Apple Pencil hover

Gerucht: ‘Apple Pencil 3 met magnetische punt deze week aangekondigd’

Volgens geruchten zou Apple bezig zijn met een derde generatie Apple Pencil met usb-c. In de code van iOS 17.1 zijn daarvoor al aanwijzingen gevonden. Ook zou er sprake zijn van magnetische schrijfpunten.

Update 16 oktober 2023: Meerdere bronnen beweren dat Apple op 17 oktober nieuwe iPads gaat aankondigen, maar er zijn ook (betrouwbare) bronnen die dit betwijfelen. Zo zegt Mark Gurman dat er deze maand helemaal geen nieuwe iPads komen. De Japanse site Macotakara zegt dat Apple in plaats van nieuwe iPads de nieuwe Apple Pencil 3 gaat aankondigen. Zoals eerdere bronnen al zeiden, krijgt de derde generatie Apple Pencil mogelijk verwisselbare magnetische punten. Je zou daarmee op verschillende manieren kunnen tekenen en schilderen.

In de code van iOS 17.1 zouden ook al verwijzingen naar de Apple Pencil 3 gevonden zijn. Wat er nog meer nieuw is aan dit model, voor welke iPads hij geschikt is en andere details, zijn nog niet bekend. De verdere details zijn dan ook nog schaars, maar als de nieuwe Apple Pencil inderdaad deze week aangekondigd gaat worden, hoeven we voor het antwoord niet meer lang te wachten.

Bekijk ook

Voorlopig geen nieuwe standaard-iPad voor 2023? Apple brengt bijgewerkte iPad 2022 uit in China

Apple heeft een nieuwe Apple Pencil aangekondigd, maar geen volledige nieuwe iPad 2023. Toch heeft Apple stilletjes een vernieuwd iPad-model uitgebracht.

Apple zou met een nieuwe Apple Pencil wel een probleem kunnen oplossen met de huidige schrijfpennen. Er zijn nu twee generaties: eentje voor moderne iPads met magnetisch draadloos opladen en de eerste generatie met een Lightning-aansluiting. Apple kan de nieuwe generatie bijvoorbeeld geschikt maken voor magnetisch opladen op geschikte iPads, maar er óók een usb-c-stekkertje in kunnen verwerken. Daarmee zou de Pencil in één klap geschikt kunnen zijn voor alle iPad-modellen en heb je ook geen adapter meer nodig zoals bij de tiende generatie iPad.

Update 4 oktober 2023: In de code van iOS 17.1 zijn verwijzingen gevonden naar een Apple Pencil die met usb-c op te laden is. Dit is bij de twee huidige modellen niet het geval. In de code staat de tekst “‌Apple Pencil‌ Battery Very Low” en de aanwijzing: “Connect to USB-C to recharge soon”. Het zou kunnen verwijzen naar een nieuwe versie van de Apple Pencil, maar het zou ook kunnen gaan om een usb-c-adapter om de eerste generatie Apple Pencil op te laden met de 10e generatie iPad. Dit is de enige iPad met de combinatie usb-c én Apple Pencil 1. Hiervoor heeft Apple een wat onhandige adapter bedacht.


Dit verklaart echter niet waarom Apple nu pas de tekst toevoegt. Het lijkt daarom logischer dat Apple een nieuwe Apple Pencil met usb-c aan het ontwikkelen is. Deze zou de huidige Apple Pencil 1 met Lightning-aansluiting kunnen vervangen. Maar het zou een beter idee zijn als Apple kiest voor één type Apple Pencil die op elke iPad werkt.

Apple Pencil 3 met magnetische punt

De derde generatie Apple Pencil zou gebruik kunnen maken van verwisselbare punten, zo beweert geruchtenlekker Majin Bu op X. De verschillende magnetische punten kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld schilderen en technisch tekenen. De eerste en tweede generatie Apple Pencil gebruiken een schrijfpunt met schroef, die vervangen kan worden als de punt na verloop van tijd slijt. Apple biedt maar één type schrijfpunt en daarnaast is er een klein aanbod van schrijfpunten gemaakt door derde partijen, met verschillende eigenschappen.

Volgens het bericht van Majin Bu is de volgende stylus van Apple voorzien van magnetische punten, zodat je ze kunt vervangen om bijvoorbeeld technische tekeningen te maken. De magneet maakt ze gemakkelijk te vervangen. Eerdere patenten van Apple beschrijven al een dergelijk idee, waarbij de eigenschappen van de stylus zijn aan te passen door een andere schrijftip te plaatsen. Ook zou de punt sensoren kunnen bevatten, bijvoorbeeld voor het meten van kleur. Je zou dan met de styluspunt een gordijn of geschilderd muurtje kunnen aanraken en de Apple Pencil neemt de kleur over, zodat je het kunt gebruiken in een interieurontwerp.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Er is nog relatief weinig gelekt over de nieuwe Apple Pencil. In 2021 was er wel een gerucht dat de Apple Pencil 3 een glimmend uiterlijk zou krijgen, maar dat feest ging niet door. Ondertussen moeten we het nog steeds doen met de Apple Pencil 1 uit 2015 en de Apple Pencil 2 uit 2018. Bij de huidige iPads in het assortiment van Apple wordt alleen de standaard iPad nog gebruikt met de eerste generatie tekenpen. De overige iPads zijn compatibel met de tweede generatie, die veel handiger in gebruik is. Hij kan magnetisch aan de zijkant kan worden geplakt en wordt daarbij meteen opgeladen. De nieuwste truc werkt alleen bij de iPad Pro-modellen: met de hover-functie op de iPad wordt de Apple Pencil al herkend als hij vlak boven het scherm wordt gehouden, dus zonder het scherm aan te raken.

Bekijk ook

Zo werkt de Apple Pencil hover-functie op de iPad Pro

De nieuwste iPads Pro bieden een nieuwe hover-functie. Dit houdt in dat de Apple Pencil al op een afstand van 12mm van het scherm herkend wordt. Je krijgt dan een stipje op het scherm te zien. Hoe het werkt en waarom je het zou willen gebruiken, lees je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 16 oktober: Artikel bijgewerkt na gerucht over mogelijke aankondiging Apple Pencil 3.

Apple Pencil

Apple Pencil is de tekenpen voor je iPad. Er zijn drie modellen: de eerste generatie (2015), tweede generatie (2018) en Apple Pencil met usb-c (2023). Na het koppelen met herkent de iPad kun je beginnen met notities maken en tekenen op het scherm. De iPad herkent elke beweging van de Apple Pencil en laat de lijnen realtime op het scherm zien. De Apple Pencil is oplaadbaar en is via Bluetooth verbonden met je iPad.

Apple Pencil

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.