Sonos Play:5

Sonos gaat nauwer samenwerken met Spotify-app

Spotify en Sonos gaan samenwerken: je kan binnenkort spraakopdrachten geven via de Spotify-app, om muziek via je Sonos-speaker af te spelen.

Sonos heeft vandaag tijdens een persbijeenkomst in New York nieuwe functies aangekondigd. De meest interessante daarvan is de mogelijkheid om vanaf oktober de Sonos-speakers te bedienen vanuit de Spotify-app. Dit werkt zowel via mobiel als via het Wi-Fi-netwerk. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om meerdere kamers aan te sturen en op afstand je Sonos-systeem te bedienen. Nieuwe speakers kondigde Sonos niet aan.

Sonos-speakers en app.

Sonos bedienen vanuit de Spotify-app

Tot nu toe had je de Sonos-app nodig om de speakers aan te sturen, maar daar komt binnenkort verandering in. Je kunt via de Spotify-app opdracht geven om bepaalde muziek af te spelen, meerdere kamers aansturen en andere handelingen op afstand doen. Sonos liet weten dat ze soortgelijke functies overwegen voor andere streaming muziekdiensten, zonder daarbij Apple Music te noemen. Ook werd nog niets gemeld over ondersteuning van AirPlay of Chromecast.

Sonos bedienen vanuit de Spotify-app.

Vernieuwde Sonos-app
Wie ongeduldig is kan vanaf volgende week woensdag alvast de update van de Sonos-app installeren. Daarin vind je allerlei kleine verbeteringen, waardoor deze beter te bedienen is. Het kost minder kliks om een bepaalde handeling uit te voeren. Ook wordt het makkelijker om gerelateerde muziek van een artiest te zoeken. Alle Sonos-gebruikers kunnen de update installeren.

Sonos en Amazon Alexa

Het grootste gedeelte van de persbijeenkomst van Sonos ging echter over de samenwerking met Amazon Alexa (de slimme assistent) en de bijbehorende Echo-speaker. Die speaker is in principe ook in Europa te gebruiken, maar er zijn slechts weinig mensen die dat doen omdat je alleen in het Engels kunt bedienen en te maken hebt met niet-lokaal ondersteunde diensten.

Met Sonos wordt het straks mogelijk om spraakopdrachten te geven via Amazon Echo. Helaas werkt het niet andersom: je kunt geen Alexa-opdrachten geven via de Sonos-speakers, ondanks het feit dat er in sommige modellen een microfoon zit. Muziek afspelen kan echter wel via de speakers van Sonos, waardoor de nummers meteen een stuk beter klinken dan via de Echo zelf. Met spraakopdrachten via de Echo kun je bijvoorbeeld je favoriete playlist afspelen. Ook kun je je Sonos aansturen via alle apps en apparaten die werken met Alexa.

Amazon Echo

Er lekten eerder al geruchten uit dat Sonos spraakherkenning zou aankondigen, maar daarbij werd gedacht dat het zou werken via de speakers, waardoor een eigen Amazon Echo-achtige dienst zou ontstaan. Maar dat blijkt niet het geval: de spraakbediening zit voorlopig niet in de speakers zelf.

Toekomstplannen: spraak en AI
Sonos had al aangekondigd dat er iets groots aan zit te komen. Ook ontsloeg het bedrijf medewerkers en kondigde aan om de aandacht te verleggen naar spraakbediening en kunstmatige intelligentie (AI). “We zijn fans van wat Amazon heeft gedaan met Alexa en de Echo”, schreef CEO John MacFarlane desktijds. “Spraakbediening is niet nieuw. Vandaag is het bijna overal aanwezig met Siri, OK Google en Cortana. Maar de Echo wist zich een eigen plaats te verwerven in huis en het zal veranderen hoe we door muziek bladeren, het weerbericht opvragen en veel, veel andere dingen”.

Sonos Play:5

De speakerfabrikant kondigde verder aan dat ze gaan samenwerken met Open Music, een organisatie die zich inzet voor open standaarden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2016, 17:35
Categorie Apps
Onderwerpen sonos, spotify, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.