Kleuren Apple HomePod 2023

Zo maak je een HomePod (mini) stereopaar

Twee HomePods of HomePod mini's kunnen met elkaar samen een stereopaar vormen. Hierdoor kun je genieten van stereogeluid, bijvoorbeeld als je op de bank zit en graag naar muziek luistert.

De HomePod en HomePod mini luistert op zichzelf al naar de omgeving en past het geluid daarop aan, zodat hij overal goed klinkt. Het maakt daarbij niet uit waar je hem neerzet. Als je een tweede HomePod koopt, dan kun je deze beter als stereopaar instellen. Hierdoor weet je zeker dat het geluid dat van links hoort te komen, ook echt uit de linker HomePod-speaker komt. In deze tip lees je hoe je zo’n HomePod stereopaar instelt.

Combinaties: van deze HomePod-speakers kun je een stereopaar maken

Apple heeft twee formaten van de HomePod: het grote model en de kleinere HomePod mini. Je kunt twee grote HomePods combineren tot een stereopaar of je kunt ervoor kiezen om twee kleine HomePod mini’s samen te voegen tot een stereopaar. Een mix van klein en groot is niet mogelijk. Dit komt omdat de speakers verschillende audio-eigenschappen hebben. Ook kun je een eerste generatie HomePod niet combineren met de tweede generatie HomePod: beide speakers van het paar moeten van hetzelfde model zijn.

Dit zijn dus in het kort de combinaties die je kunt maken:

 • HomePod (1e generatie) met HomePod (1e generatie)
 • HomePod mini met HomePod mini
 • HomePod (2e generatie) met HomePod (2e generatie)

De kleur maakt uiteraard geen verschil: je kan een blauwe HomePod mini gewoon koppelen met een witte HomePod mini of een middernacht HomePod met een witte HomePod. Zolang beide modellen maar hetzelfde model zijn. Het is niet mogelijk om meer dan twee speakers met elkaar te combineren.

HomePod mini stereopaar.

Verder is het zo dat je alleen de grote HomePod kunt gebruiken als een Dolby Atmos-speaker voor je Apple TV 4K. Op de HomePod mini is geen Dolby Atmos-support aanwezig. Wel kun je een stereopaar van de HomePod mini als speaker voor je Apple TV gebruiken.

Alles over het koppelen van een HomePod of HomePod mini aan je Apple TV lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

HomePod stereopaar instellen

Heb je al een HomePod in huis, dan krijg je tijdens het instellen van een tweede exemplaar in dezelfde kamer meteen de vraag of je deze als stereopaar wil instellen. Je hoeft hierbij alleen de stappen op het scherm te volgen en voor je het weet is het stereopaar samengesteld. Je hoort tijdens het instellen een geluidje en geeft aan of de speaker links of rechts staat, uitgaande van de positie waarin je normaal luistert.

HomePod stereopaar instellen

Handmatig een HomePod stereopaar instellen

Het combineren van twee HomePods tot een stereopaar kan je ook later doen:

 1. Zorg ervoor dat beide HomePods voorzien zijn van stroom en in dezelfde kamer staan in de Woning-app. Is dit niet het geval, hou dan een HomePod ingedrukt en kies daar de juiste kamer.
 2. Ga naar de Woning-app, hou één van de twee HomePods ingedrukt en scroll naar onderen.
 3. Tik op Maak stereopaar aan.
 4. Kies de tweede HomePod waarmee je een paar wil maken.
 5. Tik op één van de twee HomePods om deze te identificeren.
 6. Zorg ervoor dat de HomePods op de goede locatie staan: de linker links en de rechter rechts. Tik eventueel op de pijltjes om ze om te draaien.
 7. Tik op Terug en Gereed om het instellen af te ronden.

De HomePods zijn nu als paar te zien in de Woning-app. Je kan ze eventueel een naam geven om ze makkelijker te identificeren. Met een icoontje zie je ook dat het om een stereoset gaat. Wil je een set weer uit elkaar halen, ga dan naar de Woning-app en hou het stereopaar ingedrukt. Tik op Details en kies voor Hef accessoiregroep op.

HomePod stereopaar

Heb je per ongeluk de audioinstellingen verkeerd gedaan, waardoor links rechts staat en andersom? Dan kun je altijd nog achteraf het audiokanaal aanpassen. Dat doe je zo:

 1. Open de Woning-app op de iPhone of iPad.
 2. Hou het HomePod stereopaar ingedrukt.
 3. Scroll naar beneden tot je bij de instellingen bent.
 4. Kies voor Audio-instellingen en volg de instructies.

Wat zijn de voordelen van een HomePod stereopaar?

Door twee HomePods als stereopaar in te stellen, worden ze in de Woning-app als één accessoire gezien. Dat heeft als voordeel dat je muziek meteen op beide speakers afgespeeld wordt als je via Siri of AirPlay muziek op de HomePods afspeelt. Ook houden de HomePods daarbij rekening met het linker en rechter audiokanaal. Als in een liedje de drums links gespeeld worden en de gitaar rechts, hoor je dat ook zo op de HomePod.

Nadelen van HomePod stereopaar

Ondanks de duidelijke voordelen, zijn er ook wat kleine nadelen waar je rekening mee moet houden. De twee speakers communiceren met elkaar voor het afhandelen van verzoeken via Siri. Slechts één speaker zal jouw Siri-verzoeken verwerken. Daarbij wordt niet gekeken welke speaker het dichtstbij jou staat en je stemverzoek dus het duidelijkst hoort. In plaats daarvan zal de speaker reageren die het laatst een Siri-verzoek heeft afgehandeld. Wil je wisselen van HomePod voor het gebruik van Siri, dan hou je het aanraakgevoelige gedeelte aan de bovenkant op de desbetreffende ingedrukt. In het vervolg zal deze speaker je Siri-verzoeken afhandelen.

Ditzelfde geldt ook voor het afspelen van een wekker of voor het gebruik van de HomePod als telefoonluidspreker. Helaas is er geen manier om automatisch de juiste HomePod hiervoor te selecteren, want alleen de speaker die het meest recent voor Siri gebruikt is, zal deze functies overnemen.

Hou er ook rekening mee dat je, zoals eerder gezegd, niet elk model HomePod met elkaar kan combineren. Zelfs de eerste generatie HomePod kan niet als een paar gecombineerd worden met de tweede generatie HomePod.

Bekijk ook

Nieuwe HomePod vanaf nu te koop: alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de nieuwe HomePod kopen? Op deze pagina lees je alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod en HomePod mini zijn officieel in Nederland te koop en hier vind je de beste deals. Waar is de HomePod het goedkoopst? We geven antwoord op al je vragen!

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home.

HomePod