IKEA Symfonisk speaker

Review: IKEA Symfonisk tafellamp-speaker

Combineert licht en muziek
De IKEA Symfonisk tafellampspeaker met Wi-Fi combineert twee functies: je kunt er muziek mee luisteren en het is tegelijk een lamp. We hebben deze speakerlamp de afgelopen weken uitvoerig getest, om te kijken of het net zo goed bevalt als een 'echte' Sonos-speaker. De audiobeleving is volgens Sonos identiek aan de Play:1, maar dan wel met iets extra's: een lamp.

Introductie
Bij IKEA-huizen denk je niet meteen aan riante huizen met flink wat ruimte. Vaak is het schipperen met de ruimte. Er staat al een schemerlamp op het bijzettafeltje, maar eigenlijk zou je er ook nog een Wi-Fi-speaker naast willen zetten. Past alleen niet. Voor dat soort gevallen heeft IKEA de Symfonisk tafellamp-speakers bedacht, waarmee je een speaker en lamp kunt combineren.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review in woonkamer

Eerder kon je al een review van de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker lezen. Die speaker vonden we een prima prijs-kwaliteitverhouding hebben. Maar geldt dat ook voor de bijna twee keer zo dure tafellampspeaker uit de Symfonisk-serie? Je leest het in deze review!

Meer informatie vind je ook in onze eerste indruk van de IKEA Symfonisk-speakers.

Intro | Design | Gebruik | Audio | Conclusie

Symfonisk design: opvallende paddenstoel

 • Verkrijgbaar in zwart en wit
 • ‘Paddenstoel’-design bedacht door IKEA
 • Onderste deel is een speaker, bovenop zit een lampenkap
 • Fysieke knoppen voor het bedienen van de muziek en lamp

Terwijl de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker een vrij simpel en onopvallend uiterlijk heeft, is dat bij deze tafellamp heel anders. Hij heeft een opvallend design, al zou je op het eerste gezicht denken dat het alleen maar een lamp is. De meeste mensen zullen niet vermoeden dat er ook nog een Wi-Fi-speaker in is verwerkt. Het is een slim idee van IKEA om beide apparaten te combineren, zodat het bijvoorbeeld makkelijk op een nachtkastje past.

IKEA Symfonisk tafellamp speaker

De bovenkant bestaat uit een glazen bol van melkglas, die je er vanaf kunt schroeven. Je ziet dan een kleine fitting (E14) waar je een gewone lamp of een slimme lamp in kunt plaatsen. We hadden gehoopt dat de lamp meteen slim zou zijn, of in ieder geval wordt meegeleverd, maar je zult zelf voor de lamp moeten zorgen. Dat is op zich niet erg, want nu heb je de vrije keuze of je een normale lamp of een slimme lamp erin stopt. Dat mag uiteraard ook een lamp van een ander merk zijn, maar IKEA maakt het qua prijs wel erg aantrekkelijk om voor slim te kiezen: voor €6,99 koop je een geschikte Tradfri-lamp met E14-aansluiting.

De onderkant van de lamp bestaat volledig uit speaker. Hij staat op een schotelvormige voet, die voorzien is van speakerknoppen. Toen we voor het eerst foto’s van deze lamp zagen, deed het ons erg denken aan de HomePod, die ook zo’n bolvormige behuizing bekleed met textiel heeft. Het ziet er echter verschillend uit: de HomePod heeft een strak geweven hoes die niet kan verschuiven, terwijl IKEA heeft gekozen voor een loszittend gebreid hoesje. Die hoes zou je kunnen vervangen door een zelfgemaakte hoes, al heb je dan wel te maken met een paar lastige punten, zoals de draaiknop aan de zijkant.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review

Aanvankelijk zou je misschien denken dat die draaiknop het volume van de speaker regelt, omdat de knop zo prominent op de speaker zit. Maar dat is niet zo: het is de aan/uitschakelaar voor de lamp, die maar twee standen heeft: aan of uit. Het is dus geen dimmer. De speakerfuncties vind je op de voet: het gaat om een led-statuslampje en drie knoppen voor volume op/neer en play/pause. Dit is identiek aan de boekenplankspeaker. De knoppen kun je ook gebruiken voor de andere Sonos-functies zoals het indrukken van de play-knop om een speaker aan een groep toe te voegen.

De lamp is voorzien van een stroomkabel die met textiel is bekleed, waardoor het een wat luxere uitstraling krijgt. Aan de achterkant vind je ook nog een netwerk-aansluiting. Om de speaker te gebruiken moet deze altijd op het stopcontact zijn aangesloten, want er zit geen interne accu in.

IKEA Symfonisk tafellampspeaker in gebruik

 • Werkt met AirPlay 2
 • Koppelen tot stereopaar mogelijk
 • Afstemmen op de ruimte met TruePlay tuning
 • Geen spraakfuncties
 • Te bedienen via Sonos-app, Spotify en meer

De IKEA Symfonisk-speaker is in feite een standaard Sonos-speaker en dat geldt met name voor dit tafellamp-model. Die is qua geluidsprofiel en qua verdere functies namelijk gelijk aan de Play:1. De belangrijkste verschillen zijn dat de Play:1 wat hoekiger is en dat er geen lampbol bovenop zit.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review

Het instellen en bedienen van deze speaker gaat precies hetzelfde als bij alle andere Sonos-speakers, met name de Play:1. Je kunt ze samenvoegen tot een multi-room systeem, kunt ze bedienen vanuit de Sonos-app (of vanuit diverse andere apps) en je kunt op elke speaker iets anders afspelen.

Sonos werkt met meer dan 80 muziekdiensten samen en dat geldt ook voor deze IKEA-speakers. Daarnaast kun je vanaf het najaar de speaker bedienen vanuit IKEA’s Home Smart-app waarbij je scenes kunt maken waarin je ook de aansturing van lampen en rolgordijnen meeneemt. Voor het aansturen van die scenes komt er een speciale afstandsbediening, die je op de foto hieronder ziet.

IKEA Symfonisk review afstandsbediening

Omdat de Symfonisk-speakers AirPlay 2 ondersteunen kun je muziek streamen vanaf je iPhone of een ander geschikt apparaat. Siri-spraakfuncties ontbreken omdat er geen microfoon in zit. Voor sommige mensen zal dat juist een geruststellend idee zijn: dan kan IKEA ook niet meeluisteren. Net als bij gewone Sonos-speakers kun je ook bij deze exemplaren de audio tunen op basis van de ruimte, dankzij de functie Trueplay.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review in woonkamer

Door een stereopaar te maken kun je de muziek simultaan op beide speakers afspelen. Je kunt er zelfs een 3.1 of 5.1 home entertainment-systeem van maken door bijvoorbeeld de IKEA-speakers te koppelen met een Sonos Beam. Voor het aansturen met slimme assistenten zoals Alexa, Google Assistent of Siri moet je gebruik maken van een Sonos One of Sonos Beam. Je kunt ook een geschikt apparaat zoals de Google Home of een Alexa-speaker aansluiten.

Bekijk ook

Review: IKEA Symfonisk boekenplank-speaker

IKEA heeft een boekenplankspeaker met Wi-Fi, die we de afgelopen weken uitgebreid getest hebben. De speaker is in samenwerking met Sonos gemaakt. Krijg je dezelfde Sonos-ervaring of is alles toch een beetje minder? Je leest het in deze review van de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker!

Audiokwaliteit van de Sonos Symfonisk tafellampspeaker

 • Vermogen niet bekend
 • Tweeter
 • Woofer voor middentonen
 • Twee digitale versterkers klasse D (de boekenplanklamp heeft er één)

We hadden je graag verteld wat het wattage (vermogen) van deze speakers is, maar dat kon IKEA ons (nog) niet vertellen. Het is ook nergens te vinden, online of op de verpakking.

Omdat de Symfonisk tafellampspeaker in feite identiek aan de Play:1, is het niet zo vreemd dat de prijs ook op ongeveer hetzelfde niveau ligt. Bij IKEA betaal je €179 voor de tafellampspeaker, terwijl je voor de Play:1 rond de 170 euro betaalt. Het uiterlijk is natuurlijk wel heel anders, waardoor ze niet uitwisselbaar zijn. De Play:1 heeft een wat hoekiger zakelijk uiterlijk terwijl de IKEA-speaker met z’n gebreide hoes wat meer gezelligheid uitstraalt.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review

Voor een kleine speaker biedt de Play:1 behoorlijk indrukwekkend geluid en dat zie je ook bij de tafellamp. De ‘geluidsarchitectuur’ is hetzelfde bij beide speakers, waaruit we opmaken dat intern eigenlijk alles gelijk is. Het klinkt dan ook hetzelfde. Via de Sonos-app kun je zaken als bas aanpassen, net als bij de gewone Sonos-speakers. We merkten dat de tafellamp een iets betere audiokwaliteit levert, al zullen je pas het verschil horen als je beide modellen achtereenvolgens beluistert in een luistertest. IKEA gaat speciale verkoophoeken inrichten in de winkels, zodat je dit kunt gaan doen.

Het mooie van deze speaker is natuurlijk dat Sonos de techniek levert en dat je daardoor verzekerd bent van lange ondersteuning. Dat geeft ons wel vertrouwen. Toch zouden we niet in alle gevallen de IKEA Symfonisk aanraden. Als je een speaker voor je home cinemasysteem nodig hebt, zou je ook voor de veel strakkere Play:1 kunnen kiezen. Niet iedereen heeft een lamp nodig en het uitgesproken design van deze Symfonisk moet je maar net aanspreken.

Score

8.5

IKEA Symfonisk

IKEA Symfonisk

€179.99

Voordelen +

 • Uitgesproken design, love it or hate it
 • Ruimtebesparend door twee functies te combineren
 • Audiokwaliteit identiek aan Play:1
 • Prima geluid voor zo'n compacte speaker

Nadelen -

 • Geen spraakfuncties
 • Minder veelzijdig dan de boekenplankspeaker qua plaatsingsmogelijkheden
 • Duurder dan de Play:1 (maar die heeft geen lamp)

Conclusie IKEA Symfonisk tafellampspeaker review

De IKEA Symfonisk tafellampspeaker is veel uitgesprokener qua design dan de understated boekenplankspeaker, die je wat makkelijker ergens kunt wegzetten, ophangen of neerleggen. De grap bij dit product is nu juist dat het twee functies op een slimme manier combineert, waardoor je minder ruimte op je bijzettafel of nachtkastje nodig hebt. Het zou niet meteen onze favoriete lamp voor op het nachtkastje zijn. Maar het is wel lekker functioneel. Zoek je een speaker én een lamp die weinig ruimte inneemt, dan is het een prima optie. Dat de audio door Sonos wordt geleverd vinden we een pluspunt, maar het betekent wel dat het qua aanschafprijs nauwelijks verschilt met een ‘echte’ Sonos Play:1. Het is dus maar net wat je mooi vindt.

IKEA Symfonisch tafellampspeaker review naast bed

IKEA Symfonisk tafellampspeaker kopen

Deze Symfonisk-speaker (ook het boekenplank-model) is vanaf 1 augustus verkrijgbaar bij IKEA, zowel online als via de vestigingen. Je betaalt voor de tafellampspeaker €179 per stuk, waarbij je kunt kiezen uit de kleuren zwart en wit. De zwarte versie is voorzien van een donkergrijze stoffen bekleding, de witte versie heeft een lichtgrijze hoes.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos