Tradfri Snelkoppelknop IKEA

IKEA Snelkoppelknop uitgesteld naar later dit voorjaar

IKEA heeft de nieuwe Snelkoppelknop (Shortcut Button) voor scenes nu officieel onthuld. De knop is te vinden op de website van de meubelgigant en kost €7,99. Maar de introductie is alweer uitgesteld.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 22 januari: IKEA heeft laten weten dat de introductie van de IKEA Snelkoppelknop is uitgesteld naar later in het voorjaar, zodat het bedrijf meer tijd heeft om de software te optimaliseren. Aanvankelijk zou de knop rond 1 februari in de winkel komen.

Hieronder vind je het officiële statement, dat we via het PR-bureau van IKEA kregen toegestuurd:

Het IKEA Home smart ecosysteem wordt continu verbeterd en uitgebreid. We voegen nieuwe fysieke besturingen en digitale functies toe om je woning te kunnen bedienen. IKEA ontwikkelt momenteel opties om jouw favoriete sfeer in huis zo snel mogelijk te creëren via ‘shortcuts’. Deze functie wordt verkrijgbaar via de IKEA Home smart app en via de fysieke TRÅDFRI snelkoppelknop. De lancering van de TRÅDFRI snelkoppelknop en de update van de IKEA Home smart app is uitgesteld naar later in het voorjaar van 2020 in verband met nieuwe technische voorschriften.

Update 9 januari: IKEA Nederland bevestigt tegenover Bright dat de Snelkoppelknop naar verwachting rond 1 februari verkrijgbaar zal zijn in Nederlandse filialen.

IKEA Snelkoppelknop

De knop zou in het voorjaar van 2020 verschijnen, maar staat nu al op de Nederlandse webpagina van IKEA. Afgelopen zomer lekten details over de knop uit en in oktober verschenen er al afbeeldingen van de Shortcut Button, zoals ‘ie in het Engels heet. In Nederland is gekozen voor de naam Snelkoppelknop. De prijs van €7,99 lijkt erg goedkoop voor een slimme knop, maar deze knop van IKEA heeft wel z’n beperkingen. Zo kun je er maar één scene mee activeren. Het is dan ook de bedoeling dat je meerdere knoppen door het huis heen neerlegt of aan de muur plakt.


“Eén druk op de knop en de stemming zit er meteen in”, legt IKEA uit. “Met deze slimme snelkoppelknop creëer je het juiste licht voor een goede morgen of een romantisch diner, speel je je lievelingsmuziek en stuur je je rolgordijnen – en alles met één enkele druk.” De knop werkt niet met HomeKit en je hebt een Tradfri-gateway nodig. Bedienen doe je niet via Apple’s Woning-app, maar via de IKEA Home Smart-app. Om te weten welke scene er aan een knop is gekoppeld kun je de meegeleverde stickers erop plakken. IKEA levert 3 voorgedrukte stickers mee en 3 lege, waarop je zelf je scene kunt tekenen. Hieronder zie je nog meer foto’s van deze Snelkoppelknop.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA
Bedienen doe je met IKEA’s eigen app.

De knop kan bijvoorbeeld handig zijn om bij de huisdeur te plaatsen, zodat je bij het weggaan meteen alle lichten kun uitschakelen. Of je gebruikt ‘m naast je bed om bij het opstaan de IKEA-rolgordijnen te openen. Die werken sinds een paar dagen met HomeKit, maar alleen als je via een VPN de Amerikaanse firmware-update binnenhaalt.

IKEA Snelkoppelknop stickers
Je kunt zelf stickers op de knop plakken.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA
Bij het opstaan kun je meteen op de knop drukken.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA
Een van de voorgedrukte scenes: een kop en schotel met theezakje.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA
Je kunt de knop ook aan de muur plakken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 22 januari: De introductie van de snelkoppelknop is uitgesteld.
  • 2020 - 09 januari: Reactie van IKEA over de verschijningsdatum toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.