HomePod mini zwart en wit

Zo maak je een HomePod (mini) stereopaar

Twee klinken beter dan één
Twee HomePods of HomePod mini's kunnen met elkaar samen een stereopaar vormen. Hierdoor kun je genieten van stereogeluid, bijvoorbeeld als je op de bank zit en graag naar muziek luistert.

De HomePod en HomePod mini luistert op zichzelf al naar de omgeving en past het geluid daarop aan, zodat hij overal goed klinkt. Het maakt daarbij niet uit waar je hem neerzet. Als je een tweede HomePod koopt, dan kun je deze beter als stereopaar instellen. Hierdoor weet je zeker dat het geluid dat van links hoort te komen, ook echt uit de linker HomePod-speaker komt. In deze tip lees je hoe je zo’n HomePod stereopaar instelt.

Beperkingen van een HomePod-stereopaar

Apple heeft twee formaten van de HomePod: het standaardmodel uit 2018 en de HomePod mini uit 2020. Je kunt twee grote HomePods combineren tot een stereopaar of je kunt ervoor kiezen om twee kleine HomePod mini’s samen te voegen tot een stereopaar. Een mix van klein en groot is niet mogelijk. Dit komt omdat de speakers verschillende audio-eigenschappen hebben.

HomePod mini stereopaar.

Verder is het zo dat je alleen de grote HomePod kunt gebruiken als een Dolby Atmos-speaker voor je Apple TV 4K. Op de HomePod mini is geen Dolby Atmos-support aanwezig. Wel kun je een stereopaar van de HomePod mini als speaker voor je Apple TV gebruiken.

Alles over het koppelen van een HomePod of HomePod mini aan je Apple TV lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

HomePod stereopaar instellen

Heb je al een HomePod in huis, dan krijg je tijdens het instellen van een tweede exemplaar meteen de vraag of je deze als stereo wil instellen. Je hoeft hierbij alleen de stappen op het scherm te volgen en voor je het weet is het stereopaar samengesteld. Je hoort tijdens het instellen een geluidje en geeft aan of de speaker links of rechts staat, uitgaande van de positie waarin je normaal luistert.

HomePod stereopaar instellen

Handmatig een HomePod stereopaar instellen

Het combineren van twee HomePods tot een stereopaar kan je ook later doen:

 1. Zorg ervoor dat beide HomePods voorzien zijn van stroom en in dezelfde kamer staan in de Woning-app. Is dit niet het geval, hou dan een HomePod ingedrukt en kies daar de juiste kamer.
 2. Ga naar de Woning-app, hou één van de twee HomePods ingedrukt en scroll naar onderen.
 3. Tik op Maak stereopaar aan.
 4. Kies de tweede HomePod waarmee je een paar wil maken.
 5. Tik op één van de twee HomePods om deze te identificeren.
 6. Zorg ervoor dat de HomePods op de goede locatie staan: de linker links en de rechter rechts. Tik eventueel op de pijltjes om ze om te draaien.
 7. Tik op Terug en Gereed om het instellen af te ronden.

De HomePods zijn nu als paar te zien in de Woning-app. Je kan ze eventueel een naam geven om ze makkelijker te identificeren. Met een icoontje zie je ook dat het om een stereoset gaat. Wil je een set weer uit elkaar halen, ga dan naar de Woning-app en hou het stereopaar ingedrukt. Tik op Details en kies voor Hef accessoiregroep op.

HomePod stereopaar

Heb je per ongeluk de audioinstellingen verkeerd gedaan, waardoor links rechts staat en andersom? Dan kun je altijd nog achteraf het audiokanaal aanpassen. Dat doe je zo:

 1. Open de Woning-app op de iPhone of iPad.
 2. Hou het HomePod stereopaar ingedrukt.
 3. Scroll naar beneden tot je bij de instellingen bent.
 4. Kies voor Audio-instellingen en volg de instructies.

Wat zijn de voordelen van een HomePod stereopaar?

Door twee HomePods als stereopaar in te stellen, worden ze in de Woning-app als één accessoire gezien. Dat heeft als voordeel dat je muziek meteen op beide speakers afgespeeld wordt als je via Siri of AirPlay muziek op de HomePods afspeelt. Ook houden de HomePods daarbij rekening met het linker en rechter audiokanaal. Als in een liedje de drums links gespeeld worden en de gitaar rechts, hoor je dat ook zo op de HomePod.

De twee speakers communiceren met elkaar voor het afhandelen van verzoeken via Siri. Slechts één speaker zal jouw Siri-verzoeken verwerken. Wil je wisselen van HomePod voor het gebruik van Siri, dan hou je het aanraakgevoelige gedeelte aan de bovenkant ingedrukt.

Bekijk ook

HomePod mini kopen in Nederland? Alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de Apple HomePod mini kopen? Lees hier alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod mini is officieel in Nederland te koop. Waar moet je rekening mee houden, waar is de HomePod het goedkoopst en hoe kun je de HomePod kopen in Nederland, België of het buitenland? We geven antwoord op al je vragen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!