MacBook Pro M2 2022

Refurbished MacBook: alles wat je moet weten

Met een refurbished MacBook kun jij je een echte MacBook veroorloven, zonder dat je enorm veel geld kwijt bent. Met een refurbished MacBook weet je dat de laptop compleet is nagekeken, schoongemaakt en van nieuwe onderdelen voorzien. Dit moet je weten bij de aanschaf!

Prijs (vanaf €1.219,-)

Refurbished MacBooks: koopadvies en meer

Steeds meer mensen kiezen voor een refurbished MacBook. Vooral bij een eerste MacBook kopen kan het verstandig zijn om eerst voor een gereviseerd exemplaar te kiezen. Zo heb je toch garantie op je MacBook en betaal je een lagere prijs. Refurbished MacBooks zijn er in allerlei soorten en maten, vandaar dat we je helpen bij de aanschaf.

Wat is een refurbished MacBook?

Een refurbished MacBook is uitvoerig gecontroleerd, gereinigd en indien nodig gerepareerd. De meeste aanbieders controleren hun MacBooks op meerdere technische onderdelen en defecte onderdelen worden daarbij vervangen. Daardoor zijn ze nauwelijks van nieuw te onderscheiden. Er is sprake van verschillende productcondities. De exemplaren die er als nieuw uit zien, zijn het duurst. Vind je het prima als er wat krasjes of deukjes in de behuizing zitten, dan ben je goedkoper af. Verderop leggen we uit welke productcondities er zijn bij refurbished.

‘Refurbished’ betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Meestal gaat het om een gebruikte MacBook, maar het kan ook gaan om een ‘remarketed’ exemplaar. Deze komen bijvoorbeeld uit geannuleerde orders, voorraadoverschotten en dergelijke. Deze MacBooks zijn vaak gloednieuw. Het kan ook gaan om MacBooks met geopende verpakkingen, bijvoorbeeld mensen die binnen de zichttermijn hun bestelde MacBook weer hebben teruggestuurd. Deze kan niet meer als nieuw verkocht worden, maar is slechts een paar dagen gebruikt en daarom in prima conditie.

Welke refurbished MacBook heb ik nodig?

Om de juiste MacBook te kunnen kiezen is het goed om te weten wat er zoal te koop is. Bekijk daarvoor ons overzicht MacBook kopen of check ons overzicht met de MacBook verschillen, zodat je de verschillende opties kunt vergelijken.

Het model dat de meeste mensen aanspreekt is de 12-inch MacBook, omdat deze compact en licht van gewicht is en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Voor gangbare kantoortoepassingen is dat voldoende. Wil je een zwaarder model, dan is er de MacBook Pro. Dit is de krachtigste MacBook voor professionals die je in meerdere uitvoeringen kunt aanschaffen. Je kunt deze grafisch nog krachtiger maken door een eGPU aan te sluiten, een aparte grafische kaart.

Zoek je een zo goedkoop mogelijke laptop, dan ben je het beste af met de MacBook Air, maar deze is uiteraard wel wat minder krachtig en heeft geen Retina-scherm.

Gebruikte MacBook: refurbished of tweedehands?

Als je een gebruikte MacBook zoekt hebt je in feit twee keuzes: refurbished of tweedehands. Een groot voordeel van refurbished MacBooks is dat ze volledig zijn nagekeken, schoongemaakt en eventueel voorzien van nieuwe onderdelen. Daardoor heb je meer zekerheid dan bij een tweedehands MacBook van Marktplaats, waarbij je ‘garantie tot aan de deur krijgt’. Je bent nooit 100% zeker dat de MacBook technisch nog in orde is, omdat je vaak maar kort de tijd hebt om het exemplaar te controleren. In onze gids over tweedehands MacBooks hebben we een checklist opgenomen van punten waar je op moet letten bij zo’n gebruikt exemplaar, maar de volledige verantwoordelijkheid of alles is gecontroleerd ligt dan wel bij jou. Bij een refurbished MacBook besteed je een groot deel van de controle uit aan een expert. Hij of zij weet precies op welke punten de MacBook gecontroleerd moet worden en zal eventuele defecte onderdelen vervangen. Bovendien krijg je bij de meeste refurbished MacBooks 1 of 2 jaar garantie, zodat je bij problemen terug kunt naar de aanbieder. Bij een tweedehands MacBook van Marktplaats is dat ondenkbaar. Dit is ook de reden waarom een MacBook van Marktplaats vaak goedkoper is: je hebt geen enkele garantie en moet alles zelf doen.

Bij welke refurbished MacBook-aanbieders kun je terecht?

Voor refurbished MacBook kun je bijvoorbeeld terecht bij:

(🏅aangesloten bij Keurmerk Refurbished)

Wat is een redelijke prijs voor een refurbished MacBook?

Er zijn nogal wat verschillen in prijs bij refurbished MacBooks. Wil je weten wat redelijk is? Je kunt de waarde van een gebruikte MacBook controleren op Mac2Sell.

In welke conditie is de refurbished MacBook?

Refurbished MacBooks zijn volledig gecontroleerd en schoongemaakt, maar de behuizing wordt meestal niet vervangen. Daardoor kunnen aan de buitenkant krassen of deukjes zichtbaar zijn. Die zijn uiteraard niet van invloed op de werking van de MacBook, maar ze bepalen wel de prijs. Hoe meer schade, hoe minder je betaalt.

Om onderscheid te maken tussen refurbished MacBooks hanteren verkopers verschillende condities:

 • Zo goed als nieuw: geen zichtbare gebruiksschade, bijna niet van nieuw te onderscheiden. Geen krasjes of deukjes.
 • Licht gebruikt (A-grade): lichte gebruikssporen, zoals kleine krasjes. Geen deukjes.
 • Zichtbaar gebruikt (B-Grade): duidelijke gebruikssporen, waaronder deukjes in de behuizing of krasjes op het scherm.

Uiteraard zijn refurbished MacBooks volledig gecontroleerd op de technische werking. Dus ook al heeft een MacBook wat krasjes, dat wil nog niet zeggen dat de MacBook technische problemen vertoont. De modellen met zichtbare gebruikssporen zijn uiteraard het goedkoopst, dus ben je zelf niet zo heel netjes met je spullen dan kan een iets beschadigde MacBook een prima keuze zijn.

Waarop letten bij een refurbished MacBook?

Belangrijke punten om op te letten:

 • Welke processor zit erin? Vaak gaat het om een Intel Core i5, i7 of i9 (hoe hoger, hoe beter). Let daarbij niet alleen op de kloksnelheid maar ook op de powerboost die de processor bij zwaardere belasting kan geven.
 • Hoeveel werkgeheugen (RAM) zit erin? Vaak is er sprake van 8GB, 16GB of 32GB geheugen. Hoe meer, hoe beter de MacBook in staat is om zware toepassingen te draaien.
 • Hoeveel opslag zit erin? Soms gaat het om 128GB, 256GB of zelfs 1TB. Het maximum is momenteel 4TB, maar dat zul je bij refurbished MacBooks niet vaak aantreffen.
 • Zit er een Retina-scherm in? Sinds 2014 gebruikt Apple deze nieuwe schermtechniek met een hogere pixeldichtheid. Alles wat je op het scherm leest is daardoor een stuk scherper. Air-modellen hebben nooit een Retina-scherm.

Refurbished MacBooks kunnen voormalige demo-modellen zijn, maar ook laptops die zakelijk zijn gebruikt. Controleer daarom goed voordat je met je aankoop naar huis gaat.

Waarom een refurbished MacBook kopen?

Een refurbished MacBook kopen heeft zo zo’n voordelen. Hieronder noemen we een aantal op:

 • Duurzaam: MacBooks gaan lang mee en hergebruik is ook nog eens goed voor het milieu. Apple-producten krijgen een tweede leven en belanden daardoor niet op de afvalberg.
 • Betaalbaar: Voor veel mensen is de refurbished MacBook hun eerste Mac. Voor een paar honderd euro heb je een refurbished MacBook, terwijl je voor een nieuw exemplaar minstens duizend euro kwijt bent.
 • Garantie: Bij de meeste refurbished MacBooks krijg je 1 of 2 jaar garantie, zie verderop.
 • Snel in huis: Refurbished aanbieders werken net als normale winkels: als je voor 23:59 uur bestelt heb je jouw MacBook vaak al de volgende dag in huis.
 • Recht op retour: Als je je MacBook online aanschaft kun je deze binnen 14 tot 30 dagen gratis retour sturen en krijg je je geld terug.
 • Online bestellen: Een MacBook van een particulier zul je niet zo snel laten opsturen. Bij de meeste refurbished aanbieders heb je te maken met een betrouwbare winkelier en weet je dat je na betaling de MacBook ook echt geleverd krijgt (uitzonderingsgevallen daargelaten).

Retour en garantie op refurbished MacBooks

Het prettige van refurbished MacBooks is dat je ze altijd een tijdje kunt proberen voordat de aankoop definitief is. Net als bij een normale online winkel heb je het recht om je aankoop binnen 14 tot 30 dagen retour te sturen. De periode varieert per aanbieder, dus let goed op de voorwaarden zodat je op tijd het pakketje terugstuurt als het niet bevalt. Retourneren is meestal gratis, maar moet je de MacBook op eigen kosten retour sturen, dan is verzekerd opsturen met PostNL (ca. 15 euro) aan te raden. Je pakket is dan tot een maximumbedrag van 5500 euro verzekerd.

Bij de meeste aanbieders krijg je standaard tussen de 12 en 36 maanden garantie op je refurbished MacBook. Soms kun je de garantie verlengen. Mocht zich in deze periode een defect voordoen, dan kun je altijd terug gaan naar de aanbieder en reparatie verlengen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022