plan zijn. Er zullen twee tekortkomingen worden opgelost en er komt een nieuw product aan, die je overal in huis kunt gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.