Brydge Pro+ toetsenbord trackpad voor iPad en iPadOS

Brydge maakt doorstart na financiële problemen: toetsenbordhoes komt terug

Brydge maakte iPad-toetsenborden en docking stations, die goed in de smaak vielen. Maar financieel ging het slecht met het bedrijf: het merk en de intellectuele eigendommen moesten gedwongen worden verkocht en de toekomst was onzeker. Nu maakt Brydge een doorstart met enkele oud-medewerkers... als dat maar goed gaat.

Update 30 juni 2023: Na een eerder faillissement heeft Brydge een doorstart gemaakt en enkele voormalige topmensen zijn ook teruggekeerd. De merknaam en intellectuele eigendommen blijken te zijn gekocht door een bedrijf met de naam Uinita Products en staan nu onder leiding van Leon Rossi, voormalig CFO van Brydge. Ook voormalig hoofd verkoop Alan Way is van de partij en is nu Chief Revenue Officer. Het plan is om Brydge sterker en beter voort te zetten. Of ze ook iets gaan doen aan de nooit geleverde bestellingen en onbetaalde salarissen, is nog niet bekend. Mochten de producten weer terug op de markt kopen, dan raden we aan om ze niet online te kopen, maar in offline winkels zodat je je product meteen in handen hebt.

Hieronder lees je ons eerdere nieuwsbericht van 5 mei 2023.

Brydge maakte van je iPad een laptop

Brydge is een bekende naam onder Apple-gebruikers. Met de toetsenbordhoezen kun je zorgen dat je iPad eruit ziet als een laptop, zodat je er prettiger lange stukken op kunt typen. En daarmee zijn ze uniek: zelfs de toetenbordhoezen van Apple en Logitech hebben niet dezelfde look-and-feel. Na de overname van Henge volgden ook Thunderbolt-docking stations en een toetsenbord met multitouch trackpad. Maar daarna ging het bergaf. De afgelopen maanden waren producten niet meer goed verkrijgbaar en op de sociale media was Brydge opvallend stil. Op 28 april 2023 ging de website offline; sindsdien is er alleen nog maar een logo te zien.

Volgens mede-CEO Nicholas Smith is er sprake van beslaglegging omdat Brydge niet aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Dit heeft te maken met toeleveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie, waardoor een domino-effect ontstond. Een investeerder heeft de beslaglegging in gang gezet en als gevolg daarvan moest Brydge de merknaam en de intellectuele rechten verkopen aan een derde partij. Het is onzeker wat de nieuwe eigenaar gaat doen, maar één ding weten we wel: de oorspronkelijke CEO’s Toby Mander-Jones en Nicholas Smith zijn er niet meer bij betrokken.

Brydge Max Plus voor iPad Pro

Smith hoopt dat de nieuwe eigenaar van het merk doorgaat met het verder ontwikkelen van de producten, maar heeft daar zelf geen invloed meer op:

I hope the acquirer of the Brydge brand and IP can continue the legacy of innovation of the BRYDGE brand and take the products and brand to new heights. We recognize there are current outstanding items, including unshipped ProDock preorders and other company matters, and we are working through these items as part of this process.

Volgens Smith spelen er nog meer problemen, maar kunnen die nu nog niet openbaar worden gemaakt in verband met de vertrouwelijke situatie. Voor mensen die al een Brydge-product besteld hadden, is het nog even spannend wat er gaat gebeuren. De nieuwe eigenaren zouden bereid zijn om de nog lopende bestellingen af te wikkelen. Er was al wel weer nieuwe voorraad gearriveerd, maar die mag nog niet worden uitgeleverd nu de beslaglegging geldt.

iTrack trackpad van Brydge

Mooie producten, CEO’s met opgeblazen ego
Er zijn geen tekenen van financieel mismanagement bij Brydge. Voormalige medewerkers spreken vol lof over de bedrijfscultuur en zijn trots op de producten die ze gemaakt hebben. Wel zou de structuur met twee CEO’s wel eens tot problemen hebben geleid. Smith was vooral goed op het gebied van product en marketing, terwijl Mander-Jones zich met de financiële zaken bezighield. Beide zouden volgens voormalige medewerkers beschikken over een opgeblazen ego, al kan dat ook worden opgevat als passie voor het bedrijf en verdere groei, waar uiteindelijk iedereen beter van werd. Volgens anderen leidde het echter tot een vijandige werkomgeving met twee CEO’s die vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden, met een ‘good cop’ (Mander-Jones) en een ‘bad cop’ (Smith). Na twee mislukte overnames en meerdere ontslagrondes zouden de problemen zich hebben opgestapeld. Medewerkers hebben sinds januari geen salaris meer ontvangen en zullen ondertussen iets minder enthousiast zijn geworden over het bedrijf.

Nog snel een Brydge kopen? Dat kan

In Nederland was Brydge korte tijd verkrijgbaar bij de Apple Store. Wil je nog snel een toetenbordhoes van Brydge inslaan, dan kan dat (zonder risico) bij webwinkels die ze nog op voorraad hebben:

Een zeer uitgebreide geschiedschrijving over Brydge vind je bij 9to5Mac.

Bekijk ook

De beste iPad-toetsenbordhoezen: makkelijker typen en bescherming voor onderweg

Wil je graag makkelijk typen op een iPad en hem tegelijkertijd goed beschermen als je onderweg bent? Dat kan met deze toetsenbordhoezen voor de iPad. We zoeken de beste iPad-toetsenbordhoes die bij jou past.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.