CarPlay preview: CarPlay van de toekomst.

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 januari 2024: In de code van de iOS 17.4 beta zijn aanwijzingen gevonden voor het vernieuwde CarPlay, dat in 2024 voor het eerst in auto’s te vinden zal zijn. Dit zijn de eerste 8 apps van CarPlay 2.0:

  • Car Camera — geeft beelden weer van de camera aan de achterkant (indien aanwezig)
  • Auto Settings — systeeminstellingen voor de auto
  • Closures — melding als er één of meer deuren open staan
  • Charge — accuniveau en laadstatus voor elektrische voertuigen
  • Climate — voor het regelen van airco, verwarming en dergelijke
  • Trips — een logboek voor afgelegde ritten
  • Media — radiostations en andere audio- en videofuncties
  • Tire Pressure — bandendruk en meldingen voor lage druk (niet op onderstaande afbeelding)
CarPlay 2.0 icoontjes van apps
Appiconen van de CarPlay 2.0 apps, ontdekt in de code van iOS 17.4

Sommige apps zul je niet zo regelmatig openen (zoals die voor bandenspanning en openstaande deuren), maar zijn vooral bedoeld om waarschuwingen te geven. Later ontdekte Steve Moser nog meer afbeeldingen:

CarPlay 2 iconen

Apple heeft ook de tekst op de website aangepast van “Vehicle announcements coming in late 2023” naar: “First models arrive in 2024”. Daarnaast is er een gerucht van ShrimpApplePro dat de vernieuwde CarPlay een speciale Apple Silicon-chip vereist voor het verwerken van alle sensordata en het streamen vanaf de iPhone. Apple zou ook een percentage van de omzet willen hebben. Dit is echter nog niet bevestigd.

Update 20 december 2023: De eerste auto’s met de nieuwe generatie CarPlay zijn aangekondigd. Het gaat om Porsche en Aston Martin.

Bekijk ook

Eerste auto’s met vernieuwde CarPlay: deze merken hebben de primeur

De eerste auto's met de volgende generatie Apple CarPlay zijn nog net op het nippertje aangekondigd vóórdat 2023 voorbij is. Porsche en Aston Martin laten zien hoe hun CarPlay-dashboard er in 2024 uit gaat zien.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van juni 2022.

CarPlay van de toekomst: de volgende generatie is onderweg

CarPlay bestaat inmiddels alweer acht jaar en in de basis is het systeem voor in je auto al die tijd hetzelfde gebleven. Er zijn apps, functies en andere mogelijkheden bijgekomen die het gebruik een stuk prettiger maken, maar zo’n grote stap als Apple volgend jaar wil gaan maken is nog niet eerder gebeurd. De CarPlay van de toekomst, door Apple ook wel de volgende generatie van CarPlay genoemd, biedt veel meer dan wat er nu mogelijk is. Meer schermen, meer bedieningsopties, meer alles: dit zijn de mogelijkheden van de toekomstige versie van CarPlay. Maar wanneer kun je ermee aan de slag? Dat is nog heel erg afhankelijk van autobouwers.

#1 CarPlay op meer schermen

De toekomstige versie van CarPlay breidt zich uit naar veel meer schermen. De interface bevindt zich dus niet alleen maar in het scherm dat in het midden van je dashboard staat. Steeds meer auto’s hebben een virtueel instrumentenpaneel en extra langwerpige schermen bovenop het dashboard. De nieuwe versie van CarPlay kan gebruikmaken van al deze schermen en toont daarbij de relevante informatie op de juiste plaats. Het ziet er bijzonder indrukwekkend uit: alles bij elkaar lijkt het wel alsof je in een Apple Car rijdt. Het maakt ook niet uit hoe de schermen van je auto opgesteld zijn: CarPlay past zich hier automatisch op aan.

CarPlay preview: CarPlay van de toekomst.

#2 Snelheidsmeter, toerental en meer

Heeft de auto een virtueel instrumentenpaneel? Dan kan dit helemaal ingericht worden door CarPlay. Je snelheidsmeter, toerental, brandstofmeter, batterijpercentage en nog veel meer kun je hier weergeven zoals jij dat wil. Het heeft wat weg van het aanpassen van de Apple Watch-wijzerplaat: je kan kiezen voor klassieke ronde meters, maar ook meer moderne varianten met balken en meer. Je kan zelfs de kleuren aanpassen om het naar je eigen smaak in te delen. Je kan het ook nog eens combineren met een live weergave van je navigatie in Apple Kaarten.

Volgende generatie CarPlay met virtueel instrumentenpaneel.

#3 Widgets met agenda, het weer en meer

De toekomstige versie van CarPlay krijgt ook ondersteuning voor widgets. Denk aan je agenda-afspraken, verschillende klokken voor aparte tijdzones, een Weer-widget met de huidige en toekomstige temperaturen, een aparte muziek-widget voor je huidige nummer en nog veel meer. Je kan deze op een apart scherm op je dashboard zetten (indien aanwezig), maar ook in je virtuele instrumentenpaneel. Apple lijkt je de vrijheid te geven om alles in te stellen zoals je zelf wil, maar hoe je dat precies moet gaan doen is nog niet duidelijk.

Widget in het CarPlay van de toekomst.

#4 Klimaatbediening van de auto

CarPlay is vooral bedoeld om functies van je iPhone naar je autoscherm te halen, maar met de volgende generatie van CarPlay kan het ook andersom: functies van je auto bedienen via de CarPlay-interface. Denk dan aan de temperatuur in je auto, je stoelverwarming, je airco en nog veel meer. In de beelden die Apple liet zien, vind je deze knoppen onderin het hoofdscherm. Het uiteindelijke ontwerp en mogelijkheden kan per auto verschillen.

Klimaatbediening in de auto met CarPlay.

#5 Geschikte auto’s: welke doen mee?

Doordat de gehele interface zo afgestemd is op de indeling van de schermen in de auto’s, werkt Apple samen met bekende autofabrikanten om dit allemaal mogelijk te maken. Tijdens de presentatie liet Apple zien welke merken in ieder geval mee gaan doen. Het gaat om de volgende autofabrikanten:

  • Acura
  • Audi
  • Ford
  • Honda
  • Infiniti
  • Jaguar
  • Land Rover
  • Lincoln
  • Mercedes
  • Nissan
  • Polestar
  • Porsche
  • Renault
  • Volvo
Schermen in CarPlay van de volgende generatie.

Het is nog niet bekend welke modellen precies mee gaan doen, maar alleen dat deze automerken aan boord zijn.

#6 Wanneer komt het nieuwe CarPlay beschikbaar?

Ondanks dat de nieuwe generatie CarPlay tijdens de presentatie van iOS 16 werd aangekondigd, moeten we er nog veel langer op wachten. Apple zegt dat de eerste geschikte automodellen vanaf het najaar van 2023 aangekondigd worden. Dat betekent ook dat het daarna nog veel langer gaat duren voordat de eerste auto’s met deze nieuwe CarPlay daadwerkelijk de weg op rijden. Reken dus op ergens in begin 2024 op z’n vroegst.

CarPlay volgende generatie dashboard met instrumentenpaneel.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.